Poveži se s nama

Središnja Bosna

Travničani vole gas, uručeno 132 naloga zbog prekoračenja brzine

Objavljeno

U protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona evidentirano je 5 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 259 prekršajni naloga, od kojih je 132 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 5 vozila.

Oglas

Društvo

Pogledajte prekrasan prilog o nogometnoj utakmici u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

Ekipa ProTV zabilježila je najzanimljivije trenutke nogometne utakmice Humanih zvijezda BiH i Hrvatske u Novom Travniku.

Nastavi čitati

Društvo

Učenici iz Tomislavgrada posjetili “Osmicu” u Vitezu

Objavljeno

Piše

Spomen mjesto ” Osmicu” su posjetili učenici i njihovi voditelji, sudionici 4. natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola „Tomislavgrad u Domovinskom ratu“, predstavnici Matice hrvatske, braniteljskih udruga i Općine Tomislavgrad.

Posjet je bio u sklopu posjeta mjesta hrvatskih stradanja u Središnjoj Bosni tijekom Domovinskoga rata. Ovaj posjet je bio posebno emotivan zbog susreta sa dr. Vladom Tabak koji je radeći u nemogućim uvjetima ratne bolnice dr.fra. Mato Nikolić u Novoj Biloj skupa s nama prošao ratnu kalvariju.

Nastavi čitati

Sport

Danas u Novoj Biloj 2.Memorijalni turnir Stjepan Šimić “Šime”

Objavljeno

Piše

II. MEMORIJALNI TURNIR STJEPAN ŠIMIĆ – ŠIME odigrat će se danas 18. svibnja s početkom u 10 sati u Sportskoj dvorani Nova Bila

 

NA TURNIRU SUDJELUJU:

Rukometni klub “Nova Bila” Nova Bila

Oglas

RK Žepče

Rukometna akademija Vitez

 

RASPORED.UTAKMICA:

Oglas

10:00 RK NOVA BILA – RA VITEZ

11:00 RA VITEZ – RK ŽEPČE

12:00 UTAKMICA VETERANA RK NOVA BILA

13:00 RK NOVA BILA – RK ŽEPČE

Oglas

 

Prošle godine odlučili smo pokrenuti memorijalni turnir u čast Stjepana Šimića – Šimeta, velikana rukometne igre u Novoj Biloj i Središnjoj Bosni, trenera i učitelja mnogobrojnih generacija koje su prošle kroz Rukometni klub Nova Bila, kao i brojne druge klubove. U subotu ćemo održati drugi memorijalni turnir u njegovu čast, te na taj način kao klub odati mu zasluženu počast i zahvalu.

 

Naši gosti na turniru ove godine bit će Mlađi kadeti Rukometnog kluba Žepče i Rukometne akademije Vitez, kojima se zahvaljujemo na odazivu. Pored turnira odigrat će se i revijalna utakmica veterana RK Nova Bila, redom igrača koje je rukometnim vještinama naučio upravo naš Šime, a ovim putem još jednom pozivamo sve bivše rukometaše našeg kluba da nam se sutra pridruže.

Oglas

 

Stjepan Šimić rođen je 4. srpnja 1939. godine u Sovićima kraj Gruda, a sudbina ga je dovela u Središnju Bosnu, gdje je dao veliki doprinos razvoju rukometne igre. U svojoj karijeri bio je trener u brojnim klubovima, poput: RK Vitez, RK Travnik, RK Kiseljak, RK Međugorje, izbornik reprezentacije Herceg-Bosne, te naravno RK Nova Bila. Kroz njegove trenerske ruke prošle su stotine igrača, djece i mladih, kojima je prenio svoje znanje i otvorio im vrata prelijepe rukometne igre.

 

Vidimo se u sutra u Sportskoj dvorani Nova Bila gdje ćemo uživati u rukometnom danu u čast Stjepana Šimića.

Oglas

 

Sponzori turnira kojima se ovim putem iznimno zahvaljujemo su:

– Općina Travnik,

– Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK/KSB,

Oglas

– Palavra d.o.o.,

– Udruga ,,Nova Bila – Čuvarica tradicije”.

 

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Objavljeno

Piše

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju sve vjernike da uveličaju slavlje.

“Dragi župljani, prijatelji! Pozivamo vas da svojim dolaskom uveličate proslavu 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova BIla. Dobro nam došli!”– stoji u objavi župe Nova Bila.

Pobožnost devetnica počela je 10. svibnja, središnje misno slavlje na blagdan Duhova 19. svibnja 2024. godine u 11 sati predvodit će vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Povijest župe

Oglas

Prema podacima službene stranice Franjevačke provincije Bosne Srebrene župa Nova Bila osnovana je mjeseca kolovoza 1974. godine. Formirana je od naselja koja su pripadala Gučoj Gori, Bučićima, Docu i Vitezu. Prije izgradnje crkve za bogoslužje je korištena provizorno podignuta zgrada.

Ubrzo su dobivena sva potrebna dopuštenja za gradnju, a projekt za novu crkvu načinio je arhitekt Vlado Dobrović. Kamen temeljac za novu crkvu (540 četvornih metara) blagoslovljen je 6. travnja 1975. godine. Sljedeće godine započeta je i gradnja stambenog dijela, koji zajedno s crkvom i dvjema dvoranama za vjeronauk i susrete (120 m2 i 60 m2) čini jedinstven, monumentalan i arhitektonski originalan kompleks. Crkva je arhitektonski u bitnome dovršena 1977. godine, tako da se u njoj moglo držati božićno bogoslužje. Sljedeće godine crkva je dobila zvono (471 kg). Tijekom 1999. i 2000. godine prema projektu akademskog kipara i slikara Zdenka Jurišića iz Novog Travnika, crkveni toranj je produžen za desetak metara.

Kasnije je uslijedilo postupno uređivanje interijera crkve (pod, strop, klupe). God. 1986. kipar Zdenko Grgić izradio je Raspelo (korpus bez križa, hrastovina, v. 420 cm), a uskoro su izvedena dva vitraja po nacrtima istoga umjetnika.

Župna crkva i kuća, kao i prostorije Pastoralnog centra služile su u zadnjem ratu kao bolnica. Odgovarajući na novonastale prilike fratri su zajedno s liječnicima lašvanskog kraja, 13. prosinca 1992. osnovali Franjevačku bolnicu Dr. fra Mato Nikolić . Bolnica je radila do 27. studenoga 1999. Zahvaljujući prije svega donaciji Republike Hrvatske ali i nekih drugih donatora, godine 1999. sagrađena je u Novoj Biloj nova bolnica pod imenom Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić .

Oglas

Na području župe nalaze se dva groblja s kapelicama.

Župa Nova Bila imala je 1991. godine oko 3.850 vjernika i njihov je broj do pred posljednji rat polagano rastao.

Župu tvore sljedeća naselja: Nova Bila, Brdo, Gladnik, Ograde, Podolac, Pokrajčići, Ričice, Stara Bila i Zabilje.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Viteški Napredak otvorio večerašnji 23. Večernjakov pečat

Objavljeno

Piše

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez na početku Večernjakova pečata sa završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta

U programu Radiotelevizije Herceg Bosne, na BHRT-u i HRT 4 večeras od 20 sati mogli ste pratiti izravan prijenos 23. Večernjakova pečata, najvećeg društvenog događaja u BiH i jedne od najvažnijih manifestacija te vrste u regiji.

Događaj godine u BiH, koji je postao prepoznatljiv u svjetskim okvirima i koji je jedinstven u svijetu zbog broja kandidata i objave njihovih impresivnih biografija i ovaj put pokazat će da naša zemlja ima brojne koji postižu zavidne rezultate.

Osim izbora kandidata u svim kategorijama i izbora ‘Osobe godine’, mogao se vidjeti spektakularan i glazbeni dio Večernjakova pečata u pratnji Orkestra Muzičke produkcije BHRT-a, a na samom početku uz Orkestar se mogao vidjeti i onaj kulturni i tradicijski dio Bosne i Hercegovine. Naime, članovi Hrvatskog kulturnog društva podružnica Vitez su imali posebnu čast jer su sa svojom, već prepoznatljivom izvedbom, završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta gledateljima Večernjakova pečata, cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i regiji poslali pozdrave iz Kraljeve Sutjeske, ispred Franjevačkog samostana i crkve sv. Ivana Krstitelja.

Oglas
OGLAS
Loading… 

Spojem folklora, narodne nošnje, orkestralne glazbe, kultnog Ero s onoga svijeta, kao i same lokacije, Kraljeva Sutjeska, organizatori Večernjakova pečata su htjeli prikazati bogatstvo Bosne i Hercegovine.

Inače, moto ovogodišnjeg Večernjakova pečata je “Europsko proljeće” u kontekstu dobivanja kandidacijskog statusa BiH od Europske unije.Večernjakov pečat iz godine u godinu u sve je većem fokusu domaće, ali i svjetske javnosti. Ova manifestacija odavno je prerasla okvire BiH, pa i okružja. Kao i svake godine, na tisuće sati utrošeno je na odabir kandidata, vodilo se računa o svim balansima jer je BiH u mnogočemu posebna, ali razina je ostala i dalje najviša. Zanimanje za ovu manifestaciju ni nakon 23 godine ne jenjava. Naprotiv, kako tradicija dobiva na iskustvu tako se i na Večernjakov pečat gleda kao na nacionalno i kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Turistička ponuda srednje Bosne predstavljena u Zagrebu

Objavljeno

Piše

U prostorijama Kulturno-informativnog centra (KIC) Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu, predstavljena turistička destinacija Srednje Bosne.

Uz prisustvo mnogobrojnih veleposlanika i predstavnika stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, Turistička zajednica SBK/KSB ponosno je predstavila prirodne i kulturno-povijesne ljepote, kao i bogatu banjsko-lječilišnu ponudu i programe aktivnog odmora koje dominantno privlače posjetitelje Srednje Bosne. Turistička zajednica SBK/KSB posebno je istaknula svoje adute, naglašavajući raznolikost i bogatstvo turističke ponude koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.Prezentaciju i promociju turističkih destinacija Srednje Bosne svim uzvanicima predstavili su direktor Turističkog ureda TZ SBK/KSB, Miroslav Matosevic, te stručni suradnik Turističkog ureda, Faruk Koric.

Organizacija ove prezentacije i promocije turističke ponude BiH rezultat je suradnje Veleposlanstva BiH u Zagrebu, pod vodstvom veleposlanice Elme Kovačević-Bajtal. Bila je to izvrsna prilika za promociju kulturne raznolikosti i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine te za jačanje turističkih veza između zemalja regije.Osim Turističke zajednice SBK/KSB, u promociji turističkih destinacija Bosne i Hercegovine sudjelovale su i druge turističke zajednice iz zemlje: Turistička zajednica Kantona Sarajevo Visit Sarajevo, Turistički klaster Hercegovine, Turistička organizacija Republike Srpske te Turistička zajednica grada Bihača.

Ovaj događaj nije samo predstavio turističke atrakcije, već je i ujedinio napore različitih regija u promociji bogatstva Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije koja ostavlja neizbrisiv dojam na svoje posjetitelje.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Godišnji koncert SGŠ Jakova Gotovca

Objavljeno

Piše

Srednja glazbena škola Jakova Gotovca Novi Travnik, u ponedjeljak, 20. svibnja održat će tradicionalni godišnji koncert.

Učenici škole, prisutnima će predstaviti program koji je obilježio ovu školsku godinu.

Koncert će biti održan u Zelenoj sali Osnovne škole Novi Travnik u 19 sati, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne.

Nastavi čitati

Promo

OGLAS ZA POSAO: Potreban komercijalista za Srednju Bosnu

Objavljeno

Piše

Nastavi čitati

Društvo

Humane zvijezde Hrvatske slavile protiv Humanih zvijezda BiH u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

Humane zvijezde & prijatelji BiH i Humane zvijezde Hrvatske odigrale humanitarnu utakmicu u Novom Travniku, a utakmica je završena pobjedom Hrvatske rezultatom 6:4.

Na gradskom stadionu u Novom Travniku, humane zvijezde Bosne i Hercegovine te Hrvatske udružile su snage na humanitarnoj utakmici za mališane iz JU Edukacijsko-rehabilitacijskog centra “Duga” Novi Travnik. Cilj ove utakmice bio je prikupljanje novčanih sredstava za opremanje prostorija centra.

 

U organizaciji udruge PRONT i portala Centralna.ba, danas, 16.05.2024. godine, Gradski stadion Novi Travnik s početkom u 17h ugostio je najbolje nogometaše BiH i Hrvatske svih vremena.

Oglas

Pored nogometaša, na ovom humanitarno-nogometnom spektaklu nastupile su i poznate osobe iz javnog i društvenog života. Među uglednicima koji su došli podržati ovu humanitarnu utakmicu bila je i predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara.

Nogometni spektakl, u kojem je rezultat pao u drugi plan, privukao je više od 1000 gledatelja koji su uživali u sportskom susretu. Ovaj događaj bio je mnogo više od same igre za centar Duga; bio je ponos za Novi Travnik i dokaz kako sport može ujediniti zajednicu i stvoriti pozitivnu atmosferu.

 

Utakmica je završila rezultatom 6:4 u korist Humanih zvijezda Hrvatske. Mnogi ljubitelji nogometa imali su priliku vidjeti svoje idole iz mladosti, dok su organizatori doveli i neka od aktualnih nogometnih imena, aktivne sportaše, glumce i pjevače, kako bi dokazali da sport ujedinjuje i stvara pozitivnu atmosferu.

Oglas

 

Cijena ulaznice iznosila je simboličnih 10 KM, a sav prihod od prodanih ulaznica ide u humanitarne svrhe, za opremanje prostorija rehabilitacijskog centra DUGA Novi Travnik.

Čestitke organizatorima i načelniku Novog Travnika, Stjepanu Duji, na uspješnoj organizaciji ovog događaja.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 51 minuta

53. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupijeKomušina – Kondžilo – 24. i 25. svibnja 2024.

Pod geslom „Oni koji se uzdaju u Gospodina hodit će i neće se umoriti“ (usp. Iz 40,31) u Komušini 24....

Sportprije 1 sat

Modrić ostaje u Realu i postaje kapetan

Kao što su najavili to španjolski mediji, pa Fabrizio Romano, stiže sad potvrda i od Modrićevog agenta. Agent Luke Modrića, Vlado...

BiHprije 1 sat

Predsjednica Bradara na MAMF konferenciji: Sretna majka znači funkcionalno društvo

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, podržala je sedmo izdanje Konferencije za mame – MAMF, održano u Domu mladih centra Skenderija...

Društvoprije 5 sati

Pogledajte prekrasan prilog o nogometnoj utakmici u Novom Travniku

Ekipa ProTV zabilježila je najzanimljivije trenutke nogometne utakmice Humanih zvijezda BiH i Hrvatske u Novom Travniku.

Društvoprije 5 sati

Učenici iz Tomislavgrada posjetili “Osmicu” u Vitezu

Spomen mjesto ” Osmicu” su posjetili učenici i njihovi voditelji, sudionici 4. natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola „Tomislavgrad u...

Sportprije 6 sati

Danas u Novoj Biloj 2.Memorijalni turnir Stjepan Šimić “Šime”

II. MEMORIJALNI TURNIR STJEPAN ŠIMIĆ – ŠIME odigrat će se danas 18. svibnja s početkom u 10 sati u Sportskoj...

BiHprije 6 sati

U ovim će općinama biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za Lokalne...

Društvoprije 15 sati

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju...

Oglas
Oglas
LM