Connect with us

Gospodarstvo

VLADA SBK ŽELI BRZU CESTU DO BUGOJNA

Published

on

Vlada Sredinjobosanskog kantona reagirala je na dopise tri općine Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Bugojna i Donjeg Vakufa, te je zaključkom zatražili sastanak s nadležnima za planiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta, na kojem će zatražiti izgradnju novog kraka brze ceste od Nević Polja prema Bugojnu.

Kako je kazao ministar gospodarstva SBK Sedžad Milanović namjera je spriječiti da spomenute općine ostanu izvan plana brzih cesta i mreže cesta u BiH.

– Mi smo ispred resornog ministarstva u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuli inicijativu koja se odnosi na projektiranje, izgradnju i nastavak brze ceste od Nević Polja do Bugojna, s krakovima za Gornji Vakuf/Uskoplje i Donji Vakuf, prema Jajcu, čega dosad nije bilo u planu brzih cesta i mreže cesta na području Federacije BiH. Tako da je Ministarstvo uputilo dopise općinama na koji su se one pozitivno izjasnile. Danas smo nakon njihovih dopisa kao Vlada uputili inicijativu prema federalnim organima nadležnim za projektiranje i izgradnju brzih cesta i autocest, kazao je Milanović za Večernji list.Izgradnjom ove brze ceste Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno i Donji Vakuf izbjegli bi saobraćajnu izoliranost.

– Planirali smo u nekoj budućnosti nastavak projektiranja brze ceste od Bugojna prema Kupresu i dalje prema moru, kako bismo se spojili s hrvatskim autocestama koje vode od Dubrovnika do Zagreba. Plan je ovaj dio spojiti s tim dijelom primorja brzom cestom ili autocestom, dodao je Milanović.

Advertisement

Advertisement

BiH

Vratio iz Belgije u BiH i pokrenuo biznis: ‘Cijena prava sitnica’

Published

on

By

Modrički kraj, uvijek je bio poznat po proizvodnji trešanja, a sada je prepoznatljiv po trešnjama Sakiba Sarvana. Prije 13 godina, ovaj domaćin se sa suprugom Mumom vratio iz Belgije, i podigao zasad u Tarevcima kod Modriče, piše agroklub.ba.

“Prije 50 godina ovaj kraj je bio poznat po trešnji, koja je bila profitabilna vrsta voća, a moj djed i amidža, koji su bili najbolji trešnjari, vozili su preko Save tada trešnje. Tako da tradicija postoji, ali ja nisam bio toga svjestan da su to oni radili. Stjecajem okolnosti, u Belgiji sam upoznao čovjeka koji uzgaja trešnje i onda kada sam se vratio pokrenuo sam ovaj biznis”, priča nam Sakib.

Prvo iskopao jezero
Na tri dunuma zasadio je oko tri tisuće sadnica 20 različitih sorti većinom na podlozi gizela.

“Trešnja je krupna i relativno dobrog kvaliteta, a prinosi po stablu idu čak i do 10, a neke Boga mi nemaju ni tri četiri kilograma”, dodaje ovaj domaćin i kaže kako sve zavisi u kojoj fazi je bila oplodnja “kada su bile one velike jake temperature u travnju 30 do 32 stupnja”.

Advertisement

Tada je, dodaje, jako sunce vjerojatno spržilo neke od elemenata cvata. “Mnogi se žale na veću štetu, ali ovo je nekako kraj pogodan za trešnju, uspio sam dosta sačuvati”, kaže Saravan, dodajući je bilo i boljih godina, ali je zadovoljan.

Kada je odlučio da se bavi proizvodnjom trešanja, prvo je iskopao jezero iz kojeg crpi vodu za navodnjavanje, što su ga posavjetovali ljudi u Belgiji.

“Tijekom godina, padavine su sve rjeđe, pa je sustav za navodnjavanje neophodan. Samo od početka godine, plantažu sam navodnjavao pet puta. Trešnja ne voli zatvorene kotline neke, više joj odgovara brdo. Voli da voda dođe i prođe, ne voli zabarene terene. Moraš imati navodnjavanje, bez navodnjavanja ne ide”, govori ovaj Modričanin.

Kordia nikako ne uspijeva
U njegovom trešnjiku, kako kaže, najbolje uspijeva i najviše je zadovoljan sortom markant ili marčant, koja je u literaturi ocijenjena sa tri zvjezdice, dok nema dobra iskustva sa jednom od najboljih, pa i najboljom sortom Kordia.

Advertisement

“Prije neke dvije ili tri godine imao sam posjetu iz Njemačke, iskusni trešnjari, da obiđu moj zasad. Tada sam imao pitanje koju sortu ne bi nikada sadio, rekao sam im da Kordiu, najbolju svjetsku sortu ne bi nikada više sadio. Za 13 godina samo tri puta mi je rodila i mislim da ću je  čupati. I to je baš čudo za sve”, priča Sakib.

Ako se trešnja uzgaja na većoj površini, može se i fino zaraditi. Ovaj proizvođač ih sortira u prvu i drugu klasu, zbog čega su stekli povjerenje kupaca, pa 95 posto roda prodaju na plantaži.

“U Europi sad trenutno ili evo u Hrvatskoj u najbližem susjedstvu, 12 eura je kilogram trešanja, to sve kaže. Dobro, kod nas to nije tako, kod nas je tri eura u prosjeku. Ali već je to od Zagreba prema Beču i ne znam ni ja to je žara cijena”, ističe Sarvan.

Radne snage ne manjka
Kod Sarvana na plantaži, radne snage ne manjaka, a trenutno ima da 10 berača, dok u jeku sezone taj broj bude daleko veći, čak i do 50. Prema riječima ovog domaćina, posao nije zahtijeva, bere se od 7 do 12 sati, a ponekad se uz berbu i po neka zapjeva.

Advertisement

Već četvrtu godinu u berbi je Sanela Fazlić iz Tarevaca, koja ima lijepa iskustva.

“Vjerojatno zato sam se i vratila, i vraćam se svake godine. Ono što je važno prilikom berbe jeste da su sa peteljkom, da se ne lome grane prilikom berbe i da se bere zrela trešnja”, kaže Sanela.

Da je Sarvan dobar domaćin, i da se svi rado vraćaju, suglasna je i Aida Gušić iz Modriče.

“Uvjeti su ekstra, ja sam ovdje došla da se odmorim, to radim svake godine, kao godišnji mi dođe, nađem društvo. Tko hoće raditi ništa mu nije teško”, navodi Aida.

Advertisement

Pored redovnih berača, i onih nešto iskusniji, uvijek su tu i neki novi, a ove sezone to su Viktor i Tarik. Kako kažu, ovo vide kao odličnu priliku za zaradu tijekom raspusta, a najzahtjevnije je se popeti, dok ostalo ide lako sve.

Supruga rame uz rame sa Sakibom
Supruga Muma, rame uz rame sa Sakibom je na plantaži, i jedina mu je pomoć u radovima izvan sezone. Sarvanovi imaju svu neophodnu mehanizaciju, ali kada je orezivanju tu samo spretna ruka i znanje pomaže, a sve to sami obave.

“Uz njega sve, ja sam baš bila radoznala, da mu mogu pomoći, tako da sam uspjela i to savladati. Iako ja ne mogu sad orezivati kao on još uvijek, još uvijek mora pregledati moje drvo koje ja odrežem i popraviti ga ili ne popraviti, tako da polako”, priča Muma.

Trešnja zahtijeva i preventive, pa ju je neophodno tretirati pet puta u tijeku godine.

Advertisement

“Najznačajnija tretiranja su negdje u studenom i veljači, to mnogi kažu vidjet ćemo, kasnije ćemo, a to je preventiva za ubuduće i time otklanjaš nekih 80 posto svih problema koji će te snaći. Kako god, nije trešnja zahtjevna, jer mislim da kraj Modriče, Gradačca, Brčkog, pa čak i Bijeljina, Majevica i to, to je Bogom dato za proizvodnju trešnje i nema tu problema”, kaže Sakib.

Nije izostala podrška
Saravani ističu da su zadovoljni općinskim i republičkim poticajima, zahvaljujući kojim su nabavili neophodnu mehanizaciju, dok su značajna sredstva uložili su u osavremenjavanje trešnjika.

“Sve ono što je bilo od države, entiteta, ja sam dobio. Dušu na srce, ne mogu reći da nisam zadovoljan što se tiče toga. Za druge poljoprivrednike koji nisu vični tome, oni se žale, prođe rok i onda administracija naša, treba približiti to našem seljaku kako da dođe do sredstava”, kaže Sakib, te dodaje da u godinama koje dolaze plantažu ne planira proširivati, te će se truditi da održe postojeću proizvodnju i da i dalje kupcima ponude kvalitetne, sočne i ukusne trešnje.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Izvoz manji od uvoza, Bosni i Hercegovini prijeti rekordan deficit

Published

on

By

Bosna i Hercegovina u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila je spoljnotrgovinski deficit od gotovo četiri milijarde maraka. To praktično znači da nam je svakog mjeseca u ovoj godini izvoz bio za milijardu maraka manji od uvoza. Nastavi li se ovaj trend do kraja godine, Bosna i Hercegovina bi mogla zabilježiti rekordan minus u razmjeni sa inostranstvom od čak 12 milijardi, milijardu više u odnosu na prošlu godinu.

U prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period 2023. izvoz je bio manji za 8,3, dok je uvoz povećan za 5,6 odsto.

“U periodu januar-april izvoz je iznosio pet milijardi i 320 miliona KM, a uvoz devet milijardi i 291 milion KM. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 57,3 odsto. Ostvaren je negativan trgovinski saldo u razmjeni sa inostranstvom od tri milijarde i 971 milion KM”.

Advertisement

Ponovo se najviše izvozilo u Evropsku uniju. 75 odsto ili tri četvrtine našeg izvoza odnosi se na evropsko tržište. Ali, i tu je zabilježen pad od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najviše su podbacila naša dva ključna izvozna sektora, elektro-metalska i drvna industrija.

ZDRAVKO MARINKOVIĆ, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH

“Mi smo u ovim sektorima uglavnom naslonjeni na izvoz u EU i uslovi koji se dešavaju u zemljama gdje izvozimo su zapravo i diktirali situaciju kada je u pitanju izvoz ova dva artikla. Stoga smo i podbacili”.

Na pad izvoza uticalo je, kažu ekonomisti, više faktora, ali glavni je usporavanje evropskih ekonomija, prije svih Njemačke. Ne treba, poručuju, zanemariti ni rat u Ukrajini koji je ušao u treću godinu.

Advertisement

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Kada Evropa dobije nazeb, mi imamo upalu pluća. U smislu, nemamo porudžbina. S druge strane rat u Ukrajini i ulaganje koje EU ima prema Ukrajini jako mnogo iscrpljuju ekonomije tih zemalja, a to u prevodu znači i manje novaca za građane koji bi nešto kupili ili investirali”.

Iako za pad izvoza nismo odgovorni mi, on će nastavi li se ovako dovesti do toga da ionako ogroman spoljnotrgovinski deficit koji imamo bude još veći.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar 

Advertisement

“Ne znamo šta će se desiti do kraja godine, duga je godina. Ali svejedno možemo zaključiti da shodno postojećim tendencijama vjerovatno će ovaj deficiti biti veći relativno u odnosu na ranije godine. I to prije svega zbog pada izvozne aktivnosti. Za nadati se da se to neće značajnije reflektovati na poslovanje naših izvoznika odnosno posljedično automatski na ostatak bh.ekonomije”.

Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine u 2023. iznosila je 44 milijarde KM. Vrijednost uvezene robe iznosila 28 , a izvezene 17 milijardi, što znači da je  spoljnotrgovinski deficit za prošlu godinu iznosio 11 milijardi KM. Na kraju ove godine vjerovatno ćemo imati još veći minus u razmjeni sa inostranstvom.

Continue Reading

BiH

Počinje gradnja investicije u Srednjoj Bosni od preko 100 milijuna eura!

Published

on

By

Početak gradnje strateškog logističkog centra Lidl Bosna i Hercegovina uz investiciju od preko 100 miliona eura

Danas je, postavljanjem kamena temeljca, Lidl Bosna i Hercegovina svečano započeo izgradnju svog prvog logističko-distributivnog centra. Centar se nalazi u Lepenici, općina Kiseljak i predstavlja najveću investiciju kompanije Lidl u Bosni i Hercegovini do sada. Sa ukupnom vrijednošću od preko 100 miliona eura, ovo značajno ulaganje će dugoročno doprinijeti lokalnoj zajednici stvaranjem preko 200 radnih mjesta.

Projekat obuhvata zemljište površine 250.000 m², dok će kapacitet skladišta iznositi 60.000 m². Skladište će biti izgrađeno prema najmodernijim tehnološkim standardima, prilagođeno za efikasno poslovanje velikog obima i karakterizirat će ga primjena specijaliziranih mašina, sistema automatizacije i logističke opreme usmjerenih na optimizaciju operacija.

U okviru svečanog obilježavanja početka izgradnje, generalni direktor Lidla Bosna i Hercegovina, Toljan Papajorgji, podijelio je viziju i ambicije kompanije za ovaj projekt. Naglasio je kako će novi logistički centar poslužiti kao ključni korak za Lidlov ulazak na bosanskohercegovačko tržište, omogućujući kompaniji da primijeni bogato iskustvo stečeno na globalnom nivou. „Predan rad i saradnja proteklih mjeseci popločali su nam put da zajedno obilježimo ovu značajnu prekretnicu“, rekao je Papajorgji. „Danas sa ponosom predstavljamo našu najveću investiciju u Bosni i Hercegovini“, dodao je.

Advertisement

Zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, novi logistički centar Lidla Bosna i Hercegovina ispunjava najnovije standarde održive gradnje. Centar će koristiti napredne metode za energetsku efikasnost i smanjenje utjecaja na okolinu, čime postavlja nove standarde u sektoru. Snažna podrška lokalne zajednice i vlasti omogućava Lidlu da kroz ovaj projekt ne samo unaprijedi logističke kapacitete, već i značajno doprinese lokalnoj ekonomiji, otvarajući nova radna mjesta i promovišući ekološki osviještenu praksu. Ovaj centar predstavlja važan korak ka održivom poslovanju, usvajajući napredne prakse koje bi mogle poslužiti kao model za buduće projekte u zemlji.

Svečanosti su prisustvovali ambasador SR Njemačke u BiH dr. Thomas Fitschen, šefica Sektora kooperacija u Delegaciji EU u BiH Antonella Di Sandri, načelnik općine Kiseljak dipl.ing. Mladen Mišurić-Ramljak, te niz visokih zvanica iz političkog, poslovnog i diplomatskog sektora.

O kompaniji Lidl

Lidl Bosna i Hercegovina dio je lanca maloprodajne kompanije Lidl, koja je jedna od vodećih maloprodajnih lanaca hrane u Njemačkoj i Evropi. Lidl trenutno ima preko 12.200 filijala i više od 220 logističkih centara u 31 zemlji.

Advertisement

Kao diskont, Lidl pridaje veliku važnost optimalnom omjeru cijene i kvaliteta za svoje kupce. Jednostavnost i procesna orijentacija određuju svakodnevno poslovanje u prodavnicama, regionalnim distributivnim centrima i sjedištima. Kao provajder sistema, Lidl International, sa sjedištem u Neckarsulmu, odgovoran je za dizajn i strukturu standardiziranih procesa.

Lidl zapošljava oko 376.000 ljudi širom svijeta. Dinamika u svakodnevnom sprovođenju, rezultirajuća snaga i poštenje u međusobnom ophođenju, karakterizira rad u Lidlu širom svijeta. Lidl Bosna i Hercegovina trenutno zapošljava 112 uposlenika i kontinuirano zapošljava nove kvalifikovane profile iz različitih oblasti i za različite poslove.

Lidl u svojim svakodnevnim aktivnostima preuzima odgovornost za ljude, društvo i životnu sredinu. U Lidlu održivost znači ispunjavanje obećanja kvaliteta svakog dana.

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

Continue Reading

BiH

Otvoren 13.po redu Sarajevo Business Forum

Published

on

By

Sarajevo Business Forum (SBF), trinaesta po redu smotra investitora, poslovnih ljudi i ekonomskih stručnjaka, brojnih predstavnika država i vlada regije i svijeta zvanično je počela u srijedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, piše Anadolu.

Ovogodišnji forum okuplja ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku suradnju.

Predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović je na ceremoniji otvaranja istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma.

Sarajevo Business Forum ekonomski i socijalno najuticajniji doprinos BBI banke društvu. Želja nam je da stvorimo dugotrajan pozitivan uticaj u našoj zemlji. Zadnje dvije godine pratimo napredak Bosne i Hercegovine na putu ka pristupanju Evropskoj uniji. Prošle godine smo razgovarali o statusu kandidata, a ove godine smo podijelili pozitivne vijesti o nedavnim odlukama Evropske komisije o davanju zelenog svjetla za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj istorijski korak označava novo poglavlje na putu naše zemlje ka evropskim političkim i ekonomskim integracijama”, rekao je Bakalović.

Advertisement

Snažan uticaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknuto tehnološkim napretkom i razvojem preferencija kupaca, biće jedna od ključnih uvodnih tema prvog dana Foruma.

Adnan Chilwan, izvršni direktor Dubai Islamic Bank Group, najveće islamske banke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima podsjetio je da je DIB prva svjetska islamska banka sa svim uslugama i među najvećim islamskim bankama u svijetu.

Postali smo prva svjetska islamska banka s punom uslugom postavljajući teren za globalnu revoluciju u bankarskim praksama. Kada govorim o revoluciji, ne mislim na nju u tradicionalnom smislu. Ne govorim o preokretu ili haosu u finansijskom ekosistemu. Govorim o revoluciji misli, transformaciji finansijskih principa koji nas vode. Kao jedna od najvećih islamskih banaka na svijetu po imovini, DIB je uvijek prihvatio filozofiju etike, pravičnosti i društvene odgovornosti. Zaista, islamsko bankarstvo ima ogroman potencijal i za islamske zemlje i za cijelu našu globalnu zajednicu”, rekao je Chilwan, dodajući da “domet islamskog bankarstva doseže daleko izvan koncepta vjere”.

Na 13. Sarajevo Business Forumu prisutni će imati priliku slušati i aktivno učestvovati u ključnim temama regionalne perspektive članstva u EU-u, njegove šire implikacije na rast i integraciju, dobiti uvide u vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda. U saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, raspravljat će se o razvoju željezničke infrastrukture, koja je u prošlosti bila zanemarena, istraživati mogućnosti uvida u strategiju, kapacitete i način pristupa Digitalnoj Europi za Bosnu i Hercegovinu, te ispitivati potencijale turističke industrije s posebnim naglaskom na franšize i zdravstveni turizam.

Advertisement

I ove godine na Sarajevo Business Forumu biće dodijeljena prestižna priznanja ”Sarajevo Business Bridge Awards”, kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime.

SBF 2024. će trajati dva dana, 22. i 23.svibnja, i uključivat će niz panela, radionica i prezentacija na kojima će se razgovarati o različitim aspektima poslovanja i investiranja.

Sarajevo Business Forum, prestižna investicijsko-poslovna konferencija, nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine organizuje Bosna Bank International u suradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Ovogodišnji Sarajevo Business Forum realizira se u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Vladom Federacije BiH, USAID Turizmom, kao i sponzorskoj podršci domaćih i inostranih partnera.

Izvor: BHRT/AA

Advertisement

Continue Reading

BiH

Svečano otvoren Sarajevo Business Forum 2024. godine

Published

on

By

U svečanoj atmosferi Gradske vijećnice Sarajevo sinoć je otvoren 13. Sarajevo Business Forum.

Na večeri otvaranja prisustvovali su brojni zvaničnici, poslovni lideri, politički predstavnici, ekonomski stručnjaci, te predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine te drugih zemalja regiona i svijeta.

Prisutnima su se obratili predsjednik Uprave BBI Banke g. Alek Bakalović,  ministar privrede Kantona Sarajevo, g. Zlatko Mijatović i g. Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović

Predsjednik Uprave BBI Banke, Alek Bakalović je istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika, naglašavajući potencijal Bosne i Hercegovine i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma, koje su od najvišeg državnog, poslovnog i javnog interesa.

Advertisement

Sarajevo Business Forum je vodeći društveno odgovorni projekt BBI Banke koji predstavlja stalnu posvećenost razvoju naše zemlje, a svakako i najutjecajniji doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Posvećeni smo poticanju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja, a ovaj Forum pokazuje našu predanost tom cilju”.

U sklopu 13. Sarajevo Business Foruma, prisutni će imati priliku slušati i aktivno učestvovati u ključnim temama regionalne perspektive članstva u EU, njegove šire implikacije na rast i integraciju, dobiti uvide u vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda. U saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, diskutovat će se o razvoju željezničke infrastrukture, koja je u prošlosti bila zanemarena,  istraživati mogućnosti uvida u strategiju, kapacitete i način pristupa Digitalnoj Evropi za Bosnu i Hercegovinu, te ispitivati potencijale turističke industrije s posebnim naglaskom na franšize i zdravstveni turizam.

U ime organizatora Sarajevo Business Foruma, želim da vam poželim dobrodošlicu, a naročito našim međunarodnim gostima, predstavnicima vlada i cijenjenim poslovnim liderima iz više od 40 zemalja” rekao je predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović.

Ministar Zlatko Mijatović je naglasio značaj podrške vlade i lokalnih institucija u privlačenju investicija i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

Advertisement

Sarajevo Business Forum se etablirao u regionalnoj i globalnoj poslovnoj zajednici kao najvažniji poslovni i investicijski forum u jugoistočnoj Europi. Naša predanost je izgradnja snažne ekonomije temeljene na proizvodnji, razvoju poduzetništva, privlačenju investicija te uspostavljanju i jačanju javno-privatnih partnerstava. Pozivam vas da istražite prednosti ulaganja u Kanton Sarajevo i postanete dio naše poslovne zajednice”, izjavio je ministar Mijatović.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović poželio je srdačnu dobrodošlicu svim učesnicima Sarajevo Business Foruma, uspješne sastanke i suradnje u danima pred nama i ugodan boravak u našem gradu.

SBF 2024. trajat će dva dana 22. i 23. maja, i uključivat će niz panela, radionica i prezentacija na kojima će se razgovarati o različitim aspektima poslovanja i investiranja.

Advertisement

Continue Reading

Događanja

Pozivamo vas na Dan otvorenih vrata u Baltić Servisu! 

Published

on

By

Pridružite nam se 24.5.2024. od 08:00 do 16:00 i iskoristite jedinstvenu priliku da se informišete o našim proizvodima, testirate STIHL uređaje i ostvarite popust od 15% na artikle!

– Naša adresa: Donje Putićevo BB

– Kontakt telefon: 063 467 465

Šta možete očekivati?

Advertisement

Informacije iz prve ruke o najnovijim STIHL proizvodima.
Praktične demonstracije i testiranje uređaja.

Ekskluzivni popust od 15% samo za posjetioce događaja.

Ne propustite priliku da unaprijedite svoje alate i opremu po povoljnim cijenama. Vidimo se!

Baltić Servis – Vaš pouzdan partner za STIHL proizvode!

Advertisement

Continue Reading

BiH

Švicarski gigant gradi pogon u BiH, proizvodit će napredne uređaje

Published

on

By

Tomislavgrad se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije SCHILLER, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom ERGOSANA d.o.o.

Na oko 8000 kvadratnih metara pogon će biti specijaliziran za proizvodnju medicinskih ergometara i drugih uređaja, pridonoseći tako razvoju industrijskih kapaciteta, a što je osobito rijetkost, specijalizirane medicinske industrije u našoj regiji. Ovo je također najava novih, nadamo se boljih vremena, koja će privući mlade ljude željne znanja i napredovanja da ostanu u svom domu, a da rade u pogonima za proizvodnju za svjetsku medicinsku industriju, piše Tomislavcity

Korporativna grupacija SCHILLER, koju je 1974. godine osnovao Alfred Eugen Schiller, kao samostalan obrt u vlastitom stanu, danas je izrasla u tvrtku s 1500 zaposlenih, 30 podružnica i globalnom distribucijskom mrežom. Osobita čast je odluka o osnivanju ove podružnice u BiH u godini kada se obilježava 50 godina postojanja firme SCHILLER. Zahvaljujući predanom radu kroz dugi niz godina razvijeni su brojni medicinski uređaji osobito bitni u područjima bolesti srca, pluća, ali i u hitnim stanjima, kada su potrebni uređaji – defibrilatori koji spašavaju ljudske živote.

Sami proizvodi predstavljaju vrh medicinske tehnologije, te su uz kvalitetu proizvodnje, uređaji koji su želja mnogih medicinskih ustanova u svijetu.

Advertisement

Potrebno iskustvo i znanje za razvoj ovakvog projekta u našem kraju donio je voditelj projekta Mirko Gadža. Godinama radeći u firmi SCHILLER AG, osobito kao voditelj poslovanja u sektoru razvoja i proizvodnje, stekao je potrebno znanje i vještine neophodne za razvoj ovakvog zahtjevnog projekta, a što je bio jedan od glavnih uvjeta za donošenje ovakve odluke o otvaranju pogona u Tomislavgradu.

Trenutno se intenzivno radi na modernoj obnovi zgrade gdje će biti sjedište ERGOSANA d.o.o., pri čemu će se posebna pažnja posvetiti arhitektonskim detaljima, kako bi pogon bio funkcionalan i estetski privlačan, ali također i energetski efikasan, te ISO 13485 certificiran, za proizvodnju medicinskih uređaja po svjetskim standardima.

Uz proizvodnju, u Tomislavgradu će djelovati i odjel za razvoj, upravljanje kvalitetom, servis i odjel za marketing, što će dodatno unaprijediti poslovne operacije, te doprinijeti razvoju novih inovativnih proizvoda.

Projekt ERGOSANA d.o.o. u Tomislavgradu otvoriti će nova radna mjesta, pružajući priliku lokalnim stanovnicima da se pridruže ovom dinamičnom timu, nauče stručne vještine, te doprinesu početku razvoja medicinske industrije u regiji.

Advertisement

Početkom 2025. godine planiran je završetak svih pripremnih radnji i otvaranje pogona ERGOSANA d.o.o. u Tomislavgradu. SCHILLER ovom investicijom učinio je značajan iskorak za lokalnu zajednicu, pružajući mogućnost zaposlenja mladih ljudi, te ostanka istih u svojoj domovini.

Također, ovim korakom, SCHILLER pokazuje svoje povjerenje u potencijal Tomislavgrada i šire regije, dok lokalna zajednica s nestrpljenjem iščekuje početak proizvodnje i nove prilike koje će ona donijeti.

Continue Reading

BiH

Bosnalijek nastavlja rast prihoda i modernizaciju proizvodnih kapaciteta

Published

on

By

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 27,2 miliona KM i time ostvarila rast u odnosu na isti period prošle godine za 6,7 miliona KM ili 33 posto.

Neto prihod od prodaje ostvaren je u iznosu od 24,4 miliona KM, što je 26 posto više u odnosu na 19,4 miliona KM ostvarenog prihoda prethodne godine. Prodajom na inostranim tržištima ostvareno je 11,3 miliona KM ili 46 posto ukupnog prihoda od prodaje, dok je prodajom na tržištu Bosne i Hercegovine ostvareno 13,2 miliona KM ili 54 posto ukupnog prihoda od prodaje.

Bosnalijek je jedna od rijetkih kompanija koja kontinuirano plasira prepoznatljive proizvode na nova tržišta, ali uvijek svjesna važnosti domaćeg tržišta, njegovog potencijala i obaveze kao domaće kompanije za brigu i zdravlje stanovništva.

Kompanija i dalje nastavlja sa investiranjem u modernizaciju opreme i proizvodnih pogona te drugih poslovnih kapaciteta, kako bi se uspješno odgovorilo svim izazovima poslovanja.

Advertisement

„Bosnalijek je fokusiran na proizvodnju najkvalitetnijih lijekova te vrlo predano radimo na očuvanju zdravlja građana. Društvena odgovornost je u 2024. godini među prioritetima našeg poslovanja te svojim aktivnostima podržavamo rad brojnih institucija, sportista, studenata, kreativaca, strukovnih i profesionalnih udruženja“, poručili su iz Bosnalijeka.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Gospodarstvo

Načelnik Kreševa posjetio sajam IFAT u Munchenu

Published

on

By

Održivo korištenje resursa, a time i zaštita klime, i dalje je glavna tema sajma IFAT München, koji se održava na izložbenom prostoru u Münchenu od 13. do 17. svibnja 2024.

Upravo taj sajam je službeno posjetio Renato Pejak, načelnik općine Kreševo, kako bi iz prve ruke upoznao tehnologije i proizvođače u cilju unaprijeđenja naših komunalnih usluga.

Načelnik je posjetio i izložbeni prostor poduzeća Rasco iz Kalinovca koji je lider u proizvodnji komunalnih vozila i opreme, te koje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj broji preko 400 zaposlenih i na ovom sajmu su prava senzacija.

Rasco je ponovno potvrdio da Hrvatska ima sve resurse za razvoj velikih hi-tech inovacija. Jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila, u Münchenu je predstavila tehnološku senzaciju – veliku cestovnu čistilicu Lynx H2 5000 s pogonom na vodik.

Advertisement

Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati što uvelike olakšava održavanje urbanih sredina.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH2 sata ago

DNEVNICE BERAČA MALINA KREĆU SE OD 70 DO 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni...

Sport2 sata ago

Hrvatski mediji: Radeljić uskoro pravi transfer karijere!?

Iza Stjepana Radeljića je sjajna sezona u dresu Rijeke. Stasiti stoper rodom iz Novog Travnika se s Rijekom nije uspio okititi...

Promo2 sata ago

Natječaj Pirotehnike “Orion” Vitez za prijem komercijaliste u radni odnos

„Pirotehnika Orion“d.o.o. Vitez, firma sa dugogodišnjim iskustvom u trgovini pirotehnike objavljuje natječaj za prijem u radni odnos: KOMERCIJALISTA Opis posla:...

Crna kronika2 sata ago

STRAAŠN SUDAR AUTOBUSA I AUTOMOBILA: Poginuo vozač, više od 30 ozlijeđenih

U srijedu u Srbiji kod Malog Požarevca dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo vozač automobila. U srijedu u...

Sport2 sata ago

Modrić će u subotu srušiti Lothara Matthausa, a ostati na korak do Paola Maldinija

SAMO TRI dana nas dijele od najveće utakmice klupskog nogometa. U finalu Lige prvaka, na legendarnom stadionu Wembley u Londonu,...

BiH3 sata ago

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti...

BiH3 sata ago

Danas umjereno do pretežno oblačno, moguće lokalne nepogode

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje...

BiH4 sata ago

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije...

Advertisement
Advertisement
LM