Poveži se s nama

Ljepota i zdravlje

Mjesec borbe protiv raka kože – melanoma

Objavljeno

Mjesec svibanj se u svijetu tradicionalno obilježava kao mjesec borbe protiv raka kože – melanoma.

Melanom, najopasniji oblik raka kože, može imati pogubne posljedice ako se ne otkrije na vrijeme, a može zahvatiti svakoga, bez obzira na spol, uzrast ili rasu. Procijenjeno je da je u svijetu 2020. godine zabilježeno 325.000 slučajeva ove bolesti, dok je 57.000 ljudi izgubilo život kao posljedicu ovog oboljenja. Međutim, većina melanoma može se spriječiti adekvatnom zaštitom od sunca i redovnim pregledima kože.

Liječenje melanoma može varirati u zavisnosti od stadija bolesti i individualnih karakteristika pacijenta.

Moguće metode liječenja ove bolesti su:

Oglas

Kirurško uklanjanje: Ovo je često prvi korak u liječenju melanoma. Kirurg će ukloniti zahvaćeno područje kože zajedno sa okolnim tkivom radi sprečavanja širenja raka. U nekim slučajevima, limfni čvorovi takođet mogu biti uklonjeni ako postoji sumnja na širenje melanoma.

Imunoterapija: Ova terapija podstiče imunološki sustav pacijenta da prepozna i napadne ćelije raka. To se može postići upotrebom lijekova kao što su inhibitori PD-1 i inhibitori CTLA-4.

Terapija ciljanim lijekovima: Ovaj pristup koristi lijekove koji ciljaju specifične mutacije u tumorskim ćelijama melanoma. Na primjer, lijekovi koji ciljaju mutacije u BRAF genu mogu se koristiti kod pacijenata sa odgovarajućim genetskim karakteristikama.

Radioterapija: Ova terapija koristi visoko energetsko zračenje kako bi uništila tumorske ćelije ili smanjila njihov rast. Može se koristiti kao dodatak kirurškom uklanjanju ili kao samostalna terapija u određenim situacijama.

Oglas

Kemoterapija: Tradicionalna k

emoterapija, koja koristi lijekove za uništavanje ćelija raka, može se koristiti za liječenje melanoma u određenim slučajevima. Međutim, ona se sve rjeđe koristi zbog dostupnosti novijih i efikasnijih terapija.

Liječenje melanoma je u posljednjoj deceniji doživjelo revoluciju u svijetu. Nekada je ova bolest bila karakterisana kao teško izlječiva sa tada dostupnim lijekovima u obliku kemoterapije. Pronalaskom ciljane i imunoterapije stopa preživljavanja je mnogostruko povećana a neki pacijenti su iz statusa onkoloških bolesnika prešli u status osobe sa kroničnim oboljenjem.

Iako su moderni lijekovi za liječenje melanoma dostupni u našoj zemlji, broj pacijenata koji čeka na početak liječenja ovom vrstom terapije se stalno uvećava na tzv. listama čekanja koje mi često zovemo i liste smrti. Trenutno se na listi čekanja u Fondu solidarnosti za liječenje onkoloških oboljenja suvremenim lijekovima kao i na listama čekanja za medicinske usluge nalazi 2012 osoba a od toga 19 njih čeka na odobrenje lijekova za liječenje melanoma. Broj ljudi na listama čekanja je od prošle godine uvećan za 400.

Oglas

Izvor: BHRT

Oglas

Ljepota i zdravlje

Tri jutarnje navike koje trebate promijeniti da biste izgubili kilograme

Objavljeno

Piše

Doručak nije samo ključ za energiju tokom cijelog dana, već i deo ishrane na koji treba obratiti pažnju prilikom mršavljenja. Prema stručnjacima ovo su 3 navike jutarnje navike koje treba da korigujete ako želite da smršate.

Ne preskačite doručak

Nakon buđenja popiti čašu tople vode. Činjenica je da u trenutku buđenja nivo kortizola u tijelu dostiže svoj vrhunac. A ovo je važan hormon koji je uključen u regulaciju metabolizma ugljenih hidrata. Kortizol aktivira razgradnju glukoze u mišićima i izaziva kratkotrajnu inzulinsku rezistenciju u ćelijama, te je najbolje doručkovati 60 minuta nakon buđenja.

Nemojte piti kafu odmah nakon buđenja

Ispijanje kafe na prazan stomak može iritirati zid želuca i izazvati bol i žgaravicu. Također će izazvati prekomjerno oslobađanje kortizola. Rezultat je povećan apetit, anksioznost i razdražljivost.Kafa podstiče lučenje želudačnog soka u želucu. Njegova glavna komponenta je hlorovodonična kiselina, a agresivna je prema sluzokoži unutrašnjih organa.

Za doručak vam je potreban pun tanjir, a ne zalogaj s nogu

Morate uzeti običnu ravnu ploču za večeru prečnika od 20 do 26 centimetara. Zatim ga treba vizuelno podijeliti na dva dela, a jednu od polovine – ponovo na dva. Tako dobijamo jedan dio od 50% i dva od 25%. Veći deo tanjira je ispunjen povrćem, a preostala dva su podjednako ispunjena proteinskom hranom i složenim ugljenim hidratima.

Oglas

Stručnjaci preporučuju da u tanjir dodate dodatnu masnoću u vidu orašastih plodova ili pola avokada, a možete dodati i punomasnu pavlaku, prenosi Sensa.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Donosimo recept za kolač koji vraća u djetinjstvo, evo o čemu se radi

Objavljeno

Piše

S ovim receptom, na trenutak će te “odletjeti” u djetinjstvo i prisjetiti se neki slatkih događaja koji vas vežu uz ovaj desert.Radi se o kolaču, u kojem su uživali naši stari jer je prije svega bio jeftin i jednostavan za napraviti. Vjerujem da se i u vašoj obiteljskoj kulinariki nalazi recept za ovaj kolač, ako se slučajno ne nalazi, mi vam ga donosimo u nastavku.

Sastojci:

– 350 g kukuruznog brašna
– 1 i 1/2 dl ulja
– 3 jaja
– 1/4 žličice soli
– 200 g šećera
– 1/2 vrećice praška za pecivo
– 4 dl mlijeka
– šalica višnji iz kompota

Priprema: 

Oglas

U zdjeli pomiješajte mlijeko, ulje, šećer, sol i kukuruzno brašno. Stavite na laganu  vatru i miješajte dok se ne zgusne. Prebacite u drugu posudu i ostavite neka se hladi. U mlaku smjesu postepeno dodajte jaja i prašak za pecivo. Kalup obložite papirom za pečenje, izlijte malo smjese, posložite po njoj ocijeđene višnje i ravnomjerno rasporedite preostalu smjesu. Pecite zlevanku na 180°C, oko 40 minuta, piše 24sata.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Šta se dešava s tijelom kada mu nedostaju ugljeni hidrati

Objavljeno

Piše

Kada se pokušava skinuti nekoliko kilograma, jedna od mogućih strategija je smanjenje unosa ugljenih hidrata. Ali, tijelo zbog toga može ozbiljno patiti. Ugljeni hidrati nalaze se ne samo u namirnicama kao što su hljeb, tjestenina i voće nego i u orašastim plodovima, mahunarkama, zelenoj salati i brokuli.

Voće i povrće

Voće i povrće najbolji su izvor ugljenih hidrata, jer sadrže najviše vitamina, minerala i vlakana. Zato kada se priča o prelasku na ishranu s malo ugljenih hidrata, govori se o smanjenju unosa rafiniranih šećera, rafiniranih žitarica kao što su one u tjestenini, žitarica s cijelim zrnom i škrobom, smeđa riža i kinoa. Žitarice od cijelog zrna povećavaju šećer i inzulin u krvi do zdravog nivoa i reguliraju mikrobe.

Unosom premalo ugljenih hidrata dobiva se manje probiotika i ukupnih vlakana, a većini ljudi potrebno je više, a ne manje probiotika, jer su oni „gorivo“ za korisne probiotike u crijevima.

Izaziva ketozu

Ako se želi odmah prijeći na ishranu s malo ugljenih hidrata, mora se znati da će oni biti potrebni za energiju, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje osigurati ih iz izvora s malo ugljenih hidrata koji su bogati hranljivim materijama, kao što su povrće, orašasto voće i sjemenke.

Oglas

Također, treba voditi računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba biti manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu u organizmu, od koje može doći do mučnine, slabosti i opće neprijatnosti.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Znate li kako prepoznati promjene na mladežu? Evo kada trebate konsultirati doktora

Objavljeno

Piše

Jako je važno da pratite sve promjene na svom tijelu, a posebno na mladežima.

Razlikovanje atipičnog madeža i melanoma

Atipični mladež, koji se naziva i displastični nevus, razlikuje se od tipičnog mladeža po većem, nepravilnom obliku. Iako su općenito bezopasni, atipični mladeži mogu povećati rizik od melanoma, teškog raka kože koji se formira u melanocitima, stanicama koje proizvode pigment.

Melanom se često manifestira kao nova mrlja na koži ili kao promjene na postojećim mladežima, što naglašava važnost ranog otkrivanja i liječenja.

Razlikovanje atipičnog mladeža i melanoma može biti izazovno. Sljedeće sličnosti, objedinjene pod ABCDE pravilom, mogu pomoći pri prepoznavanju atipičnog mladeža ili melanoma:

Oglas

 

1. Asimetrija – jedna polovica ne odgovara drugoj, stvarajući nepravilan oblik

2. Rub – granice mogu biti neravne, nejasne, urezane ili zamagljene

3. Boja – oboje često imaju miješane boje, uključujući različite nijanse smeđe, žute ili ružičaste

Oglas

4. Promjer – općenito su veći od običnih madeža, često veći od šest milimetara; međutim, melanom može biti manji od ovog kada se prvi put otkrije

5. Evolucija – izgled se mijenja tijekom vremena; atipični madeži mogu se razvijati sporije od melanoma, koji mogu pokazati primjetne promjene tijekom tjedana ili mjeseci.

Ključne razlike

Iako atipični mladež i melanom mogu dijeliti nekoliko osobina, postoje ključne razlike. Naprimjere, melanom često ima izraženiju asimetriju, nepravilne rubove i raznoliku boju nego atipični mladeži.

Atipični mladež obično ne boli i ne svrbi, nema brzih promjena veličine, oblika ili boje, obično se nalazi u područjima izloženim suncu.

Oglas

S druge strane, melanom može svrbiti, boljeti ili krvariti, brze promjene u izgledu, može se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Liječenje i prevencija

Atipični mladeži, iako sami po sebi nisu kancerogeni, povećavaju rizik od razvoja melanoma. Međutim, ne napreduju svi atipični mladeži do melanoma. Redoviti pregledi kože i praćenje promjena ključni su za osobe s atipičnim mladežima.

Mogućnosti liječenja melanoma kreću se od hirurškog uklanjanja u ranim stadijima do terapija usmjerenih na specifične gene ili proteine u stanicama raka. Odluka o uklanjanju atipičnih mladeža ovisi o različitim faktorima, uključujući promjene na mladežu, rezultate biopsije i ličnu ili porodičnu historiju raka kože.

Neophodno je konsultirati se s liječnikom ako se pojave novi mladeži ili promjene na postojećim, posebno ako su usklađeni s ABCDE pravilom ili svrbe, krvare ili se stvara krasta. Praćenje postojećih mladeža pomaže u otkrivanju bilo kakvih promjena, osiguravajući pravovremenu intervenciju.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Što se događa organizmu ako često jedete zelenu salatu: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Objavljeno

Piše

Zelena salata spada u namirnice koje su pravi izvor vitamina, prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i dobra zaštita od raznih bolesti. Preporuka stručnjaka je da je koristite što češće, posebno posijle zime, kada mnogi pate od manjka vitamina, prenosi Healthline.

Ona sadrži oko 4% vode, od hranjivih tvari ima najviše ugljikohidrata oko 2,5%, bjelančevina oko 1,2 i masti oko 0,2%. Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima željezo, kalcij, cink, bakar, magnezij i fosfor. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmjenu materija i funkcije živaca, a također za stvaranje bjelančevina, sadržani su u ovoj namirnici.

Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svjetlijih sorti. Dakle, pravilnim izborom ove namirnice opskrbljujemo se u dovoljnoj mjeri svim onim što je organizmu potrebno. Nutricionisti podsjećaju da postoji bar sedam razloga zbog kojih bi ovo povrće trebalo uvrstiti u prehranu, osobito u ovom dijelu godine.

1. Ima malo kalorija i masnoća

Manja posuda zelene salate sadrži samo 12 kalorija, pa je tako odličan dodatak svakom obroku, ali može poslužiti i kao zdrava užina. Također, ako na početku obroka pojedete zelenu salatu, napunit ćete želudac, pa ćete pojesti manje glavnog jela, što povoljno utiče na kilažu kod onih koji žele da smršaviti.

Oglas

2. Pomaže mršavljenju

 

Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, ona će poboljšati rad želuca. Također, vlakna pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i utječu na osjećaj sitosti.

3. Za zdravije srce

Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju kolesterola, tako da se ona smatra jednom od namirnica koje čuvaju zdravlje srca.

4. Sadrži omega-3 masne kiseline

Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Budući da ih tijelo ne može samo proizvesti, ljudi kroz prehranu moraju da uzimati posebne, esencijalne masne kiseline. Linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (ALA, omega-3 masna kiselina) pripadaju ovim masnim kiselinama. Posebno su važne za razvoj moždanih i živčanih ćelija.

Oglas

5. Bogata proteinima

Čak 20% kalorija iz zelena salate dolazi od proteina koji su važni za izgradnju i očuvanje mišića. S obzirom na to da je bogata vlaknima, neće negativno uticati na peristaltiku crijeva, što se inače događa prilikom unosa većih količina proteinskih namirnica koje ne sadrže dovoljno vlakana.

6. Omogućuj miran san

Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata. Ukoliko redovno konzumirate ovo povrće poslije nekog vremena primijetit ćete da vam se popravila kvaliteta sna.

7. Održava optimalan nivo kiselosti organizma

Minerali u zelenoj salati pomažu u otklanjanju toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno, jer dobar nivo kiselosti daje tijelu energiju i povoljno utječe na ljepotu kože.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Više od 400 natjecatelja nastupilo na 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”

Objavljeno

Piše

ZAVRŠENA 5. VITEŠKA UTRKA

Više od 400 natjecatelja nastupilo je na današnjoj 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”, koju je iznimno uspješno organizirala Udruga dijaliziranih i transplantirani bolesnika KSB.

Radio Vitez donosi rezultate najuspješnijih sudionika.

SENIORKE:
1. Amela Trožić,
2. Vesna Čavar i
3. Lejla Hodžić.
SENIORI:
1. Berin Mušanović,
2. Džemal Bukvić i
3. Josip Martinović.

Oglas

JUNIORKE:
1. Anđela Talić,
2. Nika Kusin i
3. Antea Pavličević.
JUNIORI:
1. Rijad Brodlija,
2. Mario Lovrinović i
3. Ivan Marković.

VETERANKE:
1. Ajla Pinjo,
2. Nermina Gegić i
3. Jasna Buturac.
VETERANI:
1. Ante Klišanin,
2. Zoran Dedić i
3. Željo Bošnjak.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Ove četiri konzervirane i smrznute namirnice zdrave su kao i svježe

Objavljeno

Piše

Zamjenom svježeg voća i povrća smrznutim i konzerviranim alternativama ne samo da možete uštedjeti novac nego i poboljšati vaše zdravlje, piše Express.

Svježe voće i povrće smatra se ključem zdrave, uravnotežene prehrane. Prepuni su vitamina i minerala važnih za tijelo, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih crijeva i sprječavaju probleme s probavom, prenosi Net.

Posljednjih godina pozornost je također usmjerena na činjenicu da prehrana s malo voća i povrća može biti faktor rizika za rak crijeva.

Ako planirate povećati unos hrane biljnog podrijetla iz zdravstvenih razloga, logično je da pomišljate na svježe proizvode. Međutim, jedan je stručnjak otkrio da konzervirane i smrznute verzije mogu biti još hranjivije od onih svježih.

Oglas

Poznati engleski kirurg dr. Karan Raj na svom je TikToku otkrio četirivrste voća i povrća koji su prepuni isto toliko ili više hranjivih tvari kada su zamrznuti ili konzervirani od svojih svježih inačica.

1. Konzervirane rajčice

“Ako jedete konzervirane rajčice, one zapravo imaju više antioksidansa likopena, kao i više kalcija i željeza nego svježe. To ne znači da je svježe lošije od konzerviranog, samo ima drugačiji nutritivni profil”, objasnio je dr. Raj

Dodao je da svježe rajčice imaju “značajno” više razine vitamina A od onih iz konzerve.

Oglas

“Ako kuhate rajčice bilo konzervirane ili svježe, još više povećavate bioraspoloživost antioksidansa likopena. To je zato što proces kuhanja omekšava stijenke biljnih stanica što olakšava apsorpciju hranjivih tvari”, pojasnio je stručnjak.

2. Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu sadržavati više vitamina i polifenola (biljnih mikroelemenata) od svježih.

“Smrznuto voće i povrće može imati čak i više hranjivih tvari od svojih svježih inačica. primjerice, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od svježih borovnica jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranjivih tvari”, rekao je dr. Raj.

Oglas

“Većina smrznutog voća, poput bobičastog voća, često se zamrzne unutar 24 sata nakon što je ubrano i često je nutritivno svježije od svježih proizvoda koji danima stoje u supermarketu”, istaknuo je.

3. Smrznuti grašak

Dr. Raj je rekao da smrznuti grašak ima više razine određenih vrsta vitamina B i E vitamina od svježe verzije.

4. Smrznuti špinat

Oglas

Dr. Raj je otkrio da špinat često ima više razine određenih vrsta vitamina E nego svježi.

“Još bolje, možda biste mogli učinkovitije iskoristiti željezo iz smrznutog špinata nego iz svježeg”, dodao je dr. Raj.

“Kod svježeg špinata teško se apsorbira veći dio željeza, ali smrznuti se špinat često blanšira i pakira u kockice prije zamrzavanja, što znači da može sadržavati manje antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomoći da apsorbirate više željeza”, istaknuo je stručnjak.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

12 uobičajenih namirnica koje svi jedemo, a povezuju se s upalom i artritisom

Objavljeno

Piše

ARTRITIS je bolno stanje koje uzrokuje oticanje, osjetljivost i ukočenost zglobova te probleme s pokretljivošću. Iako se često povezuje s procesom starenja, može utjecati na ljude svih dobi i otežavati svakodnevni život.

Još nije točno poznato što potiče imunološki sustav da napada zglobove, iako se zna da određeni čimbenici, poput dobi, pušenja i pretilosti, povećavaju rizik od artritisa. No, sada je studija otkrila da bi mogla postojati veza između onoga što jedemo i šanse za razvoj tog stanja.Istraživanje Sveučilišta Colorado u SAD-u otkrilo je da određena hrana može uzrokovati upale u tijelu. Studija, objavljena u Journal of Clinical Investigation, otkrila je da bi za to mogla biti kriva esencijalna aminokiselina poznata kao triptofan.

Ona se nalazi u dvanaest popularnih namirnica.

  • piletina
  • puretina
  • crveno meso
  • svinjetina
  • tofu
  • riba
  • grah
  • mlijeko
  • orasi
  • sjemenke
  • zobena kaša
  • jaja.

Iako triptofan pomaže u proizvodnji proteina, mišića, enzima i neurotransmitera te se povezuje s boljim snom, znanstvenici kažu da bakterije u probavnom sustavu mogu razgraditi triptofan iz prehrane u upalnu kemikaliju koja pokreće artritis.

Koautorica studije, Kristine Kuhn, preporučuje prehranu punu biljnih vlakana i nemasnog mesa.“Čini se da mediteranska prehrana, koja je bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom, čini naš mikrobiom zdravijim, dok tipična zapadnjačka prehrana uzrokuje upalu”, rekla je.

Oglas

Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, osjetljivost i ukočenost, upalu unutar i oko zglobova, ograničeno pomicanje zglobova, toplu i crvenu kožu iznad zahvaćenog zgloba te slabost i trošenje mišića. Ako osjetite ove simptome, trebali biste razgovarati s svojim liječnikom.

Izvor: Index

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Mladenci svadbene salone rezerviraju i za 2026., cijene ‘stolice’ od 60-150 KM

Objavljeno

Piše

Parovi već rezerviraju termine i za drugu polovicu ove godine.

“Kod nas imamo tri svečana salona kapaciteta od 100 do 700 mjesta. Bez obzira na veličinu svadbe koju žele organizirati, kod nas ljudi imaju priliku za to. Pored toga, uz tri hotela imamo dovoljno smještajnih kapaciteta za sve goste koji dolaze iz drugih gradova”, ističe Stanišićeva.

Termini u svadbenim salonima mladenci već godinama rezerviraju mjesecima unaprijed, a oni koji su potpuno sigurni kada žele stati na ludi kamen već su rezervirali datum svoga veselja koje će biti tek 2025. ili 2026. godine.Rezerviranje sale godinu dana unaprijed je uobičajeno,za Nezavisne novine ističe Milena Stanišić, marketing menadžerica Etno-sela Stanišići.

“Već imamo rezervacije i za 2025. godinu, a čini mi se jedna i za 2026., tako da mladenci obično planiraju svoju svadbu najmanje šest mjeseci unaprijed. Godinu dana je sasvim uobičajeno”, rekla je, dodajući da su subota i nedjelja najpopularniji dani, ali ima svadbi i petkom.

Oglas

“Ljetni termini, druga polovina srpnja i prva polovina kolovoza, su najtraženiji, ali posljednjih godina je praksa da ima puno svadbi i u rujnu. To povezujem s time što su srpanj i kolovoz prilično vrući, a onda je rujan ugodniji, pa sve više svadbi bude i u rujnu”, navodi ona.Iz jednog banjalučkog svadbenog salona kažu da su subote najtraženije, ali ima i onih koji se odluče za nedjelju.

“Neki mladenci rezerviraju četiri mjeseca unaprijed, neki godinu i pol, neki pola godine, sve ovisi. Ako djevojka ostane trudna, onda rezerviraju tri mjeseca ranije. Ako žele određeni datum, onda rezerviraju godinu do godinu i nekoliko mjeseci ranije”, kaže jedna vlasnica salona.

Iako je 2024. tek počela, budući mladenci već se raspituju i za narednu godinu.Već ima upita i za 2025. godinu. Većina ljudi se raspituje o cijeni”, kaže onaIz jednog trebinjskog svadbenog salona ističu da je broj rezervacija za ovu godinu isti kao i prijašnjih godina, a neki mladenci svoj datum rezerviraju tri mjeseca unaprijed, a neki čak i godinu dana ranije.

Banjalučanka Anja M. će stati na ludi kamen 1. lipnja, a salu je, kako priča, rezervirala još u prosincu prošle godine.

Oglas

“Tražili smo svibanj ili lipanj, ali su bila slobodna samo dva termina jer mladenci obično rezerviraju sale godinu dana unaprijed. Veoma je teško pronaći salu koja odgovara i po terminu i po kapacitetu. Ja se udajem u Doboju, a na svadbi će mi biti oko 200 gostiju, pa sam tražila salu shodno tome”, ističe ona.

Rezervacija termina u salonu je, prema njezinim riječima, prvi korak u organizaciji svadbe, a zatim slijedi traženje benda i fotografa jer je to najteže pronaći u isto vrijeme.

“Kod izbora sale bitno je da nije ni prenapunjena ni prazna. Ako rezervirate salu koja prima 300 ljudi, preporučuje se da ugostite manji broj, recimo 200 ili 250, kako bi bilo dovoljno mjesta za ples. Što se tiče cijene stolica, usporedili smo ih u ova dva grada i cijene su otprilike iste. Možete pronaći stolicu po cijeni od 60 do 150 KM, ovisno o odabranom meniju”, kaže Anja.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 4 sata

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju...

Politikaprije 4 sata

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače iz inozemstva na registraciju za izbore za Europski parlament

Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati na biračkim...

BiHprije 5 sati

Viteški Napredak otvorio večerašnji 23. Večernjakov pečat

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez na početku Večernjakova pečata sa završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta...

BiHprije 5 sati

Večernjakov pečat dodijelio nagrade, za Osobu godine u BiH proglašena Borjana Krišto

Večernjakov pečat je po 23.  put dodijelio nagrade onima koji su svojim radom i djelima obilježili proteklu godinu u Bosni...

Sportprije 6 sati

Vaterpolisti Juga u finalu Eurokupa

VATERPOLISTI dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja plasirali su se u finale Euro kupa pobijedivši u petak na riječkom bazenu Kantrida španjolski...

Društvoprije 6 sati

Izglasana nova hrvatska vlada, 79 zastupnika bilo je za

HRVATSKA je večeras dobila 16. vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni...

Promoprije 11 sati

UZ 17. SVIBNJA: I HT Eronet podsjeća na značaj digitalnih inovacija za održivi razvoj

Sedamnaesti se svibnja u svijetu obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, a ove se godine odvija pod motom:...

Društvoprije 11 sati

Turistička ponuda srednje Bosne predstavljena u Zagrebu

U prostorijama Kulturno-informativnog centra (KIC) Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu, predstavljena turistička destinacija Srednje Bosne. Uz prisustvo mnogobrojnih veleposlanika...

Oglas
Oglas
LM