Poveži se s nama

Auto-Moto svijet

Krenula kampanja “Glavu gore”, koja će trajati do kraja travnja

Objavljeno

Uslijed zabrinjavajućih statističkih podataka o sigurnosti prometa na cestama, velikog broja žrtava i teško ozlijeđenih osoba u prethodnim godinama, danas počinje 2. kampanja pod nazivom “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!” koju realizira Federalno ministarstvo prometa i komunikacija uz podršku JP Autoceste FBiH, BH Telecoma i HT Eroneta.

Rezultati istraživanja Europske unije ukazuju na to da je korištenje mobilnih uređaja prilikom upravljanja vozilom jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Koncept društvenog marketinga, koji je koncipiran sredinom sedamdesetih godina, potvrdio se kao efikasna strategija za suzbijanje nepoželjnog ponašanja sudionika u prometu te predstavlja ključni faktor u poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa, kako u smislu preveniranja uzroka prometnih nesreća, tako i u smanjenju njihovih posljedica.

Kampanja će trajati do 30.04.2024. godine, a JP Autoceste FBiH će u sklopu svojih promotivnih aktivnosti poticati svijest učesnika u prometu o neprihvatljivosti korištenja mobilnih uređaja tokom vožnje.

Tako ćemo u periodu trajanja kampanje koristiti info display na autocesti A1 da pošaljemo poruke kojima će se skrenuti pažnju na nekorištenje mobilnih telefona na cestama Federacije BiH.

Oglas

Nadležna Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u kantonima, kao ključna karika u lancu sigurnosti prometa na cestama, dosljedno će provoditi aktivnosti u skladu sa Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini.

Svi dobro znamo da na prometne nesreće utječu tri faktora: vozilo, čovjek i cesta.

Mobitel u prometu smanjuje koncentraciju, a dovoljna je sekunda da se dogodi teška prometna nesreća.

Vozači koji po mobitelu tokom vožnje tipkaju poruke ili pretražuju po ekranu reagiraju 3 puta sporije od vozača koji nemaju mobilni uređaj u rukama za volanom.

Oglas

Reakcija vozača s mobitelom u vožnji na bilo koju od prepreka ili događaja na cesti je usporenija za 2,5 sekunde, pokazala su istraživanja. Vrijeme je to u kojem vozilo pri brzini od 50 km/h prijeđe 70 metara bez kontrole vozača, ili drugim riječima širinu 12 pješačkih prelaza!

Pri brzini od 100 km/h vozilo s vozačem kojem je pažnja na mobitelu je bez kontrole skoro 150 metara. To su sekunde u kojima se dogodi nesreća koja je bez distrakcije mobilnog uređaja mogla biti izbjegnuta.

Niti jedan poziv i niti jedna poruka nije vrijedna ljudskog života.

Budite promjena koju želite vidjeti na cestama! , priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Oglas

Autor: Autoceste FBiH 

Oglas

Auto-Moto svijet

Sarajlija rekorder po neplaćenim kaznama, jedini koji ima šestocifreni iznos duga

Objavljeno

Piše

Prema najnovim podacma Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), a koji su ažurirani 3.svibnja ove godine, vozač iz sarajevske općine Stari Grad još uvijek je apsolutni rekorder po pitanju neplaćenih novčanih kazni za prometne prekšaje, piše Avaz.

Kako stoji u na stranici, vozač iz Sarajeva, prema najnovijim podacima na ime neplaćenih kazni duguje 210.024 KM.

Po pisanju Avaza, on  je prije tri godine zaustavljan u Istočnom Sarajevo i tada je dugovao mnogo više. Tada mu je oduzet Fiat Punto zbog više od 350 neplaćenih naloga iz Zakona o osnovama bezbjednosti prometa (ZOOBS) na putevima u BiH.

F. J. je upravljao neregistrovanim vozilom, bez oznaka i prije sticanja prava na upravljanje vozilom. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da u registru kazni ima ukupan dug od 257.163 KM – naveli su 2021. iz PU Istočno Sarajevo.

Oglas

On je jedini vozač u BiH koji ima šestocifreni iznos duga.

Izvor: Avaz

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Normalno je da ova lampica kratko zatreperi. Ako nastavi svijetliti, to je loš znak

Objavljeno

Piše

KADA palite dizelski automobil, normalno je da žuto kontrolno svjetlo (grijača) kratko zatreperi. Međutim, ako nastavi svijetliti, savjetuje se oprez.

Ako svjetlo indikatora treperi, to obično nije dobar znak. U ovom slučaju moguć je kvar, pojašnjavaju u ADAC-u (Njemački autoklub). Popis mogućih uzroka je dugačak. Problem s recirkulacijom ispušnih plinova (EGR), začepljenje filtera čestica… piše HAK Revija.Obično možete nastaviti s vožnjom, ali trebali biste otići u servis što je prije moguće, to je najjednostavniji savjet u ovom slučaju.

Svi dizelski motori imaju imaju konstrukcijsku karakteristiku da zahtijevaju zagrijavanje zraka prilikom pokretanja motora, odnosno kada je hladan. Tu je uloga grijača vrlo važna jer, kako im i ime govori, oni zagrijavaju zrak.

Umjesto svjećica, dizelski motori koriste žarnice. One zagrijavaju zrak za proces izgaranja. To je sada mnogo brže i uglavnom neprimjetno. No lampica je ostala i ona bi se trebala isključiti brzo nakon pokretanja vozila. Ako ostane uključena, problemi su mogući.

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

I danas duža čekanja na graničnim prijelazima

Objavljeno

Piše

Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: Izačić, Velika Kladuša i Bosanski Brod pojačan promet putničkih vozila. Duga je kolona putničkih vozila, na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu Orašje. Na ostalim graničnim prijelazima putnička vozila za sada ne čekaju duže od 30 minuta.

Zabranjen je promet za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prijelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, stoji na stranici BIHAMKA.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Lasić govorio o brzoj cesti: Struka blizu rješenja za Vitez, dionica Lot 5 gotova do kraja godine

Objavljeno

Piše

Iako je prvobitni rok za završetak radova na dionici Lot 5 brze ceste od Viteza do Nević Polja bio do veljače ove godine, nove projekcije kažu da bi to trebalo biti do kraja godine, kazao je u srijedu u Novom Travniku v. d. ravnatelja JP Autoceste FBiH Denis Lasić.

“Uvijek ima nekih specifičnosti na terenu, na gradilištu, tako da je teško precizirati rokove. U ovoj kalendarskoj godini ova dionica bi trebala biti potpuno završena”, rekao je Lasić.

Ono oko čega je projekt mijenjan nekoliko puta na različite zahtjeve iz lokalne zajednice, dio dionice oko Poslovne zone PC 96 u VItezu, uskoro bi, najavio je Lasić, trebalo biti riješeno.

“Ove godine trebali bismo raspisati da se tender za to područje radi isto u sklopu dogovora s lokalnom zajednicom. Bez obzira na sve, moramo poštivati zahtjeve lokalne zajednice. Tu imamo određene specifičnosti, ali struka je u završnoj fazi da i to “blagoslovi”, tako da ćemo ići i u raspisivanje tog dijela”, kazao je Lasić.

Oglas

U zgradi Općine Novi Travnik danas je održan sastanak koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma između JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Općine Novi Travnik.

Sastanku su nazočili ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Andrijana Katić, vršitelj dužnosti ravnatelja JP Autoceste FBiH Denis Lasić, te načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo.

Sporazum ima za cilj olakšati suradnju između JP Autoceste FBiH, izvođača radova i lokalne zajednice tijekom izgradnje dijela brze ceste Lašva – Nević Polje, posebice na području LOT 5: petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje.

Izvor:Fena/Večernji

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

U glavnom gradu BiH pušteni prvi novi tramvaji u promet

Objavljeno

Piše

Ministar prometa Kantona Sarajevo Adnan Šteta dočekao je prve putnike na Ilidži odakle je tramvaj zvanično pušten u promet.

Ovo je veliki dan za sve koji vole ovaj grad. Presretan sam što vidim zadovoljne putnike, što sam dio još jednog ogromnog projekta za naše Sarajevo. Zaslužili smo najbolje od javnog prevoza, ovi tramvaji to zaista jesu. Novcem svih građana su kupljeni, čuvajmo ih i neka nam traju, poručio je ministar Šteta.

Novi sarajevski tramvaji opremljeni su suvremenom opremom, radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta. Posjeduju klima uređaje, sustav za brojanje putnika, wi-fi, USB priključke za mobilne telefone i u potpunosti su prilagođeni osobama s invaliditetom.

Oglas

Video nadzor unutar i izvan vozila omogućit će veću sigurnost putnika i sigurnosnu kontrolu u vozilima.
Stolice, koje se nalaze u tramvaju, izabrali su građani Kantona Sarajevo na Danu otvorenih vrata Ministarstva prometa KS.

Građane smo uvijek pitali šta je potrebno, sa strukom smo analizirali sva moguća rješenja i donosili odluke, jer moj poslodavac su svi građani Kantona Sarajevo. Zahvaljujući svim prijedlozima, neumornom radu mnogih uključenih strana, mi danas imamo novu prugu, nove linije, nove trolejbuse, nove tramvaje.. i ne stajemo ni dalje, dodao je ministar Šteta.

Isporuka tramvaja odvija se u skladu s planiranom dinamikom.
Plan je da u travnju u prometu bude još dva, u svibnju još četiri tramvaja, a preostalih šest u lipnju, srpnju i kolovozu.
Na taj način će do početka sljedeće školske godine svih 15 tramvaja, biti u prometu.

Na novim sarajevskim tramvajima neće biti reklama, zaključio je Šteta.

Oglas

Tramvaji su prošli ispitivanja i testiranja, koja će biti prilagođena na sve tramvaje pri isporuci i primopredaji tramvaja kako bi po završetku primopredaje odmah mogli biti u saobraćaju. U ranijem periodu vozači tramvaja su prošli obuke s predstavnicima kompanije Stadler u Poljskoj i u Sarajevu.
Podsjećamo, sa švicarskom kompanijom Stadler u decembru prošle godine potpisan je ugovor o nabavci i dodatnih 10 tramvaja čiji se početak isporuke očekuje krajem sljedeće godine, stoji na stranici Vlade KS.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Potpisan Memorandum o integraciji sistema elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

Objavljeno

Piše

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj suradnji u cilju integracije sustava za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije, priopćili su iz Autocesta FBiH.

Kako stoji u priopćenju, ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić.

Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Dolaskom nove Uprave JP Autoceste FBiH poseban fokus je stavljen na elektronsku naplatu cestarine i na povećanje sigurnosti prometa i smanjenje gužve na autocestama.

Oglas

Nakon što su korisnici pozitivno reagirali na nove mogućnosti elektronske naplate cestarine koji se ogleda u jedinstvenom TAG uređaju za autocestu u cijeloj Bosni i Hercegovini, te potpisanog Memoranduma o poslovnoj suradnju s HAC-om u Hrvatskoj, u konzultacijama i u dogovoru s federalnom ministricom prometa i komunikacija proširili smo ovaj projekt i s Putevima Srbije i tako nastavili s dobrom praksom unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika u regiji, izjavio je Denis Lasić, v.d. direktor JP Autoceste FBiH.

U narednom periodu formirat će se radna grupa koja će proći kroz tehničke karakteristike naplatnih sustava i fizičko testiranje kako bi sustav prioritetno bio u funkciji, stoji u priopćenju  Pressa JP Autocesta FBiH.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

FMT: Unaprijeđena aplikacija za praćenje cijena goriva u FBiH

Objavljeno

Piše

Federalno ministarstvo trgovine priopćilo je da je od 9.ožujka ponovo dostupna unaprijeđena i redizajnirana mobilna aplikacija za praćenje cijena naftnih derivata „FMT FBiH oil info“. Aplikacija je trenutno dostupna za android telefone, dok bi verzija za ostale mobilne telefone trebala biti završena u narednim danima, priopćeno je iz Ministarstva.

Mobilnom aplikacijom, koja u realnom vremenu preuzima podatke iz navedene eOPC aplikacije, omogućeno je svim građanima da raspolažu sveobuhvatnim i pravovremenim informacijama o cijenama goriva na benzinskim pumpama u Federaciji. Aplikacija sadrži cijene naftnih derivata na izabranom lokalitetu poredane od najnižih do najviših, a uvažavajući zahtjeve korisnika, omogućeno je i biranje informacija o cijenama goriva za više općina istovremeno – navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Dodaju da nova verzija aplikacije pruža više informacija o benzinskim pumpama kao što je posjedovanje punjača za električna vozila, praonice, parkinga za kamione, dječije igraonice i slično. Uneseno je i radno vrijeme pumpi za svaki dan u tjednu. Korisnicima aplikacije omogućena je mapa do odabrane benzinske pumpe.

Pojednostavljena je i forma za prijavljivanje nepravilnosti u iskazanoj cijeni na fiskalnom računu i obavijesti o promjeni cijena i drugih nepravilnosti.

Oglas

Potrošači korištenjem ove aplikacije imaju relevantnu informaciju za kupovinu po najnižim cijenama u ponuđenom aktuelnom rasponu i tako na najefikasniji način ostvaruju svoje autonomno pravo izbora, odnosno uštedu pri kupovini. Projekat Federalnog ministarstva trgovine eOPC.fmt.gov.ba omogućava poticanje tržišnog natjecanja u oblasti maloprodaje naftnih derivata u Federaciji BiH, olakšava rad kontrolnih organa i zaštitu prava i interesa potrošača – poručili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

 

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Počela izgradnja nove trase puta Gacko-Foča

Objavljeno

Piše

Na Tjentištu je danas počela izgradnja trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko ove rijeke, koji će omogućiti bolju vezu Hercegovine sa ostatkom Republike Srpske i veće iskorištavanje turističkih kapaciteta.

Riječ je o investiciji u vrijednosti više od 36 miliona KM sredstava Vlade Republike Srpske i Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”.

Početak izgradnje su, u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, ozvaničili ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” Milan Dakić.

Ovo je infrastrukturni prioritet Republike Srpske, rekao je Višković novinarima na Tjentištu.

Oglas

Buduća prometnica, koja će put Foča-Šćepan Polje spojiti sa Tjentištem, bit će duga 11 kilometara i omogućit će da se od Foče do Tjentišta putuje 15 do 20 minuta.

Na petom kilometru dionice gradit će se i most preko rijeke Sutjeske dužine 98 metara.

Time će se skratiti veza Hercegovine s ostatkom Republike Srpske, kao i crnogorskog i hrvatskog primorja sa Srbijom.

Put dolinom rijeke Sutjeske omogućit će bolje iskorištavanje turističkih kapaciteta, kako općine Foča, jer će povezati kanjon rijeke Tare i rafting turizam sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”, tako i šireg područja povezivanjem Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja sa Fočom, Višegradom i dalje sa Srbijom.

Oglas

Nova prometnica od Foče do Tjentišta, kako je ranije rečeno, umjesto preko planinskog prevoja Prijeđel, kuda sada ide uski i krivudavi put, vodit će dolinom rijeke Sutjeske, i to starom trasom nekadašnje pruge.

Novi put spajat će se mostom preko Drine s prometnicom Foča-Šćepan Polje, za koju je krajem veljače sa predstavnicima kineske kompanije “CRBC” potpisan Memorandum vrijedan oko 100 miliona eura, piše SRNA, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

U Sarajevu danas izmjena režima prometa

Objavljeno

Piše

U Sarajevu će danas u periodu od 14.00 do 18.30 sati doći do privremene obustave prometa u ulici Zvornička, od raskrsnice sa ulicama Put Mladih Muslimana – Azize Šaćirbegović do raskrsnice s ulicom Hamdije Čemerlića, priopćeno je iz KJKP “GRAS”.

Kako se navodi, promet se obustavlja u skladu sa Rješenjem Ministarstva prometa Kantona Sarajevo, a zbog provođenja mjera osiguranja bezbjednog održavanja nogometne utakmice između FK Željezničar i HŠK Zrinjski.

Ta izmjena će uzrokovati i obustavu trolejbuskog prometa, osim na relaciji Otoka – Dobrinja.

Vrijeme potpune obustave prometa u navednoj ulici u naznačenom terminu utvrđuju operativni organi MUP-a u zavisnosti od situacije na terenu, navodi se u priopćenju.

Oglas

 

Izvor: FENA/BHRT

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 3 sata

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju...

Politikaprije 4 sata

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače iz inozemstva na registraciju za izbore za Europski parlament

Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati na biračkim...

BiHprije 4 sata

Viteški Napredak otvorio večerašnji 23. Večernjakov pečat

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez na početku Večernjakova pečata sa završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta...

BiHprije 4 sata

Večernjakov pečat dodijelio nagrade, za Osobu godine u BiH proglašena Borjana Krišto

Večernjakov pečat je po 23.  put dodijelio nagrade onima koji su svojim radom i djelima obilježili proteklu godinu u Bosni...

Sportprije 5 sati

Vaterpolisti Juga u finalu Eurokupa

VATERPOLISTI dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja plasirali su se u finale Euro kupa pobijedivši u petak na riječkom bazenu Kantrida španjolski...

Društvoprije 5 sati

Izglasana nova hrvatska vlada, 79 zastupnika bilo je za

HRVATSKA je večeras dobila 16. vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni...

Promoprije 10 sati

UZ 17. SVIBNJA: I HT Eronet podsjeća na značaj digitalnih inovacija za održivi razvoj

Sedamnaesti se svibnja u svijetu obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, a ove se godine odvija pod motom:...

Društvoprije 10 sati

Turistička ponuda srednje Bosne predstavljena u Zagrebu

U prostorijama Kulturno-informativnog centra (KIC) Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu, predstavljena turistička destinacija Srednje Bosne. Uz prisustvo mnogobrojnih veleposlanika...

Oglas
Oglas
LM