Poveži se s nama

Scena

IT dan MoStart konferencije: Od studentskih projekata do svjetskih IT tvrtki

Objavljeno

Treći, ujedno i posljednji dan MoStart konferencije posvećen razmatranju trendova i inovacija u IT industriji okupio je stručnjake  iz različitih segmenata IT sektora koji su imali priliku razmijeniti iskustva i znanja o najnovijim tehnološkim dostignućima i budućnosti industrije.  Kroz zanimljiva predavanja, panele i intervjue govorilo se o plaćama IT-jevaca, kako postići milijunski doseg na LinkedInu i jesmo li zaista genijalci na globalnoj IT sceni.

Jedan od uvodničara bio je Zlatko Hrkać, suosnivač i CEO Sofascorea koji je zanimljivim predavanjem Od Olivera Dragojevića do 25M korisnika predstavio razvoj i rad Sofascorea, sportske platforme za napredne sportske statistike koja prati rezultate profesionalnih liga. Pored inspirativne priče o Sofascoreu, Hrkać je sudionicima poručio da ne postoji univerzalni recept za uspjeh, da treba biti uporan i prepoznati svoju priliku jer svako vrijeme nosi svoju priliku.

Zanimljiv panel program 

U današnjem digitalnom dobu, tehnološka industrija predstavlja jedno od najdinamičnijih područja globalnog svijeta. O tome jesmo li kao zajednica genijalci na globalnoj IT sceni govorili su panelisti Hrvoje Ćosić (Aircash), Nikola Vrdoljak (404), Marko Laco (ITO Mostar), Dženan Lojo (TIS Grupa), uz moderatora Petra Štefanića. ”Čovjek je proizvod tri faktora O: odgoj, obrazovanje i okolina. Ljudi u našoj regiji imaju kulturu koja ih formira, završavaju studije koji su na svjetskoj razini, ali je okolina ono što nas koči. Okolina na našim područjima treba najveću prilagodbu na izazove koji nam dolaze, da bi bili iznad prosjeka u ovoj genijalnosti”,  zaključio je na kraju panela Marko Laco, CEO ITO u Mostaru.

Oglas

U svijetu start up projekata, gdje ideje postaju stvarnost, inspirativni primjeri iz prakse mogu osvijetliti put prema uspjehu. Mustafa Toroman i Zlatko Kovačić, dva izuzetna poduzetnika, podijelili su svoje iskustvo o transformaciji svojih ideja u ozbiljne biznise. Moderator panela ”Eureka moment”, Bojan Mušćet omogućio je publici da kroz pitanja i razgovor s panelistima zavire u procese i izazove s kojima su se susretali poduzetnici u izgradnji svojih start up projekata. Interaktivno iskustvo panela “Eureka moment” nije samo pružilo uvid u put poduzetnika od ideje do realizacije, već je i inspiriralo publiku da sanjaju veliko i da hrabro krenu u ostvarenje svojih start up snova.

Tematska predavanja i intervju

U svjetlu brzog tehnološkog razvoja i sveprisutne digitalizacije, pitanje sigurnosti podataka postaje sve važnije, stoga je Alan Đurić, ugledni IT stručnjak i izvršni direktor tvrtke Wire, istaknuo je ovu temu kroz svoje izuzetno zanimljivo predavanje na primjeru njemačke vlade predstavio važnost sigurnosti podataka. ”Znanje i proizvode morate stalno unaprjeđivati te korisnicima konstantno nuditi bolje iskustvo korištenja usluga koje isporučujete”,  istaknuo je Đurić.

S druge strane Dragan Petric, influencer i urednik najpoznatijeg tehnološkog web portala u regiji Bug.hr, govorio je o poslovnim potencijalima koje nudi LinkedIn, kako ih najlakše i najbrže iskoristiti i kojim alatima se služiti kako bi svoju aktivnost na LinkedInu pretvorili u otvaranje novih prilika, u izgradnju osobne prepoznatljivosti, u zaradu i u afirmaciju svojeg poslovnog djelovanja, te o postizanju milijunskog dosega na LinkedInu. ”LinkedIn je društvena mreža na kojoj organski rast doseg je veći od broja pratitelja i broja konekcija koje imamo na svom privatnom profilu. Stoga, učinite nešto što nitko nije učinio. Predstavite se u stvarnom svjetlu, sa svojim individualnim karakteristikama te svojim jedinstvenim stilom”,  poručio je Petric.

Oglas

Posebno zanimljiv, bio je intervju s Tajanom Barančić, analitičarkom regionalnog IT tržišta s kojom je Petric razgovarao o plaćama IT-jevaca. Tajana je za današnje gostovanje napravila detaljnu analizu prosječne plaće u IT sektoru, te napravila usporedbu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

”Kada razmišljamo o tome kuda idu plaće u budućnosti, mogu slobodno reći da globalno tržište neće dopustiti da su plaće u IT sektoru 3 do 4 puta veće od prosječnih plaća u nekoj državi. Gledajući razvijene države koje imaju veći standard, razlike u plaćama su vrlo manje. U zadnjih pet godina plaće u IT sektoru u Hrvatskoj su porasle za 40%, a u BiH za 68%”, istaknula je Barančić.

Blitz-Pitch

U završnom dijelu MoStart konferencije predstavljene su inovativne studentske ideje i projekti. Ova inspirativna sesija predstavila je neke od najkreativnijih i najambicioznijih studentskih projekata koji su proistekli iz mladih umova, pokazujući da budućnost tehnoloških inovacija leži u rukama mladih. MoStart konferencija nije samo bila platforma za razmjenu znanja i iskustava, već i za poticanje kreativnosti mladih generacija.

Oglas

Ova sesija posvećena studentskim idejama i projektima naglasila je važnost podrške, mentorstva i prilika za mlade inovatore kako bi ostvarili svoje potencijale i doprinijeli napretku društva u digitalnom dobu.

IT dan, kao posljednji od tri dana međunarodne MoStart konferencije bio je dinamičan i inspirativan događaj koji je okupio širok spektar stručnjaka, poduzetnika i entuzijasta iz IT industrije, pružajući im priliku da se povežu i inspiriraju za daljnji rad.

Oglas

Događanja

U Vitezu koncert klasične glazbe učenika iz Srbije

Objavljeno

Piše

Radi se o dva gudačka kvarteta među kojima su i dva učenika iz Bosne i Hercegovine, Arif Kobilić iz Travnika i Petar Bojović iz Mostara koji će nastupiti i kao solisti u okviru jednostanog programa.

Na programu su djela F. Schuberta, WA. Mozarta, F. Mendelssohna, W. Glucka (F. Keisler), Ch. Sindinga i A. Bazzinia.

Prvi, od tri planirana koncerta, na rasporedu je u četvrtak, 23. svibnja u 19 sati. Koncert će biti održan u prostorijama HKD “Napredak” Vitez.

Svi su dobrodošli!

Oglas

 

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Sarajlija rekorder po neplaćenim kaznama, jedini koji ima šestocifreni iznos duga

Objavljeno

Piše

Prema najnovim podacma Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), a koji su ažurirani 3.svibnja ove godine, vozač iz sarajevske općine Stari Grad još uvijek je apsolutni rekorder po pitanju neplaćenih novčanih kazni za prometne prekšaje, piše Avaz.

Kako stoji u na stranici, vozač iz Sarajeva, prema najnovijim podacima na ime neplaćenih kazni duguje 210.024 KM.

Po pisanju Avaza, on  je prije tri godine zaustavljan u Istočnom Sarajevo i tada je dugovao mnogo više. Tada mu je oduzet Fiat Punto zbog više od 350 neplaćenih naloga iz Zakona o osnovama bezbjednosti prometa (ZOOBS) na putevima u BiH.

F. J. je upravljao neregistrovanim vozilom, bez oznaka i prije sticanja prava na upravljanje vozilom. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da u registru kazni ima ukupan dug od 257.163 KM – naveli su 2021. iz PU Istočno Sarajevo.

Oglas

On je jedini vozač u BiH koji ima šestocifreni iznos duga.

Izvor: Avaz

Nastavi čitati

Društvo

Fra Mario Knezović o Eurosongu: Pobjeda je što nismo pobjedili

Objavljeno

Piše

Hercegovački franjevac fra Mario Knezović na svojem službenom Facebook profilu objavio je komentar na finale Eurosonga i plasman hrvatskog predstavnika Baby Lasagne.

“Hvala Bogu što Hrvatska nije pobijedila na tzv. Euroviziji”, napisao je fra Knezović te dodao pojašnjenje: “Ne mogu ni zamisliti da bi dogodine u Arenu došli neki izvođači SOTONISTI i tako obeščastili tlo naše Domovine. POBJEDA je što nismo POBIJEDILI!”.

Njegov status skupio je više od 6.000 lajkova te brojne poruke podrške.

Podsjetimo, švicarski izvođač Nemo s pjesmom “The Code” pobijedio je na 68. eurovizijskom pjevačkom natjecanju u subotu u švedskom Malmou. Hrvatski izvođač Baby Lasagna zauzeo je drugo mjesto.

Oglas

Nastavi čitati

Scena

SREDNJA BOSNA: Kad me vide za volanom autobusa, blicaju, sviraju, asfalt puca

Objavljeno

Piše

Edina Trako je majka troje djece i nana jednom unuku. U srednjim godinama se odlučila na nesvakidašnji potez. Položila je vozački ispit za autobus i već 8 mjeseci prevozi putnike iz Travnika do Viteza. Ističe da se svaki dan susreće sa reakcijama jer je dama za volanom ali da nikad nije imala neugodnosti i da ovaj posao voli i jedva čeka novi dan i nove vožnje. Svoj autobus doživljava kao dom jer ga održava kao da živi u njemu u šta smo se i uvjerili, sve lijepo miriše i uredno je jer Edina kaže da ona voli da je čisto a i putnici su pažljivi i poštuju je. Pogledajte više u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Nastavi čitati

Muzika

Baby Lasagna završio na drugom mjestu, pobjedu odnijela Švicarska

Objavljeno

Piše

U noći punoj glazbe, strasti i zanimljivih nastupa, Baby Lasagna je osvojio srca Europe i svijeta na najvećem svjetskom glazbenom natjecanju, izboru za pjesmu Eurovizije, ali – završio je na drugom mjestu.Baš kao i u polufinalnoj večeri, naš predstavnik zasjao je na pozornici i očarao publiku i gledatelje svojom pjesmom “Rim Tim Tagi Dim”.

Pobjeda mu je ipak izmakla, iako je neprestano dominirao na kladionicama, pa je tako završio na drugom mjestu.

Nemo – 591 bod, Baby Lasagna 547 bodova

Pobjedu je odnijela Švicarska i Nemo s pjesmom “The Code” koji je sveukupno osvojio 591 bod.

Nemo Mettler, švicarski reper, rođen 1999. u gradu Bielu. Nemo se predstavlja kao nebinarna osoba. Svira violinu, piano i bubnjeve.

Oglas

Do sada je objavio tri EP-a, a najuspješnija pjesma mu je “Du”.

Prije četiri godine počeo je pisati i producirati za druge glazbenike, ali i objavljivati pjesme na engleskom jeziku.

U glazbi često tematizira rodni identitet, mentalno zdravlje te se inspirira svojim životom pa je tako bilo i s pjesmom “The Code” koja trenutačno oduševljava publiku.

Iako je njihov primarni žanr mješavina popa i hip hopa, u slobodno vrijeme sluša klasike poput ABBE i The Beatlesa.

Oglas

Nastavi čitati

Muzika

Objavljen redoslijed nastupa u finalu Eurosonga: Baby Lasagna nastupa pri kraju

Objavljeno

Piše

EBU je objavio raspored nastupa u finalu Eurosonga 2024. godine. Redoslijed je određen na temelju ždrijeba koji je održan odmah nakon prve i nakon druge polufinalne emisije.

Dio predstavnika odmah je bio raspoređen u prvu ili drugu polovicu finala, dok ih je ostatak završio u kategoriji “odluka producenta”, što znači da je švedski producent SVT slobodno mogao odlučiti kada će određene zemlje nastupati.

Uz odobrenje EBU-a, producenti sa švedske televizije SVT odlučili su kako ćemo finalne nastupe gledati ovim redoslijedom.

 

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Mjesec borbe protiv raka kože – melanoma

Objavljeno

Piše

Mjesec svibanj se u svijetu tradicionalno obilježava kao mjesec borbe protiv raka kože – melanoma.

Melanom, najopasniji oblik raka kože, može imati pogubne posljedice ako se ne otkrije na vrijeme, a može zahvatiti svakoga, bez obzira na spol, uzrast ili rasu. Procijenjeno je da je u svijetu 2020. godine zabilježeno 325.000 slučajeva ove bolesti, dok je 57.000 ljudi izgubilo život kao posljedicu ovog oboljenja. Međutim, većina melanoma može se spriječiti adekvatnom zaštitom od sunca i redovnim pregledima kože.

Liječenje melanoma može varirati u zavisnosti od stadija bolesti i individualnih karakteristika pacijenta.

Moguće metode liječenja ove bolesti su:

Oglas

Kirurško uklanjanje: Ovo je često prvi korak u liječenju melanoma. Kirurg će ukloniti zahvaćeno područje kože zajedno sa okolnim tkivom radi sprečavanja širenja raka. U nekim slučajevima, limfni čvorovi takođet mogu biti uklonjeni ako postoji sumnja na širenje melanoma.

Imunoterapija: Ova terapija podstiče imunološki sustav pacijenta da prepozna i napadne ćelije raka. To se može postići upotrebom lijekova kao što su inhibitori PD-1 i inhibitori CTLA-4.

Terapija ciljanim lijekovima: Ovaj pristup koristi lijekove koji ciljaju specifične mutacije u tumorskim ćelijama melanoma. Na primjer, lijekovi koji ciljaju mutacije u BRAF genu mogu se koristiti kod pacijenata sa odgovarajućim genetskim karakteristikama.

Radioterapija: Ova terapija koristi visoko energetsko zračenje kako bi uništila tumorske ćelije ili smanjila njihov rast. Može se koristiti kao dodatak kirurškom uklanjanju ili kao samostalna terapija u određenim situacijama.

Oglas

Kemoterapija: Tradicionalna k

emoterapija, koja koristi lijekove za uništavanje ćelija raka, može se koristiti za liječenje melanoma u određenim slučajevima. Međutim, ona se sve rjeđe koristi zbog dostupnosti novijih i efikasnijih terapija.

Liječenje melanoma je u posljednjoj deceniji doživjelo revoluciju u svijetu. Nekada je ova bolest bila karakterisana kao teško izlječiva sa tada dostupnim lijekovima u obliku kemoterapije. Pronalaskom ciljane i imunoterapije stopa preživljavanja je mnogostruko povećana a neki pacijenti su iz statusa onkoloških bolesnika prešli u status osobe sa kroničnim oboljenjem.

Iako su moderni lijekovi za liječenje melanoma dostupni u našoj zemlji, broj pacijenata koji čeka na početak liječenja ovom vrstom terapije se stalno uvećava na tzv. listama čekanja koje mi često zovemo i liste smrti. Trenutno se na listi čekanja u Fondu solidarnosti za liječenje onkoloških oboljenja suvremenim lijekovima kao i na listama čekanja za medicinske usluge nalazi 2012 osoba a od toga 19 njih čeka na odobrenje lijekova za liječenje melanoma. Broj ljudi na listama čekanja je od prošle godine uvećan za 400.

Oglas

Izvor: BHRT

Nastavi čitati

Pozitivna priča

Novi Travnik: Kreće izgradnja fontane i uređenje Trga

Objavljeno

Piše

Današnjim potpisivanjem ugovora i službeno se kreće s uređenjem Trga u Novom Travniku. Ključni segment ovog obnoviteljskog projekta je izgradnja Fontane prijateljstva, koja će krasiti središnji dio grada. Izvođač radova na ovom projektu je Vlašić Gradnja. Prema planu, radovi će biti okončani u roku od 60 radnih dana, omogućavajući brzu realizaciju i otvaranje nove atrakcije građanima Novog Travniku.

Uz estetski dojam, nova fontana će unaprijediti funkcionalnost Trga, pružajući građanima i posjetiteljima ugodan prostor za druženje i opuštanje. Trg žrtava Domovinskog rata će tako ponovno postati simbol zajedništva i prijateljstva, promičući ideale tolerancije i solidarnosti, stoji u priopćenju Općine Novi Travnik.

Nastavi čitati

Društvo

ŽIVOTNA PRIČA IZ SREDNJE BOSNE:Nisam se oženio ali koliko vidim nisam ništa ni promašio

Objavljeno

Piše

Još jedna životna priča iz naše okoline, ovaj put Lužine kod Jajca

Tim Dolina Lašve sasvim slučajno prilikom prolaska prema Vašaru susreli Željka koji je krenuo na Vašar da pronađe svoje prijatelje i upotpuni svoj dan. Zaustavili smo ga i popričali o životu kako mu je bilo prije ali i sada, vidjet ćete u videu da je Želja jako zanimljiva i pozitivna osoba. A da ne otkrivamo detalje pogledajte ovaj video i sigurni smo da će vas ova priča malo nasmijati jer našem sugovorniku nije nedostajalo humora.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 5 sati

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju...

Politikaprije 5 sati

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače iz inozemstva na registraciju za izbore za Europski parlament

Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati na biračkim...

BiHprije 5 sati

Viteški Napredak otvorio večerašnji 23. Večernjakov pečat

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez na početku Večernjakova pečata sa završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta...

BiHprije 5 sati

Večernjakov pečat dodijelio nagrade, za Osobu godine u BiH proglašena Borjana Krišto

Večernjakov pečat je po 23.  put dodijelio nagrade onima koji su svojim radom i djelima obilježili proteklu godinu u Bosni...

Sportprije 6 sati

Vaterpolisti Juga u finalu Eurokupa

VATERPOLISTI dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja plasirali su se u finale Euro kupa pobijedivši u petak na riječkom bazenu Kantrida španjolski...

Društvoprije 6 sati

Izglasana nova hrvatska vlada, 79 zastupnika bilo je za

HRVATSKA je večeras dobila 16. vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni...

Promoprije 11 sati

UZ 17. SVIBNJA: I HT Eronet podsjeća na značaj digitalnih inovacija za održivi razvoj

Sedamnaesti se svibnja u svijetu obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, a ove se godine odvija pod motom:...

Društvoprije 11 sati

Turistička ponuda srednje Bosne predstavljena u Zagrebu

U prostorijama Kulturno-informativnog centra (KIC) Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu, predstavljena turistička destinacija Srednje Bosne. Uz prisustvo mnogobrojnih veleposlanika...

Oglas
Oglas
LM