Poveži se s nama

Vijesti

Ubijen bliski suradnik Bin Ladena i Al

Objavljeno

PENTAGON je objavio da je u bombardiranju u Siriji 4. veljače ubio Abu Hanija al Masrija, veterana Al Kaide koji se 1980-ih priključio tog ekstremističkoj organizaciji.

Al Masri, ubijen u pokrajini Idlibu, “bio je povezan s Osamom bin Ladenom i s Ajmanom al Zavahirijem”, sadašnjim vođom Al Kaide, rekao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

“U 1980-im i 90-im je nadgledao osnutak i operacije velikog broja Al Kaidinih baza u Afganistanu, gdje je novačio, indoktrinirao, uvježbavao i opremao tisuće terorista koji su se poslije raširili u toj pokrajini i u svijetu”, rekao je Davis.

Pentagon je usto preuzeo odgovornost za bombardiranje dan ranije u pokrajini Idlibu u kojemu je “ubijeno 10 ekstremista u zgradi koju je džihadistička mreža koristila za sastanke”.

Oglas

Američki udari u Siriji dugo su bili usmjereni na skupinu Islamsku državu. No u zadnjih nekoliko mjeseci učestali su udari na Al Kaidu.

Ova bombardiranja “slabe sposobnost Al Kaide da planira napade na SAD i na njegove interese u svijetu”, istaknuo je Jeff Davis.

Pokrajina Idlib je uglavnom u rukama bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide, Fataha al Šama koji je službeno prekinuo s matičnom organizacijom.

Fatah al Šam se pridružio sirijskim pobunjeničkim skupinama.

Oglas

Abu Hani al Masri je uz svoju djelatnost u Afganistanu, bio, tvrdi Pentagon, jedan od osnivača egipatske skupine Islamski džihad.

Ta je skupina “prva sunitska skupina koja je počela izvoditi bombaške napade”, istaknuo je Davis u priopćenju.

Oglas

Društvo

Pogledajte prekrasan prilog o nogometnoj utakmici u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

Ekipa ProTV zabilježila je najzanimljivije trenutke nogometne utakmice Humanih zvijezda BiH i Hrvatske u Novom Travniku.

Nastavi čitati

Društvo

Učenici iz Tomislavgrada posjetili “Osmicu” u Vitezu

Objavljeno

Piše

Spomen mjesto ” Osmicu” su posjetili učenici i njihovi voditelji, sudionici 4. natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola „Tomislavgrad u Domovinskom ratu“, predstavnici Matice hrvatske, braniteljskih udruga i Općine Tomislavgrad.

Posjet je bio u sklopu posjeta mjesta hrvatskih stradanja u Središnjoj Bosni tijekom Domovinskoga rata. Ovaj posjet je bio posebno emotivan zbog susreta sa dr. Vladom Tabak koji je radeći u nemogućim uvjetima ratne bolnice dr.fra. Mato Nikolić u Novoj Biloj skupa s nama prošao ratnu kalvariju.

Nastavi čitati

Sport

Danas u Novoj Biloj 2.Memorijalni turnir Stjepan Šimić “Šime”

Objavljeno

Piše

II. MEMORIJALNI TURNIR STJEPAN ŠIMIĆ – ŠIME odigrat će se danas 18. svibnja s početkom u 10 sati u Sportskoj dvorani Nova Bila

 

NA TURNIRU SUDJELUJU:

Rukometni klub “Nova Bila” Nova Bila

Oglas

RK Žepče

Rukometna akademija Vitez

 

RASPORED.UTAKMICA:

Oglas

10:00 RK NOVA BILA – RA VITEZ

11:00 RA VITEZ – RK ŽEPČE

12:00 UTAKMICA VETERANA RK NOVA BILA

13:00 RK NOVA BILA – RK ŽEPČE

Oglas

 

Prošle godine odlučili smo pokrenuti memorijalni turnir u čast Stjepana Šimića – Šimeta, velikana rukometne igre u Novoj Biloj i Središnjoj Bosni, trenera i učitelja mnogobrojnih generacija koje su prošle kroz Rukometni klub Nova Bila, kao i brojne druge klubove. U subotu ćemo održati drugi memorijalni turnir u njegovu čast, te na taj način kao klub odati mu zasluženu počast i zahvalu.

 

Naši gosti na turniru ove godine bit će Mlađi kadeti Rukometnog kluba Žepče i Rukometne akademije Vitez, kojima se zahvaljujemo na odazivu. Pored turnira odigrat će se i revijalna utakmica veterana RK Nova Bila, redom igrača koje je rukometnim vještinama naučio upravo naš Šime, a ovim putem još jednom pozivamo sve bivše rukometaše našeg kluba da nam se sutra pridruže.

Oglas

 

Stjepan Šimić rođen je 4. srpnja 1939. godine u Sovićima kraj Gruda, a sudbina ga je dovela u Središnju Bosnu, gdje je dao veliki doprinos razvoju rukometne igre. U svojoj karijeri bio je trener u brojnim klubovima, poput: RK Vitez, RK Travnik, RK Kiseljak, RK Međugorje, izbornik reprezentacije Herceg-Bosne, te naravno RK Nova Bila. Kroz njegove trenerske ruke prošle su stotine igrača, djece i mladih, kojima je prenio svoje znanje i otvorio im vrata prelijepe rukometne igre.

 

Vidimo se u sutra u Sportskoj dvorani Nova Bila gdje ćemo uživati u rukometnom danu u čast Stjepana Šimića.

Oglas

 

Sponzori turnira kojima se ovim putem iznimno zahvaljujemo su:

– Općina Travnik,

– Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK/KSB,

Oglas

– Palavra d.o.o.,

– Udruga ,,Nova Bila – Čuvarica tradicije”.

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

U ovim će općinama biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

Objavljeno

Piše

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za Lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. listopad ove godine.

Ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehnologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekt, provest će se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Središnjeg izbornog povjerenstva, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

Oglas

Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača, pojasnili su iz SIP-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Izaslanstva Europske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Christian Schmidt, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Pored ove teme, iz SIP BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za sudjelovanje na lokalnim izborima, pišu “Nezavisne novine”.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja ističe 25. svibnja  u 16:00 sati, napominju iz SIP-a.

Oglas

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidatadosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidiranje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina, navode iz SIP-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumentacije u sjedište SIP-a BiH.

SIP BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na Lokalnim izborima 2024. godine, dodali su.

Oglas

Podsjećaju da se prijava za ov

za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose isključivo elektronski, putem online portala SIP BiH “e-izbori”, ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave osobno u sjedište SIP-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za financiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stavkom (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke),naveli su iz Povjerenstva.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija. Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Objavljeno

Piše

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju sve vjernike da uveličaju slavlje.

“Dragi župljani, prijatelji! Pozivamo vas da svojim dolaskom uveličate proslavu 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova BIla. Dobro nam došli!”– stoji u objavi župe Nova Bila.

Pobožnost devetnica počela je 10. svibnja, središnje misno slavlje na blagdan Duhova 19. svibnja 2024. godine u 11 sati predvodit će vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Povijest župe

Oglas

Prema podacima službene stranice Franjevačke provincije Bosne Srebrene župa Nova Bila osnovana je mjeseca kolovoza 1974. godine. Formirana je od naselja koja su pripadala Gučoj Gori, Bučićima, Docu i Vitezu. Prije izgradnje crkve za bogoslužje je korištena provizorno podignuta zgrada.

Ubrzo su dobivena sva potrebna dopuštenja za gradnju, a projekt za novu crkvu načinio je arhitekt Vlado Dobrović. Kamen temeljac za novu crkvu (540 četvornih metara) blagoslovljen je 6. travnja 1975. godine. Sljedeće godine započeta je i gradnja stambenog dijela, koji zajedno s crkvom i dvjema dvoranama za vjeronauk i susrete (120 m2 i 60 m2) čini jedinstven, monumentalan i arhitektonski originalan kompleks. Crkva je arhitektonski u bitnome dovršena 1977. godine, tako da se u njoj moglo držati božićno bogoslužje. Sljedeće godine crkva je dobila zvono (471 kg). Tijekom 1999. i 2000. godine prema projektu akademskog kipara i slikara Zdenka Jurišića iz Novog Travnika, crkveni toranj je produžen za desetak metara.

Kasnije je uslijedilo postupno uređivanje interijera crkve (pod, strop, klupe). God. 1986. kipar Zdenko Grgić izradio je Raspelo (korpus bez križa, hrastovina, v. 420 cm), a uskoro su izvedena dva vitraja po nacrtima istoga umjetnika.

Župna crkva i kuća, kao i prostorije Pastoralnog centra služile su u zadnjem ratu kao bolnica. Odgovarajući na novonastale prilike fratri su zajedno s liječnicima lašvanskog kraja, 13. prosinca 1992. osnovali Franjevačku bolnicu Dr. fra Mato Nikolić . Bolnica je radila do 27. studenoga 1999. Zahvaljujući prije svega donaciji Republike Hrvatske ali i nekih drugih donatora, godine 1999. sagrađena je u Novoj Biloj nova bolnica pod imenom Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić .

Oglas

Na području župe nalaze se dva groblja s kapelicama.

Župa Nova Bila imala je 1991. godine oko 3.850 vjernika i njihov je broj do pred posljednji rat polagano rastao.

Župu tvore sljedeća naselja: Nova Bila, Brdo, Gladnik, Ograde, Podolac, Pokrajčići, Ričice, Stara Bila i Zabilje.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače iz inozemstva na registraciju za izbore za Europski parlament

Objavljeno

Piše

Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u nedjelju, 9. lipnja 2024., od 7:00 do 19:00 sati.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini poziva sve državljane Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini da se prethodno aktivno registriraju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ili konzulatima u Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju. Rok za registraciju istječe u srijedu, 29. svibnja 2024.

OGLAS

Upute za Birače

  1. Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji planiraju glasovati u hrvatskom veleposlanstvu i konzulatima u Bosni i Hercegovini trebaju podnijeti Zahtjev za prethodnu registraciju. Zahtjev se podnosi u bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu po mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.
  2. Hrvatski državljani s osobnom iskaznicom s adresom u Bosni i Hercegovini bit će automatski registrirani. Birači koji će se na dan izbora nalaziti izvan konzularnog područja navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
  3. Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini, a nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u Bosni i Hercegovini moraju se prethodno aktivno registrirati. Zahtjev se podnosi u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ili bilo kojem od konzulata Republike Hrvatske (Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju).

Molimo sve hrvatske državljane da provjere svoje podatke upisane u registar birača na stranici https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca.

OGLAS

Birači s vjerodajnicama i pristupom aplikaciji e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem iste.

Za sve informacije i potrebne obrasce birači se mogu obratiti diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Sve informacije o registraciji birača dostupne su na stranici https://mpu.gov.hr/.

Oglas

Dostava Zahtjeva

Zahtjeve za prethodnu aktivnu registraciju treba vlastoručno potpisati te ih dostaviti osobno ili putem e-pošte na jednu od sljedećih adresa:

  • Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu
    Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
    E-pošta: crocons.sarajevo@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru
    Zagrebačka 8, 88000 Mostar
    E-pošta: gkrhmo@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli
    Kazan mahala 1, 75000 Tuzla
    E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci
    Milana Karanovića 1, 78000 Banja Luka
    E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu
    Franšizni centar, Poslovni centar 96 broj 2, 72250 Vitez
    E-pošta: krh.vitez@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u Livnu
    Trg Žitarnica 1, 80101 Livno
    E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u Orašju
    Treća ulica 15, 76270 Orašje
    E-pošta: KRH.Orasje@mvep.hr

Pozivaju sve državljane Republike Hrvatske da se registriraju i sudjeluju u predstojećim izborima za članove Europskog parlamenta.

Nastavi čitati

BiH

Viteški Napredak otvorio večerašnji 23. Večernjakov pečat

Objavljeno

Piše

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez na početku Večernjakova pečata sa završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta

U programu Radiotelevizije Herceg Bosne, na BHRT-u i HRT 4 večeras od 20 sati mogli ste pratiti izravan prijenos 23. Večernjakova pečata, najvećeg društvenog događaja u BiH i jedne od najvažnijih manifestacija te vrste u regiji.

Događaj godine u BiH, koji je postao prepoznatljiv u svjetskim okvirima i koji je jedinstven u svijetu zbog broja kandidata i objave njihovih impresivnih biografija i ovaj put pokazat će da naša zemlja ima brojne koji postižu zavidne rezultate.

Osim izbora kandidata u svim kategorijama i izbora ‘Osobe godine’, mogao se vidjeti spektakularan i glazbeni dio Večernjakova pečata u pratnji Orkestra Muzičke produkcije BHRT-a, a na samom početku uz Orkestar se mogao vidjeti i onaj kulturni i tradicijski dio Bosne i Hercegovine. Naime, članovi Hrvatskog kulturnog društva podružnica Vitez su imali posebnu čast jer su sa svojom, već prepoznatljivom izvedbom, završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta gledateljima Večernjakova pečata, cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i regiji poslali pozdrave iz Kraljeve Sutjeske, ispred Franjevačkog samostana i crkve sv. Ivana Krstitelja.

Oglas
OGLAS
Loading… 

Spojem folklora, narodne nošnje, orkestralne glazbe, kultnog Ero s onoga svijeta, kao i same lokacije, Kraljeva Sutjeska, organizatori Večernjakova pečata su htjeli prikazati bogatstvo Bosne i Hercegovine.

Inače, moto ovogodišnjeg Večernjakova pečata je “Europsko proljeće” u kontekstu dobivanja kandidacijskog statusa BiH od Europske unije.Večernjakov pečat iz godine u godinu u sve je većem fokusu domaće, ali i svjetske javnosti. Ova manifestacija odavno je prerasla okvire BiH, pa i okružja. Kao i svake godine, na tisuće sati utrošeno je na odabir kandidata, vodilo se računa o svim balansima jer je BiH u mnogočemu posebna, ali razina je ostala i dalje najviša. Zanimanje za ovu manifestaciju ni nakon 23 godine ne jenjava. Naprotiv, kako tradicija dobiva na iskustvu tako se i na Večernjakov pečat gleda kao na nacionalno i kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Večernjakov pečat dodijelio nagrade, za Osobu godine u BiH proglašena Borjana Krišto

Objavljeno

Piše

Večernjakov pečat je po 23.  put dodijelio nagrade onima koji su svojim radom i djelima obilježili proteklu godinu u Bosni i Hercegovini. Na tradicionalnoj manifestaciji koja je večeras emitirana u programima BHRT-a i HRT-a predstavljeno je 150 nominiranih kandidata iz različitih društvenih djelatnosti.

Uz glavnu nagrada za osobu godine koju je dobila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, „Večernjakov pečat“ je dodijeljen u više drugih kategorija, a među dobitnicima Pečata je i legendarna maskota Vučko, što je zapravo svojevrsno priznanje svima koji su zaslužni za olimpijske igre koje su prije 40 godina proslavile Sarajevo i BiH. Ovaj Večernjakov pečat u obliku maslinove grančice mira koji je izradio akademski kipar Stjepan Skoko ide u Olimpijski muzej gdje će dobiti mjesto uz ovu najpoznatiju maskotu svih vremena.

Nagradu Ponos BiH u kategoriji „uspjeh“ dobio je otac Zvonko Martić koji je pokrenuo projekt obnove dragulja kulturne baštine – više od 800 godina stare starohrvatske, ranoromaničke crkvice sv. Petra na Kamenu.

Za kategoriju „pothvat“ Večernjakov pečat je nagradu Ponos BiH dodijelio ženama Kraljeve Sutjeske „Katarinkama“ koje čuvaju uspomenu na kraljicu Katarinu Kosača i šest stoljeća od rođenja posljednje bosanske kraljice.

Oglas

Sabahudin Sinanović je nagradu Ponos BiH dobio u kategoriji „humanost“. Večernjakov pečat je zaslužio između ostalog i zato što je s pravoslavnim svećenikom sagradio kuću obitelji Anđelke Grujičić te pomogao obitelj Stipe Katića i mnogim drugima. Ponos BiH je i bend Divanhana koji je BiH svrstao na glazbenu kartu svijeta. Najutjecajniji magazin iz Velike Britanije proglasio je Divanhanu za “Best Group” 2023. godine.

U kategoriji „religija“ Večernjakov pečat je dodijeljen predsjedniku Sabora Islamske zajednice BiH Edhemu Bičakčiću koji je zagovornik međureligijskog dijaloga i pomirenja. Dr.Gordana Bukara Radujković dobitnica je Večernjakovog pečata za „znanost i medicinu“, a ovo priznanje je zaslužila jer je kao pedijatrica – endokrinologinja Klinike za dječje bolesti UKC-a RS-a u Banjoj Luci nagrađena prestižnom nagradom za znanstveni rad o povećanju broja djece oboljele od dijabetesa u razdoblju koronavirusa.

Večeras je nagrada Večernjakov pečat za „kulturu i scenu“ uručena Ilji Benkoviću koji je zajedno s pokojnim Ivom Gregurevićem utemeljio Dane hrvatskog filma , festival koji je Orašje i Posavinu uvrstio na kulturnu kartu ovoga dijela Europe. Ivica Propadalo dobitnik je Pečata za umjetnika godine. On je jedan od najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika suvremenog izričaja, scenograf. Potpisuje dizajn statua Dore, Porina… Glazbenik koji je karijeru počeo u malom livanjskom bendu Ars Nova, a nastavio u sarajevskom COD-u, potom u Teškoj industriji.

U kategoriji „gospodarstvo“ dobitnik Večernjakovog pečata je biznismen iz Konjica Jasmin Badžak čija je tvrtka Eurosjaj postala partner američkog MacDermida, svjetskog proizvođača broj jedan u metalskoj industriji. Lana Pudar ponijela je Večernjakov pečat u kategoriji „sport“. Mlada mostarska plivačica donijela je prošle godine brojne nagrade s velikih svjetskih natjecanja u BiH.

Oglas

Kako je cijela ovogodišnja manifestacija Večernjakov pečat bila u znaku europskog proljeća prvi put kandidati u kategoriji „politika“ nisu bili klasični političari već oni koji su u protekla dva desetljeća pridonijeli tome da BiH dobije zeleno svjetlo za pristupne pregovore s Europskom unijom. Večernjakov pečat dodijeljen je tako „Potpisnicima EU puta BiH“, a u čije ime je nagradu primio bivši predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

Ovaj 23. Večernjakov pečat bit će upamćen i po efektnim uključenjima iz većeg broja gradova odakle su objavljivane nominacije i uručivane nagrade, kao i po nastupima poznatih glazbenika iz BiH i Hrvatske.

Nastavi čitati

Društvo

Izglasana nova hrvatska vlada, 79 zastupnika bilo je za

Objavljeno

Piše

HRVATSKA je večeras dobila 16. vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ).

Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku vladi HDZ-a i DP-a, od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Iskazivanje povjerenja vladi, saborska je većina popratila pljeskom.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 50 minuta

Pogledajte prekrasan prilog o nogometnoj utakmici u Novom Travniku

Ekipa ProTV zabilježila je najzanimljivije trenutke nogometne utakmice Humanih zvijezda BiH i Hrvatske u Novom Travniku.

Društvoprije 1 sat

Učenici iz Tomislavgrada posjetili “Osmicu” u Vitezu

Spomen mjesto ” Osmicu” su posjetili učenici i njihovi voditelji, sudionici 4. natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola „Tomislavgrad u...

Sportprije 2 sata

Danas u Novoj Biloj 2.Memorijalni turnir Stjepan Šimić “Šime”

II. MEMORIJALNI TURNIR STJEPAN ŠIMIĆ – ŠIME odigrat će se danas 18. svibnja s početkom u 10 sati u Sportskoj...

BiHprije 3 sata

U ovim će općinama biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za Lokalne...

Društvoprije 11 sati

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju...

Politikaprije 11 sati

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače iz inozemstva na registraciju za izbore za Europski parlament

Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati na biračkim...

BiHprije 11 sati

Viteški Napredak otvorio večerašnji 23. Večernjakov pečat

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez na početku Večernjakova pečata sa završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta...

BiHprije 11 sati

Večernjakov pečat dodijelio nagrade, za Osobu godine u BiH proglašena Borjana Krišto

Večernjakov pečat je po 23.  put dodijelio nagrade onima koji su svojim radom i djelima obilježili proteklu godinu u Bosni...

Oglas
Oglas
LM