Polnoćka u hrvatskom povratničkom selu Pećine: “Ako se Krist ne rodi u našim srcima, sve je uzaludno”

537

“Naše pripreme, materijalne, bogata trpeza, sve je to uzaludno, ako se ovog Božića  Krist ne rodi u nama, i u našim srcima”, rekao je na Misi Polnoćki, don Donald Marković, župnik povratničke Župe Pećine  u Novom Travniku.

“Ako se Krist ne rodi u nama, u našim srcima, sve je uzaludno, nema tog mraka kojeg to svjetlo ne može pobijediti”, rekao je u svoj božićnoj propovijedi don Donald Marković, župnik Župe Pećine i vojni kapelan za Središnju Bosnu.

Svetim euharistijskim slavljem, odnosno, Misom Polnoćkom, u Župi Pećine u Novom Travniku, s 24. na 25. prosinac, dočekan je najradosniji katolički blagdan Božić. Misu Polnoćku u povratičkom selu Pećine predvidio je “domaći sin”, mons. don Pavo Jurišić, a propovijedao, župnik don Donald Marković. Župa Pećine, odnosno selo Pećine i okolni zaseoci  Ruda, Sebešić, Kovačići, nalaze se u živopisnom krajoliku pored glavne prometnice od Novog Travnika prema Bugojnu.

Na gotovo tisuću metara nadmorske visine, u netaknutoj prirodi, nalazi se selo Pećine i  crkva posvećena Presvetom Srcu Isusovom. Župa Pećine najstarija je župa na području Novog Travnika, a jedna je od najstarijih i u Lašvanskoj dolini.

U nadahnutoj propovijedi na Misi Polnoćki, župnik don Marković istaknuo je kako  “Božić blagdan radosti koji donosi nadu, a nada je temelj života svakog kršćanina”.

“Čovjek koji ima nadu, osjeća i živi radost, ne možemo se radovati bez temelja, a temelj je nada. Kada spoznamo nadu, dođemo do njenog duhovnog temelja, naš život je potpun i pun, postoji svjetlost, bez obzira po kakvoj se tmini hodi”, rekao je don Marković.

Okupljenim vjernicima  je, također, kazao je smisao Božića rođenje Isusa Krista u nama.

“Naše pripreme, materijalne, bogata trpeza, sve je to uzaludno, ako se ovog Božića  Krist ne rodi u nama, i u našim srcima”, rekao je don Marković.

Istaknuo je i kako je život bez Boga ništavan i prazan.

“Ovaj život je ništa ako nema Boga u njemu, škole, položaj, utjecaj, moć, bogatstvo, sve je to ništavno i prazno, mi smo prazni, ako u našim srcima nema Boga, mi moramo otvoriti vrata Kristu”, rekao je don Marković.

Don Marković je u svojoj propovijedio zaključio kako samo “Kristovo rođenje u nama donosi svjetlost koje pobjeđuje svaki mrak na ovom svijetu”.

U čestitci župljanima, don Marković je  naglasio kako će “Pećine živjeti sve dokle Hrvati tog kraja, dolaze u selo i ne zaboravljaju svoj zavičaj”.

Dugi niz godina na Misu Polnoćku dolaze vjernici iz ostalih župa u Novom Travniku, kao i cijele Središnje Bosne. Ovogodišnjoj Misi Polnoćki prisustvovali su brojni Hrvati-katolici iz Novog Travnika, Viteza, Travnika, Fojnice, Bugojna, ali i brojnih europskih zemalja gdje danas žive žitelji Župe Pećine.

Iako su Pećine u ratnom vihoru stradale, hrvatski puk protjeran, a od nekadašnjih tri i pol tisuće Hrvata- katolika, danas ih u selu živi tek stotinjak, dolazak povodom Božića i druženje mnogobrojnih mještana nakon Mise Polnoćke, u dvorištu crkve koja se i sama našla na udaru snaga tzv. Armije BiH 1993. i 1997.,dokaz su kako Hrvati Pećina svoj rod i  dom  nisu zaboravili.

G. Lujanović / Dnevnik.ba