Poveži se s nama

Gospodarstvo

United Group B.V. nastavila uspješan rast u 2023. s rekordnim rezultatima

Objavljeno

Konsolidirani prihod Grupe za fiskalnu 2023. godinu povećan je 7% na godišnjem nivou na 2.791 milion eura
Konsolidirani prilagođeni EBITDAal Grupe se povećao 7% u fiskalnoj 2023. godini na 988 milliona eura

24. april 2024. – United Grupa (UG), vodeća multi-play telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, postigla je rekordne finansijske rezultate za finansijsku 2023. godinu. Grupa je ostvarila rast od 7% u prihodima i EBITDAal na 2.791 miliona eura odnosno 988 miliona eura. Prilagođavajući se utjecaju prodaje portfelja tornjeva u augustu 2023. godine, Grupa je ostvarila organski rast EBITDAal od 10% u 2023. godini.
Uopšteno, sve poslovne jedinice Grupe ostvarile su snažan organski rast prihoda. Ovim rezultatima posebno je doprinijelo: 1) kontinuirano širenje mobilne post-paid pretplatničke baze na ključnim tržištima grupe; 2) velika potražnja za B2B IT rješenjima i opremom, posebno u Grčkoj; i 3) rast u United Mediji usljed povećanja oglašavanja i prodaje u medijima. EBITDAal je imao koristi od istih faktora koji podržavaju snažan rast prihoda i proaktivno upravljanje troškovima, što je omogućilo Grupi da održi EBITDAal marže na 35%, uprkos inflacijskom pritisku.
“2023. je bila godina strateških integracija naših akvizicija u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, sa svim glavnim inicijativama, uključujući sinergije troškova, dovršenim do kraja godine. Dodatno, naša daljnja ulaganja u optičku i 5G tehnologiju, kao i ključne akvizicije spektra, pridonijele su učvršćivanju naše pozicije na svim glavnim tržištima”, kazala je Victoriya Boklag, CEO United Grupe. “U izazovnom okruženju, nastavili smo poticati snažan rast dosljednim provođenjem naše strategije pružanja vrhunskih proizvoda i usluga na modernoj i robusnoj infrastrukturi.”

Integrirani poslovni model kao ključna razlika

United Grupa kontinuirano ostvaruje dugoročni rast. Kao vodeća multi-play telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, United Grupa svojim tržištima obezbjeđuje najveću širokopojasnu mrežu, najsavremeniju fiksnu i mobilnu povezanost, proizvodnju TV sadržaja, emitiranje i streaming glavnih sportskih i zabavnih formata i mnogo najpouzdanijih portala s vijestima na ovim tržištima. U 2023. godini više od 5,30 miliona domaćinstava oslanjalo se na širokopojasne i telekomunikacijske usluge United Grupe, dok su njene mobilne usluge dosegle preko 7,34 miliona pretplatnika. Posvećenost kompanije unakrsnoj prodaji multi-play paketa, uključujući konvergenciju fiksne i mobilne telefonije, ključni je pokretač ovog kontinuiranog uspjeha. Dodatno, United Media putem svojih kanala dopire do 8,2 miliona domaćinstava, dok interni tim za proizvodnju sadržaja stvara zanimljiv sadržaj za svoje Pay-TV kanale, što je dovelo do historijskog povećanja Pay-TV pretplata. United Media trenutno proizvodi približno 50% ukupnog sadržaja u svom TV portfoliju, uključujući FTA (zemaljske) i Pay-TV operacije, osim sportskih kanala, a njeni glavni programi u udarnim terminima obično dobivaju između 25% i 40% udjela na glavnim tržištima na kojima posluje njen medijski segment.

Oglas

Dokazani uspjeh u akvizicijama

Od 2000. godine United Grupa je uspješno dovršila blizu 150 akretivnih akvizicija, od čega pet tokom 2023. Glavnu prekretnicu predstavlja uspješno zaključivanje akvizicije kompanije Bulsatcom EOOD, trećeg bugarskog pružatelja fiksnih telekomunikacijskih usluga, u februaru 2024. Ova strateška akvizicija omogućit će kompaniji da proširi obim adresabilnih domaćinstava u Bugarskoj i da korisnicima Bulsatcoma ponudi proizvode i usluge United Grupe za kojima postoji potražnja.
Otključavanje potencijala za daljnji rast
United Grupa je tokom 2023. godine zabilježila značajno poboljšanje u operativnom novčanom toku, potaknuto rastom EBITDAal i smanjenjem CAPEX-a (sa 27% prihoda u 2022. na 23% u 2023., što je djelomično potaknuto padom kapitaliziranih zaliha akumuliranih u iščekivanju prekida opskrbnog lanca tokom godina pandemije COVID). Ono što je najvažnije, 2023. godine United Grupa je iskoristila veliku potražnju za infrastrukturom telekomunikacijskih tornjeva i prodala svoj portfelj neosnovnih tornjeva za prihod od 1,2 milijarde eura. Ti su prihodi upotrijebljeni za značajno smanjenje zaduženja u poslovanju, zauzvrat oslobađajući novčani tok za budući rast. Na 31. decembar 2023. neto zaduženost (omjer neto duga Grupe i godišnjeg prilagođenog EBITDAal za posljednja dva tromjesečja) smanjila se na 4,20x, u poređenju s 4,96x koliko je iznosila 31. decembra 2022. godine. Agencije za rejting potvrdile su kreditni rejting United Grupe od B2 (stabilan) / B (pozitivno) (Moody’s / S&P).
Glavne prekretnice u 2024.
United Grupa je 2023. napravila značajne korake, što je pozicioniralo za nastavak uspjeha u prvom kvartalu 2024. Uloženi napori su se isplatili jer je osigurala poziciju drugog najvećeg mobilnog operatera u Sloveniji. Ovo postignuće odražava predanost kompanije širenju svog utjecaja u regiji. Ulaganje United Grupe u infrastrukturu optičkih vlakana do kuće (FTTH) potaknulo ju je da postane drugi najveći pružatelj FTTH mreže u Grčkoj, naglašavajući ambiciju kompanije da grčkim domaćinstvima pruži internet konekciju s velikim brzinama. Strateški potez preuzimanja Bulsatcoma već je učvrstio njegovu poziciju najvećeg operatera u Bugarskoj. Integracijom poslovanja Bulsatcoma, United Grupa želi unaprijediti svoje usluge i doseći širu bazu korisnika.

Disclaimer

Ovo saopštenje za javnost služi samo u informativne svrhe i ne predstavlja ponudu za prodaju ili traženje ponude za kupovinu bilo kojeg vrijednosnog papira u bilo kojoj jurisdikciji.
Izjave u ovom saopštenju za javnost, koje nisu historijske činjenice, su izjave koje se odnose na budućnost. Sve izjave koje se odnose na budućnost uključuju rizike i neizvjesnosti koji bi mogli utjecati na stvarne rezultate Grupe i mogu uzrokovati da se njihovi stvarni rezultati bitno razlikuju od onih izraženih u bilo kojim izjavama koje se odnose na budućnost dane od strane Grupe ili u ime Grupe. Izjave koje se odnose na budućnost i informacije sadržane u ovoj objavi date su na datum ove objave, a Grupa ne preuzima nikakvu obvezu javno ažurirati ili revidirati bilo koje izjave ili informacije koje se odnose na budućnost, bilo kao rezultat novih informacija, budućih događaja ili na neki drugi način, osim ako to zahtijevaju primjenjivi zakoni o sigurnosti.

Oglas

O United Grupi

United Grupa je vodeći multi-play telekomunikacijski i medijski pružatelj usluga u Jugoistočnoj Evropi, koji korisnicima pruža cijeli niz telekomunikacijskih usluga. Ima jednu od najširih mrežnih pokrivenosti u regiji i korisnicima nudi poseban izbor sadržaja, od lokalnih ponuda do najboljeg izbora iz cijelog svijeta. Ovaj važan strateški korak omogućit će Grupi da se fokusira na kontinuiranu isporuku najboljih telekomunikacijskih proizvoda svojoj bazi korisnika i održavanje svoje vodeće pozicije na tržištu.

 

Oglas

Oglas

BiH

Počinje gradnja investicije u Srednjoj Bosni od preko 100 milijuna eura!

Objavljeno

Piše

Početak gradnje strateškog logističkog centra Lidl Bosna i Hercegovina uz investiciju od preko 100 miliona eura

Danas je, postavljanjem kamena temeljca, Lidl Bosna i Hercegovina svečano započeo izgradnju svog prvog logističko-distributivnog centra. Centar se nalazi u Lepenici, općina Kiseljak i predstavlja najveću investiciju kompanije Lidl u Bosni i Hercegovini do sada. Sa ukupnom vrijednošću od preko 100 miliona eura, ovo značajno ulaganje će dugoročno doprinijeti lokalnoj zajednici stvaranjem preko 200 radnih mjesta.

Projekat obuhvata zemljište površine 250.000 m², dok će kapacitet skladišta iznositi 60.000 m². Skladište će biti izgrađeno prema najmodernijim tehnološkim standardima, prilagođeno za efikasno poslovanje velikog obima i karakterizirat će ga primjena specijaliziranih mašina, sistema automatizacije i logističke opreme usmjerenih na optimizaciju operacija.

U okviru svečanog obilježavanja početka izgradnje, generalni direktor Lidla Bosna i Hercegovina, Toljan Papajorgji, podijelio je viziju i ambicije kompanije za ovaj projekt. Naglasio je kako će novi logistički centar poslužiti kao ključni korak za Lidlov ulazak na bosanskohercegovačko tržište, omogućujući kompaniji da primijeni bogato iskustvo stečeno na globalnom nivou. „Predan rad i saradnja proteklih mjeseci popločali su nam put da zajedno obilježimo ovu značajnu prekretnicu“, rekao je Papajorgji. „Danas sa ponosom predstavljamo našu najveću investiciju u Bosni i Hercegovini“, dodao je.

Oglas

Zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, novi logistički centar Lidla Bosna i Hercegovina ispunjava najnovije standarde održive gradnje. Centar će koristiti napredne metode za energetsku efikasnost i smanjenje utjecaja na okolinu, čime postavlja nove standarde u sektoru. Snažna podrška lokalne zajednice i vlasti omogućava Lidlu da kroz ovaj projekt ne samo unaprijedi logističke kapacitete, već i značajno doprinese lokalnoj ekonomiji, otvarajući nova radna mjesta i promovišući ekološki osviještenu praksu. Ovaj centar predstavlja važan korak ka održivom poslovanju, usvajajući napredne prakse koje bi mogle poslužiti kao model za buduće projekte u zemlji.

Svečanosti su prisustvovali ambasador SR Njemačke u BiH dr. Thomas Fitschen, šefica Sektora kooperacija u Delegaciji EU u BiH Antonella Di Sandri, načelnik općine Kiseljak dipl.ing. Mladen Mišurić-Ramljak, te niz visokih zvanica iz političkog, poslovnog i diplomatskog sektora.

O kompaniji Lidl

Lidl Bosna i Hercegovina dio je lanca maloprodajne kompanije Lidl, koja je jedna od vodećih maloprodajnih lanaca hrane u Njemačkoj i Evropi. Lidl trenutno ima preko 12.200 filijala i više od 220 logističkih centara u 31 zemlji.

Oglas

Kao diskont, Lidl pridaje veliku važnost optimalnom omjeru cijene i kvaliteta za svoje kupce. Jednostavnost i procesna orijentacija određuju svakodnevno poslovanje u prodavnicama, regionalnim distributivnim centrima i sjedištima. Kao provajder sistema, Lidl International, sa sjedištem u Neckarsulmu, odgovoran je za dizajn i strukturu standardiziranih procesa.

Lidl zapošljava oko 376.000 ljudi širom svijeta. Dinamika u svakodnevnom sprovođenju, rezultirajuća snaga i poštenje u međusobnom ophođenju, karakterizira rad u Lidlu širom svijeta. Lidl Bosna i Hercegovina trenutno zapošljava 112 uposlenika i kontinuirano zapošljava nove kvalifikovane profile iz različitih oblasti i za različite poslove.

Lidl u svojim svakodnevnim aktivnostima preuzima odgovornost za ljude, društvo i životnu sredinu. U Lidlu održivost znači ispunjavanje obećanja kvaliteta svakog dana.

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Otvoren 13.po redu Sarajevo Business Forum

Objavljeno

Piše

Sarajevo Business Forum (SBF), trinaesta po redu smotra investitora, poslovnih ljudi i ekonomskih stručnjaka, brojnih predstavnika država i vlada regije i svijeta zvanično je počela u srijedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, piše Anadolu.

Ovogodišnji forum okuplja ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku suradnju.

Predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović je na ceremoniji otvaranja istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma.

Sarajevo Business Forum ekonomski i socijalno najuticajniji doprinos BBI banke društvu. Želja nam je da stvorimo dugotrajan pozitivan uticaj u našoj zemlji. Zadnje dvije godine pratimo napredak Bosne i Hercegovine na putu ka pristupanju Evropskoj uniji. Prošle godine smo razgovarali o statusu kandidata, a ove godine smo podijelili pozitivne vijesti o nedavnim odlukama Evropske komisije o davanju zelenog svjetla za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj istorijski korak označava novo poglavlje na putu naše zemlje ka evropskim političkim i ekonomskim integracijama”, rekao je Bakalović.

Oglas

Snažan uticaj islamskog bankarstva i spremnost za značajnu transformaciju u nadolazećim godinama, potaknuto tehnološkim napretkom i razvojem preferencija kupaca, biće jedna od ključnih uvodnih tema prvog dana Foruma.

Adnan Chilwan, izvršni direktor Dubai Islamic Bank Group, najveće islamske banke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima podsjetio je da je DIB prva svjetska islamska banka sa svim uslugama i među najvećim islamskim bankama u svijetu.

Postali smo prva svjetska islamska banka s punom uslugom postavljajući teren za globalnu revoluciju u bankarskim praksama. Kada govorim o revoluciji, ne mislim na nju u tradicionalnom smislu. Ne govorim o preokretu ili haosu u finansijskom ekosistemu. Govorim o revoluciji misli, transformaciji finansijskih principa koji nas vode. Kao jedna od najvećih islamskih banaka na svijetu po imovini, DIB je uvijek prihvatio filozofiju etike, pravičnosti i društvene odgovornosti. Zaista, islamsko bankarstvo ima ogroman potencijal i za islamske zemlje i za cijelu našu globalnu zajednicu”, rekao je Chilwan, dodajući da “domet islamskog bankarstva doseže daleko izvan koncepta vjere”.

Na 13. Sarajevo Business Forumu prisutni će imati priliku slušati i aktivno učestvovati u ključnim temama regionalne perspektive članstva u EU-u, njegove šire implikacije na rast i integraciju, dobiti uvide u vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda. U saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, raspravljat će se o razvoju željezničke infrastrukture, koja je u prošlosti bila zanemarena, istraživati mogućnosti uvida u strategiju, kapacitete i način pristupa Digitalnoj Europi za Bosnu i Hercegovinu, te ispitivati potencijale turističke industrije s posebnim naglaskom na franšize i zdravstveni turizam.

Oglas

I ove godine na Sarajevo Business Forumu biće dodijeljena prestižna priznanja ”Sarajevo Business Bridge Awards”, kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime.

SBF 2024. će trajati dva dana, 22. i 23.svibnja, i uključivat će niz panela, radionica i prezentacija na kojima će se razgovarati o različitim aspektima poslovanja i investiranja.

Sarajevo Business Forum, prestižna investicijsko-poslovna konferencija, nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine organizuje Bosna Bank International u suradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo. Ovogodišnji Sarajevo Business Forum realizira se u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Vladom Federacije BiH, USAID Turizmom, kao i sponzorskoj podršci domaćih i inostranih partnera.

Izvor: BHRT/AA

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Svečano otvoren Sarajevo Business Forum 2024. godine

Objavljeno

Piše

U svečanoj atmosferi Gradske vijećnice Sarajevo sinoć je otvoren 13. Sarajevo Business Forum.

Na večeri otvaranja prisustvovali su brojni zvaničnici, poslovni lideri, politički predstavnici, ekonomski stručnjaci, te predstavnici medija iz Bosne i Hercegovine te drugih zemalja regiona i svijeta.

Prisutnima su se obratili predsjednik Uprave BBI Banke g. Alek Bakalović,  ministar privrede Kantona Sarajevo, g. Zlatko Mijatović i g. Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović

Predsjednik Uprave BBI Banke, Alek Bakalović je istakao važnost Foruma kao platforme za povezivanje investitora i poduzetnika, naglašavajući potencijal Bosne i Hercegovine i istakao ključne teme ovogodišnjeg Foruma, koje su od najvišeg državnog, poslovnog i javnog interesa.

Oglas

Sarajevo Business Forum je vodeći društveno odgovorni projekt BBI Banke koji predstavlja stalnu posvećenost razvoju naše zemlje, a svakako i najutjecajniji doprinos zajednici u kojoj poslujemo. Posvećeni smo poticanju pozitivnog ekonomskog i društvenog utjecaja, a ovaj Forum pokazuje našu predanost tom cilju”.

U sklopu 13. Sarajevo Business Foruma, prisutni će imati priliku slušati i aktivno učestvovati u ključnim temama regionalne perspektive članstva u EU, njegove šire implikacije na rast i integraciju, dobiti uvide u vladine strategije, programe i inicijative za promicanje boljih ekonomskih izgleda. U saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, diskutovat će se o razvoju željezničke infrastrukture, koja je u prošlosti bila zanemarena,  istraživati mogućnosti uvida u strategiju, kapacitete i način pristupa Digitalnoj Evropi za Bosnu i Hercegovinu, te ispitivati potencijale turističke industrije s posebnim naglaskom na franšize i zdravstveni turizam.

U ime organizatora Sarajevo Business Foruma, želim da vam poželim dobrodošlicu, a naročito našim međunarodnim gostima, predstavnicima vlada i cijenjenim poslovnim liderima iz više od 40 zemalja” rekao je predsjednik Uprave BBI Banke Alek Bakalović.

Ministar Zlatko Mijatović je naglasio značaj podrške vlade i lokalnih institucija u privlačenju investicija i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

Oglas

Sarajevo Business Forum se etablirao u regionalnoj i globalnoj poslovnoj zajednici kao najvažniji poslovni i investicijski forum u jugoistočnoj Europi. Naša predanost je izgradnja snažne ekonomije temeljene na proizvodnji, razvoju poduzetništva, privlačenju investicija te uspostavljanju i jačanju javno-privatnih partnerstava. Pozivam vas da istražite prednosti ulaganja u Kanton Sarajevo i postanete dio naše poslovne zajednice”, izjavio je ministar Mijatović.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović poželio je srdačnu dobrodošlicu svim učesnicima Sarajevo Business Foruma, uspješne sastanke i suradnje u danima pred nama i ugodan boravak u našem gradu.

SBF 2024. trajat će dva dana 22. i 23. maja, i uključivat će niz panela, radionica i prezentacija na kojima će se razgovarati o različitim aspektima poslovanja i investiranja.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Pozivamo vas na Dan otvorenih vrata u Baltić Servisu! 

Objavljeno

Piše

Pridružite nam se 24.5.2024. od 08:00 do 16:00 i iskoristite jedinstvenu priliku da se informišete o našim proizvodima, testirate STIHL uređaje i ostvarite popust od 15% na artikle!

– Naša adresa: Donje Putićevo BB

– Kontakt telefon: 063 467 465

Šta možete očekivati?

Oglas

Informacije iz prve ruke o najnovijim STIHL proizvodima.
Praktične demonstracije i testiranje uređaja.

Ekskluzivni popust od 15% samo za posjetioce događaja.

Ne propustite priliku da unaprijedite svoje alate i opremu po povoljnim cijenama. Vidimo se!

Baltić Servis – Vaš pouzdan partner za STIHL proizvode!

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Švicarski gigant gradi pogon u BiH, proizvodit će napredne uređaje

Objavljeno

Piše

Tomislavgrad se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije SCHILLER, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom ERGOSANA d.o.o.

Na oko 8000 kvadratnih metara pogon će biti specijaliziran za proizvodnju medicinskih ergometara i drugih uređaja, pridonoseći tako razvoju industrijskih kapaciteta, a što je osobito rijetkost, specijalizirane medicinske industrije u našoj regiji. Ovo je također najava novih, nadamo se boljih vremena, koja će privući mlade ljude željne znanja i napredovanja da ostanu u svom domu, a da rade u pogonima za proizvodnju za svjetsku medicinsku industriju, piše Tomislavcity

Korporativna grupacija SCHILLER, koju je 1974. godine osnovao Alfred Eugen Schiller, kao samostalan obrt u vlastitom stanu, danas je izrasla u tvrtku s 1500 zaposlenih, 30 podružnica i globalnom distribucijskom mrežom. Osobita čast je odluka o osnivanju ove podružnice u BiH u godini kada se obilježava 50 godina postojanja firme SCHILLER. Zahvaljujući predanom radu kroz dugi niz godina razvijeni su brojni medicinski uređaji osobito bitni u područjima bolesti srca, pluća, ali i u hitnim stanjima, kada su potrebni uređaji – defibrilatori koji spašavaju ljudske živote.

Sami proizvodi predstavljaju vrh medicinske tehnologije, te su uz kvalitetu proizvodnje, uređaji koji su želja mnogih medicinskih ustanova u svijetu.

Oglas

Potrebno iskustvo i znanje za razvoj ovakvog projekta u našem kraju donio je voditelj projekta Mirko Gadža. Godinama radeći u firmi SCHILLER AG, osobito kao voditelj poslovanja u sektoru razvoja i proizvodnje, stekao je potrebno znanje i vještine neophodne za razvoj ovakvog zahtjevnog projekta, a što je bio jedan od glavnih uvjeta za donošenje ovakve odluke o otvaranju pogona u Tomislavgradu.

Trenutno se intenzivno radi na modernoj obnovi zgrade gdje će biti sjedište ERGOSANA d.o.o., pri čemu će se posebna pažnja posvetiti arhitektonskim detaljima, kako bi pogon bio funkcionalan i estetski privlačan, ali također i energetski efikasan, te ISO 13485 certificiran, za proizvodnju medicinskih uređaja po svjetskim standardima.

Uz proizvodnju, u Tomislavgradu će djelovati i odjel za razvoj, upravljanje kvalitetom, servis i odjel za marketing, što će dodatno unaprijediti poslovne operacije, te doprinijeti razvoju novih inovativnih proizvoda.

Projekt ERGOSANA d.o.o. u Tomislavgradu otvoriti će nova radna mjesta, pružajući priliku lokalnim stanovnicima da se pridruže ovom dinamičnom timu, nauče stručne vještine, te doprinesu početku razvoja medicinske industrije u regiji.

Oglas

Početkom 2025. godine planiran je završetak svih pripremnih radnji i otvaranje pogona ERGOSANA d.o.o. u Tomislavgradu. SCHILLER ovom investicijom učinio je značajan iskorak za lokalnu zajednicu, pružajući mogućnost zaposlenja mladih ljudi, te ostanka istih u svojoj domovini.

Također, ovim korakom, SCHILLER pokazuje svoje povjerenje u potencijal Tomislavgrada i šire regije, dok lokalna zajednica s nestrpljenjem iščekuje početak proizvodnje i nove prilike koje će ona donijeti.

Nastavi čitati

BiH

Bosnalijek nastavlja rast prihoda i modernizaciju proizvodnih kapaciteta

Objavljeno

Piše

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 27,2 miliona KM i time ostvarila rast u odnosu na isti period prošle godine za 6,7 miliona KM ili 33 posto.

Neto prihod od prodaje ostvaren je u iznosu od 24,4 miliona KM, što je 26 posto više u odnosu na 19,4 miliona KM ostvarenog prihoda prethodne godine. Prodajom na inostranim tržištima ostvareno je 11,3 miliona KM ili 46 posto ukupnog prihoda od prodaje, dok je prodajom na tržištu Bosne i Hercegovine ostvareno 13,2 miliona KM ili 54 posto ukupnog prihoda od prodaje.

Bosnalijek je jedna od rijetkih kompanija koja kontinuirano plasira prepoznatljive proizvode na nova tržišta, ali uvijek svjesna važnosti domaćeg tržišta, njegovog potencijala i obaveze kao domaće kompanije za brigu i zdravlje stanovništva.

Kompanija i dalje nastavlja sa investiranjem u modernizaciju opreme i proizvodnih pogona te drugih poslovnih kapaciteta, kako bi se uspješno odgovorilo svim izazovima poslovanja.

Oglas

„Bosnalijek je fokusiran na proizvodnju najkvalitetnijih lijekova te vrlo predano radimo na očuvanju zdravlja građana. Društvena odgovornost je u 2024. godini među prioritetima našeg poslovanja te svojim aktivnostima podržavamo rad brojnih institucija, sportista, studenata, kreativaca, strukovnih i profesionalnih udruženja“, poručili su iz Bosnalijeka.

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Načelnik Kreševa posjetio sajam IFAT u Munchenu

Objavljeno

Piše

Održivo korištenje resursa, a time i zaštita klime, i dalje je glavna tema sajma IFAT München, koji se održava na izložbenom prostoru u Münchenu od 13. do 17. svibnja 2024.

Upravo taj sajam je službeno posjetio Renato Pejak, načelnik općine Kreševo, kako bi iz prve ruke upoznao tehnologije i proizvođače u cilju unaprijeđenja naših komunalnih usluga.

Načelnik je posjetio i izložbeni prostor poduzeća Rasco iz Kalinovca koji je lider u proizvodnji komunalnih vozila i opreme, te koje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj broji preko 400 zaposlenih i na ovom sajmu su prava senzacija.

Rasco je ponovno potvrdio da Hrvatska ima sve resurse za razvoj velikih hi-tech inovacija. Jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila, u Münchenu je predstavila tehnološku senzaciju – veliku cestovnu čistilicu Lynx H2 5000 s pogonom na vodik.

Oglas

Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati što uvelike olakšava održavanje urbanih sredina.

Nastavi čitati

BiH

Izmjenama Zakona o radu studenti dobili mogućnost zaposlenja

Objavljeno

Piše

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozdravio je današnje usvajanje dopune Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je priopćeno da se ovim zakonom omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Usvajanje ovih dopuna Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uslova za studente. Smatramo da ovaj propis ima mnogostruke efekte, posebno kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, bila inicijativa poslodavaca. Dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno-privremenih poslova – rekao je ministar Delić.

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Wizzair povećava broj letova iz Sarajeva

Objavljeno

Piše

Od početka zimskog reda letenja Wizz Air povećava liniju Sarajevo – London Luton sa dva na čak četiri tjedna leta.
Letovi će se sada operirati ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom s Airbusom A321.

Tvrtka na liniji ima konkurenciju Ryanaira i TUI-a, izvijestio je regionalni avioportal Zamamaero.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

Zrinjski slavi u ponedjeljak uspješnu sezonu

HŠK Zrinjski je u četvrtak obranio Kup Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Borca u Banja Luci, a tim povodom održat...

BiHprije 2 sata

Nevrijeme pogodilo glavni grad BiH

Veliko nevrijeme pogodilo je Sarajevo. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine pada grad i jaka kiša. Zbog velike kiše je...

Scenaprije 10 sati

Stručnjaci dele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

Digitalno okruženje nikada se nije razvijalo brzo kao u proteklih godinu dana. Brojne inovacije i promene uticale su kako na...

Središnja Bosnaprije 11 sati

Večeras svečani defile maturanata iz Novog Travnika i Nove Bile

Večeras, 24. svibnja, ispraćamo još jednu generaciju maturanata Srednje škole “Novi Travnik”, Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik i...

BiHprije 11 sati

Danas se završavaju prijave za Lokalne izbore 2024. u BiH

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će se održati u...

BiHprije 11 sati

Još jedna smrt na cestama u BiH: Poginuo motociklista

Teška saobraćajna nesreća desila se jutros na ulazu u Laktaše iz pravca Banje Luke. Kako piše ATV, poginuo je vozač...

Crna kronikaprije 13 sati

NJEMAČKA: INSPEKCIJA UŠLA NA GRADILIŠTE I ZATEKLA RADNIKE IZ BIH KAKO RADE NA CRNO

Pripadnici njemačke Carine, Odjeljenja za suzbijanje rada na crno, juče su tokom opsežne kontrole na gradilištu u gradu Hale otkrili...

Sportprije 13 sati

Dinamo smijenio Vlatku Peras

VLATKA PERAS smijenjena je s mjesta predsjednice Uprave GNK Dinamo odlukom Izvršnog odbora kluba na današnjoj sjednici. Izvršni odbor je...

Oglas
Oglas
LM