Poveži se s nama

Vijesti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti

Objavljeno

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, 74. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Jednakost, sloboda i zajednička budućnost osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. studeni 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Zbog toga je ovo najznačajniji dan u povijesti naše domovine, koji je vratio BiH njenom autentičnom biću, veličanstven događaj u modernoj povijesti naše zemlje koji je predstavljao epohalan iskorak naroda u polje slobode i ravnopravnosti.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. studenog 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. studenog, u četiri sata ujutro. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Oglas

I 22 godine nakon rata gotovo polovica zemlje ne priznaje taj praznik.

Iako je Zakonom o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list Republike BiH”, broj 9/95) određeno da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nažalost ovaj praznik se obilježava samo u Federaciji BiH.

Oglas

BiH

U Mostaru održan sastanak Uprava javnih poštanskih operatera u BiH

Objavljeno

Piše

Predstavnici Uprava tri bh. javna poštanska operatera, HP Mostar, BH Pošte i Pošte Srpske održali su zajednički sastanak u Mostaru radi razmatranja ključnih pitanja vezanih uz poboljšanje usluga. Na sastanku, održanom u sjedištu Hrvatske pošte Mostar, raspravljalo se o temama poput razmjene pošiljaka, kvalitete brze pošte, cijena usluga i metodologije obračuna među operaterima. Dogovoreno je osnivanje timova za optimizaciju razmjene pošiljaka i poboljšanje kvalitete usluga brze pošte, te usklađivanje cjenika i metodologije obračuna. Tema sastanka bili su i opći uvjeti koji su trenutno predmet javne rasprave. Također, raspravljalo se i o inicijativi zajedničkog web portala za sve pošte u BiH na kojem bi se građanima i poslovnim korisnicima pružale javne e usluge.

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Mini godišnji: Gužve na granicama

Objavljeno

Piše

Brojnima u našoj zemlji posrećilo se da predstojeće praznike spoje sa vikendom. Mini godišnji tako mnogi namjeravaju iskoristiti izvan granica naše zemlje, a oni koji žive i rade u inozemstvu produženi vikend namjeravaju provesti u domovini. To stvara gužve na domaćim prometnicama i graničnim prelazima. Špic se očekuje u večernjim satima, mada je tijekom cijelog dana promet pojačan.

Na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prelazu Gradiška čeka se i do sat vremena. Minimum pola sata čekaju putnici koji namjeravaju izaći iz zemlje. Na ovom graničnom prelazu špic očekuju tek u večernjim satima, pa svima koji tada planiraju na put savjetuju da krenu ka alternativnim graničnim prelazima.

“Pošto su prvosvibanjski praznici, kao vaskršnji, očekujemo veću gužvu i zadržavanje. Što se tiče špica to očekujemo tek poslije 15 satipa do kasno navečer tek oko 23 sataće biti najveća gužva pošto oni tamo prestaju sa radom u zemljama Zapadne Europe i kreću prema nama”, rekao je za N1 Miodrag Švraka vođa tima na Graničnom prelazu Gradiška.

Gužve na Graničnom prelazu Gradiška u pravilu znače komplikaciju života za stanovnike grada na sjeveru. Razlog za to je činjenica da se granični prelaz nalazi u najužem gradskom jezgru. Ovaj problem traje godinama i trajat će sve dok se sa hrvatske strane ne završe pristupne ceste i granični prelaz koji će spojiti postojeći auto-cesta Banjaluka-Gradiška, sa auto-cestom Beograd-Zagreb. Radovi na izgradnji pristupnih cesta već se odvijaju, a nedavno je počela i gradnja graničnog prelaza koja neće biti završena prije 2025. godine, piše N1.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Ovo su nova kadrovska rješenja Vlade Federacije BiH

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija donijela zaključak kojim se utvrđuje prijedlog za imenovanje Jelke Milićević za zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, na period do isteka mandata zamjenika direktora koji je razriješen, a koji je bio imenovan Odlukom Parlamenta FBiH. Vlada će Parlamentu Federacije BiH dostaviti Prijedlog odluke o imenovanju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH, radi imenovanja.

Danas je data prethodna suglasnost Skupštini Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za imenovanje Alena Tucakovića, Ćamila Ganibegovića, Marije Buntić, Ante Vrdoljaka i Alena Sejdinovića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Prije toga dana je prethodna suglasnost Skupštini ovog javnog poduzeća za razrješenje vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora, radi isteka mandata.

Vlada je donijela i Rješenje kojim se imenuje Nadzorni odbor Javnog poduzeća Nacionalni park Una d.o.o. Bihać, na period od četiri godine u sastavu Jasmin Dervić za predsjednika, te za članove Vildana Jogić i Adnan Vuković. Ovim rješenjem razrješavaju se dužnosti predsjednik i članovi privremenog Nadzornog odbora, radi isteka mandata.

Danas je doneseno i Rješenje kojim se imenuju vršitelji dužnosti članova Nadzornog odbora Lutrije BiH, do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca, u sastavu Miroslav Ćorić, Ženja Ljubiškić, Saša Grabovac, Armin Sirčo i Neira Mlinarević. Prethodno je doneseno Rješenje kojim se razrješava dosadašnji Nadzorni odbor Lutrije BiH, prije isteka mandata.

Oglas

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni  Stipo Buljan (UNIS Group d.o.o.), Halko Balavac (BH-Gas d.o.o. Sarajevo), Zlatan Bilanović (Tehnički remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići) i Emir Raščić (Agrokomerc d.d. Velika Kladuša), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nastavi čitati

Društvo

Osnivanje Turističke zajednice Novi Travnik: Korak naprijed ka razvoju i promociji turizma

Objavljeno

Piše

Turistička zajednica Općine Novi Travnik osniva se radi razvoja i promocije turizma na području Općine, te gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske i druge turističke usluge ili obavljaju drugu djelatnost neposredno povezanu s turizmom.

Prema Odluci koju je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće Novi Travnik na 27. redovitoj sjednici, vidljivo je kako ciljevi Turističke zajednice Novog Travnika obuhvaćaju unapređenje cjelovite turističke ponude, podizanje kvalitete turističkih usluga i stvaranje prepoznatljivog turističkog ambijenta. Također, ciljevi uključuju i razvijanje svijesti o važnosti turizma, poticanje očuvanja okoliša te promociju turističkih proizvoda i infrastrukture na području Novog Travnika.

Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik, iskazao je zahvalnost vijećnicima, što su jednoglasno prihvatili njegova nastojanja i prepoznali značaj osnivanja Turističke zajednice, vjerujući kako upravo ova institucija može osnažiti ponudu ovog kraja.

Pripremne radnje za osnivanje Turističke zajednice i sazivanje Osnivačke skupštine obavit će nadležne službe, a sukladno odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma.

Oglas

U Kantonu Središnja Bosna aktivne su Turističke zajednice Jajca i Travnika. Općina Kreševo također je u procesu registracije.

 

Nastavi čitati

BiH

Objavljena prognoza za naredne dane

Objavljeno

Piše

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredne dane.

srijedu se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije u jutarnjim satima. Poslijepodne u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a tokom noći širom zemlje kiša i lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 26 °C.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 17 do 23 °C.

petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 13 do 19 °C.

Oglas

Nastavi čitati

Društvene mreže

Influenseri gube svoj marketinški utjecaj globalno, prati li BiH taj trend ili i dalje vjeruje „one man show“ promociji

Objavljeno

Piše

Marketing trendovi se sve više mijenjaju na svjetskom i regionalnom tržištu, pa se tako i promocija proizvoda sve više seli na društvene mreže, uz kreiranje dinamičnijeg i zabavnijeg sadržaja, koji će privući pažnju publike i povećati prodaju proizvoda. Sve dominantniji u ovom segmentu su mnogobrojni bh. influenseri, koji kreiraju visokobudžetne online video kampanje za različite domaće, regionalne i svjetske brendove.

Sve više su u fokusu video kampanje, koje izazivaju emociju, dovoljno su duhovite, empatične, ali i zabavne, te imaju kvalitetan scenario, kao i postprodukciju. Trend angažovanja velikih marketinških agencija, zamijenio je trend angažovanja influensera, koji će pružiti klijentu kvalitetnu ideju za promociju, produkciju sadržaja, ali i na kraju veliki domet i vidljivost plasiranog sadržaja.

FILE PHOTO: Silhouettes of mobile users are seen next to a screen projection of Instagram logo in this picture illustration taken March 28, 2018. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Influenseri kao mini agencije

Vremenom su influenseri postali mini agencije, koji imaju svoje timove saradnika za produkciju i kreiranje konkretnih video sadržaja, koji su postali konkurentni klasičnim marketinškim kampanjama.

Od influensera se sada traži konkretna ideja, oformljavanje tima za produkciju sadržaja, nadgledanje produkcije i preuzimanje kompletne uloge mini kreativne agencije. U ovom slučaju agencije su uglavnom koordinatori između klijenta i influensera ili naručioci usluga od samog kreatora sadržaja.

Online prodaja u sve većem porastu u našoj zemlji

Porast online prodaje u našoj zemlji i pokretanje sve više webshop-ova dovelo je do toga da se aktivacije usmjeravaju na konkretne rezultate, uz mjerljive parametre, koje influenseri mogu da ponude. Tako danas, pojedini influenseri uz promo kod koji dobiju od pojedinih brendova mogu da obezbijede direktnu prodaju, koja daje dodatni kredibilitet i realan povrat uloženih sredstava u promotivnu aktivnost.

Oglas

U ovom segmentu oglašavanja najviše sredstava izdvajaju kompanije koje su dio beauty i modne industrije, različite farmaceutske kompanije, zdrava hrana, suplementacija i sportska oprema. Ovaj dio ponude je i najzastupljeniji u segmentu online prodaje, koja postavlja nove standardne kupovine i na domaćem tržištu.

Budućnost nam sasvim sigurno donosi sve veći fokus na online prodaju, dok će standardni prodajni objekti postati svojevrsni showroom prostori, gdje će se proizvodi moći probati, pogledati, ali ne i nužno kupiti. Nekoliko klikova pametnim telefonom dijeli nas od naručivanja proizvoda, pa do dostave na kućnu adresu, uz dodatne popuste i pogodnosti, koje su čak i veće nego u prodajnom objektu, što ovu opciju čini još atraktivnijom.

Influenseri – kreatori sopstvenih modnih brendova

Influenseri su i u ovom segmentu bili svojevrsni lideri, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu, pa je sve više njih kreiralo sopstvene robne marke i brendove, koji su zauzeli važnu poziciju u online prodaji. Samo mali dio njih se odvažio za pokretanje fizičkih prodajnih objekata.

Tako se danas lansiranje novih kolekcija prati sa posebnom pažnjom online zajednice, kada je potrebno svega nekoliko sati da se svi dostupni proizvodi u potpunosti rasprodaju.

Oglas

Tradicionalni način prodaje sve više mijenja, a brendovi imaju novi poredak vrijednosti proizvoda na tržištu, koji se mjeri koliko se o njemu priča u digitalnom prostoru.

Promjena u online prostoru je jedina konstanta

Ipak, trendovi se mijenjaju, te su predviđanja da će u narednim godinama doći do prezasićenja sadržajem kojim smo svakodnevno preplavljeni i preporukama od strane influensera na globalnom nivou. Angažman promo lica za potrebe promocije na društvenim mrežama na globalnom nivou je već ove godine u padu za 3%, što polako ukazuje i na sve manje angažmana influensera na svjetskom nivou. Pred nama je po ekonomskim pokazateljima godina stabilizacije, te će se mnogo više sredstava u narednim mjesecima izdvajati za različite promotivne aktivnosti. Možemo zaključiti da je protekli period kada su troškovi bili redukovani iziskivalo jeftinije načine promocije, te su u ovom slučaju influenseri bili idealan izbor „one man show propagande“.

Angažovanje agencija sa dugogodišnjim iskustvom u kreiranju velikih marketinških priča je bio i ostao imperativ ozbiljnih kompanija, koje posluju na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu, te se ove aktivnosti neće tek tako promijeniti. Kredibilitet koji nose veliki timovi stručnjaka su uvijek prvi izbor za 360 marketinški pristup.

Prehrambena industrija našla novu nišu za promociju novih proizvoda

Plasiranje novih proizvoda na tržište u segmentu prehrambenih proizvoda sve više prati saradnja sa influenserima kroz video sadržaje, koji izazivaju vještačku euforiju oko određenih proizvoda, pa se tako ekskluzivno pripremaju degustacije isključivo za influensere, koji otkrivaju nove okuse za javnost. Veoma često proizvodi se plasiraju nešto kasnije, kako bi se desila velika potražnja novih proizvoda u hipermarketima i interesovanje potrošača, te dodatna interakcija i upiti oko dostupnosti u prodaji.

Oglas

Ovaj vid promocije je posebno fokusiran na TikTok i „new age“ generacije, koje su i najčešće konzumenti ovakve vrste sadržaja, ali i najviše slušaju preporuke koje im se plasiraju.

Prodaja definitivno evoluira, a fokus na online prodaji nas tek očekuje.

Bitno je napomenuti da je itekako teško naći pravog brend ambasadora za određeni brend, te u ovom slučaju nije svako promotivno lice – influenser idealan za našu marketinšku priču. Ovakva marketinška strategija traži ozbiljnu analizu tržišta, navika potrošača, ali i influensera, te dobra podudarnost vrijednosti koje dijeli brend i određeni brend ambasador, kako bi se dobili očekivani rezultati.

Za Forbes BiH piše Bojan Dragišić, PR i marketinški strateg

Oglas

Nastavi čitati

Središnja Bosna

Crveni križ općine Travnik i Vatrogasno društvo Turbe organiziraju akciju darivanja krvi

Objavljeno

Piše

Crveni križ općine Travnik u suradnji s Vatrogasnim društvom Turbe organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Želimo vas obavijestiti da će Vatrogasno društvo Turbe u suradnji s Crvenim križom, 04.05.2024. godine organizirati dobrovoljnu akciju prikupljanja krvi. Pozivamo sve zainteresirane koji su u mogućnosti donirati krv da se pridruže akciji i na taj način pruže pomoć koja može spasiti nečiji život. Darivanje krvi održat će se u prostorijama vatrogasnog doma Turbe od 10:00 do 15:00 sati.

Molimo sve zainteresirane da pročitaju smjernice za darivanje krvi na ovom linku: https://ckfbih.ba/sve-sto-mozda-niste-znali-o-darivanju…/#

Oglas

Hvala vam što ćete se odazvati i pružiti podršku ovoj humanitarnoj inicijativi, -stoji u objavi Crvenog križa općine Travnik.

Nastavi čitati

BiH

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva objavili kada će donijeti odluku o raspisivanju Lokalnih izbora 2024.

Objavljeno

Piše

Središnje izborno povjerenstvo BiH će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti održana idućeg tjedna donijeti Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine, kojom će biti utvrđen datum održavanja izbora i organi vlasti za koje se provide izbori.

Na istoj sjednici će biti usvojeno i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine – priopćeno je iz SIP-a BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH podsjeća da svi eventualni kandidati, pored ostalih uvjeta propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidirati.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Vlč. Ivan Butum pozvao vjernike na proslavu Sv. Josipa Radnika, patrona župe Turbe

Objavljeno

Piše

Župa Turbe kod Travnika 1. svibnja slavi Sv. Josipa Radnika, kao svoj patron.

Za župnika vlč. Ivana Butuma župljani navode da je između ostalog svojom mladošću unio novu energiju u rad župe, otvorio je širom vrata župnog ureda, približio je župu vjernicima kroz česta nedjeljna druženja nakon mise, druženja nakon zornica i tijekom adventa… Uoči patrona župe razgovarali smo s župnikom vlč. Ivanom Butumom koji je iskoristio priliku pozvati sve vjernike na proslavu patrona.

„Župa u Turbetu posvećena je sv. Josipu radniku, poočimu Isusa Krista. Svake godine 1. svibnja na početku Gospina mjeseca svibnja, započinjemo proslavom našega patrona. Župna zajednica Vas poziva na sv. Misu u srijedu koji će slaviti vlč. Miljenko Džalto, župnik u Rankovićima u 11 sati. Pod svetom misom pjevat će župni zbor. Nakon sv. Mise pozivamo Vas na čašicu razgovora i bratski zalogaj ljubavi. Dobro došli u župu sv. Josipa Turbe“, u uvodnom razgovoru za Travnički vjesnik poziva župnik vlč. Ivan Butum vjernike na proslavu patrona.

Oglas

 

Na pitanje o povijesti župe i trenutnom stanju u župi vlč. Butum navodi:

„Župa sv. Josipa radnika utemeljenja je 1977. godine nastajući od župe Podkraj. Stoga imamo dvije crkve, staru koja datira iz 1934 godine u kojoj su se slavile mise, krštenja i sv. Potvrde koja je sada u derutnom stanju. Zbog povećanja broja vjernika pojavila se i potreba za novu crkvu, koja se gradila dugi niz godina a ratno stanje je sve usporilo i pogoršalo. Danas naša župna broji 160 aktivnih župljana koji su nastanjeni na teritoriju župe, te bar tri puta više koji se nalaze diljem svijeta.“

Oglas

Preuzimanjem župe nastavili ste dosadašnje i pokrenuli nove infrastrukturne radove, što je trenutno aktualno kada su u pitanju radovi?

„Tijekom zadnje tri godine učinili smo dosta posla kupnjom parking-prostora, renoviranjem župne kuće, ulaskom u posjed novog prostora za župne potrebe prigodom raznovrsnih potreba naše župe. Trenutno smo u potrebi izgradnje multifunkcionalnog platoa te saniranja štete na staroj crkvi koji su se pojavili. Zahvaljujem svima na dosadašnjoj potpori, napose župljanima domicilnim ali i svima iz dijaspore. Također velika hvala Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa županije Srednja Bosna te Ministarstvu prostornog uređenja KSB-a za dosadašnju pomoć. Vjerujemo kako ćemo i dalje blagorodno surađivati na dobrobit mjesne zajednice Turbe i naše općine Travnik koja nam daje potporu koliko više može. Ne možemo ne spomenuti i kontakte sa uredom Hrvati izvan Hrvatske i Ministarstvom rada i socijalne politike Hrvatske koji su nam obećali pomoć. Na nama je boriti se za vjerski, kulturni, društveni napredak našega društva te vjerujemo da nećemo biti zaboravljeni od osoba i institucija koje nam mogu pomoći.“Zahvaljujemo se vlč. Ivanu na izdvojenom vremenu te pozivamo sve dobročinitelje kojima je župa Turbe u srcu da se uključe u potrebe ove travničke župe te dođu na proslavu patrona 1. svibnja 2024. godine u 11 sati u župnoj crkvi.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

U Mostaru održan sastanak Uprava javnih poštanskih operatera u BiH

Predstavnici Uprava tri bh. javna poštanska operatera, HP Mostar, BH Pošte i Pošte Srpske održali su zajednički sastanak u Mostaru...

BiHprije 2 sata

Mini godišnji: Gužve na granicama

Brojnima u našoj zemlji posrećilo se da predstojeće praznike spoje sa vikendom. Mini godišnji tako mnogi namjeravaju iskoristiti izvan granica...

BiHprije 4 sata

Ovo su nova kadrovska rješenja Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija donijela zaključak kojim se utvrđuje prijedlog za imenovanje Jelke Milićević za...

Društvoprije 7 sati

Osnivanje Turističke zajednice Novi Travnik: Korak naprijed ka razvoju i promociji turizma

Turistička zajednica Općine Novi Travnik osniva se radi razvoja i promocije turizma na području Općine, te gospodarskih interesa pravnih i...

Sportprije 9 sati

Hajduk uputio poziv na glavnu skupštinu. Mijenja se službeni naziv kluba

HAJDUK je uputio službeni poziv dioničarima kluba za sudjelovanje na glavnoj skupštini društva koja će se održati 6. lipnja u...

BiHprije 11 sati

Objavljena prognoza za naredne dane

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredne dane. U srijedu se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije u...

Društvene mrežeprije 12 sati

Influenseri gube svoj marketinški utjecaj globalno, prati li BiH taj trend ili i dalje vjeruje „one man show“ promociji

Marketing trendovi se sve više mijenjaju na svjetskom i regionalnom tržištu, pa se tako i promocija proizvoda sve više seli...

Središnja Bosnaprije 12 sati

Crveni križ općine Travnik i Vatrogasno društvo Turbe organiziraju akciju darivanja krvi

Crveni križ općine Travnik u suradnji s Vatrogasnim društvom Turbe organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Poštovane sugrađanke i sugrađani, Želimo...

Oglas
Oglas
LM