Ministrica Čerkez: Ako su upitne diplome iz Travnika, onda su upitne i diplome iz RS-a!

380
Na pitanje novinara dokle se stiglo sa rješavanjem problema "dvije škole pod jednim krovom" ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez je rekla da za nju "to nije nikada problem". ( Srecko Stipovic - Anadolu Agency )

Nakon posljednjih izjava predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika vezanog uz visokoškolske ustanove u Federaciji BiH oglasila se i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katica Čerkez.

Ako su upitne diplome iz Travnika, ističu iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, onda su upitne i diplome iz RS-a.

Svatko može zatražiti ispitivanje vjerodostojnosti neke visokoškolske ustanove. Tako i Milorad Dodik ima pravo da postavi takvo pitanje, ali moram da kažem da je prvi fakultet koji je došao u Srednjobosanski kanton, došao iz Banje Luke i to uz suglasnost Vlade RS. Ako su upitne diplome fakulteta kojem je RS dala suglasnost da dođe ovdje, onda su upitne i diplome u RS, kazala je za Klix.ba ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez.

Ističe da su svi fakulteti na postoru SBK akreditirani pri Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

Teško je ad hoc govoriti da je nešto uredu ili nije. Te ustanove su prošle proceduru, zadovoljile uvejte i dobile akreditaciju, sljedeći korak je akreditacija studijskih programa koja je u proceduri za sve fakultete i studijske programe u BiH, kazala je  ministrica Čerkez.