Poveži se s nama

Ljepota i zdravlje

Neki ljudi teško podnose vrućine. Razloga je mnogo, a neki su ozbiljni

Objavljeno

NE PODNOSE svi ljudi velike vrućine jednako. Oni koji ih dobro podnose, nerijetko misle da su oni koji se žale na vrućine razmaženi ili preosjetljivi. Istina je da se organizam na prelasku iz hladnog dijela godine u topli kroz nekoliko tjedana može u određenoj mjeri adaptirati na više temperature.

Koncentracije vode i soli u krvi prilagođavaju se kako bi se omogućilo veće hlađenje, krvne žile se mijenjaju kako bi došle bliže koži itd. Sportaši koriste ovaj proces i treniraju u oštrijim klimatskim uvjetima kako bi izazvali dublje prilagodbe tijela.

No postoje ljudi koji se nikako ne mogu prilagoditi visokim temperaturama. U medicini se neuobičajena osjetljivost na visoke temperature naziva netolerancijom na vrućinu, odnosno toplinu. Prepoznaje se po tome što ljudi koji s njome imaju problema osjećaju da im je vruće kada je drugima ugodno ili čak hladno.

Dodatni simptomi mogu biti obilno znojenje i osjećaj tjeskobe zbog vrućine. Sama po sebi netolerancija na vrućinu nije bolest, međutim može biti simptom nekog podliježućeg zdravstvenog stanja.

Oglas

U ovom tekstu predstavit ćemo glavne moguće uzroke netolerancije na vrućinu i kako se s njima nositi te pokušati odgovoriti na pitanje kako se zaštititi i kada potražiti pomoć liječnika.

Što je netolerancija na vrućinu?

Ljudski organizam nastoji održati postojanu temperaturu od oko 36.6 ℃. Da bi to postigao, mora održati ravnotežu između stvaranja topline i gubitka topline. Međutim, određeni zdravstveni uvjeti i životni stilovi mogu poremetiti ovu ravnotežu. Kada se to dogodi, ljudi mogu osjetiti netoleranciju na toplinu.

Netolerancija na toplinu skupni je naziv za širok raspon reakcija na toplinu.

Neki ljudi s netolerancijom jednostavno ne vole vrućinu. Neki osjećaju da im je neugodno vruće na temperaturama koje drugi smatraju ugodnima.

Oglas

Neki ljudi s netolerancijom na toplinu također ne podnose hladnoću.

Konačno, kod nekih se kao odgovor na vrućinu mogu razviti ozbiljni ili čak po život opasni simptomi. Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bolesti povezane s vrućinama, kao što je primjerice toplinski udar, odgovorne su za više od 600 smrtnih slučajeva u SAD-u svake godine.

Osobe s netolerancijom na toplinu moraju biti oprezne na ekstremnim vrućinama, osobito kada imaju neke druge čimbenike rizika za bolesti povezane s vrućinom, kao što je primjerice visok tlak.

Simptomi netolerancije na toplinu

Simptomi netolerancije na toplinu mogu se razlikovati od osobe do osobe te mogu uključivati:

Oglas

– osjećaj da je vrlo vruće na umjerenim temperaturama

– prekomjerno znojenje

– nedovoljno znojenje na vrućini

– iscrpljenost i umor tijekom vrućeg vremena

Oglas

– mučninu, povraćanje ili vrtoglavicu

– promjene raspoloženja kada je prevruće

Mogući uzroci netolerancije na toplinu

Uzroci netolerancije na vrućinu mogu biti brojni.

– Dob Djeca mlađa od 4 godine i starije osobe uglavnom su osjetljiviji na toplinu. Ova osjetljivost također povećava osjetljivost na bolesti povezane s toplinom, kao što je toplinski udar.

Oglas

– Perimenopauza Tijekom prijelaza u menopauzu razine estrogena fluktuiraju prije nego što na kraju trajno padnu. Istraživanja sugeriraju da ovaj pad estrogena utječe na dio mozga odgovoran za regulaciju tjelesne temperature, što može biti razlog zašto mnoge žene u ovoj životnoj fazi doživljavaju “valunge” – iznenadne, kratke osjećaje intenzivne topline koja često uključuje crvenilo, znojenje i zimice.

– Unos prevelikih količina kofeina Kofein u kavi, sokovima i čajevima djeluje kao stimulans, što znači da može ubrzati rad srca i metabolizam. Zajedno ti čimbenici mogu povisiti tjelesnu temperaturu, zbog čega se javlja osjećaj neugodne vrućine.

– Konzumacija alkohola Ispijanje alkoholnih pića po vrućem vremenu može imati ozbiljne posljedice. Za vrijeme velikih vrućina više se znojimo, a pijenje alkohola može uzrokovati gubitak tekućine zbog pojačanog mokrenja. Ova kombinacija može dovesti do dehidracije. Tjelesnu temperaturu regulira hipotalamusna žlijezda. Alkohol će uzrokovati usporavanje hipotalamusa pa ako je tijelo već vruće zbog vrućine, učinci alkohola će natjerati tijelo da pomisli da je još toplije. Za vrućina treba piti sporije.

Višak kilograma Pretile osobe imaju smanjenu toleranciju na toplinu. Prekomjerna tjelesna težina ugrožava rad srca povećanjem rada i metaboličke topline te smanjenjem kondicije po jedinici tjelesne težine.

Oglas

Neki lijekovi povećavaju netoleranciju na vrućinu

Netoleranciju na vrućinu mogu potaknuti određeni lijekovi:

Amfetamini i druge vrste stimulativnih lijekova, poput sredstava za suzbijanje apetita

Liječenje metadonom

Oglas

Antikolinergici i drugi lijekovi, uključujući lijekove za Parkinsonovu bolest, koji mogu smanjiti znojenje

Lijekovi za visok tlak.

Netolerancija na vrućinu i bolesti

Određene bolesti ili kronična stanja mogu povećati vjerojatnost netolerancije na toplinu. To su sljedeće bolesti:

– Hipertireoza Najčešći uzrok netolerancije na vrućine je hipertireoza. To je stanje štitnjače koje uključuje povećanu proizvodnju hormona štitnjače, koji cirkuliraju u krvotoku i odgovorni su za regulaciju mnogih ključnih procesa u tijelu. Previše hormona štitnjače može ubrzati metabolizam te eventualno uzrokovati prekomjerno znojenje i netoleranciju na toplinu.

Oglas

– Multipla skleroza (MS) Ova autoimuna bolest utječe na središnji živčani sustav, koji se sastoji od mozga i leđne moždine. Točnije, MS oštećuje mijelin, zaštitni omotač središnjeg živčanog sustava. Kada je mijelin oštećen, živčani signali u tijelu se prekidaju, što u konačnici može dovesti do netolerancije na vrućinu.

– Dijabetes Ako dijabetes tipa 1 ili 2 uzrokuje oštećenje živaca ili krvnih žila, njime mogu biti zahvaćene i znojne žlijezde. To može otežati tijelu da se hladi na vrućini.

– Disautonomija Disautonomija se odnosi na skupinu medicinskih stanja uzrokovanih problemima s autonomnim živčanim sustavom (ANS), koji kontrolira nesvjesne tjelesne funkcije kao što su otkucaji srca, krvni tlak, disanje, probava, temperatura tijela i kože, hormonska funkcija, funkcija mokraćnog mjehura, spolna funkcija i mnoge druge. Relativno je uobičajeno stanje koje se godišnje bilježi kod oko 70 milijuna ljudi u svijetu.

– Senzorni problemi Poremećaj senzorne obrade, kao i senzorni problemi koji ponekad prate autizam, mogu učiniti osobu osjetljivijom na toplinu.

Oglas

– Neurološka stanja Medicinska stanja koja utječu na mozak i leđnu moždinu, kao što su ozljede leđne moždine, mogu povećati osjetljivost na toplinu promjenom načina na koji tijelo ili mozak obrađuju toplinu ili inhibiranjem sposobnosti tijela da regulira temperaturu.

– Problemi s endokrinim sustavom Endokrini sustav pomaže tijelu regulirati širok raspon funkcija. Poremećaji kao što je Gravesova bolest, stanje štitnjače, mogu povećati osjetljivost na toplinu.

– Maligna hipertermija Maligna hipertermija je teška reakcija na određene lijekove koji se koriste za anesteziju. Obično uključuje opasno visoku tjelesnu temperaturu, ukrućivanje mišića ili grčeve, ubrzan rad srca i druge simptome. Bez pravovremenog liječenja komplikacije uzrokovane malignom hipertermijom mogu biti smrtonosne.

– Fibromijalgija Fibromijalgija je stanje koje uzrokuje bol u cijelom tijelu, probleme sa spavanjem, umor, a često i emocionalne i mentalne probleme. Osobe s fibromijalgijom mogu biti osjetljivije na bol, ali i na vrućinu.

Oglas

– Tumori hipotalamusa Hipotalamusni hamartom (HH) je nekancerogena izraslina u hipotalamusu, duboko u bazi mozga. Može uzrokovati hormonsku neravnotežu, napadaje, kognitivnu disfunkciju i druge simptome, uključujući i netoleranciju na vrućinu.

– Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) POTS je stanje koje utječe na cirkulaciju te na autonomni živčani sustav, koji automatski kontrolira i regulira vitalne tjelesne funkcije, te simpatički živčani sustav, koji je zadužen za osjetilne reakcije poput straha i tjeskobe.

– Serotoninski sindrom Serotonin je kemikalija koju proizvodi tijelo, a potreban je za funkcioniranje živčanih stanica i mozga. No višak serotonina može uzrokovati simptome koji mogu varirati od blagih (drhtavica i proljev) do teških (ukočenost mišića, groznica i napadaji). Teški serotoninski sindrom može uzrokovati smrt ako se ne liječi.

– Slaba tjelesna spremnost Kod nekih ljudi netolerancija na toplinu znak je loše kardiovaskularne i respiratorne kondicije.

Oglas

Rješenja za ublažavanje problema netolerancije na toplinu

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u ublažavanju problema netolerancije na toplinu:

Ostanite u zatvorenom prostoru kada je vani vruće i koristite ventilatore ili klima-uređaje ako su dostupni.

Ako ne podnosite toplinu, možete lako dehidrirati zbog pretjeranog znojenja – stoga svakako pijte dovoljne količine vode kako biste to izbjegli.

Odlučite se za odjeću od lagane, prozračne tkanine koja dopušta zraku da dopre do kože kako bi se ohladila.

Oglas

Kada tražiti liječničku pomoć?

Ako sumnjate na to da imate netoleranciju na toplinu povezanu s nekom podliježućom bolesti, razgovarajte o svojim simptomima s liječnikom. On može preporučiti liječenje netolerancije na toplinu tretiranjem podliježućeg zdravstvenog stanja, kao što je primjerice hipertireoza piše index.hr

Centralna.ba

Oglas

Ljepota i zdravlje

Šta se dešava s tijelom kada mu nedostaju ugljeni hidrati

Objavljeno

Piše

Kada se pokušava skinuti nekoliko kilograma, jedna od mogućih strategija je smanjenje unosa ugljenih hidrata. Ali, tijelo zbog toga može ozbiljno patiti. Ugljeni hidrati nalaze se ne samo u namirnicama kao što su hljeb, tjestenina i voće nego i u orašastim plodovima, mahunarkama, zelenoj salati i brokuli.

Voće i povrće

Voće i povrće najbolji su izvor ugljenih hidrata, jer sadrže najviše vitamina, minerala i vlakana. Zato kada se priča o prelasku na ishranu s malo ugljenih hidrata, govori se o smanjenju unosa rafiniranih šećera, rafiniranih žitarica kao što su one u tjestenini, žitarica s cijelim zrnom i škrobom, smeđa riža i kinoa. Žitarice od cijelog zrna povećavaju šećer i inzulin u krvi do zdravog nivoa i reguliraju mikrobe.

Unosom premalo ugljenih hidrata dobiva se manje probiotika i ukupnih vlakana, a većini ljudi potrebno je više, a ne manje probiotika, jer su oni „gorivo“ za korisne probiotike u crijevima.

Izaziva ketozu

Ako se želi odmah prijeći na ishranu s malo ugljenih hidrata, mora se znati da će oni biti potrebni za energiju, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje osigurati ih iz izvora s malo ugljenih hidrata koji su bogati hranljivim materijama, kao što su povrće, orašasto voće i sjemenke.

Oglas

Također, treba voditi računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba biti manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu u organizmu, od koje može doći do mučnine, slabosti i opće neprijatnosti.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Znate li kako prepoznati promjene na mladežu? Evo kada trebate konsultirati doktora

Objavljeno

Piše

Jako je važno da pratite sve promjene na svom tijelu, a posebno na mladežima.

Razlikovanje atipičnog madeža i melanoma

Atipični mladež, koji se naziva i displastični nevus, razlikuje se od tipičnog mladeža po većem, nepravilnom obliku. Iako su općenito bezopasni, atipični mladeži mogu povećati rizik od melanoma, teškog raka kože koji se formira u melanocitima, stanicama koje proizvode pigment.

Melanom se često manifestira kao nova mrlja na koži ili kao promjene na postojećim mladežima, što naglašava važnost ranog otkrivanja i liječenja.

Razlikovanje atipičnog mladeža i melanoma može biti izazovno. Sljedeće sličnosti, objedinjene pod ABCDE pravilom, mogu pomoći pri prepoznavanju atipičnog mladeža ili melanoma:

Oglas

 

1. Asimetrija – jedna polovica ne odgovara drugoj, stvarajući nepravilan oblik

2. Rub – granice mogu biti neravne, nejasne, urezane ili zamagljene

3. Boja – oboje često imaju miješane boje, uključujući različite nijanse smeđe, žute ili ružičaste

Oglas

4. Promjer – općenito su veći od običnih madeža, često veći od šest milimetara; međutim, melanom može biti manji od ovog kada se prvi put otkrije

5. Evolucija – izgled se mijenja tijekom vremena; atipični madeži mogu se razvijati sporije od melanoma, koji mogu pokazati primjetne promjene tijekom tjedana ili mjeseci.

Ključne razlike

Iako atipični mladež i melanom mogu dijeliti nekoliko osobina, postoje ključne razlike. Naprimjere, melanom često ima izraženiju asimetriju, nepravilne rubove i raznoliku boju nego atipični mladeži.

Atipični mladež obično ne boli i ne svrbi, nema brzih promjena veličine, oblika ili boje, obično se nalazi u područjima izloženim suncu.

Oglas

S druge strane, melanom može svrbiti, boljeti ili krvariti, brze promjene u izgledu, može se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Liječenje i prevencija

Atipični mladeži, iako sami po sebi nisu kancerogeni, povećavaju rizik od razvoja melanoma. Međutim, ne napreduju svi atipični mladeži do melanoma. Redoviti pregledi kože i praćenje promjena ključni su za osobe s atipičnim mladežima.

Mogućnosti liječenja melanoma kreću se od hirurškog uklanjanja u ranim stadijima do terapija usmjerenih na specifične gene ili proteine u stanicama raka. Odluka o uklanjanju atipičnih mladeža ovisi o različitim faktorima, uključujući promjene na mladežu, rezultate biopsije i ličnu ili porodičnu historiju raka kože.

Neophodno je konsultirati se s liječnikom ako se pojave novi mladeži ili promjene na postojećim, posebno ako su usklađeni s ABCDE pravilom ili svrbe, krvare ili se stvara krasta. Praćenje postojećih mladeža pomaže u otkrivanju bilo kakvih promjena, osiguravajući pravovremenu intervenciju.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Što se događa organizmu ako često jedete zelenu salatu: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Objavljeno

Piše

Zelena salata spada u namirnice koje su pravi izvor vitamina, prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i dobra zaštita od raznih bolesti. Preporuka stručnjaka je da je koristite što češće, posebno posijle zime, kada mnogi pate od manjka vitamina, prenosi Healthline.

Ona sadrži oko 4% vode, od hranjivih tvari ima najviše ugljikohidrata oko 2,5%, bjelančevina oko 1,2 i masti oko 0,2%. Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima željezo, kalcij, cink, bakar, magnezij i fosfor. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmjenu materija i funkcije živaca, a također za stvaranje bjelančevina, sadržani su u ovoj namirnici.

Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svjetlijih sorti. Dakle, pravilnim izborom ove namirnice opskrbljujemo se u dovoljnoj mjeri svim onim što je organizmu potrebno. Nutricionisti podsjećaju da postoji bar sedam razloga zbog kojih bi ovo povrće trebalo uvrstiti u prehranu, osobito u ovom dijelu godine.

1. Ima malo kalorija i masnoća

Manja posuda zelene salate sadrži samo 12 kalorija, pa je tako odličan dodatak svakom obroku, ali može poslužiti i kao zdrava užina. Također, ako na početku obroka pojedete zelenu salatu, napunit ćete želudac, pa ćete pojesti manje glavnog jela, što povoljno utiče na kilažu kod onih koji žele da smršaviti.

Oglas

2. Pomaže mršavljenju

 

Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, ona će poboljšati rad želuca. Također, vlakna pomažu u izbacivanju viška soli iz organizma i utječu na osjećaj sitosti.

3. Za zdravije srce

Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju kolesterola, tako da se ona smatra jednom od namirnica koje čuvaju zdravlje srca.

4. Sadrži omega-3 masne kiseline

Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Budući da ih tijelo ne može samo proizvesti, ljudi kroz prehranu moraju da uzimati posebne, esencijalne masne kiseline. Linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (ALA, omega-3 masna kiselina) pripadaju ovim masnim kiselinama. Posebno su važne za razvoj moždanih i živčanih ćelija.

Oglas

5. Bogata proteinima

Čak 20% kalorija iz zelena salate dolazi od proteina koji su važni za izgradnju i očuvanje mišića. S obzirom na to da je bogata vlaknima, neće negativno uticati na peristaltiku crijeva, što se inače događa prilikom unosa većih količina proteinskih namirnica koje ne sadrže dovoljno vlakana.

6. Omogućuj miran san

Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata. Ukoliko redovno konzumirate ovo povrće poslije nekog vremena primijetit ćete da vam se popravila kvaliteta sna.

7. Održava optimalan nivo kiselosti organizma

Minerali u zelenoj salati pomažu u otklanjanju toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno, jer dobar nivo kiselosti daje tijelu energiju i povoljno utječe na ljepotu kože.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Više od 400 natjecatelja nastupilo na 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”

Objavljeno

Piše

ZAVRŠENA 5. VITEŠKA UTRKA

Više od 400 natjecatelja nastupilo je na današnjoj 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”, koju je iznimno uspješno organizirala Udruga dijaliziranih i transplantirani bolesnika KSB.

Radio Vitez donosi rezultate najuspješnijih sudionika.

SENIORKE:
1. Amela Trožić,
2. Vesna Čavar i
3. Lejla Hodžić.
SENIORI:
1. Berin Mušanović,
2. Džemal Bukvić i
3. Josip Martinović.

Oglas

JUNIORKE:
1. Anđela Talić,
2. Nika Kusin i
3. Antea Pavličević.
JUNIORI:
1. Rijad Brodlija,
2. Mario Lovrinović i
3. Ivan Marković.

VETERANKE:
1. Ajla Pinjo,
2. Nermina Gegić i
3. Jasna Buturac.
VETERANI:
1. Ante Klišanin,
2. Zoran Dedić i
3. Željo Bošnjak.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Ove četiri konzervirane i smrznute namirnice zdrave su kao i svježe

Objavljeno

Piše

Zamjenom svježeg voća i povrća smrznutim i konzerviranim alternativama ne samo da možete uštedjeti novac nego i poboljšati vaše zdravlje, piše Express.

Svježe voće i povrće smatra se ključem zdrave, uravnotežene prehrane. Prepuni su vitamina i minerala važnih za tijelo, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih crijeva i sprječavaju probleme s probavom, prenosi Net.

Posljednjih godina pozornost je također usmjerena na činjenicu da prehrana s malo voća i povrća može biti faktor rizika za rak crijeva.

Ako planirate povećati unos hrane biljnog podrijetla iz zdravstvenih razloga, logično je da pomišljate na svježe proizvode. Međutim, jedan je stručnjak otkrio da konzervirane i smrznute verzije mogu biti još hranjivije od onih svježih.

Oglas

Poznati engleski kirurg dr. Karan Raj na svom je TikToku otkrio četirivrste voća i povrća koji su prepuni isto toliko ili više hranjivih tvari kada su zamrznuti ili konzervirani od svojih svježih inačica.

1. Konzervirane rajčice

“Ako jedete konzervirane rajčice, one zapravo imaju više antioksidansa likopena, kao i više kalcija i željeza nego svježe. To ne znači da je svježe lošije od konzerviranog, samo ima drugačiji nutritivni profil”, objasnio je dr. Raj

Dodao je da svježe rajčice imaju “značajno” više razine vitamina A od onih iz konzerve.

Oglas

“Ako kuhate rajčice bilo konzervirane ili svježe, još više povećavate bioraspoloživost antioksidansa likopena. To je zato što proces kuhanja omekšava stijenke biljnih stanica što olakšava apsorpciju hranjivih tvari”, pojasnio je stručnjak.

2. Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu sadržavati više vitamina i polifenola (biljnih mikroelemenata) od svježih.

“Smrznuto voće i povrće može imati čak i više hranjivih tvari od svojih svježih inačica. primjerice, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od svježih borovnica jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranjivih tvari”, rekao je dr. Raj.

Oglas

“Većina smrznutog voća, poput bobičastog voća, često se zamrzne unutar 24 sata nakon što je ubrano i često je nutritivno svježije od svježih proizvoda koji danima stoje u supermarketu”, istaknuo je.

3. Smrznuti grašak

Dr. Raj je rekao da smrznuti grašak ima više razine određenih vrsta vitamina B i E vitamina od svježe verzije.

4. Smrznuti špinat

Oglas

Dr. Raj je otkrio da špinat često ima više razine određenih vrsta vitamina E nego svježi.

“Još bolje, možda biste mogli učinkovitije iskoristiti željezo iz smrznutog špinata nego iz svježeg”, dodao je dr. Raj.

“Kod svježeg špinata teško se apsorbira veći dio željeza, ali smrznuti se špinat često blanšira i pakira u kockice prije zamrzavanja, što znači da može sadržavati manje antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomoći da apsorbirate više željeza”, istaknuo je stručnjak.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

12 uobičajenih namirnica koje svi jedemo, a povezuju se s upalom i artritisom

Objavljeno

Piše

ARTRITIS je bolno stanje koje uzrokuje oticanje, osjetljivost i ukočenost zglobova te probleme s pokretljivošću. Iako se često povezuje s procesom starenja, može utjecati na ljude svih dobi i otežavati svakodnevni život.

Još nije točno poznato što potiče imunološki sustav da napada zglobove, iako se zna da određeni čimbenici, poput dobi, pušenja i pretilosti, povećavaju rizik od artritisa. No, sada je studija otkrila da bi mogla postojati veza između onoga što jedemo i šanse za razvoj tog stanja.Istraživanje Sveučilišta Colorado u SAD-u otkrilo je da određena hrana može uzrokovati upale u tijelu. Studija, objavljena u Journal of Clinical Investigation, otkrila je da bi za to mogla biti kriva esencijalna aminokiselina poznata kao triptofan.

Ona se nalazi u dvanaest popularnih namirnica.

  • piletina
  • puretina
  • crveno meso
  • svinjetina
  • tofu
  • riba
  • grah
  • mlijeko
  • orasi
  • sjemenke
  • zobena kaša
  • jaja.

Iako triptofan pomaže u proizvodnji proteina, mišića, enzima i neurotransmitera te se povezuje s boljim snom, znanstvenici kažu da bakterije u probavnom sustavu mogu razgraditi triptofan iz prehrane u upalnu kemikaliju koja pokreće artritis.

Koautorica studije, Kristine Kuhn, preporučuje prehranu punu biljnih vlakana i nemasnog mesa.“Čini se da mediteranska prehrana, koja je bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom, čini naš mikrobiom zdravijim, dok tipična zapadnjačka prehrana uzrokuje upalu”, rekla je.

Oglas

Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, osjetljivost i ukočenost, upalu unutar i oko zglobova, ograničeno pomicanje zglobova, toplu i crvenu kožu iznad zahvaćenog zgloba te slabost i trošenje mišića. Ako osjetite ove simptome, trebali biste razgovarati s svojim liječnikom.

Izvor: Index

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Mladenci svadbene salone rezerviraju i za 2026., cijene ‘stolice’ od 60-150 KM

Objavljeno

Piše

Parovi već rezerviraju termine i za drugu polovicu ove godine.

“Kod nas imamo tri svečana salona kapaciteta od 100 do 700 mjesta. Bez obzira na veličinu svadbe koju žele organizirati, kod nas ljudi imaju priliku za to. Pored toga, uz tri hotela imamo dovoljno smještajnih kapaciteta za sve goste koji dolaze iz drugih gradova”, ističe Stanišićeva.

Termini u svadbenim salonima mladenci već godinama rezerviraju mjesecima unaprijed, a oni koji su potpuno sigurni kada žele stati na ludi kamen već su rezervirali datum svoga veselja koje će biti tek 2025. ili 2026. godine.Rezerviranje sale godinu dana unaprijed je uobičajeno,za Nezavisne novine ističe Milena Stanišić, marketing menadžerica Etno-sela Stanišići.

“Već imamo rezervacije i za 2025. godinu, a čini mi se jedna i za 2026., tako da mladenci obično planiraju svoju svadbu najmanje šest mjeseci unaprijed. Godinu dana je sasvim uobičajeno”, rekla je, dodajući da su subota i nedjelja najpopularniji dani, ali ima svadbi i petkom.

Oglas

“Ljetni termini, druga polovina srpnja i prva polovina kolovoza, su najtraženiji, ali posljednjih godina je praksa da ima puno svadbi i u rujnu. To povezujem s time što su srpanj i kolovoz prilično vrući, a onda je rujan ugodniji, pa sve više svadbi bude i u rujnu”, navodi ona.Iz jednog banjalučkog svadbenog salona kažu da su subote najtraženije, ali ima i onih koji se odluče za nedjelju.

“Neki mladenci rezerviraju četiri mjeseca unaprijed, neki godinu i pol, neki pola godine, sve ovisi. Ako djevojka ostane trudna, onda rezerviraju tri mjeseca ranije. Ako žele određeni datum, onda rezerviraju godinu do godinu i nekoliko mjeseci ranije”, kaže jedna vlasnica salona.

Iako je 2024. tek počela, budući mladenci već se raspituju i za narednu godinu.Već ima upita i za 2025. godinu. Većina ljudi se raspituje o cijeni”, kaže onaIz jednog trebinjskog svadbenog salona ističu da je broj rezervacija za ovu godinu isti kao i prijašnjih godina, a neki mladenci svoj datum rezerviraju tri mjeseca unaprijed, a neki čak i godinu dana ranije.

Banjalučanka Anja M. će stati na ludi kamen 1. lipnja, a salu je, kako priča, rezervirala još u prosincu prošle godine.

Oglas

“Tražili smo svibanj ili lipanj, ali su bila slobodna samo dva termina jer mladenci obično rezerviraju sale godinu dana unaprijed. Veoma je teško pronaći salu koja odgovara i po terminu i po kapacitetu. Ja se udajem u Doboju, a na svadbi će mi biti oko 200 gostiju, pa sam tražila salu shodno tome”, ističe ona.

Rezervacija termina u salonu je, prema njezinim riječima, prvi korak u organizaciji svadbe, a zatim slijedi traženje benda i fotografa jer je to najteže pronaći u isto vrijeme.

“Kod izbora sale bitno je da nije ni prenapunjena ni prazna. Ako rezervirate salu koja prima 300 ljudi, preporučuje se da ugostite manji broj, recimo 200 ili 250, kako bi bilo dovoljno mjesta za ples. Što se tiče cijene stolica, usporedili smo ih u ova dva grada i cijene su otprilike iste. Možete pronaći stolicu po cijeni od 60 do 150 KM, ovisno o odabranom meniju”, kaže Anja.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Danas se obilježava ljubičasti dan: Dan podrške osobama s epilepsijom

Objavljeno

Piše

Obilježavanje 26.ožujka kao Dana svjesnosti o epilepsiji započelo je 2008. godine kada je djevojčica Cassidy Megan inicirala ovu kampanju u želji da razbije mitove i predrasude koje ljudi nerijetko imaju o epilepsiji. Odabrana je ljubičasta boja lavande jer je ona međunarodna boja epilepsije.

Epilepsija je kronična nezarazna bolest mozga koju karakteriziraju rekurentni napadi u vidu kratkih epizoda nevoljnih pokreta koji mogu zahvatiti dio tijela (parcijalni) ili cijelo tijelo (generalizirani) i ponekad su popraćeni gubitkom svijesti i kontrole nad radom crijeva ili mokraćnog mjehura.

Električna pražnjenja mogu se dešavati u različitim dijelovima mozga. Napadi mogu varirati od najkraćih gubitaka pažnje ili trzaja mišića do teških i dugotrajnih konvulzija. Učestalost napada također može varirati, od manje od jednog godišnje do nekoliko dnevno.

Jedan napad ne znači epilepsiju (do 10% ljudi u svijetu ima jedan napada tijekom života). Epilepsija se definira kao dva ili više neprovociranih napada.

Oglas

U Federaciji Bosne i Hercegovine registriran je porast stope obolijevanja od epilepsije  (G40) i status epilepticus (G41) u periodu 2019.-2021. godine. (Izvor: zzjzfbih)

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Planinarska tura za vikend: Stazama Erika Brandisa

Objavljeno

Piše

Preporuka za vikend: Planinarska tura: Stazama Erika Brandisa

Organizator: Planinarsko Drustvo “Paklarske Stijene” Travnik

Datum: 23.03.2024. godine – subota
Start: 08:00 sati Zavičajni Muzej Travnik

OPIS: Planinarska tura preko planine Vlašić stazama Erica Brandisa zaista je jedna od najljepših tura u tom području, ali i fizički teška te zahtijeva dobru kondiciju. Tura je duga oko 13,0 km i visinska razlika iznosi oko 1200 metara iznad razine mora, stoga je važno da se pripremite fizički i psihički za ovu avanturu.

Oglas

Osim pripreme za fizičku izdržljivost, važno je i da se opremite adekvatnom planinarskom opremom. Preporučuje se da ponesete odgovarajuće cipele za planinarenje s čvrstim potplatom i podrškom za gležanj, te odjeću koja će vas zaštititi od hladnoće, sunca i vjetra (krema za lice, sunčane naočale …). Također, preporučuje se nošenje ruksaka s dovoljno vode i hrane za cijeli dan (sendvič i čokoladice…)

Program ture:

Polazak, 23.03.2024. godine u 08:00 sati Zavičajnog muzeja Travnik
????????Travnik 508 m.n.v. – Stari grad- Bukovica kapela sv. Ivana Krstitelja 915 m.n.v. Opis: najteži uspon. Savladava se visinska razlika od 400 m na razdaljini od 2,5 km.

????Kapela sv. Ivana 915 m.n.v. – Planinarski dom “Konjska” 1353 m.n.v. Opis: put od kapelice dalje vodi preko livada, sela Velika Bukovica u kome se nalazi i izvor hladne vode. Slijed blaži uspon, ne baš tehnički zahtjevan. Razdaljina od kapelice do doma je cca 2,7 km.

Oglas

????PD “Konjska” 1353 m.n.v. – PD “Devečani” 1763 m.n.v. Opis: na ovom dijelu rute, moguć je snijeg, jak i hladan vjetar. Najduža ruta – 6,7 km)

????PD “Devečani” 1763 m.n.v. -PD “Erik Brandis” na Galici 1509 m.n.v. Opis: dužina rute je cca 2,5 km

Ručak je osiguran za sve sudionike planinarske ture u planinarskom domu Erik Brandis.

Izvor:srednjabosna.ba

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 7 sati

OK je da se roštilja ali ne i da se pokupi smeće!? Grozni prizori na Galici-Vlašiću poslije 1.maja

Poražavajuća slika dolazi nam dan nakon proslave 1.maja. Vlašićka Galica jedno je od najljepših mjesta u BiH, pa.su građani 1.maj...

Društvoprije 7 sati

Heroj koji je spasio čovjeka iz potopljenog auta: ‘Vozač je bio je u šoku, nije reagirao’

Slavonski Brod zahtvatilo je nevrijeme, a jedan nesretni vozač zapeo je sa svojim automobilom u poplavljenom podvožnjaku. Na njegovu sreću...

Sportprije 7 sati

Chelsea pobijedio Tottenham i nanio mu težak udarac u borbi za Ligu prvaka

U ZAOSTALOJ utakmici engleskog nogometnog prvenstva igranoj u četvrtak Chelsea je na svom Stamford Bridgeu svladao Tottenham Hotspur s 2:0...

Scenaprije 7 sati

Trik za uklanjanje masnoće bez ribanja: Stavite ovo u rernu i ujutro će biti blistavo čista

Postoji mnogo zanimljivih i vrlo jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da se riješite tvrdokorne prljavštine bez jakih hemikalija, a...

Društvoprije 8 sati

Tijekom svibnja svake večeri u 20:00h molitva krunice kod spomen obilježja Osmica u Vitezu

“Nekoliko slika sa sinoćnje Krunice. Ovom prilikom napominjemo kako ćemo kroz cijeli mjesec svibanj moliti Krunicu na spomeniku u 20:00....

Sportprije 8 sati

Crvena zvezda je sedmi put zaredom prvak Srbije

NOGOMETAŠI Crvene Zvezde su se nakon odigranog 33. kola u Superligi ponovo okrunili titulom prvaka Srbije. Zvezda je na stadionu...

Sportprije 8 sati

Kiel nadoknadio devet razlike iz prve utakmice i prošao u polufinale Lige prvaka

NJEMAČKI rukometni klub Kiel prošao je u polufinale Lige prvaka nakon nevjerojatne uzvratne utakmice protiv francuskog Montpelliera. Nakon poraza od...

Društvoprije 8 sati

FOTO STUDIO FRANJIĆ: Petrina ljubav prema fotografiji i umjetnosti

Mnogobrojni obiteljski poslovi i uspjesi se nižu kroz različita djelovanja u društvu. Njihov pozitivan status se stekne vrlo brzo no...

Oglas
Oglas
LM