Poveži se s nama

Vijesti

Oštre osude oskrnavljenja spomenika u Bugojnu i eksplodiranja naprave u Travniku

Jutrošnje vijesti o požaru te eksploziji u ugostiteljskom objektu Champion u Travniku te oskrnavljenju katoličkih nadgrobnih spomenika u Bugojnu uzdrmale su javnost središnje Bosne.

Objavljeno

Jutrošnje vijesti o požaru te eksploziji u ugostiteljskom objektu Champion u Travniku te oskrnavljenju katoličkih nadgrobnih spomenika u Bugojnu uzdrmale su javnost središnje Bosne.

Na naš redakcijski mail stiglo je i prioćenje iz političke stranke HDZ BiH, odnosno županijskog odbora iste, u kojem se oštro osuđuju ova dva čina. HDZ BiH ove događaje navodi u kontekstu poređenja atmosfere kod Hrvata u Republici Hrvatskoj te Hrvata središnje Bosne u skladu s ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. U priopćenju koje prenosimo u cijelosti se navodi sljedeće:

“ŽO HDZ BiH ŽSB najoštrije osuđuje najnovije napade na katoličke vjerske i imovinu Hrvata u središnjoj Bosni te traži žurnu i učinkovitu policijsku istragu. Dok se u nama susjednoj Republici Hrvatskoj slavio ulazak u Europsku uniju,  sa svim europskim stečevinama kao što su ljudska prava i slobode, Hrvati središnje Bosne još su jednom, po tko zna koji put, na svojoj koži osjetili što znači živjeti u nesigurnosti i bez osnovnih ljudskih prava, čak i prava na  mir. Naime, zasad nepoznati počinitelji proteklog su vikenda oštetili 28 nadgrobnih spomenika u katoličkom gradskom groblju u Bugojnu.  Drveni križevi su počupani i okrenuti naopačke, betonski također kao i mramorne nadgrobne ploče. Dogodilo se to noću sa subote na nedjelju, a samo noć kasnije odjeknula je eksplozivna naprava u ugostiteljskom objektu „Champion“  u Travniku čiji je vlasnik Željko Dujić.

Dva posljednja događaja nažalost navode nas na zaključak da je BiH od Europske unije i svih njezinih stečevina još korak dalje jer strah i nesigurnost sastavni su dio života Hrvata središnje Bosne koji čak nisu imali priliku ni dostojanstveno proslaviti pridruživanje RH Europskoj uniji, države koja je njihova druga domovina.  Umjesto da se raduju što su kao hrvatski državljani od sinoć i sami građani EU, kao „hladan tuš“ Hrvate središnje Bosne u surovu stvarnost nesigurnosti i života bez osnovnih ljudskih prava vraćaju vandali koji uništiše 28 posljednjih počivališta katolika u Bugojnu te  eksplozija u ugostiteljskom objektu u Travnik.”

Oglas

Hrvati središnje Bosne ne trpe nepravdu samo posljednja dva dana kako to neki zamjećuju, nego dugi niz poslijeratnih godina u kojima su stradavali povratnici hrvatske nacionalnosti, stanovništvo trpjelo različite vidove diskriminacije, škole i drugi objekti bili i ostali pod vlašću onih kojima ne pripadaju itd.

O oskrnavljenju nekoliko spomenika na području župe Brajkovići, selo Podovi, dva dana prije 20. godišnjice stradanja Hrvata ovog kraja nije pisao nijedan medij. Sramotno je i da u ovom slučaju priopćenje za javnost, kao i javni poziv za zaštitu prava ili reakciju nadležnih tijela nije tražila nijedna politička stranka s hrvatskim predznakom.

Hoće li se pronaći, procesuirati i kazniti počinitelji ovih sramotnih djela u Travniku i Bugojnu ostaje da se vidi.

Oglas

Oglas

Događanja

Atomsko sklonište stiže u “Atomsko sklonište” Novi Travnik

Objavljeno

Piše

Novi Travnik bit će domaćim jedinstvenom glazbenom spektaklu koji će biti održan 30. svibnja 2024. godine.

Naime, u sklopu Dana općine, legendarna rock grupa Atomsko sklonište nastupit će u prostorijama MZ “Bare” Novi Travnik u “Atomskom skloništu”.

Organizator događaja je MZ “Bare” uz potporu općine Novi Travnik. Više detalja u vezi organizacije biti će naknadno objavljeno.

Nastavi čitati

BiH

M17: Četiri osobe povrijeđene, automobil završio na krovu

Objavljeno

Piše

U mjestu Brezovo Polje, kod Žepča, dogodila se teška saobraćajna nesreća, potvrđeno je za portal “Avaza”.

Iz Dežurnog operativnog centra MUP-a ZDK, kazali su nam da su četiri osobe povrijeđene, te da su upućene u KB Zenica.

Također, naveli su da je saobraćaj na toj dionici obustavljen.

S fotografija se vidi da je automobil završio na krovu, te da je uništen.

Oglas

Nastavi čitati

Sport

Veliki uspjeh judo kluba Nova Bila na Kupu grada Sarajeva

Objavljeno

Piše

Judo klub Nova Bila osvojili su 2.mjesto u ekipnom poretku Kupa grada Sarajeva…

U Sarajevu je 4.5.2024. održan judo turnir “Kup Grada Sarajeva” na kojem je nastupilo 400 natjecatelja iz 35 klubova.

Osvajači medalja za nas iz Nove Bile su:
UZRAST U11
Josipa Biljaka -36kg – Zlatna medalja i  proglašena za najuspješniju u konkurenciji poletarki
Hrvoje Čeko – 46kg – Srebrena medalja

UZRAST U13
Josipa Biljaka -36kg – Srebrena medalja
Klara Gazibarić- 40kg – Srebrena medalja
Marija Mišković -52kg – Zlatna medalja
Andrej Babić -60kg – Brončana medalja
Luka Šarić -46kg 5.mjesto

Oglas

UZRAST U15
Ognjen Stojak -73kg – Zlatna medalja
Žarko Andrić -60kg – Brončana medalja
Matej Biljaka -50kg – Brončana medalja
Josip Nevistić +73kg – Brončana medalja
Gabrijel Matošević-42kg – 5.mjesto

UZRAST U18
Gabrijel Topalović -60kg – Srebrena medalja
Petar Čeko -81kg 5.mjesto

Čestitamo svim natjecateljima na osvojenim medaljama i odličnim borbama!

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Etno skupina Čuvarice iz Rame tradicionalnom glazbom osvaja srca šire publike

Objavljeno

Piše

Etno skupina Čuvarice, nastala 2011. godine pri Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Rama, postala je nezaobilazno ime tradicijske glazbe. Vođena strašću prema glazbenoj baštini ramskoga kraja, ova skupina postigla je izniman uspjeh kroz svoja dva objavljena albuma, samostalne koncerte te sudjelovanje na manifestacijama na kojima je njihov rad nagrađen brojnim priznanjima.

Voditeljica skupine, ujedno i magistrica glazbene kulture i etnomuzikologije, Biljana Glibo već 30 godina živi u Rami i istražuje tradicijsku glazbu.

– Želja mi je bila da na jedinstven način, u jednoj skupini, obradimo sve napjeve kojih u Rami ima bezbroj. Došli smo na ideju da osnujemo etno skupinu. Žene koje su bile dio skupine, bile su aktivne su i u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Rama, tako da je iz društva nastala i Etno skupina Čuvarice – prisjetila se ona.

Kaže da ih sugrađani jako vole, podržavaju i posjećuju koncerte, ali naglašava da su poznate i izvan Rame zbog dva albuma koja su objavili, kao i zbog svih dosadašnjih nastupa.

Oglas

Njihov prvi album “Divojka”, objavljen 2019. godine, donosi prepoznatljive obrade narodnih pjesama i autorske skladbe. Drugi album “Tragom prošlosti”, objavljen nedavno u listopadu 2023., nastavlja istim putem obrade pjesama i očuvanja tradicije, s dodatkom autorskih skladbi koje svjedoče o korijenima glazbene baštine.

Brojne njihove pjesme, kao i duet “Lipa kao vila” s Davidom Glibom, osvojili su mnoga srca šire publike, a Biljana Glibo izrazila je zadovoljstvo što se upravo pjesma ”Opadaj lišće” često prikazivala i na glazbenim televizijskim i radijskim programima u Hrvatskoj.

Čuvarice su stekle pozornost javnosti, ne samo zbog svoje glazbe, već i zbog koreografija koje prate njihove nastupe, prezentirajući plesnu tradiciju svog kraja ali i cijele Bosne i Hercegovine.

– Kada javno izvodimo naše pjesme, imamo i koreografije koje prate kola našeg kraja, ali i svih krajeva u Bosni i Hercegovini. Neke naše pjesme na glazbenim platformama prelaze i 100 tisuća pregleda i jako smo zadovoljni – podvukla je Biljana Glibo.

Oglas

Prisjetila se i festivala Melodije Mostara na kojem su sudjelovale više puta, a gdje su osvojile brojne nagrade.

– Jedne smo godine na ovom festivalu osvojili nagradu kao najbolje debitantice, druge godine smo osvojili drugu nagradu stručnog žirija, dok smo treće godine dobili zlatnu plaketu za pjesmu ‘Divojka’ – istaknula je ona.

Osim toga, redoviti nastupi Čuvarica na liturgijskim slavljima, ne samo u Rami nego i šire, pokazuju širinu njihovog angažmana u zajednici.

Pored brojnih koncerata, Čuvarice organiziraju i 8. Ramske dane kulture koje će se održati u listopadu i trajat će cijeli mjesec. Tada, pored glazbe, posjetitelji imaju priliku uživati i u drugim umjetnostima, podvukla je ona.

Oglas

Ljubav prema tradicijskoj glazbi Biljana Glibo prenijela je i na svoju obitelj. Njezin suprug i četvero djece također aktivno sudjeluju u radu skupine, ali i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Rama.

– Iznad svega je ljubav prema onome što radim, a tu ljubav sam prenijela na svoju obitelj. Važno je naglasiti i visoku posvećenost svih članica skupine koje se puno žrtvuju. Ipak, bez obzira što radimo ovaj posao iz puno ljubavi, možda bi mogli imati veću potporu općine i trenutne vlasti u Rami jer se financiramo sami svojim koncertima i darovima dobrih ljudi, odnosno donatora – zaključila je Glibo.

Čuvarice su u trinaest godina djelovanja postale simbol očuvanja kulturnog identiteta, a njihova priča je primjer predanog rada i ljubavi prema umjetnosti, koja nadilazi granice i povezuje ljude kroz glazbu i tradiciju.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Vaskrsna čestitka Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona

Objavljeno

Piše

Svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, svim vjernicima koji slave najveći pravoslavni blagdan Vaskrs, upućujemo srdačne čestitke.

Nadamo se da ćete ove dane provesti u dobrom zdravlju i blagostanju, dijeleći radost sa svojim najbližima.

ODNOSI S JAVNOŠĆU KO SDP BiH SBK/KSB

Nastavi čitati

Društvo

Proslava patrona Uzašašća Gospodinova u župi Novi Travnik

Objavljeno

Piše

U četvrtak, 9. svibnja 2024. župa Uzašašća Gospodinova Novi Travnik proslaviti će svoj patron. Svetu misu u 11 sati predslavit će vlč. Viktor Šošić. Istoga dana predviđena je i jutarnja Sv. misa u 8 sati.

Slavlju svetkovine i patrona prethodit će trodnevnica sa cjelodnevnim klanjanjem, pobožnošću te Svetim misama.

Prvi dan trodnevnice u ponedjeljak, 6. svibnja u župi će u 8 sati biti izložen Presveti Oltarski Sakrament. Cjelodnevno klanjanje bit će do 17.30 sati nakon čega slijedi pobožnost, a u 18 sati je slavlje Svete mise koju predvodi vlč. Ljubo Zadrić.

Drugoga dan trodnevnice u utorak, 7. svibnja u 17.30 sati predviđena je pobožnost, a u 18 sati Svetu misu predslavit će vlč. Mario Ćosić.

Oglas

Treći dan trodnevnice u srijedu, 8. svibnja pobožnost će biti u 15:30, a s Svetu misu u 16 sati predslavi vlč. Vlatko Rosić.

Misna slavlja tijekom trodnevnice animirat će župni zbor.

Nastavi čitati

Sport

VITEŠKI DERBI: Nogometni klub bolji od Fudbalskog u utakmici sa sedam golova

Objavljeno

Piše

Jučer je na Gradskom stadionu u Vitezu odigrana derbi utakmica Druge lige FBIH Zapad, između nogometnog i fudbalskog kluba Vitez. U utakmici sa sedam golova slavio je NK Vitez, a tri gola u pobjedi nebesko plavih postigao je Besim Kolić. Utakmica je završena rezultatom 4:3 u korist NK Vitez.

Čestitamo nogometašima, koji su slavili protov fudbalera…presedan samo u BiH.

Nastavi čitati

BiH

DETALJI TRAGEDIJE NA VLAŠIĆU: Iskoristio slobodan dan za šetnju, na licu mjesta proglašen mrtvim

Objavljeno

Piše

Iz EUFOR-a su potvrdili za “Avaz” da je jedan njihov pripadnik 4. maja izgubio život.

Kako smo već objavili, dva vojnika EUFOR-a šetali su u slobodno vrijeme na području Travnika kada se dogodila nesreća.

– Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim. EUFOR želi iskoristiti ovo vrijeme da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku – poručeno je iz EUFOR-a.

Naglasili su da je drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također evakuiran helikopterom EUFOR-a MEDEVAC.

Oglas

 

– EUFOR će nastaviti pružati podršku svim potrebnim aranžmanima. EUFOR se također želi zahvaliti na medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć – naglašeno je iz EUFOR-a.

Nastavi čitati

Društvo

Vaskrsna čestitka načelnika općine Novi Travnik Stjepana Duje

Objavljeno

Piše

Neka radost i svjetlost ovog svetog dana ispune vaše domove i srca. Želim obilje mira, ljubavi i blagoslova. Hristos voskrese!

Načelnik općine Novi Travnik

Gdin Stjepan Dujo

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Događanjaprije 3 sata

Atomsko sklonište stiže u “Atomsko sklonište” Novi Travnik

Novi Travnik bit će domaćim jedinstvenom glazbenom spektaklu koji će biti održan 30. svibnja 2024. godine. Naime, u sklopu Dana...

BiHprije 3 sata

M17: Četiri osobe povrijeđene, automobil završio na krovu

U mjestu Brezovo Polje, kod Žepča, dogodila se teška saobraćajna nesreća, potvrđeno je za portal “Avaza”. Iz Dežurnog operativnog centra...

Sportprije 3 sata

Veliki uspjeh judo kluba Nova Bila na Kupu grada Sarajeva

Judo klub Nova Bila osvojili su 2.mjesto u ekipnom poretku Kupa grada Sarajeva… U Sarajevu je 4.5.2024. održan judo turnir...

BiHprije 5 sati

Etno skupina Čuvarice iz Rame tradicionalnom glazbom osvaja srca šire publike

Etno skupina Čuvarice, nastala 2011. godine pri Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Rama, postala je nezaobilazno ime tradicijske glazbe. Vođena strašću prema...

BiHprije 5 sati

Vaskrsna čestitka Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona

Svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, svim vjernicima koji slave najveći pravoslavni blagdan Vaskrs, upućujemo srdačne čestitke. Nadamo se da ćete ove...

Društvoprije 8 sati

Proslava patrona Uzašašća Gospodinova u župi Novi Travnik

U četvrtak, 9. svibnja 2024. župa Uzašašća Gospodinova Novi Travnik proslaviti će svoj patron. Svetu misu u 11 sati predslavit...

Sportprije 9 sati

VITEŠKI DERBI: Nogometni klub bolji od Fudbalskog u utakmici sa sedam golova

Jučer je na Gradskom stadionu u Vitezu odigrana derbi utakmica Druge lige FBIH Zapad, između nogometnog i fudbalskog kluba Vitez....

BiHprije 9 sati

DETALJI TRAGEDIJE NA VLAŠIĆU: Iskoristio slobodan dan za šetnju, na licu mjesta proglašen mrtvim

Iz EUFOR-a su potvrdili za “Avaz” da je jedan njihov pripadnik 4. maja izgubio život. Kako smo već objavili, dva...

Oglas
Oglas
LM