Connect with us

Vijesti

ISPRAVKA LAŽNE VIJEST: Izjava stara mjesec predstavljena kao aktuelna: VTP potvrde se ne uvode u FBiH

Published

on

Na mnogobrojnim domaćim portalima, 19.12.2021. godine objavljeni su članci u kojima se tvrdi da se u Federaciji BiH od 20. decembra uvodi pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio (VTP)”, odnosno da će svi zaposlenici/ce u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati ispunjavati jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Većina medija je svoje članke opremila naslovom “U FBiH od sutra obavezne VTP potvrde”. U člancima od 19. decembra navodi se da ovo pravilo stupa na snagu “sutra”, a kao izvor i dokaz za tu tvrdnju priložena je izjava pomoćnice federalnog ministra zdravstva Marine Bere:

Kao izvor ove tvrdnje, mediji su naveli BHRT, javni servis Bosne i Hercegovine. Međutim, navedene tvrdnje nisu više dostupne na njihovoj web stranici.

Portal raskrinkavanje.ba u svom članku obrazložio je kako je izjava stara mjesec predstavljena kao aktuelna: VTP potvrde se ne uvode u FBiH, a naš tekst koji smo prenijeli ocijenio kao prenošenje lažnih vijesti.

Advertisement

Podsjećamo, 19.12. je prenesena vijest sa portala “BHRT” u kojem se navodi kako se u Federaciji Bosne i Hercegovine uvode nove mjere, te da je pravilo VTP (Vakcinisan, testiran, prebolio) obavezno, što nije točno.

Prenesena je i izjava pomoćnice federalnog ministra zdravstva Marine Bere iz prošle godine u kojoj kaže:

– To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati.

Advertisement

Advertisement

Društvo

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Published

on

By

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na području Viteza kojima je pomoć svih nas najpotrebnija.

“U ovoj akciji smo obišli stalne korisnike naše pomoći kojima je potrebna naša pomoć. Gledajući na svijet očima mladih, svijet postaje ljepšim, a mjesto ugodnijim življenja”, izjavio je predsjednik Udruge Mateo Marić.Kroz proteklih 6 godina ova Udruga je pomogla više od 200 obitelji s područja Kantona Središnja Bosna, što je pokazatelj stalnog rada ovih mladih osoba.

“Kroz rad u Udruzi i volontiranjem svaka mlada osoba raste i to je ono što ovaj poziv čini posebnim”, izjavila je članica Udruge Ana-Marija Omazić.

U narednom vremenskom razdoblju, Udruga planira realizaciju brojnih aktivnosti i projekata.

Advertisement

Svi oni koji žele pomoći u radu naše Udruge, to mogu učiniti uplatom na naše račune:

Račun u konvertibilnim markama: 3382502287481689

Račun u stranim valutama:

BA 393382504887482008

Advertisement

( SWIFT CODE: Uncrba 22 ) Unicredit Banka

Continue Reading

BiH

STARIJA ŽENA BILA U VIKENDICI NA VLAŠIĆU ZA VRIJEME UDARA GROMA (VIDEO)

Published

on

By

U naselju Babanovac na Vlašiću, kako smo danas objavili izgorjela je vikendica uslijed udara groma.

U trenutku požara u vikendici se nalazila starija žena, koja je, uspjela izaći bez povreda.

Podjestimo, vatrogasci su brzo reagovali i ugasili požaru. Materijalna šteta je značajna što je vidljivo u snimku.

Advertisement

Udar groma se dogodio usred snažnog nevremena koje je zahvatilo područje Vlašića.Informaciju o požaru je za Crnu Hroniku potvrdio Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

“Došlo je do požara na jednoj od vikendica u mjestu Babanovac. Na licu mjesta su pripadnici MUP-a SBK i vatrogasci. Požar je lokalizovan”, rekao nam je Hodžić.

Advertisement

Continue Reading

Događanja

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Published

on

By

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows” iz Novog Travnika.

Ovim moto susretima MK “The Crows” proslavlja 25 godina postojanja kluba.

U dva dana ljubitelje motora i dobre rock glazbe očekuje mnoštvo sadržaja. Svi posjetitelji moći će uživati u vrhunskim bandovima iz BiH i regije.

Za sve bajkere je osiguran kamp i ručak, defile i razne moto igre.

Advertisement

Dobrodošli!

Continue Reading

Crna kronika

Udar groma zapalio vikendicu na Vlašiću

Published

on

By

Uslijed udara groma jedna vikendica u naselju Babanovac na Vlašiću se zapalila danas u poslijepodnevnim satima.

Kako pišu lokalni mediji, vatrogasne jedinice su na mjestu događaja i gase požar.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama ili ozlijeđenim osobama, ali je jasno da je materijalna šteta velika.Do udara groma došlo je uslijed snažnog nevremena koje je zahvatilo ovu planinu.

Nakon završene intervencije vatrogasaca, bit će poznato više informacija o šteti i tome da li je neko bio u vikendici u vrijeme udara groma.

Advertisement

Continue Reading

Servisne informacije

Ovi dijelovi Travnika u četvrtak neće imati struje

Published

on

By

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će u dana od 18.07.2024 godine zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeča područje opštine Travnik

Dana 18.07.2024 (četvrtak) 09:00h-12:00h

• PJD Travnik

Naselja Lovrići 1 , Pilića Dočić, Bilići 1, Bilići 2 , Ovčarevo, Vlahovića Brijeg ,

Advertisement

• Kraljevice, Turići, Vlahovića Škola, Vlahovići 2 , Pulac, Gornji Prići, Donji Prići.,. Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:

Područje SB kantona na broj telefona 080 02 01 30

 

 

Advertisement

 

 

 

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

Published

on

By

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine biti održana manifestacija “Rapsodija ljetnih okusa iz Guče Gore” , odnosno promocija gastro ponude, tradicije i običaja Guče Gore. 

Manifestacija je planirana da se održi na glavnom trgu 20.07.2024. (subota) u Travniku (kod Konzuma) u večernjim satima (od 20:00h).

Jedan od ciljeva ove prezentacije je promocija Guče Gore kao dijela turističke ponude Travnika kao turističke destinacije.

Događaj organizuje PD Guča Gora uz podršku partnera, općina Travnik, Turistička zajednica Općine Travnik, Centar za edukaciju mladih i USAID Turizam.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Published

on

By

ŽEPČE – Na dionici Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja, najdužeg i najtežeg objekta za gradnju na dionici Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu.

Tunel Golubinja koji se nalazi između Zenice i Žepča dug je 3,6 kilometara i trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u BiH. On će znatno skratiti put od Sarajeva ka sjeveru BiH, jer će biti izbjegnut obilazak brda, odnosno vožnja kanjonom rijeke Bosne.

Svečanosti su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Adebayo Babajide, šefica Ureda Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia, direktor kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. u BiH Evren Utku Gok, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, te ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Sadik Babur Girgin.

Radove na ovom dijelu autoceste na Koridoru Vc izvodi turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., a nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering S.r.l. iz Italije.

Advertisement

Govornici su zahvalili radnicima na uspješno obavljenom zadatku te istaknuli kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.

V.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić je kazao: “Tunel Golubinja je veliki i važan projekt. Sa 3,6 kilometara, trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u BiH, a nakon što se okonča izgradnja tunela Prenj, bit će na drugom mjestu. Ovaj uspjeh nije slučajan već je rezultat zajedničkih napora vrijednog tima naših stručnjaka i svih naših partnera. Do proboja je došlo nešto sporije nego što je prvobitno planirano zbog teških geoloških uvjeta. Završetak Koridora Vc je naš strateški prioritet. Predano radimo da u drugoj polovici 2026. godine spojimo cijeli sjeverni dio koridora, od Sarajeva do Save”.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je izjavio: “Zahvaljujem se prije svega kompaniji Cengiz na dugogodišnjoj saradnji i na uspješno obavljenim poslovima. Vlada FBiH i resorno ministarstvo će zasigurno i u narednom periodu biti velika potpora upravi JP Autoceste FBiH u ostvarivanju zacrtanih planova oko konačnog završetka Koridora Vc”.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić je rekla: “Činjenica da je tunel Golubinja trenutno najduži cestovni tunel u BiH samo po sebi govori o kakvom složenom građevinskom poduhvatu se radi i zbog toga je važno da smo na ovaj način danas obilježili završetak probijanja tunela. Svjesni izazova, Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo skupa sa JP Autoceste FBiH u svojim su planovima rada i prometnim politikama opredijeljeni da do kraja 2026. godine u promet bude pušten sjeverni dio Koridora Vc od Sarajeva do Save”.

Advertisement

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide rekao je: „Koridor Vc je najvažniji infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini, koji vodi bržem i sigurnijem putovanju građana i privrednika širom zemlje. Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati probijanju tunela u Golubinji, što je velika prekretnica za ovaj projekat. Dok se ne izgradi tunel Prenj, ovo će biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini. EU je osigurala najveći iznos pomoći za završetak Koridora Vc, a do danas je EU u ovaj projekat autoputa uložila 870 miliona eura. Koridor Vc približava Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji, što znatno olakšava putovanja i trgovinu“.

Šefica Ureda EIB-a u BiH Sandrine Friscia je izjavila: “Zajedno sa svim partnerima u projektu, Evropska investiciona banka (EIB) sa zadovoljstvom svjedoči stvaranju ove važne veze koja čini dio dionice Poprikuše-Nemila duž koridora Vc. Za nas, kao banku Evropske unije, izgradnja bržih, sigurnijih i modernijih saobraćajnih veza unutar Bosne i Hercegovine, regiona i EU predstavlja jedan od prioriteta koji doprinosi snažnijem ekonomskom razvoju i prosperitetu u zemlji. Sa preko milijardu eura zajmova i grantova EIB-a već uloženih u Koridor Vc, sa nepokolebljivom istrajnošću nastavljamo da podržavamo BiH i njen narod”.

Direktor turskog izvođača u BiH Evren Utku Gok je kazao: “Ovaj projekat je nastavak uspješne saradnje između JP Autoceste FBiH i ove firme. Ovo je veliki uspjeh radnika koji su radili 24 sata dnevno na četiri napadna mjesta, ulazima i izlazima iz tunela te čelima tunelskih cijevi. Iako je bio veoma težak teren za gradnju zbog geologije, možemo vidjeti da je sve teklo po planu i sve je urađeno u skladu s ugovorom i projektom”.

Tokom najintenzivnijih radova na dionici Poprikuše – Nemila bilo je angažovano više od 400 turskih i 200 domaćih radnika, a preko 80 posto sirovina nabavljeno je sa domaćeg tržišta.

Advertisement

Ugovor o izgradnji dionica Poprikuše – Nemila, potpisan je u novembru 2020. godine i obuhvata projektovanje i izgradnju 5,5 km nove autoceste. Oko 83 posto dionice obuhvataju objekti.

Radovi na probijanju tunela Golubinja su počeli u aprilu 2021. godine. Uz radove na iskopu, u tunelu se nastavlja sekundarna potpora, odnosno proces betoniranja. Više od 65 posto radova na betoniranju podgrade je završeno.

Ukupna količina iskopanog materijala procjenjuje se na 735.000 kubika, a utrošenost betona je 155.000 kubika. Ukupna dužina ugrađenih sidara je 855.000 metara, a ukupna težina čeličnih materijala 18.000 tona.

Očekivano je da posljednjih 130 metara desne cijevi bude probijeno za mjesec – mjesec i po dana.

Advertisement

Vrijednost ugovorenih radova na dionici Poprikuše – Nemila iznosi 251.100.305,40 eura bez PDV-a.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,17 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Završetak radova na dionici Poprikuše – Nemila je planiran polovinom sljedeće godine.

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

Continue Reading

Svijet

Istraga otkrila kako je Balkan ostao bez struje

Published

on

By

Europska mreža operatora prijenosnog sustava električne energije (ENTSO-E) objavila je kako se lančana havarija 21. lipnja dogodila po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta. Njena ekspertska grupa istražuje ovaj incident, zbog kojeg su Bosna i Hercegovina, skoro čitave Albanija i Crna Gora te Dalmacija u Hrvatskoj ostale tri sata bez struje, izvijestila je televizija N1.

Krah napona Kako bi ispitali uzroke prekida opskrbe električnom energijom u jugoistočnom dijelu elektroenergetskog sustava regije Kontinentalne Europe, prvi sastanak svoje stručne grupe održali su ENTSO-E, Agencija Europske unije za suradnju energetskih regulatora (ACER) i regulatori i operatori prijenosnog sustava (TSO) u regiji. ”Ona će detaljno istražiti osnovne uzroke incidenta i u svom konačnom izvještaju navesti preporuke”, stoji u objavi.

ENTSO-E je preliminarno objavio redoslijed događaja i pohvalio koordinirane napore pogođenih TSO-ova zahvaljujući kojima je opskrba ponovo uspostavljena za tri sata. Bosna i Hercegovina, skoro čitave Albanija i Crna Gora te Dalmacija ostale su po tri sata bez struje 21. lipnja u 12.24 zbog velikog kvara. Sustavi prijenosa tih zemalja su pretrpjeli krah napona. Ostatak Kontinentalne Europe nije bio znatnije pogođen u navedenoj situaciji. Regija koja je u pitanju je pred kolaps uvozila dva gigavata struje iz okolnih zemalja i isporučivao 417 megavata u Italiju kroz visokonaponski kabl za jednosmjernu struju (HVDC) nazvan Monita.  Ta linija ide ispod mora.

Kratki spojevi

Dva iznenadna iskakanja dalekovoda dogodila su se u 12.09 i 12.22. Napon je poslije drugog poremećaja počeo padati u široj oblasti i pojačao tok. Taj incident je aktivirao uređaje za zaštitu i linije su prekinute, što je pak dovelo do izdvajanja pogođenog kraja iz elektroenergetskog sustava Kontinentalne Europe. Onda je unutar njega nastavljeno slabljenje napona, uz pad frekvencije, pa je došlo do potpunog prekida. Dakle, 400-kilovoltnu liniju Ribarevine – Podgorica2 u Crnoj Gori je iz mreže u 12.09 izbacio kratak spoj. Pojačalo se opterećenje na više drugih linija, ali bez premašivanja granica ili nevolja s naponom ili frekvencijom.

Advertisement

Onda je kratak spoj u 12.22 prekinuo i četiristokilovoltnu vezu između Albanije i Grčke – Zemblak-Kardija. Odmah nakon drugog događaja registrirana su prekoračenja u opterećenju i voltaži. U jugoistočnom dijelu Kontinentalne Europe napon se, naime, survao. Dva minuta zatim su dalekovodi poispadali jedan za drugim. Mreža od 400 kilovolti je vraćena u funkciju za manje od tri sata. Ubrzo su onda obnovljeni i sustavi na lokalnoj razini. Inače, Balkan je već skoro tri tjedna zahvaćen ekstremnim toplotnim valom. Elektroenergetski sustav je pod pritiskom zbog uspona potražnje i jake suše, dok su prijenosni kapaciteti ograničeni, a mehanizmi fleksibilnosti slabi.

Continue Reading

Društvo

Najavljena utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Published

on

By

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu” koja će biti održana u četvrtak, 25. srpnja u Novom Travniku.

Na gradskom trgu mališani će se moći natjecati u 6 kategorija: 1-3 godine, 4-6 godina, 7-10 godina, 11-15 godina, te možda najzanimljivija kategorija bit će utrka za bebe puzalice.

“Do sada smo proveli brojne edukacije za medicinsko osoblje, liječnike, roditelje i trudnice te donirali opremu bolnicama. Ove godine smo odlučili da održimo prvu memorijalnu utrku za našu palčicu Anu, koja je prošle godine preminula nakon sedam dana života.” – kazala je predsjednica Udruge Monika Blaž.

Nikolina Gavrić, potpredsjednica udruge, a ujedno i majka preminule Ane kazala je da ova utrka za nju ima posebnu simboliku.

Advertisement

“To je moja beba koja se prijevremeno rodila, u 35. tjednu, te nakon sedam dana borbe nije uspjela preživjeti. Velika mi je čast da će utrka biti baš u Novom Travniku jer je beba bila Novotravničanka” – izjavila je Gavrić.

Novi Travnik kao grad mladosti, kao prijatelj djece, kroz ovaj projekt iskazuje jednu potpunu podršku prije svega roditeljima koji su preživjeli određenu vrstu traume, ali i održavanje vrste sjećanja na sve heroje koji nisu uspjeli izboriti bitku da žive život sa svojim roditeljima. Zajedničkim druženjem i zajedničkim aktivnostima sve djece u Novom Travniku održimo sjećanje na naše heroje – palčiće i dajmo im podršku. Općina Novi Travnik i u narednom razdoblju bit će na raspolaganju udruzi za sve njihove ideje i realizacije.” – kazao je načelnik Stjepan Dujo.

Prijave na utrku mogu se izvršiti na brojeve telefona 063/768-466 i 063/108-857.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom općine Novi Travnik.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo3 sata ago

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na...

BiH3 sata ago

STARIJA ŽENA BILA U VIKENDICI NA VLAŠIĆU ZA VRIJEME UDARA GROMA (VIDEO)

U naselju Babanovac na Vlašiću, kako smo danas objavili izgorjela je vikendica uslijed udara groma. U trenutku požara u vikendici...

Sport3 sata ago

Borac nakon penala izbacio prvaka Albanije i zakazao duele s PAOK-om

Nogometaši Borca iz Banje Luke plasirali su se u drugo pretkolo Lige prvaka nakon što su u dvomeču prvog pretkola...

Događanja3 sata ago

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows”...

Crna kronika3 sata ago

Udar groma zapalio vikendicu na Vlašiću

Uslijed udara groma jedna vikendica u naselju Babanovac na Vlašiću se zapalila danas u poslijepodnevnim satima. Kako pišu lokalni mediji,...

Servisne informacije11 sati ago

Ovi dijelovi Travnika u četvrtak neće imati struje

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će u dana od 18.07.2024 godine...

Društvo11 sati ago

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine...

BiH11 sati ago

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

ŽEPČE – Na dionici Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela...

Advertisement
Advertisement
LM