Poveži se s nama

Gospodarstvo

Za vikend u Travniku gorivo po ‘taxi’ cijenama

Na crpkama Ecotok i Ecoval u Travniku od ovog vikenda svi građani mogu točiti gorivo po izuzetno povoljnim “taxi” cijenama, a vijest je pristigla od vlasnika lokalnih benzinskih crpki, prenosi TNT radio.

Objavljeno

Na crpkama Ecotok i Ecoval u Travniku od ovog vikenda svi građani mogu točiti gorivo po izuzetno povoljnim “taxi” cijenama, a vijest je pristigla od vlasnika lokalnih benzinskih crpki, prenosi TNT radio.

Iz poduzeća navode da su ovu odluku donijeli zbog teške situacije u lokalnom gospodarstvu ali i želje da na neki način pomognu svim vozačima i građanima.

Radi se o vikend akcijama tako da će gorivo po “taxi” cijenama točiti samo subotom od 12 sati pa do kraja nedjelje, priopćio je travnički Radio TNT.

Oglas

BiH

Izmjenama Zakona o radu studenti dobili mogućnost zaposlenja

Objavljeno

Piše

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozdravio je današnje usvajanje dopune Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je priopćeno da se ovim zakonom omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Usvajanje ovih dopuna Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uslova za studente. Smatramo da ovaj propis ima mnogostruke efekte, posebno kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, bila inicijativa poslodavaca. Dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno-privremenih poslova – rekao je ministar Delić.

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Wizzair povećava broj letova iz Sarajeva

Objavljeno

Piše

Od početka zimskog reda letenja Wizz Air povećava liniju Sarajevo – London Luton sa dva na čak četiri tjedna leta.
Letovi će se sada operirati ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom s Airbusom A321.

Tvrtka na liniji ima konkurenciju Ryanaira i TUI-a, izvijestio je regionalni avioportal Zamamaero.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Veliki broj posjetitelja prvog dana Kućnog sajma u FISU

Objavljeno

Piše

U Vitezu je danas svečano otvoren Kućni sajam u Fis centru za kuću i vrt, označavajući kraj niza ovogodišnjih sajmova u ovom centru.

Kućni sajmovi, koji se redovno održavaju u svim prodajnim centrima FIS širom Bosne i Hercegovine, prilika su da se kupcima ponude brojne pogodnosti za povoljniju i kvalitetniju kupovinu.

Posjetitelji sajma danas su imali priliku uživati u prezentacijama renomiranih brendova električnih alata, građevinskog materijala i vrtnog asortimana.Sajam je upotpunjen roštiljadom i osvježavajućim pivom, što je dodatno poboljšalo atmosferu i omogućilo posjetiteljima da uživaju u ugodnom ambijentu dok istražuju raznovrsne ponude.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

LIDL Polaganjem kamena temeljca u Lepenici počinje gradnja logostičko-distributivnog centra

Objavljeno

Piše

Polaganjem kamena temeljca u Poslovnoj zoni Azapovići u Kiseljaku uskoro započinje izgradnja prvog logističko-distributivnog centra LIDL-a u Bosni i Hercegovini. Ovom investicijom vrijednom više od 100 milijuna eura, njemačka gigatska tvrtka započinje poslovanje i u našoj zemlji.

Uz početak izgradnje ključnog LIDL-ovog objekta u BiH, njemačka tvrtka započinje poslovanje u BiH uz prepoznatljivu politiku posvećenosti razvoju lokalne zajednice i ekonomije. Gradnja prvog logističkog- distributivnog centra u BiH važan je događaj i za općinu na čijem teritoriju će se graditi, jer osim novih radnih mjesta koje donosi, njemački investitor milijunskim ulaganjima potvrđuje da je upravo Kiseljak i Poslovna zona Azapovići prostor u kojeg vrijedi investirati.

Na privlačenje investitora u Kiseljak, izuzev blizine i povezanosti s glavnim gradom BiH, dodatno je utjecala i izgradnja Koridora 5C koji je izlazom u Lepenici u čijoj neposrednoj blizini se i nalazi Poslovna zona Azapovići. Uz angažiranost lokalne zajednice i spremnost osigurati potrebne uvjete ulagačima, uspjeh nije mogao izostati, piše artinfo.ba.

Oglas

Želja je LIDL-a, nakon Kiseljaka, u idućih nekoliko godina otvoriti poslovanje i u drugim općinama i gradovima u BiH koji, u skladu s poslovnom politikom tvrtke, imaju više od 30 tisuća stanovnika.

Prvi korak u ostvarenju ovog plana je izgradnja logističko-distributivnog centra koja počinje uskoro u Kiseljaku. Investicijom u ovoj srednjobosanskoj općini, LIDL otvara novo poglavlje poslovanja i rada u BiH. Dolazak LIDL-a u našu zemlju mnogi željno čekaju, zbog novih radnih mjesta ali i jedinstvene ponude njemačke tvrtke.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VLADA SBK ŽELI BRZU CESTU DO BUGOJNA

Objavljeno

Piše

Vlada Sredinjobosanskog kantona reagirala je na dopise tri općine Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Bugojna i Donjeg Vakufa, te je zaključkom zatražili sastanak s nadležnima za planiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta, na kojem će zatražiti izgradnju novog kraka brze ceste od Nević Polja prema Bugojnu.

Kako je kazao ministar gospodarstva SBK Sedžad Milanović namjera je spriječiti da spomenute općine ostanu izvan plana brzih cesta i mreže cesta u BiH.

– Mi smo ispred resornog ministarstva u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuli inicijativu koja se odnosi na projektiranje, izgradnju i nastavak brze ceste od Nević Polja do Bugojna, s krakovima za Gornji Vakuf/Uskoplje i Donji Vakuf, prema Jajcu, čega dosad nije bilo u planu brzih cesta i mreže cesta na području Federacije BiH. Tako da je Ministarstvo uputilo dopise općinama na koji su se one pozitivno izjasnile. Danas smo nakon njihovih dopisa kao Vlada uputili inicijativu prema federalnim organima nadležnim za projektiranje i izgradnju brzih cesta i autocest, kazao je Milanović za Večernji list.Izgradnjom ove brze ceste Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno i Donji Vakuf izbjegli bi saobraćajnu izoliranost.

– Planirali smo u nekoj budućnosti nastavak projektiranja brze ceste od Bugojna prema Kupresu i dalje prema moru, kako bismo se spojili s hrvatskim autocestama koje vode od Dubrovnika do Zagreba. Plan je ovaj dio spojiti s tim dijelom primorja brzom cestom ili autocestom, dodao je Milanović.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Ovaj gigant iz Srednje Bosne zaradio desetine miliona i ne namjerava stati

Objavljeno

Piše

Sve to mu je donijelo ogromnu zaradu, a postao je vjerovatno najveći graditelj stambenog prostora u poslijeratnom Sarajevu, piše Biznisnfo.ba. 

Tihomir Brajković iz Kiseljaka, jedan od najbogatijih Bosanaca, zaradio je proteklih godina milione maraka na izgradnji stambenih objekata u Sarajevu, piše BiznisInfo.ba.

Njegove kompanije izgradile su stambene komplekse Tibra i Bulevar na Stupu, potom naselje Nova otoka a sada i veliki kompleks Avenija kod GRAS-a.

Sve to donijelo je ogromnu zaradu, a Brajković je postao vjerovatno najveći graditelj stambenog prostora u poslijeratnom Sarajevu.

Pritom treba uzeti u obzir da se na ovome ne namjerava zaustaviti, već da u planu ima gradnju novih objekata na zemljištu koje je već kupio.

Oglas

Kako su poslovale kompanije

Firma Tibra-Pacific lani je imala veliki rast prihoda, što je nastavak trenda. Kompanija je prošle godine imala prihode od 45,7 miliona KM, u odnosu na 32,6 miliona iz 2022. godine.

Neto dobit se lani popela na visokih 14,1 milion maraka, dok je godinu ranije bila 12,6 miliona KM.

U vlasništvu Tibre je kompanija Nova otoka koja je lani imala prihod od oko milion KM, i dobit od 422 hiljade. Godinu prije prihodi su bili 1,5 miliona a dobit oko 871 hiljadu maraka.

Druga firma čiji je vlasnik Tibra – Bulevar – lani je imala prihode od skoro 18 miliona maraka a čista zarada je iznosila oko 6 miliona KM. Ova firma je najveći promet imala 2022. kada je uprihodovala 66,5 miliona KM i zaradila oko 14,7 miliona KM.

Oglas

Brajković je, preko Nove otoke, vlasnik i firme Avenija, koja je investitor u novi stambeni kompleks čija se izgradnja upravo privodi kraju, a koji se nalazi kod GRAS-a. Ova firma je prošle godine imala prihode od 236 hiljade KM i dobit od oko 63 hiljade maraka.

Očito se tek očekuje zarada od ovih stanova, koja će sigurno biti enormna kada se uzme u obzir da je riječ o velikom stambenom kompleksu na dobroj lokaciji, te da su cijene stanova otišle „u nebo“ u posljednje vrijeme.

Brajković je vlasnik još nekih kompanija a planira i gradnju novih objekata širom Sarajeva.

Podsjetimo da je preko svoje firme Palace Investment planirao gradnju nebodera na Marindvoru, iza hotela Holidej. Ta investicija je zaustavljena i ostaje da se vidi da li će biti realizovana u budućnosti.

Oglas

Također, Tibra je vlasnik zemljišta u sarajevskom naselju Čengić Vila na kojem je također planirana gradnja velikog stambenog kompleksa. Prošle godine su se građani ovog naselja izjasnili se protiv izmjena regulacionog plana “Hepok Čengić Vila II” kojim je predviđena izgradnju novih objekata.

Kao i prethodnom slučaju, ostaje da se vidi da li će se investitor u budućnosti uspjeti izboriti da ovdje ipak izgradi objekte.

Na kraju, treba reći da je Brajković očito učio usput te da se kvalitet i izgled njegovih objekata vremenom popravljao. Nakon Tibre koja je imala brojne nedostatke pa čak postala i simbol urbanističkog promašaja, kasniji objekati su puno bolje izgledali i nije bilo zamjerki ni građana ni samih stanara.

Naravno, ako izuzmemo činjenicu da u dobrom dijelu sarajevske javnosti vlada generalno negativan sentiment o gradnji novih zgrada, naročito nešto visočijih, jer se smatra da one doprinose dodatnom pogoršanju kvaliteta zraka i smanjenu slobodnih, zelenih površina.

Oglas

Na kraju, Brajković investira i u Hrvatskoj. Nedavno smo pisali da je počeo s gradnjom luksuznih vila u Dubrovniku.

Nastavi čitati

BiH

Ovo su najuspješnije firme u Srednjoj Bosni, jedna iz Novog Travnika

Objavljeno

Piše

Biznis.ba danas predstavlja 20 najuspješnijih kompanija u Srednjobosanskom kantonu.

Dvadeset najuspješnijih dolazi iz pet općina. Najviše ih je sa sjedištem u Vitezu – šest, pet ih je iz Kiseljaka, po tri iz Jajca i Travnika, a slijede dvije iz Kreševa i jedna Novog Travnika. Interesantno, niti jedna od njih ne dolazi iz Bugojna, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa…

Na prvom mjestu najauspješnijih je „FIS“ d.o.o. Prošlogodišnja dobit iznosila je 29.067.119 KM, a prihodi 356.523.292 KM. FIS zapošljava 1.922 radnika.

Slijedi kompanije “Tibra“ iz Kiseljaka, koja djeluje u oblasti građevinarstva i visokogradnje sa 50 zaposlenih. U 2023. godini imali su dobit od 14.122.830 KM, dok su prihodi bili 45.705.870 KM.

Oglas

Treće mjesto po uspješnosti zauzima „Euro-izgradnja“ sa dobiti od 13.191.196 KM. Osnovna djelatnost firme je visokogradnja, niskogradnja, hidro gradnja… Prošlogodišnji prihodi iznosili su 57.975.055 KM, dok je broj zaposlenih bio 206.

Slijedi vodeći proizvođač prirodnih mineralnih voda i osvježavajućih pića u Bosni i Hercegovini, kompanija „Sarajevski kiseljak“ sa prošlogodišnjom dobiti od 9.956.795 KM. Prihodi su iznosili 113.395.996 KM, a broj radnika 325.

Peto mjesto zauzeo je „CM“, firma koja se bavi prodajom beauty proizvoda. Njen broj zaposlenih u 2023. godini dosezao je brojku od 633. Kad je riječ o dobiti, ona je iznosila 9.274.693 KM, a prihodi 125.217.071 KM.

„Jajce Alloy Wheels“ preduzeće sa 239 zaposlenih, koji vode brigu o proizvodnji aluminijskih felgi. Dobit ove firme u godini iza nas iznosila je 8.224.803 KM, s prihodima od 82.598.457 KM.

Oglas

Specijalizirano poduzeće za eksploataciju i prerade dolomitnog agregata sa kamenoloma zauzima sedmo mjesto. Naziv tog preduzeća je „Kalvarija-Cop“. Ona je u prošloj godini ostvarila dobit od 7.182.356 KM. Prihodi su iznosili 20.650.383 KM.

Mesna industrija „Bajra“ iz Travnika u prošloj godini brojala je 340 zaposlenih sa prihodima od 134.661.603 KM. Dobit ove firme u 2023. godini iznosila je 6.627.875 KM.

Deveto mjesto pripada „Bulevaru“. Kompanija koja se bavi gradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Prošlogodišnja dobit iznosila je 5.954.625 KM sa prihodima od 17.965.475 KM.

„ADK“ iz Novog Travnika po uspješnosti srednjobosanskih kompanija zauzima deseto mjesto. Riječ je o jednom od najvećih slovenačkih poduzeća u metalsko – prerađivačkoj grani, sa dobiti u prethodnoj godini od 5.810.484 KM. Broj zaposlenih u ovoj kompaniji iznosio je 585, a prihodi 42.485.025 KM.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Brojni turisti uživaju u glavnom gradu BiH

Objavljeno

Piše

Praznični dani su brojne turiste doveli u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Tako su iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo istakli za N1, da su hotelski kapaciteti u Sarajevu uoči praznika popunjeni do 80 posto.

U ovih nekoliko dana poklapaju se dva praznika, vjerski i prvomajski, i onda su gosti već došli. Biće ih više za predstojeći vikend, nego što će ih biti sutra ili prekosutra. Ovo je sigurno 10tak dana kada će promet u turizmu značajno i vidljivo povećati, naglasila je za N1 Adisa Kušundžija iz Turističke zajednice KS.

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Održana protestna šetnja u Sarajevu

Objavljeno

Piše

Sindikat metalaca FBiH započeo je Prvomajsku protestnu šetnju u Sarajevu, koja se kreće od Doma sindikata, prema Udruženju poslodavaca, pa do sjedišta Vlade Federacije BiH, piše portal radiosarajevo.ba

Oni će izvesti protestnu šetnju i vlastima dostaviti dva zahtjeva –  povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 na 5,68 KM, te hitno upućivanje u proceduru i donošenje zakona o minimalnoj plaći neto, te zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

Kako prenosi portal, naveli su da drastičan i nezaustavljiv rast svih troškova života, odnosno veoma težak materijalni položaj metalskih radnika, nameće potrebu hitnog povećanja plaća radnicima u metalskom sektoru. Prvomajski protestni marš, kao i prošle godine, organizira i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), a fokus je na na zelenom svjetlu za priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Vlasti u Bosni i Hercegovini su od toga napravile neki, rekla bih imaginarni događaj, sasvim otuđen od građana i od radnika. Želimo naglasiti cijeli taj proces i reći da u principu želimo vidjeti BiH u EU, ali imamo i određene zahtjeve u tom smislu. Mi ćemo poslati svoje zahtjeve Vijeću ministara BiH, ali i Delegaciju EU, a tražimo da sindikat bude dio tog procesa, vrlo aktivno i vrlo odgovorno,  rekla je Feni predsjednica STBiH Mersiha Beširović.

Oglas

Kada je riječ o položaju trgovaca smatram da je nešto bolji nego prošlog 1. maja, ali je još nedovoljno dobar, odnosno još nismo ostvarili ona rješenja koja čekamo. Nažalost, u ovoj zemlji procesi idu jako sporo i mi smo trenutno u fazi kada je nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini trebao da osigura i slobodne praznike i zabranu rada nedjeljom. Radnici u ovom sektoru zavise od dobre volje poslodavaca, a mi još čekamo na sistemska rješenja, dodala je Beširović.

Izvor: radiosarajevo.ba

 

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 4 sata

U nedjelju patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila

Župa Svetog Duha u Novoj Biloj ove godine slavi 50 godina postojanja. Tim povodom iz travničke župe u Novoj Biloj pozivaju...

Politikaprije 4 sata

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače iz inozemstva na registraciju za izbore za Europski parlament

Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati na biračkim...

BiHprije 4 sata

Viteški Napredak otvorio večerašnji 23. Večernjakov pečat

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez na početku Večernjakova pečata sa završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta...

BiHprije 4 sata

Večernjakov pečat dodijelio nagrade, za Osobu godine u BiH proglašena Borjana Krišto

Večernjakov pečat je po 23.  put dodijelio nagrade onima koji su svojim radom i djelima obilježili proteklu godinu u Bosni...

Sportprije 5 sati

Vaterpolisti Juga u finalu Eurokupa

VATERPOLISTI dubrovačkog Jug Adriatic osiguranja plasirali su se u finale Euro kupa pobijedivši u petak na riječkom bazenu Kantrida španjolski...

Društvoprije 5 sati

Izglasana nova hrvatska vlada, 79 zastupnika bilo je za

HRVATSKA je večeras dobila 16. vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni...

Promoprije 11 sati

UZ 17. SVIBNJA: I HT Eronet podsjeća na značaj digitalnih inovacija za održivi razvoj

Sedamnaesti se svibnja u svijetu obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, a ove se godine odvija pod motom:...

Društvoprije 11 sati

Turistička ponuda srednje Bosne predstavljena u Zagrebu

U prostorijama Kulturno-informativnog centra (KIC) Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu, predstavljena turistička destinacija Srednje Bosne. Uz prisustvo mnogobrojnih veleposlanika...

Oglas
Oglas
LM