Connect with us

Srednja Bosna

VIDEO: Duvački orkestar sačuvao tradiciju/ Travničane probudila prvomajska budnica!

Published

on

 

Ovo je sigurno bila jedna od najdirljivijih prvomajskih budnica u Travniku. Gotovo puste sive ulice ovog jutra uljepšali su i najljepšim bojama i notama obojili članovi Duvačkog orkestra Travnik, prenosi tntportal.ba

U vremenu kada smo pogođeni Coronavirusom, kada su sva društvena, sportska i kulturna dešavanja u zemlji i svijetu otkazana, i Duvački orkestar Travnik se našao u nesretnoj situaciji koja je govorila da će se jedna velika i značajna tradicija možda prekinuti zahvaljujući jako opasnom neprijatelju koji je rekao STOP našim svakodnevnim životima.

Međutim, nakon dugog razmatranja, uprava Duvačkog orkestra je odlučila da se ova velika tradicija ipak ne prekine, i da će građanke i građani Travnika za 1. maj ipak biti probuđeni muzikom našeg orkestra kao i proteklih godina.

Advertisement

Svjesni potencijalne opasnosti izazvane Coronavirusom, uprava, članice i članovi orkestra poduzeli su sve mjere predostrožnosti i zaštite koje su propisane od strane štaba civilne zaštite općine, kantona i Federacije BiH.
Sa željom da će ovo nesretno vrijeme uskoro biti iza nas, svim građanka i građanima Travnika i Bosne i Hercegovine poželjeli su sretan 1. maj, i pozivali sve da se i dalje pridržavaju svih propisa izdatih od strane štaba civilne zaštite.

Duvački orkestar Muzičkog društva Travnik jedan je od najstarijih, ako ne i najstariji duvački orkestar u Bosni i Hercegovini. Ponosni je nastavljač tradicije pleh muzike u Travnika koja se veže za orkestar osnovan pri Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Travniku davne 1881. godine. Orkestar neizostavni je dio gotovo svih kulturnih i drugih dešavanja u gradu Travniku. Ne prođe niti jedan državni ili vjerski praznik koji orkestar ne obilježi sa nekoliko kompozicija pridružujući se tako našim sugrađanima u proslavi tih dana sreće i veselja. Ali dan kojemu se svi članovi i članice orkestra naročito raduju je svakako Prvomajska budnica. Prvomajska budnica je tradicija koju orkestar gaji gotovo od samih svojih početaka. Nemoguće je zamisliti 1. Maj u Travniku a da Duvački orkestar ne prodefiluje gradom najavljujući svojom muzikom Praznik rada. To je tradicija koja nije prekidana ni za vrijeme nesretnih ratnih dešavanja 1992.-1995. godine.

Advertisement

Društvo

Veliki broj vjernika na proslavi svetog Ive u Travniku (FOTO)

Published

on

By

Tradicionalna proslava svetog Ive, zaštitnika Travnika, okupila je ove godine veliki broj vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz inozemstva. U prelijepom ambijentu župne crkve svetog Ive, vjernici su se okupili kako bi obilježili ovaj važan vjerski događaj.

Proslava je započela jutarnjom svetom misom, a svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Marinko Mlakić.

U svojoj propovijedi, mons.Mlakić je istaknuo važnost vjere i zajedništva, te je pozvao vjernike da se uvijek oslanjaju na svoje duhovne vrijednosti u svakodnevnom životu. Naglasio je i značaj svetog Ive kao simbola mira i nade za sve ljude.

Proslava svetog Ive u Travniku svake godine postaje sve veća i značajnija, okupljajući ljude svih generacija i iz različitih krajeva.

Advertisement

Fotografije zabilježio Alojz Čakarić.

Centralna.ba

Continue Reading

Središnja Bosna

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Published

on

By

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba PACE Konjic.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba PACE Konjic. Očekuje se preko 1.000 trkača na svim utrkama u sklopu festivala, a, prema riječima organizatora, prijave su moguće preko stranice.

Najavljeno je šest uzbudljivih utrka, a to su: Garden City Business Run (5.7. 18:30), Grawe Kids Run (6.7. – 11:00), Ibis Relay Race (6.7. – 19:30), Bingo Konjički Cener (6.7. – 19:30), Državno prvenstvo BiH (6.7. – 19:30) i MMu Puzijada (7.7.24. – 18:30).

Organizatori su najavili posebnu medalju i dres za Konjički Cener. Od ove godine, svaki sudionik festivala će dobiti akreditaciju koja omogućava određene popuste kod partnera u lokalima u gradu, muzejima i Titovom bunkeru tijekom trajanja festivala od ove godine ima i besplatan prijevoz iz Sarajeva u Konjic i iz Konjica u Sarajevo po završetku Cenera.

Advertisement

Najveća Business utrka u Hercegovini ove godine okupit će preko 25 kompanija sa preko 200 sudionika i navijača. Utrka će se održati prvi dan festivala sa startom od 18:30 sati.

Državno Prvenstvo Bosne i Hercegovine na 10.000 metara će se po prvi put održati u gradu na Neretvi, što će kompletnoj utrci dati dodatnu vrijednost i brzinu. Od ove godine imaju i posebno dizajnirane medalje i dresove za štafetnu utrku, kao i štafetu koja će se predavati iz ruke u ruku.

Humanitarna utrka za 200 mališana koja je na rasporedu u subotu od 11 sati. Ova utrka namijenjena je za mališane od prvog do devetog razreda osnovne škole. Tu je i MMu Puzijada, odnosno utrka namijenjena za najmlađe sudionike festivala. Održat će se u nedjelju sa startom u 18:30 sati.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Published

on

By

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po redu..

U dva dana okupili smo preko 1300 sudionika iz Srbije , Hrvatska,Crne Gore,Mađarske i Bosne i Hercegovine iz 45 plesne i mažoret organizacija.

Cjelodnevni program u oba dana sa fantastičnim izvedbama plesača trajao je besprijekorno.

Mnogobrojni gosti i pratitelji natjecatelja ,njih bar 2000 koristiti su sve ponuđene sadržaje Festivala i turističkih sadržaja u Vitezu

Advertisement

Imali smo seminar za trenere koji ćemo ubuduće održavati u Vitezu ispred svjetske plesne organizacije Wadaf,a drugi dio vikenda imali smo mažoret festival koji smo uradili sa svjetskom mažoret federacijom MWF.

Fantastičan i izuzetno značajan događaj za Vitez.

Svim sudionicima i pokroviteljima zahvaljujemo što su prepoznali i podržali ovaj veliki događaj,poručuju iz Sportskog plesnog centra LDF organizatora ovog događaja.

Advertisement

Continue Reading

Sport

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Published

on

By

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u Hedingen-u kod Zürich-a.

Turnir će se održati 29.06.2024 od 09:00 – 22:00.

Pozivamo sve Vas koji ne možete biti u Brajkovićima na svetkovini sv. Petra i Pavla da nam se pridruže, a time ujedno pomažemo i našoj župi. Tog dana ćemo se družiti uz gril, jelo, piće, igru i zabavu, bit će bečarca i svatovca.

Ekipe za nogomet: od 7 do 77 god.

Advertisement

Poslije turnira nastavak druženja uz pjesmu, bečarac, svatovac… – stoji u najavi Organizatora.

Continue Reading

Društvo

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Published

on

By

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava dolazi i u naš grad.

30. kolovoza 2024. godine od 20 sati u Centru za kulturu općine Travnik na programu je predstava popularnog glumca Enisa Bešlagića,

“Da sam ja neko” je samo jedan put i jedan odabir onoga što ja jesam danas. Ono što me vodi i da podijelim svoju priču sa svima vama koji gledate srcem. Na svoj način pričam vam ono što ne vidite iza medijske scene… Ovo je jedno lijepo druženje uz mnogo raznih i iskrenih emocija, koje ćemo podijeliti zajedno. Preporučuje se za sve generacije i uzraste, osim za djecu mlađu od tri godine – stoji u najavi predstave.

Cijene karti su od 30 KM do 50 KM, zavisi od mjesta sjedenja, prije nego budu puštena fizička prodaja karti možete ih kupiti putem sustava kupikartu.ba OVDJE

Advertisement

Continue Reading

Središnja Bosna

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Published

on

By

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23. lipnja započela proslava svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika tog svetišta i župe.

Proslava svetkovine započela je procesijskim iznošenjem svečeva kipa. Potom je slavljena misa, uz koncelebraciju 30-ak svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić te upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža.

Župnik je na početku pozdravio sve pristigle hodočasnike i domaće vjernike te istaknuo da je do svih onih koji hodočaste sv. Ivi dopro svečev glas i doveo ih u to svetište.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je uvodno kazao da je „sv. Ivo, kao onaj koji je bio poslan od Boga da svjedoči, bio svetac nade i vjere u bolju budućnost, svjedok novoga početka, navjestitelj života s Isusom i na Isusov način. Bio je preteča koji je ljudima pokazao Spasitelja svijeta“, poručio je.

Advertisement

Naglasio je da je poruka Ivanova primjera također vrlo suvremena zato što Gospodin i u ovo vrijeme treba preteče i svjedoke da bi se sagradio i učvrstio novi, ljudskiji i bratskiji svijet. „U tom smislu svatko je pozvan pitati se pred Gospodinom: ‘U kojoj mjeri je moj život u skladu s Bogom? Na koji način i po kojim djelima sam ja svjedok istina vjere i pravila morala koje riječima ispovijedam? Koja je u tom smislu zadaća i koje je poslanje što ga je Isus meni povjerio?’“, kazao je nadbiskup i dodao da su svi ljudi pozvani po zagovoru Ivana Krstitelja i nasljedujući njegov primjer poniznoga sluge i hrabroga svjedoka, pripraviti putove po kojima dolazi Gospodin, biti njegovi svjedoci u svijetu te, sami obraćeni od loših nakana i zloga puta, životom pristati uz Gospodina.

„Tako ćemo i mi, poput Ivana Krstitelja, biti navjestitelji novoga početka, graditelji boljega svijeta i svjedoci utemeljene nade u bolju budućnost“, poručio je mons. Vukšić.

Na kraju misnog slavlja fra Filip je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave svetkovine sv. Ive u Podmilačju.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Advertisement

Inače, svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je i ove godine došlo više desetaka tisuća ljudi. Prema riječima sudionika, na ovogodišnju se uočnicu okupio najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata.

Continue Reading

Društvo

OD SV.ANTE DO SV.IVE: Iz Zaprešića do Podmilačja pješačili svetom Ivi

Published

on

By

Grupa hodočasnika iz Zaprešića proteklog je vikenda uspješno završila svoj dug put do svetišta Svetog Ive u Podmilačju. Ovi hrabri vjernici, vođeni vjerom i željom za duhovnom obnovom, pješačili su stotinama kilometara kroz predivne, ali izazovne krajolike.

Hodočašće je započelo u ranim jutarnjim satima u Zaprešiću, gdje su se okupili svi sudionici. Nakon zajedničke molitve i blagoslova, grupa je krenula na put, noseći sa sobom samo najnužnije potrepštine i puno dobre volje.

Tijekom nekoliko dana pješačenja, prolazili su kroz razna mjesta, susretali se s lokalnim stanovništvom koje ih je srdačno dočekivalo i nudilo im osvježenje te prenoćište. Na svakom koraku osjetila se prisutnost zajedništva i podrške, što je dodatno motiviralo hodočasnike da nastave svoj put, kazao je Petar Leovac za portal Centralna.ba.

Dolazak u Podmilačje bio je ispunjen emocijama. Unatoč fizičkom umoru, svi su bili ispunjeni duhovnom snagom i zadovoljstvom što su stigli na cilj. Svetište Svetog Ive, poznato po čudotvornim ozdravljenjima i brojnim hodočašćima, bilo je konačna destinacija gdje su svi hodočasnici mogli izreći svoje molitve i zahvalnosti.

Advertisement

Ovo hodočašće nije samo fizički podvig, već i simbol duhovnog puta i rasta. Hodočasnici iz Zaprešića dokazali su da se uz zajedništvo, vjeru i odlučnost mogu postići i najzahtjevniji ciljevi.

Čestitamo svim sudionicima na ovom izvanrednom pothvatu i želimo im puno blagoslova i snage u njihovim daljnjim duhovnim putovanjima.

Continue Reading

Društvo

U Podkraju podijeljen sakrament svete krizme

Published

on

By

U nedjelju, 23. lipnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom misnog slavlja u župi Sv. Ane u Podkraju, podijelio je sakrament svete potvrde za četiri kandidata,.piše Nedjelja.ba.

Nakon svečanog dočeka, nadbiskup se prije euharistije susreo s krizmanicima i u razgovoru s njima dobio uvid u njihovo znanje vjere nakon čega su mogli pristupiti sakramentu svete potvrde.Uslijedilo je misno slavlje u kojem su s nadbiskupom koncelebrirali župnik vlč. Mario Oršolić, dekan Travničkog dekanata preč. Josip Lebo i župnik župe Turbe vlč. Ivan Butum.

Na početku mise župnik je pozdravio nadbiskupa, krizmanike i nazočne vjernike koji su došli uveličati slavlje, a potom su to učinili i krizmanici.Nakon navještenja Evanđelja vlč. Oršolić predstavio je krizmanike, a potom je prigodnu homiliju uputio nadbiskup. Osvrćući se na Evanšelje, protumačio je krizmanicima značenje prispodobe koju su čuli te ih je potaknuo da darove koje primaju po sakramentu potvrde uistinu u vlastitom životu i koriste i primjenjuju.

 „Pozvani smo u vlastitom životu koristiti ono što nam Krist daruje jer tako izgrađujemo sebe ali i svijet kojega smo i mi dio“, istaknuo je, uz ostalo, mons. Vukšić potaknuvši nazočne svećenike i vjernike da im u tomu pomognu.Poslije propovijedi krizmanici i okupljeni vjernici ispovjedili su svoju vjeru, a nadbiskup Tomo je molitvom, polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde.Na kraju zahvalne riječi nadbiskupu uputili su župnik i krizmanici.

Advertisement

Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor.

Poslije mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i slavlje po obiteljima krizmanika.

M.A., KT

Continue Reading

Društvo

Vitežanin Nikola Maros bos hodočastio Svetom Ivi u Podmilačje

Published

on

By

Vitežanin Nikola Maros bos je hodočastio Svetom Ivi u Podmilačje. Nikola je u pratnji prijatelja Kristijana Vrepca u petak popodne krenuo iz svoje Gornje Večeriske prema Podmilačju, gdje je stigao danas u popodnevnim satima.

“Povod mog hodočašća i tomu da idem bos svetom Ivi je moj rođak, koji me potaknuo još prošle godine kada je postaje izašao bos. Na putu prema dolje smo naišli i na momka koji slijep ide postajama, gdje sam sebi rekao, ako Bog da zdravlja idem i ja bos sljedeće godine”, govori Nikola za portal Vitez.info.zahtjevan, ali je sretan i zahvalan Bogu da je uspješno izdržao sve.

“Put je bio dug i bolan, ali hvala Bogu i dobrim ljudima, na lijepim riječima i djelima. Hvala Kristijanu koji je u stopu bio uz mene, hvala logistici, odnosno Anti Marosu koji je svakih 100 metara stajao i bio spreman sa okrjepit i osvježenjem. Hvala i Anti Sivonjiću, koji nam je ustupio kući da se možemo istuširati i odspavati u krevetu”, ističe za naš portal Nikola.

Kako kaže, nastojat će sigurno ovo ponoviti i opet nekad hodočastiti bos Svetom Ivi u Podmilačje.Nisam siguran hoću li uspjeti sljedeće godine, ali nastojat ću ponovno hodočastiti bos. Uz Boga možemo sve uspjeti, s njim ništa nije nemoguće. Sveti Ivo, usliši naše molitve i moli za nas”, zaključuje naš razgovor Nikola Maros.

Advertisement

I ovim putem Nikoli čestitamo od srca, a njemu, kao i svim hodočasnicima, želimo da sveti Ivo usliši njihove molitve.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo28 sekundi ago

Veliki broj vjernika na proslavi svetog Ive u Travniku (FOTO)

Tradicionalna proslava svetog Ive, zaštitnika Travnika, okupila je ove godine veliki broj vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine,...

BiH1 sat ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna1 sat ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo2 sata ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH3 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport3 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo3 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH3 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Advertisement
Advertisement
LM