Connect with us

Vijesti

U 57. GODINI: Umro Džej Ramadanovski

Published

on

Proslavljeni folk pjevač Džej Ramadanovski preminuo je danas u 57. godini. Uzrok je zastoj srca.

Džej je u nedavnom intervjuu izjavio da je u strogoj karanteni zbog zdravstvenih problema i da bi koronavirus bio poguban za njega.

Dnevnik.ba

Advertisement

BiH

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Published

on

By

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Državljanstva se u posljednje tri godine odrekla 8.991 osoba, a od početka ove godine 893, ali je u odnosu na prethodne u 2024. godini smanjen broj zahtjeva za prestanak državljanstva odricanjem, piše Avaz.

Najčešće se kao stvarni razlozi odricanja putovnice matične zemlje navode povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, te studiranje u inozemstvu.

Prema podacima iz Ministarstva civilnih poslova, 2003. je bila godina u kojoj se najviše građana odreklo državljanstva, čak 9.125, a 8.344 je to učinilo godinu dana ranije. Pristojba za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, izuzev za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju pristojbu od 200 KM, prenosi Avaz.

Advertisement

Continue Reading

Središnja Bosna

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Published

on

By

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba PACE Konjic.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba PACE Konjic. Očekuje se preko 1.000 trkača na svim utrkama u sklopu festivala, a, prema riječima organizatora, prijave su moguće preko stranice.

Najavljeno je šest uzbudljivih utrka, a to su: Garden City Business Run (5.7. 18:30), Grawe Kids Run (6.7. – 11:00), Ibis Relay Race (6.7. – 19:30), Bingo Konjički Cener (6.7. – 19:30), Državno prvenstvo BiH (6.7. – 19:30) i MMu Puzijada (7.7.24. – 18:30).

Organizatori su najavili posebnu medalju i dres za Konjički Cener. Od ove godine, svaki sudionik festivala će dobiti akreditaciju koja omogućava određene popuste kod partnera u lokalima u gradu, muzejima i Titovom bunkeru tijekom trajanja festivala od ove godine ima i besplatan prijevoz iz Sarajeva u Konjic i iz Konjica u Sarajevo po završetku Cenera.

Advertisement

Najveća Business utrka u Hercegovini ove godine okupit će preko 25 kompanija sa preko 200 sudionika i navijača. Utrka će se održati prvi dan festivala sa startom od 18:30 sati.

Državno Prvenstvo Bosne i Hercegovine na 10.000 metara će se po prvi put održati u gradu na Neretvi, što će kompletnoj utrci dati dodatnu vrijednost i brzinu. Od ove godine imaju i posebno dizajnirane medalje i dresove za štafetnu utrku, kao i štafetu koja će se predavati iz ruke u ruku.

Humanitarna utrka za 200 mališana koja je na rasporedu u subotu od 11 sati. Ova utrka namijenjena je za mališane od prvog do devetog razreda osnovne škole. Tu je i MMu Puzijada, odnosno utrka namijenjena za najmlađe sudionike festivala. Održat će se u nedjelju sa startom u 18:30 sati.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Published

on

By

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po redu..

U dva dana okupili smo preko 1300 sudionika iz Srbije , Hrvatska,Crne Gore,Mađarske i Bosne i Hercegovine iz 45 plesne i mažoret organizacija.

Cjelodnevni program u oba dana sa fantastičnim izvedbama plesača trajao je besprijekorno.

Mnogobrojni gosti i pratitelji natjecatelja ,njih bar 2000 koristiti su sve ponuđene sadržaje Festivala i turističkih sadržaja u Vitezu

Advertisement

Imali smo seminar za trenere koji ćemo ubuduće održavati u Vitezu ispred svjetske plesne organizacije Wadaf,a drugi dio vikenda imali smo mažoret festival koji smo uradili sa svjetskom mažoret federacijom MWF.

Fantastičan i izuzetno značajan događaj za Vitez.

Svim sudionicima i pokroviteljima zahvaljujemo što su prepoznali i podržali ovaj veliki događaj,poručuju iz Sportskog plesnog centra LDF organizatora ovog događaja.

Advertisement

Continue Reading

BiH

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Published

on

By

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba.

Ovo je zaključak sagovornika s kojima smo razgovarali, a saglasni su i u tome da, prema svemu sudeći, biroi za zapošljavanje preuzimaju ulogu zavoda za zdravstveno osiguranje.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH upravo se “iz prve ruke” suočio sa nedostatkom radnika te je njegova firma bila primorana zaposliti strance.

Smatra da je na našem tržištu veća potražnja od ponude te kako mnogi građani “crpe” zdravstveno osiguranje preko zavoda za zapošljavanje.

Advertisement

“Malo je aktivnih tražioca posla jer rade van države ili ‘na crno’. Mislim da je od tog broja već četvrtina u Njemačkoj, Austriji..”, napominje on.

A onda, dodaje, dolazi do situacija da i koji traže posao biraju jer žele manje zahtjevne poslove.

“Vi pošaljete zahtjev zavodima i oni vam pošalju spisak ljudi koji su na birou i vi ih zovete”, kaže Smailbegović za Klix.ba.

Navodi kako se neki radnici jave, ali da odustanu ili se uopšte i ne jave na oglase na posao. Jedina opcija su onda strani radnici, a u firmi gdje je Smailbegović zaposlen, ima ih oko 20.

Advertisement

“Nama stranci do unazad godinu dana nisu ni trebali pa niko nije te propise nije ni gledao. Procedure su kompleksne i duge, na svakom koraku možete izgubiti po mjesec dana do tri. Uglavnom to traje od osam do 12 mjeseci, a onda dosta njih i odustane”, pojašnjava Smailbegović.

Kaže da je imao sličnu situaciju gdje radnici zbog dugotrajnih procedura odustanu od posla. Smailbegović također napominje da neki od njih dođu, ali brzo pobjegnu u drugu zemlju.

Strani radnici se traže preko agencija te poslodavci rade online intervju, gledaju zanimanje, bračno stanje potencijalnog zaposlenika…

“Potpisivanjem zahtjeva za garantno pismo, poslodavac preuzima kompletan finansijski rizik ukoliko taj radnik sutra pobjegne te ga naši vlasti uhvate i smjeste u prihvatne centre. To je 100 ili 150 eura koliko košta njihov smještaj i sve to kompanija preuzima kao rizik. Zato mnoge kompanije i odustanu te se ne žele upuštati u to”, navodi Smailbegović.

Advertisement

Kako riješiti ovaj problem: dva su pravca

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić smatra da zvanični podaci zavoda za zapošljavanje daju pogrešnu ili još direktnije lažnu sliku o stanju nezaposlenosti.

Naročito, ako kompariramo ove podatke sa regionom: 88.327 nezaposlenih u Hrvatskoj, 375.793 nezaposlenih u Srbiji, 101.558 zaposlenih u Sjevernoj Makedoniji i 35.415 nezaposlenih u Crnoj Gori.

Čavalić za Klix.ba navodi kako ovi podaci pokazuju niz nelogičnosti te da je problem vjerovatno u našim statistikama.

Advertisement

“Tu se prvenstveno misli na evidencije zavoda za zapošljavanje. Mijenja se uloga zavoda za zapošljavanje i zavoda za zdravstveno osiguranje jer jedni preuzimaju aktivnosti drugih”, rekao je Čavalić.

Napominje da će se za nekoliko dana održati sjednica o Nacrtu zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba koji bi mogao riješiti to pitanje na način da se izdvoje aktivni i pasivni tražioci posla.

“Idealno bi bilo da se usvoji inicijativa da svaki građanin ima zdravstveno osiguranje. Neki građani dolaze iz drugih zemalja gdje uzmu recimo godišnji odmor da bi se prijavili na biro zbog zdravstvenog osiguranja. Imamo taj apsurd decenijama i sada je vrijeme da ga riješimo”, smatra Čavalić.

Po uzoru na susjednu Hrvatsku, fokus bi trebao biti na kontinuirane programe zapošljavanja, a ne da se oni rade nekoliko puta godišnje.

Advertisement

“Činjenica je da nedostaje radnika i to svi vidimo, ali zvanična statistika to ne prepoznaje. Imamo dvije stope koje se prate: registrirana i anketna. Anketna pokazuje daleko manji broj nezaposlenih i to je vjerovatno realnija slika”, navodi on.

Prema Anketi o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u prvom kvartalu ove godine iznosila 13,5 posto.

A kako Čavalić kaže, suština priče o zdravstvenom osiguranju je da se samo doda stav gdje se nabrajaju oni koji su korisnici zdravstvenog osiguranja te da se dopuni da su to” “i svi ostali građani FBiH”.

Na budžet koji iznosi više od sedam milijardi KM, na ovu stavku bi bilo utrošeno oko 50, 60 miliona pod uslovom da svi koriste zdravstveno osiguranje te godine, navodi Čavalić.

Advertisement

“U praksi bi to iznosilo dosta manje, oko nekih 30.000 miliona KM. Ja sam dobio informaciju da postoji oko 10 posto neosiguranih građana. To nije dobro, trebamo ih zaštiti”, pojasnio je zastupnik.

A potpise će Nacrt zakona o dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju u FBiH imati i od vlasti i opozicije, prema svemu sudeći. Problem je jer Vlada FBiH nije dala odgovor o ovome iako je prošao zakonski rok.

RS već odvojio aktivne i pasivne tražioce posla

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da smo trenutno u situaciji vidljive nezaposlenosti, sudeći prema statistici, ali pri traženju radnika – ne mogu se dobiti.

Advertisement

Navodi primjer kako je i sam tražio pomoćnog radnika za gradilište preko biroa za zapošljavanje. Javio se jedan zaposlenik koji je udaljen od mjesta rada, dok se ostali, koji su dobili kontakt, nisu ni javili.

“Mi smo iz socijalizma naslijedili koncept po kome je činjenica da je neko zaposlen i prijavljen uslov zdravstvenog osiguranja. U RS-u je to odvojeno tako da nije obaveza biti na zavodu za zapošljavanje dok u FBiH još uvijek nisu”, napominje on.

Podcrtava “nakaradan” sistem mjera aktivnog traženja posla te izdvaja primjer Crne Gore gdje su napravljeni centri za preobuku radne snage.

“Oni su obučavali ljude za potrebe tržišta”, pojašnjava Pavlović.

Advertisement

Imamo odsustvo takvih projekata aktivnih mjera zapošljavanja, a brojni ljudi nisu ni zainteresovani da rade, napominje on.

Smatra da je potrebno odvajanje aktivnih i pasivnih osoba koji traže posao te razdvajanje zdravstvenog osiguranja od biroa.

Vlada FBiH utvrdila isti problem

Vlada Federacije BiH je, čini se, razumjela problem nedostatka radne snage te su prije nekoliko dana utvrdili i uputili u procedure Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Advertisement

Navode kako na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih, ali da te osobe ipak ne traže posao nego su zavedeni samo zbog zdravstvenog osiguranja i drugih eventualnih socijalnih naknada.

Izmjenama i dopunama se propisuje da je kantonalna služba rješenje o radnoj dozvoli dužna donijeti u roku od najduže 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Zatim se dodaje i odredba po kojoj postupak i proceduru izdavanja radne dozvole strancu koji namjerava registrovati obrt propisuje Federalno ministarstvo, u roku od najduže 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Continue Reading

Sport

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Published

on

By

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u Hedingen-u kod Zürich-a.

Turnir će se održati 29.06.2024 od 09:00 – 22:00.

Pozivamo sve Vas koji ne možete biti u Brajkovićima na svetkovini sv. Petra i Pavla da nam se pridruže, a time ujedno pomažemo i našoj župi. Tog dana ćemo se družiti uz gril, jelo, piće, igru i zabavu, bit će bečarca i svatovca.

Ekipe za nogomet: od 7 do 77 god.

Advertisement

Poslije turnira nastavak druženja uz pjesmu, bečarac, svatovac… – stoji u najavi Organizatora.

Continue Reading

Društvo

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Published

on

By

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava dolazi i u naš grad.

30. kolovoza 2024. godine od 20 sati u Centru za kulturu općine Travnik na programu je predstava popularnog glumca Enisa Bešlagića,

“Da sam ja neko” je samo jedan put i jedan odabir onoga što ja jesam danas. Ono što me vodi i da podijelim svoju priču sa svima vama koji gledate srcem. Na svoj način pričam vam ono što ne vidite iza medijske scene… Ovo je jedno lijepo druženje uz mnogo raznih i iskrenih emocija, koje ćemo podijeliti zajedno. Preporučuje se za sve generacije i uzraste, osim za djecu mlađu od tri godine – stoji u najavi predstave.

Cijene karti su od 30 KM do 50 KM, zavisi od mjesta sjedenja, prije nego budu puštena fizička prodaja karti možete ih kupiti putem sustava kupikartu.ba OVDJE

Advertisement

Continue Reading

BiH

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Published

on

By

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da se obratite nadležnoj policiji, gdje će vam napraviti zabilješku o pričinjenoj šteti, a sve u cilju dokaza da bi osiguravajuća kuća kod koje je automobil osiguran, mogla da vam nadoknadi štetu.

Uslov za nadoknadu štete, pojašnjavaju iz Udruženje osiguravajućih kuća, jeste da je auto kasko osiguran.

“Kada tražimo dokumentaciju, moramo imati na uvid od meteorološke stanice da je bio grad na nekoj teritoriji, pa onda da se desio taj nesretni slučaj. Tu ne mora biti policijski zapisnik, ali treba neka zabilješka kako bi građani mogli da predaju to, a da policija potvrdi da se to desilo na toj i toj lokaciji. Dakle, ako je automobil kasko osiguran, dovoljna je ta policijska zabilješka gdje se potvrđuje šta se desilo, šta je oštećeno. Led je jedan od rizika koji je pokriven osiguranjem”, pojašnjava za Nezavisne Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća.

Continue Reading

Središnja Bosna

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Published

on

By

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23. lipnja započela proslava svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika tog svetišta i župe.

Proslava svetkovine započela je procesijskim iznošenjem svečeva kipa. Potom je slavljena misa, uz koncelebraciju 30-ak svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić te upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža.

Župnik je na početku pozdravio sve pristigle hodočasnike i domaće vjernike te istaknuo da je do svih onih koji hodočaste sv. Ivi dopro svečev glas i doveo ih u to svetište.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je uvodno kazao da je „sv. Ivo, kao onaj koji je bio poslan od Boga da svjedoči, bio svetac nade i vjere u bolju budućnost, svjedok novoga početka, navjestitelj života s Isusom i na Isusov način. Bio je preteča koji je ljudima pokazao Spasitelja svijeta“, poručio je.

Advertisement

Naglasio je da je poruka Ivanova primjera također vrlo suvremena zato što Gospodin i u ovo vrijeme treba preteče i svjedoke da bi se sagradio i učvrstio novi, ljudskiji i bratskiji svijet. „U tom smislu svatko je pozvan pitati se pred Gospodinom: ‘U kojoj mjeri je moj život u skladu s Bogom? Na koji način i po kojim djelima sam ja svjedok istina vjere i pravila morala koje riječima ispovijedam? Koja je u tom smislu zadaća i koje je poslanje što ga je Isus meni povjerio?’“, kazao je nadbiskup i dodao da su svi ljudi pozvani po zagovoru Ivana Krstitelja i nasljedujući njegov primjer poniznoga sluge i hrabroga svjedoka, pripraviti putove po kojima dolazi Gospodin, biti njegovi svjedoci u svijetu te, sami obraćeni od loših nakana i zloga puta, životom pristati uz Gospodina.

„Tako ćemo i mi, poput Ivana Krstitelja, biti navjestitelji novoga početka, graditelji boljega svijeta i svjedoci utemeljene nade u bolju budućnost“, poručio je mons. Vukšić.

Na kraju misnog slavlja fra Filip je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave svetkovine sv. Ive u Podmilačju.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Advertisement

Inače, svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je i ove godine došlo više desetaka tisuća ljudi. Prema riječima sudionika, na ovogodišnju se uočnicu okupio najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata.

Continue Reading

BiH

Dijaspora BiH u prošloj godini poslala 5,26 milijardi maraka, 307 milijuna više u odnosu na godinu ranije

Published

on

By

Informacija da je samo prošle godine bh. dijaspora poslala iznos koji premašuje tri godišnja proračuna Sarajevske županije ili nešto manji od entitetskog proračuna Republike Srpske, najbolje ilustrira razmjere egzodusa iz Bosne i Hercegovine (BiH), kao i potrebe onih koji ostaju.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupne doznake iz inozemstva prošle su godine iznosile rekordnih 5,26 milijardi maraka, što je bilo 307 milijuna maraka više nego prethodne godine. U 2021. godini ukupne doznake iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi maraka.

“Svake godine doznake dijaspore rastu, i to sigurno nije zato što dijaspora šalje više novca, već nažalost zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od izravnih stranih ulaganja,” kaže profesor Ermin Cero s Internacionalnog Burch univerziteta.

Dodaje da iznosi koje radnici iz BiH izdvajaju od svojih zarada u zapadnoj Europi i drugim dijelovima svijeta održavaju domaće gospodarstvo.
“Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će doznake vjerojatno biti smanjene iz više razloga – zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka izravnih obiteljskih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina… To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati očekivani pad,” ističe Cero, piše Avaz.

Advertisement

Slaže se s ocjenom da pitanje kako usporiti odlazak stanovništva gubi smisao u vremenima kada političari svako malo izazovu novu krizu, jer osnovni uzrok egzodusa iz BiH, koji se broji stotinama tisuća mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, više nema toliko veze s ekonomskom situacijom koliko s osjećajem nesigurnosti i besperspektivnosti.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH47 minuta ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna50 minuta ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo1 sat ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH2 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport2 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo2 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH2 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Središnja Bosna2 sata ago

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23....

Advertisement
Advertisement
LM