- oglas -

Top 10 razloga zašto zastati tamo gdje se Bosna spaja sa Hercegovinom

Pročitajte i ovo

JOŠ JEDNA THOMPSONOVA POBJEDA: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom

Na  službenoj stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona objavljena je vijest o  ukidanju odluke mariborske upravne jedinice koja je prije...

Nadal zabrinut: Sada ne bih putovao u New York

Španjolski tenisač Rafael Nadal je u četvrtak, dan nakon svog 34. rođendana, izjavio kako sada u ovom trenutku ne...

NJEMAČKA: Angela Merkel najavila svoje povlačenje

Angela Merkel kojoj mandat istječe 2021., rekla je u četvrtak da unatoč popularnosti ne razmišlja da se peti put...
- Advertisement -

Najsjeverniji grad Hercegovine nikad nije bio ni „prava Hercegovina“ niti „prava Bosna“, već nešto zaista unikatno i neponovljivo. Sva prirodna ljepota slila se na jedno mjesto, dok su povijest i čuvena legenda, ovom multikulturalnom gradu dodijelili ime Konjic.

Grupa mladih turističkih radnika iz Konjica, s ponosom vam predstavlja top 10 razloga zašto je ovaj hercegovački dragulj neizostavan za posjetiti.

1. Titovo atomsko sklonište / ARK D-0

Jedna od najstrožije čuvanih tajni Jugoslavije, ovaj bunker, sagrađen je  je kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu obitelj i bliže suradnike u slučaju atomskog rata. Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ovog ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Europi, koji podsjeća na labirint, sa svojih više od 100 prostorija bi osiguralo nesmetan život 350 ljudi u periodu od 6 mjeseci. Izgradnja objekta započela je u ožujku 1953. godine, te je punih 26 godina trajala izgradnja. Utrošeno je 4, 600.000.000 tadašnjih američkih dolara, te ne postoje zvanični podatci je li Tito ikada posjetio bunker. Prvo Bijenale suvremene umjetnosti održano je u travnju 2011. godine i time je bunker otvoren za turiste širom svijeta.

2. Stara ćuprija


Stara ćuprija, ta čvrsta utvrda, gorljivo prkosi vremenu. Sagrađena je 1682.godine i, uz Višegradsku ćupriju na Drini i Stari most u Mostaru, predstavlja jednu od najznačajnijih građevina u BiH. 1945. godine, prilikom povlačenja iz Hercegovine, njemačke trupe srušile su most, a njegova ponovna gradnja čekala je sve do 2006. godine, kada je uz pomoć vlade Republike Turske most iznova sagrađen. Stara ćuprija je bila od velikog značaja, jer su se tu skupljali trgovci iz svih krajeva. Tom putanjom su prolazili, odmarali se ili pak ostajali putnici namjernici. Gazile su je brojne vojske, slaveći svoje pobjede, ali i ostavljajući teške tragove svojih poraza.

3. Boračko jezero

Boračko jezero je jedno od najljepših prirodnih jezera Bosne i Hercegovine. Nalazi se na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, na nadmorskoj visini od 405 m. U ljetnom periodu ovo je omiljeno mjesto za sve ljubitelje prirode. Uz uređene plaže i eko selo, Boračko jezero privlači veliki broj stranih posjetitelja, koji u nekoliko restorana mogu uživati i u tradicionalnim bosanskim jelima.

4. Jablaničko jezero

Pored navedenog Boračkog jezera, koje je prirodni izvor, Jablaničko  jezero je jedno od najvećih akumulacijskih jezera u Bosni i Hercegovini. Prostire se od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17. Prostor koji danas pokriva voda, nekada je bilo naseljeno područje, koje je odlukom izgradnje lučne brane na Neretvi 1953. godine potopljeno. Jablaničko jezero je bogato ribljim vrstama, te je uz očaravajući krajolik istovremeno privlačno kupalište i odmaralište od užurbanog gradskog života.

5. Kuća Zuke Džumhura

Ovdje, u ovom gradu na Neretvi, rođeno je sasvim obično dijete, koje je potom odraslo u mudrog i poštenog čovjeka. To je svakako Zulfikar Zuko Džumhur. Ovaj poznati bh putopisac u nasljedstvo je ostavio brojne spise, protkane zlatnom riječju. Njegova nekada trošna kuća, danas je muzej, gdje možete vidjeti autentični  namještaj kuće,  koji je izrađen od strane konjičkih drvorezbara, originalne  nošnje  Zulfikara  Zuke  Džumhura, pa sve do fotografija na kojima su prisutni najznačajniji Zukini prijatelji, pisci i brojni umjetnici sa kojima se susretao tokom života.

6. Rafting na rijeci Neretvi


Rafting je posljednjih godina postao popularna adrenalinska vožnja rijekom Neretvom i svakako je top ponuda svih turističkih agencija u Konjicu. Uz mnoge obučene skipere i vrhunsku opremu, koja pruža sigurnost i za najmlađe te osigurane obroke tijekom odmaranja, rafting  je savršen način za nezaboravno iskustvo, koje ćete željeti ponoviti. Konjic pruža sve vrste odmora i zabave, kako domaćim, tako i stranim posjetiteljima, koji sa sobom odnose najljepše priče i uspomene.

7. Lukomir

Ako želite vidjeti kako je izgledao život prije nekoliko stoljeća, selo Lukomir je mjesto koje morate posjetiti. Opravdava epitet koji se veže za njega  – posljednje bosansko selo, gdje nekolicina stanovnika još uvijek nosi stare bosanske nošnje i prepričava priče o nekadašnjem načinu života. Lukomir je podbjelašničko selo, najvisočije naselje u Bosni i Hercegovini sa 1472 mnv. Do ovog sela se može doći iz pravca Sarajeva, a također i iz pravca Konjica. Ovo selo pripada općini Konjic i neizostavna je ponuda svim posjetiteljima. Turistička zajednica grada Konjica, iz godine u godinu nastoji turistima približiti sve ono što Lukomir pruža, povećavajući smještajne kapacitete i služeći tradicionalna bosanska jela.

8. Splavarenje na Jablaničkom jezeru

Splavarenje je tip odmora i rekreacije na Jablaničkom jezeru, koji se polako razvija iz godine u godinu. Sve turističke agencije grada Konjica nastoje što bolje promovirati i osvježiti svoju ponudu, pružajući posjetiteljima cjelodnevni ugođaj na jednom od najljepših jezera Bosne i Hercegovine, okruženim planinama. Još jedan vid prirodne ljepote kojim obiluje ovaj hercegovački dragulj, a uz druženje na vodi, obroke i glazbu, poželjet ćete doći ponovo.

9. Eko selo „Raj u raju“

Ovaj očaravajući kompleks u etno stilu nalazi se u podnožju planine Prenj, od Mostara i Sarajeva udaljen 60 km. Idealan spoj hercegovačkog sunca, čistoće i ljekovitosti planinskog zraka i čistoće planinske rijeke. Za ljubitelje ribolova ovo je naponovljiva oaza, za zaljubljenike u ljekovito bilje prirodna bašta u kojoj je sve na dohtav ruke, za ovisnike o adrenalinu Neretva i Prenj su neponovljiv izazov, za one koji žele osjetiti ukuse zdrave i čiste domaće hrane, ovo je gastronomski raj.

10. Drvorezbarstvo

Ono po čemu je Konjic specifičan, ne samo u regiji  nego i u svijetu, svakako  je drvorezbarstvo. Stoljetnu obradu drveta, pretvaranje u teksture i oblike prepoznatljive i u dalekim zemljama, izgradile su brend dvije porodice iz Konjica, Nikšić i Mulić. Tvrtku “Mulićev Rekord” osnovao je Ismail Mulić 1929. godine. Kuća Mulića sada je muzej drvorezbarstva, a tradiciju nastavlja njegov unuk Sejfudin Vila.

Druga obitelj zaslužna za očuvanje ove tradicije, je obitelj Nikšić, gdje je tradicija drvorezbarstva već 4 generacije. Ljubav prema ukrašavnju drveta se uspješno prenosi s koljena na koljeno, a tradicija se sada spaja sa modernim, prenosi hocu.ba.

Najnovije vijesti

JOŠ JEDNA THOMPSONOVA POBJEDA: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom

Na  službenoj stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona objavljena je vijest o  ukidanju odluke mariborske upravne jedinice koja je prije...

Nadal zabrinut: Sada ne bih putovao u New York

Španjolski tenisač Rafael Nadal je u četvrtak, dan nakon svog 34. rođendana, izjavio kako sada u ovom trenutku ne bi htio putovati na US...

NJEMAČKA: Angela Merkel najavila svoje povlačenje

Angela Merkel kojoj mandat istječe 2021., rekla je u četvrtak da unatoč popularnosti ne razmišlja da se peti put kandidira za dužnost njemačkog kancelara.Odgovarajući...

Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Vitez

Danas je održana 23. sjednica Općinskog vijeća Vitez u sali Opcinskog vijeca s početkom u 10 sati a završena oko 15 sati. Na dnevnom redu...

DAN PRIJE ISKLJUČENJA STRUJE: Na račune bivših direktora Aluminija uplaćeno pola miliona maraka!

Prošle godine samo dan prije isključenja struje Aluminiju i zaustavljanja proizvodnje Uprava Aluminija isplatila je više od pola milijuna maraka na račune bivših direktora...

Povezane vijesti