Poveži se s nama

Crna kronika

Što se događa u Rusiji? Gore vojni instituti i skladišta, umiru oligarsi…

Objavljeno

U RUSIJU je, izgleda, stigla sezona požara. No ove godine se ne radi samo o požarima u Sibiru koji posljednjih dana nekontrolirano gore, navodno zato što su zračne snage koje ih obično detektiraju i gase zauzete u invaziji na Ukrajinu.

Požari posljednjih dana iz čista mira izbijaju i na mnogo manje očekivanim mjestima: na vojnim brodovima, u vojnim institutima, skladištima nafte i streljiva i sličnim lokacijama od strateške važnosti za ruske oružane snage i njihovo vođenje rata u Ukrajini.

21. travnja: Istraživački institut za protuzračne i raketne sustave, Tver

Podsjetimo, prošli četvrtak je požar izbio u Središnjem istraživačkom institutu ruskih aeronautičkih snaga u gradu Tveru na sjeverozapadu zemlje. Do kraja dana broj mrtvih u požaru porastao je na sedam, uz mnogo veći broj ozlijeđenih, a po izjavama očevidaca za televiziju, nekoliko zaposlenika instituta moralo je skočiti kroz prozore s viših katova zgrade, čiji se krov na kraju urušio.

Oglas

Ruska novinska agencija promptno je izvijestila da je najvjerojatniji uzrok požara kvar na starim električnim instalacijama – dakle, da se ne radi o zračnom ili raketnom napadu ili sabotaži. Međutim, činjenica da se radi o vojnom institutu zaduženom za razvijanje i usavršavanje protuzračnih sustava svakako je zanimljiva. Među sustavima na kojima je radio navodno je moderni ruski protuzračni i proturaketni sustav S-400, kao i balistički projektili Iskander.

21. travnja: Kemijska tvornica Dimitrijevski, Kinešma

Kasnije istog dana, požar je izbio i u kemijskoj tvornici Dimitrijevski u gradu Kinešmi oko 400 kilometara od Moskve, jednoj od najvećih takvih tvornica u Rusiji.

“Počinje se nazirati uzorak”, komentirao je, uz objavu snimke ovog golemog požara, ukrajinski tviteraš Igor Suško.

Oglas

“Moja prognoza: ako budemo vidjeli da se razvija obrazac koji uključuje uništavanje ovakvih vojnih objekata u Rusiji, onda je to vjerojatno sabotaža ruskih antiputinovskih snaga koje se konačno organiziraju”, zaključio je Suško tvrdeći da se vjerojatno ne radi o operaciji Ukrajinske sigurnosne službe (SBU) jer su Ukrajinci preokupirani borbom protiv same ruske vojske u Ukrajini, a posljedice gubitka ovog vojno-istraživačkog instituta osjetit će se tek na dugi rok.

Oglas

Dodao je kako ne vjeruje ni da se radi o insceniranoj ruskoj operaciji “pod lažnom zastavom” za koju bi okrivili Ukrajinu jer sami ruski mediji pripisuju požar električnom kvaru, a ne ukrainskom napadu. Naravno, postoji još jedna mogućnost o kojoj se također sve više spekulira – da su ove “nesreće” djelo ruskih sabotera koji se protive ratu u Ukrajini i na ovaj način žele potkopati rusku vojsku.

22. travnja: Ruski znanstveni centar za rakete i svemirske letjelice, Koroljov

Dan kasnije, u petak, pojavila se snimka novog požara – ovog puta, navodno, u Koroljovu, gradiću u moskovskoj oblasti. Prema nepotvrđenim informacijama, požar je izbio u kompleksu u kojem je smješten Ruski znanstveni centar za rakete i svemirske letjelice (poznatiji po akronimu TsNIIMash), inače glavni analitički centar Ruske svemirske agencije Roskosmos. I na ovoj snimci može se vidjeti golemi stup crnog dima, s vatrogasnim sirenama u pozadini.

25. travnja: Dva skladišta nafte (i streljiva?), Brjansk

Zatim je par dana kasnije, u ponedjeljak, izbio još jedan golemi požar u skladištu nafte i na s njim povezanom naftovodu u ruskom gradu Brjansku, što su potvrdile ruske novinske agencije. Neposredno nakon toga došlo je i do drugog požara u vojnom skladištu nafte udaljenom samo nekoliko stotina metara, što se može vidjeti na snimkama koje su osvanule na društvenim mrežama.

Rusko ministarstvo za izvanredne situacije je priopćilo da je požar tijekom noći izbio u objektu u vlasništvu tvrtke Transnjeft i da nije bilo potrebe za evakuacijom bilo kojeg dijela grada s 400.000 stanovnika. Ekonomska i vojna šteta je, međutim, nezanemariva – u vojnom skladištu nalazilo se oko 5 tisuća tona nafte ili goriva, a u civilnom još 10 tisuća tona, javljaju ruski mediji, a prenose zapadni.

Gusti crni dim nadvijao se gotovo čitav dan nad Brjanskom budući da vatrogasci očito nisu mogli ugasiti zapaljenu naftu dok nije sama izgorila. Ovaj ruski grad izgledao je, bar na jedan dan, poput ratne zone u Ukrajini.

Oglas

No prema drugoj verziji događaja, koju je među ostalima objavio britanski Telegraph, moguće je da je drugo skladište koje se zapalilo, u vojnoj bazi, ustvari bilo skladište streljiva.

Oglas

Na snimkama se vidi pogodak projektila?

Očekivano, ubrzo su se počela javljati nagađanja da su požare izazvali ukrajinski projektili ili specijalni timovi za sabotažu koji su se infiltrirali u Rusiju.

Tome su doprinijele i snimke na kojima se jasno vidi da su oba požara započela eksplozijom, bilo od pogotka projektila ili nekog drugog uzroka. Na jednoj se čak i čuje zvuk, po svemu sudeći, nadolazećeg projektila. Dopisnik Economista koji je objavio snimku na Twitteru, Oliver Carroll, prenio je i navodnu izjavu glasnogovornika ruskog ministarstva obrane da će Rusija uzvratiiti udarima na Kijev, što sugerira da je i Rusiji jasno što je izazvalo požar.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad

Službene reakcije Ukrajine nije bilo. Prema jednoj neslužbenoj teoriji, piše Telegraph, bar jedan od objekata mogao je biti pogođen balističkom raketom sovjetske proizvodnje Točka-U, koju u arsenalu i dalje imaju i Ukrajina i Rusija – iako je Rusija lažno tvrdila da ju je izbacila iz svog arsenala. Brjansk je zaista u dometu Točka-U projektila budući da je udaljen samo stotinjak kilometara od ukrajinske granice.

“Zvuči kao da nešto leti zrakom prije eksplozije. Mislim da je to vjerojatno bio ukrajinski napad, ali ne možemo biti sigurni”, komentirao i je američki vojni analitičar Rob Lee za Guardian.

“Važna je činjenica da se radilo o dvije odvojene lokacije nedaleko od granice”, dodao je Lee sugerirajući da se teško može raditi o slučajnosti. Ako je zaista riječ o ukrajinskom napadu, cilj je vjerojatno bio da se “poremeti opskrba ruske vojske gorivom”, objasnio je.

Oglas

Bajraktar ili Točka-U?

Po drugoj verziji događaja, koju je među ostalima iznijela Twitter stranica za praćenje ratnih zbivanja u Ukrajini pod imenom Ukraine Weapons Tracker (inače projekt specijalizirane vojne stranice Calibre Obscura), napade je navodno izvela ukrajinska bespilotna letjelica turske proizvodnje Bajraktar TB-2, koja je postala strah i trepet ruskih vojnih konvoja u ovom ratu.

“Iako sve ovo ostaje nepotvrđeno s bilo koje strane (korištenje TB-2 u posljednje je vrijeme pod priličnim embargom), potkrijepljeno je činjenicom da ruski izvori tvrde da je TB-2 oboren iznad Kurske oblasti ovog jutra”, pojašnjava ova stranica i dodaje kako njihovi “izvori iz Ukrajine tvrde da je srušen nakon udara, na povratku u bazu”.

25. travnja: Zračna baza u Usurijsku?

Kasnije u ponedjeljak pojavile su se, iako nepotvrđene, snimke još jednog navodnog požara u sve duljem nizu, ovog puta u ruskoj zračnoj bazi u Usurijsku, na dalekom istoku zemlje. U toj se zračnoj bazi, prema nekim informacijama, vrše popravci oštećenih i pokvarenih vojnih aviona.

“Počinjemo uviđati zanimljiv obrazac u “nesrećama” koje se trenutno događaju u Rusiji. Strateški važne zgrade u plamenu, vlakovi koji prevoze vojnu opremu iskaču iz tračnica. Više? Izgleda kao prilično sofisticiran i sustavan oblik hibridnog ratovanja”, komentirao je bivši finski premijer i ministar vanjskih poslova Alexander Stubb.

1. travnja: Skladište nafte, Belgorod

U svakom slučaju, ako se ovdje zaista radi o ukrajinskim napadima na ruske logističke i druge vojne mete, to bi bio samo nastavak već etabliranog trenda. Podsjetimo, ukrajinski vojni helikopteri Mi-24 su, po tvrdnjama Rusije i snimkama koje smo mogli vidjeti, još 1. travnja izveli nevjerojatan napad na skladište nafte tvrtke Rosnjeft u ruskom gradu Belgorodu.

Oglas

Ukrajina tom prilikom nije preuzela odgovornost za napad, ali jedina druga mogućnost je da je Rusija izvela već spomenuti “napad pod lažnom zastavom” kako bi ga pripisala neprijatelju.

14. travnja: Zapovjedni brod Moskva, Crno more kod Krima

Dva tjedna kasnije, 14. travnja, imali smo obrnutu situaciju – Ukrajina je objavila da je dvama protubrodskim projektilima (vlastite proizvodnje) Neptun pogodila raketnu krstaricu Moskva, zapovjedni brod ruske crnomorske flote. Rusija je tada bila ta koja je neuvjerljivo tvrdila da je na brodu, iz neobjašnjenih razloga, izbio požar koji je na kraju doveo i do potonuća ponosa ruske mornarice.

Nadalje, Rusija je 19. travnja optužila Ukrajinu da je izvela napad na rusko selo Golovčino blizu granice, također u belgorodskoj oblasti. Ukrajina nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

U tom kontekstu, zanimljiva je i današnja izjava britanskog ministra obrane Jamesa Heappeya da “nije nužno problem” ako Ukrajina u napadima na vojne mete na teritoriju same Rusije koristi oružje koje joj je donirala Velika Britanija. Rusija je na to reagirala novom prijetnjom udarima na “centre za donošenje odluka u Kijevu”, čak i ako u njima budu prisutni britanski predstavnici.

Oglas

Sve ovo ilustrira rizik od dodatne eskalacije koju bi ukrajinski napadi na ruskom teritoriju, ako je zaista o tome riječ, mogli izazvati. No s druge strane, takvi napadi pokazuju da se brutalni i potpuno neopravdani rat, koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, polako prelijeva natrag preko njenih granica.

18. i 19. travnja: Dvojica oligarha pronađena mrtva s obiteljima

Za kraj, iako nije izravno povezano s misterioznim požarima i eksplozijama u Rusiji, vrijedi spomenuti jednako misteriozne slučajeve smrti dvojice ruskih oligarha u dva dana. Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke, pronađen je mrtav s prostrjelnom ranom u svom stanu u Moskvi prošli ponedjeljak. Ruski istražitelji su u svom priopćenju napisali da zagovaraju teoriju da je Avajev ubio svoju ženu i kćer te potom sebe.

Dan kasnije u Španjolskoj je još jedan ruski oligarh, Sergej Protosenja, pronađen obješen, a njegove supruga i kći nasmrt izbodene, izvijestio je španjolski TV kanal Telecinco. Protosenja je bivši potpredsjednik i glavni financijaš Novoteka, velike plinske tvrtke koja je imala bliske poslovne veze upravo s Gazprombankom.

Oglas

Moguće je da se ovdje radilo naprosto o tragičnim slučajevima samoubojstva i prethodnog ubojstva. No poznavajući dugu i krvavu povijest ruskih režimskih ubojstava i pokušaja ubojstava disidenata i odmetnika od režima Vladimira Putina, teško je ne biti skeptičan piše index.hr

Centralna.ba

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

BiH

U Bihaću klanjana dženaza Azri Spahić

Objavljeno

Piše

Dženaza – namaz i ukop tragično stradale dvadesetpetogodišnje doktorice Azre Spahić obavljeni su danas na Gradskom mezarju Humci u Bihaću. Posljednjem ispraćaju, uz članove obitelji i prijatelje, prisustvovali su i brojne kolege, te građani Bihaća i ostatka Bosne i Hercegovine.

Klanjanje dženaze – namaza predvodio je bihaćki imam Abdurahman ef. Osmanović, naglasivši kako je uvijek najteže kada se na drugi svijet prate nevina i časno odgojena djeca, koja su svim svim svojim sugrađanima bila na ponos.

Kao da danas pratimo meleka, vjerujem da se svi tako osjećamo, kazao je imam Osmanović.

Oglas

Mlada Bišćanka tragično je stradala u petak navečer u Sarajevu, gdje je završila Medicinski fakultet i bila zaposlena. Nju i njene prijateljice, na obilježenom pješačkom prijelazu, udario je automobil kojim je upravljao dvadesetsedmogodišnji Armin Berberović. Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo nakon obavljenih uviđajnih radnji, istog su lišili slobode jer je utvrđeno da je automobilom upravljao pod uticajem alkohola, neprilagođenom brzinom i bez položenog vozačkog ispita.

 

Izvor: Fena, N1

Oglas
Nastavi čitati

Crna kronika

POČIVAJ U MIRU: U Kiseljaku preminuo Siniša Bošnjak “Čupo”

Objavljeno

Piše

U Kiseljaku je danas preminuo Siniša Bošnjak,poznat pod nadimkom Čupo.

Bio je svestrani gospodarstvenik, planinar, zaljubljenik u prirodu. Volio je smijeh, volio je ljude. Otišao tiho, baš onako kako je i živio.

U ime redakcije portala obitelji izražavamo iskrenu sućut.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

Lakša prometna nesreća prema Vitezu

Objavljeno

Piše

Danas oko podne u mjestu Bila kod poduzeća Eurodom, iz pravca Travnika prema Vitezu dogodila se lakša prometna nesreća, u kojoj su sudjelovala dva putnička automobila javlja Centralna.ba.

Kako nam pišu naši čitatelji na vozilima je počinjena materijalna šteta, a na svu sreću nema ozlijeđenih osoba.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Porazne brojke u KS čak i jučer: 18 pod alkoholom, a 10 vozača bez dozvole

Objavljeno

Piše

Nakon one sa smrtnim ishodom – ponovo se u fokus vraća alarmantna statistika po pitanju prometnih nesreća u cijeloj Bosni i Hercegovini, a gdje je posebno problematičan Kanton Sarajevo. Tokom nedjelje, u ovom kantonu registrirano je 12 udesa.

U deset prometnih nesreća koje su se dogodile tokom jučerašnjeg dana nastupila je materijalna šteta, a u dvije su povrijeđeni učesnici.

Ujedno, iz MUP-a Kantona Sarajevo izvijestili su i o jučer poduzetim mjerama kontrole prometa.

Oglas

Tako su službenici policije iz prometa isključili: 18 vozača zbog vožnje pod djestvom alkohola, 10 vozača koji su vozili prije sticanja prava na upravljanje, dva vozača koja su učestvovala u prometu za vrijeme zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, pet njih je vozilo nakon isteka važnosti vozačke dozvole, a dvoje je upravljalo neregistriranim vozilom, prenosi N1.

Nastavi čitati

Crna kronika

NOVI TRAVNIK: Zapalila se štala u naselju Stojkovići

Objavljeno

Piše

Danas poslijepodne u novotravničkom naselju Stojkovići buknuo je požar u kojem se zapalila štala i prateći objekat.

Na teren su izišlu pripadnici Vatrogasnog društva Novi Travnik, te su požar sanirali i stavili pod kontrolu, a na objektu je načinjena velika materijalna šteta.

Za sad nije poznat uzrok i na koji je način došlo do ovoga požara, a više ćemo znati nakon službenog izvještaja.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Po saznanjima medija: Muškarac koji je usmrtio djevojku nije imao položen vozački ispit

Objavljeno

Piše

Po pisanju N1, muškarac koji je usmrtio mladu doktoricu Azru Spahić i povrijedio dvije djevojke, u nesreći koja se dogodila sinoć u Sarajevu, nije imao položen vozački ispit, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Vozilom Mercedes je upravljao A.B. koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo ugrožavanja sigurnosti u saobraćaju. Prilikom upravljanja vozilom, imao je prisustvo alkohola u krvi i vozilom je upravljao bez vozačkog ispita, kazala je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

Dodala je da i vozilo kojim je upravljao smješteno na depo.

Oglas

Ovaj muškarac će biti predat na dalje postupanje nadležnom tužiocu, kazala je Novalić.

 

Oglas
Nastavi čitati

BiH

U teškoj prometnoj nesreći život izgubila mlada doktorica

Objavljeno

Piše

U sinoćnjoj nesreći u sarajevskom naselju Marijin Dvor smrtno je stradala mlada doktorica iz Sarajeva Azra Spahić, inače uposlenica u JU Dom zdravlja KS.

Ove informacije je na svom Facebook profilu podijelila njezina kolegica iz JU Doma zdravlja KS.

Podsjećamo, jedna djevojka je poginula, a dvije su teško povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u centru Sarajeva, a jedno lice je uhapšeno nakon uviđaja. O nesreći se oglasio i MUP KS i saopćio detalje.

Oglas

Kako se navodi u izvještaju policije, dana 26.05.2023. godine oko 23:30 sati na kolovozu raskrsnice ulica Maršala Tita – Dolina, općina Centar Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda.

Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka S.A. rođena 1998. godine iz Sarajeva, S.A. rođena 1997. godine i S.E. rođena 2002. godine iz Ilidže od putničkog motornog vozila marke “Mercedes” kojim je upravljao vozač B.A. rođen 1996. godine iz Sarajeva.

Istog dana u 02:30 sati policijski službenici Sektora uniformisane policiej lišili su slobode B.A. iz Sarajeva zbog sumnje u počinjenje teških krivičnih djela protiv bezbjednosti i saobraćaja i u toku je njegova kriminalistička obrada u policiji.

Oglas
Nastavi čitati

BREAKING

Zbog teže prometne nesreće otežan promet na izlazu iz Novog Travnika

Objavljeno

Piše

Kako javlja portal Bugojno danas u mjestu Vodovod u Novom Travniku dogodila se teška prometna nesreća.

U nesreći su sudjelovala dva vozila od kojih je jedno hrvatskih registracijskih oznaka.

Kalo neslužbeno doznajemo ima povrijeđenih osoba.

Oglas

U tijeku je očevid, a očekuje se uskoro više informacija. Promet se odvija otežano i usporeno.

Nastavi čitati

Crna kronika

POČIVAO U MIRU: U 61. godini preminuo Dragan Petrović dugogodišnji član Viteških akorda

Objavljeno

Piše

Danas je preminuo Dragan Petrović dugogodišnji član Viteških akorda.

Omiljen u društvu i uvijek spreman za pjesmu danas je nažalost izgubio bitku za život.Tijelo pokojnog Dragana bit će izloženo u mrtvačnici groblja Kraljevica sutra, 27. svibnja 2023. od 18:00 sati. Misa zadušnica i obred ukopa obavit će se u nedjelju 28. svibnja 2023. u 17:00 sati na groblju Kraljevica u Malom Mošunju.

Iskrena sućuti obitelji pokojnog Dragana, Viteškim akordima kao i rodbini i prijateljima.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 50 minuta

Započinje Tjedan znanosti na Neretvi

Tjedan znanosti na Neretvi, koji će okupiti tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, a koji...

Događanjaprije 2 sata

Organizator turnira se oglasio hoće li Đoković biti kažnjen

Organizatori Roland Garrosa su odlučili hoće li kazniti Đokovića zbog poruke “Kosovo je srce Srbije” koju je napisao na kameri...

Društvoprije 2 sata

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

Dan državnosti u Hrvatskoj se obilježava 30. svibnja. Ove se godine slavi 33. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. 30. svibnja...

Vijestiprije 2 sata

Vitez: Načelnik Marjanović službeno posjetio Bugarsku: Izražena želja za jačanjem suradnje

Općinski načelnik Boris Marjanović sa suradnicima posjetio je općinu Sadovo u Plovdivskoj oblasti u Republici Bugarskoj gdje je razgovarao s...

Politikaprije 2 sata

Borell pozvao kosovske vlasti i demonstrante da smanje tenzije

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell istakao je da EU najoštrije osuđuje “šokantno nasilje u...

Sportprije 3 sata

Španjolci: Livaković je sve dogovorio s Villarrealom

LIVI, ostani”, skandirali su Bad Blue Boysi više puta na utakmici Dinama i Gorice (4:1), a nakon toga Dominik Livaković...

Sportprije 4 sata

Miami će igrati finale s Denverom

Košarkaši Bostona bili su nadomak historijskog uspjeha i ulaska u finale play-offa NBA lige, no na kraju će tamo protiv...

BiHprije 4 sata

Učestali odroni na brojnim dionicama

Stanje na cestama 30. 05. 2023. u 06 : 25 sati Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina savjetujemo oprezniju...

Oglas
Oglas