- oglas -

Spomen Obilježje

Pročitajte i ovo

Užas: Dvojica Gruzijaca nakon svađe izbola trojicu hrvatskih državljana

Lošinjska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Gruzije u dobi od 25 godina zbog sumnje da su...

Fantastična atmosfera prvog dana Gastro Festa u Novom Travniku

Večeras je u Novom Travniku na Centralnom gradskom trgu započela manifestacija pod nazivom "Gastro Fest" u organizaciji udruge Stari...

ČETIRI PUTA U JEDNOM DANU: Australka (45) navodno silovala maloljetnika od 14 godina

Savannah D. (45) u javnosti se predstavljala kao ljubazna prodavačica zdravih proizvoda...Ali privatno iza lijepog osmijeha vrlo vjerojatno se...
- Advertisement -

Na kraju nećemo pamtiti riječi naših neprijatelja, već šutnju naših prijatelja.

- Advertisement -

(Martin Luther King Jr.)

Uvijek je pravo vrijeme da se uradi ono što je ispravno. Jedino što je ispravno u kolopletu post Daytonske BIH u procesu pred pristupnih euroatlantskih integracija jeste pokušati otkriti da duboko u korijenima povijesne istine i ljubavi leži snaga oslobođenja.


Piše,  Zdenko Antunović

Proces trajne pomirbe i oslobođenja moguće je provesti jedino ako u dubini duše poštujete tragediju svojih donedavnih neprijatelja ili sukobljenih strana u tragičnom ratnom periodu koji je ipak iznjedrio Daytonski mirovni sporazum više kao prekid rata nego trajnog mira, a u naslijeđe nam ostavio nepravedni ustroj   Bosne i Hercegovine po modelu dva entiteta tri konstitutivna naroda. Luđačka košulja nije navučena samo Bosni i Hercegovini nego je sputala i njen duh i stoljećima mukotrpno građenu toleranciju.

Dayton je donio mir ali ne i slobodu hrvatskom narodu. Jer sloboda se ne ogleda samo u tvrdnji biti slobodan nego je ideal slobode – sloboda duha, kako pojedinca tako i kolektiviteta  u ostvarenju društvene ravnopravnosti.

Martin Luther King Junior jedan  od najmlađih dobitnika Nobelove nagrade za mir propovijedao je nenasilno nepokoravanje i građanski neposluh u ustrajnoj borbi za prava američkog crnačkog stanovništva. Povijest svjedoči kako njegovom uspjehu tako i uspjehu američkog društva  na otklanjaju ograničenja slobode jednom kolektivitetu. Ne stoje slučajno na nadgrobnoj ploči njegova groba riječi crnačke duhovne pjesme Napokon slobodan:

Free at last, free at last, thank God almighty I’m free at last (Napokon slobodan, napokon slobodan, hvala ti svemoćni Bože, napokon sam slobodan).

Kao i svaki spomenik pojedincu, kolektivnom određenju ili događaju, bio on tragičan ili slavodobitan, u biti je izražavanje slobode obilježavanja i istovremeno poruka težnje za slobodom onih radi kojih je spomen obilježje i postavljeno.

Fiksacija memorije na tragične događaje konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine u ratnom periodu materijalizirane kroz spomen obilježja nužno bi trebala biti sadržajno određena kao pijetet prema žrtvama i spomen na kolektivnu memoriju koja u BIH u pravilu predstavlja iskaznicu nedavne mučne prošlosti, bilo da se radi o žrtvama Hrvatskog, Bošnjačkog ili Srpskog naroda, svakog građanina ili pojedinca.

Proces sjećanja koji je u pravilu traumatičan nerijetko se dopunjuje neodgovornim promišljanjem povijesti koristeći simbole spomen obilježja kao predmete spora, kao što je nedavno provokativno «postavljanje spomen obilježja na spomen obilježje» ispred gradske vijećnice u Mostaru.

Izgrađivanje odnosa kritičkog odavanja počasti žrtvama rata kao ideal civilizacijskog procesa predstavlja upravo one ideale zbog kojih su i same žrtve žrtvovale sebe kao zalog bolje budućnosti  pri čemu je snaga njihovog oslobođenja u korijenima poštovanja prema njima, prema nama samima i sveobuhvatno prošlom, sadašnjem i budućem  vremenu, a tako i  prostoru odigravanja dogođenih sukoba.

Transparentan odnos društva prema spomen obilježju bilo kojega naroda ili povijesnog događanja tog naroda podrazumijeva kako religijsku, humanističku i društvenu svijest sredine stradanja, gledajući u prvom redu poruku da kolektivna memorija ne smije biti izbrisana, a još manje zamijenjena drugom po kriterijima neke druge povijesne istine.

U protivnom spomenik prestaje biti  poruka sjećanja i promišljanja, a postaje  predmet koji služi poticanju daljnjih sukoba u vremenu i prostoru. Također, spomen obilježje ne smije ovisiti o dnevno političkim odnosima vladajućih i oporbe, većine i manjine, desnog ili lijevog centra kao što se ovisno o smjenama vlasti događa u spomen na  hrvatske žrtve domovinske vojske u Bleiburgu kao spomeniku-simbolu na početak svih daljnjih  stradanja Hrvatskog naroda u novijoj povijesti.
Svaki odnos  prema spomen obilježju duboko zadire u pojedinačnu i kolektivnu memoriju i dakako u slobodu. On ne smije biti politički motiviran, a još manje provokativan.

Naši životi počinju završavati onoga dana kada prestanemo govoriti o stvarima koje su važne.

Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini važna je sloboda.

Zato je važno da se što prije prekine šutnja naših prijatelja i  na spomen obilježja  konačno upišu riječi koje nedostaju: napokon slobodan.

Tek uvažavanjem pojedinačnih tragedija kao zajedničke proživljene nesreće i država Bosna i Hercegovina će u preambulu svoga novog ustava moći upisati riječi:  napokon europska, napokon slobodna.

Najnovije vijesti

Užas: Dvojica Gruzijaca nakon svađe izbola trojicu hrvatskih državljana

Lošinjska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Gruzije u dobi od 25 godina zbog sumnje da su...

Fantastična atmosfera prvog dana Gastro Festa u Novom Travniku

Večeras je u Novom Travniku na Centralnom gradskom trgu započela manifestacija pod nazivom "Gastro Fest" u organizaciji udruge Stari grad Kaštel Novi Travnik. https://youtu.be/fzFj3hydNbk   Organizatori su...

ČETIRI PUTA U JEDNOM DANU: Australka (45) navodno silovala maloljetnika od 14 godina

Savannah D. (45) u javnosti se predstavljala kao ljubazna prodavačica zdravih proizvoda...Ali privatno iza lijepog osmijeha vrlo vjerojatno se krila sasvim druga osoba. Australka je...

Pokrenuta nova istraga protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana

Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznenog djela poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe...

Plenković: Milanović “zloupotrijebio” Hrvate u BiH, koji su žrtve izbornog inženjeringa zadnjih 20-ak godina

Predsjednik Zoran Milanović samo odmaže Hrvatima u BiH i jedino što je učinio je da su se oni, koji su doslovce žrtve izbornog inženjeringa,...

Povezane vijesti