- oglas -

Satelitske snimke pokazuju strahoviti razmjer požara u Grčkoj: “Sami smo, bliži nam se kraj!”

Pročitajte i ovo

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92-...
- Advertisement -

Vatrogasci u nedjelju navečer nisu uspjeli staviti pod kontrolu šumski požar na grčkom otoku Eubeji, a hitne službe širom zemlje i dalje se žestoko bore s više od deset požara, piše Jutarnji.hr.

- Advertisement -

Po izvještajima državne televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspijevaju nastaviti borbu s požarom koji bjesni u obalnome gradu Pefki. Volonteri prevoze starije građane brodicama na sigurno.

“Nemamo vode!” izvikuju ljudi noseći dostupnu vodu u kolicima i kantama dok vatrogasna vozila pune gorivo. Volonteri su odvezli starije osobe do obale gdje će brodicama biti prebačeni na sigurno. Ostali do obale u strahu i očaju dovode svoje ljubimce, uglavnom mačke i pse. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a mještani pokušavaju posjeći stabla da bi spriječili širenje plamena.

Vatrogasni avioni satima nisu viđeni

Grčka televizija Skai izvještava da satima nigdje nisu viđeni vatrogasni avioni.

Gust dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vjetar raspiruje vatru prema sjevernome vrhu drugog po veličini grčkog otoka.

Na Eubeji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuirana. No mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedjelju.

  • Gusti dim vidljiv na satelitskim snimcima

     


“Sami smo. Bliži nam se kraj”, rekao je za „Skai“ Giannis Kotzias, gradonačelnik ugroženog grada Istiaia, na sjeveru Eubeje. Većina stanovnika vjeruje da su ‘ostavljeni’ jer su vatrogasni avioni fokusirani na područja oko Atene. No, grčki dužnosnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

-Nismo mogli biti svuda u isto vrijeme. Zamislite samo šta bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli sjeverno od Atene proširili na gusto naseljena područja – komentirao je jedan vatrogasac.

Koliko su se požari proširili Grčkom najbolje pokazuju satelitske snimke komapnije „Maxar Technologies“. Osim što se jasno vidi da je dim iznad velikog dijela zemlje, snimke pokazuju i razmjere uništenja šuma i naselja na otoku Eubeja.

  • Vatrogasci i stanovništvo ne mogu obuzdati vatru

     


Po nekim izvještajima stanje se sjeverno od Atene u nedjelju stabiliziralo, a vatrogasne ekipe su izvijestile da su uspjele ugasiti neke manje požare. Golemi požari i vladini potezi u ovoj izvanrednoj situaciji potaknuli su kritike vodećih grčkih novina ‘To Vima’.

Naime, prvi put u posljednje dvije godine list je kritizirao premijera Kiriakosa Micotakisa. List, koji obično podilazi grčkoj vladi napisao je da je “vlada prvi put postupno izgubila kontrolu” jer se usredotočila na Atenu, dok je Eubeja bila suočena s “katastrofom stoljeća”.

No ostali su mediji pohvalili vladin sustav upozorenja stanovnika na evakuaciju uz pomoć tekstualnih poruka koji je na vrijeme aktiviran te se pokazao vrlo uspješnim. Naime, dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Kritike upućene vladi i premijeru

Grčka ima jednu od najvećih europskih vatrogasnih flota aviona i helikoptera, premda su neki među njima stari desecima godina. Ipak pomoć je stigla iz cijele Europe i s Bliskog istoka.

Europska unija u nedjelju je u Grčku poslala devet vatrogasnih zrakoplova, gotovo 1.000 vatrogasaca i 200 vozila, koliko ih je trenutno raspoređeno u Grčkoj. Tijekom vikenda pristiglo je više ponuda za pomoć iz pet država članica.

Grčki vatrogasni avioni u funkciji su danju, a tijekom noći ih tehničari pripremaju za operacije sljedećeg dana.

Micotakis je više puta rekao da je prioritet spašavanje života, a ne imovine ili šuma. U Ateni živi oko četiri milijuna stanovnika, dok ih u Eubeji živi oko 220.000, a područje zahvaćeno vatrenom stihijom je vrlo gusta i neprohodna šuma.

Stanje je nešto bolje na Peloponezu. Ondje vatra gori južno od grada Megalopolisa, a još jedan požar izbio je na zapadnom dijelu poluotoka i kreće se prema unutrašnjosti, točnije prema šumovitom području Arkadije, nedaleko od Olimpije

centralna.ba .

Najnovije vijesti

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem i željom za osvetom, ali...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92- 95“  posjetili su danas Općinu...

Busovača i večeras u mraku, zašto bez najave nestaje električne energije

Grad Busovača i okolna naselja i večeras su iznenada ostala bez električne energije. Stanovnici svoje nezadovoljstvo masovno izražavaju putem društvenih mreža, a nikome više nije...

BRUTALNO UBOJSTVO U NJEMAČKOJ: 28-godišnjak ubo majku 111, a očuha 70 puta

U Hannoveru je u srijedu, 7. prosinca, počelo suđenje Ioannisu K. (28) kojeg se sumnjiči za dvostruko ubojstvo krajem svibnja ove godine. Ioannis K. je...

Povezane vijesti