- oglas -

Ruske snage povukle se i s položaja u blizini ruske granice: “U panici su”

Pročitajte i ovo

Realiziran prvi dio projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”

Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila, Osječki puhački orkestar i Vokalni sastav Lašvanske dive u subotu 24. rujna održali su zajednički koncert na Trgu...

SIP BiH izrekao prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestom

Navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao...
- Advertisement -

RUSKE snage povukle su se danas s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protunapada. Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara sjeverno od metropole Harkiva, izvjesili su ukrajinsku zastavu, javljaju mediji.

- Advertisement -

To se dogodilo nakon što su ruske jedinice navodno napustile selo, oko 4 kilometra od ruske granice, koje je okupirano na početku ruske invazije krajem veljače. Moskva je u subotu objavila da povlači snage iz strateških gradova na jugu regije Harkiv. Službeno, Moskva je povlačenje opravdala time da treba pojačati jedinice u susjednoj regiji Donjeck.

“Oslobođenje Izjuma bilo bi najznačajnije ukrajinsko vojno postignuće”

Međutim, mnogi stručnjaci pretpostavljaju da su Rusi pod tolikim pritiskom ukrajinskog napredovanja u regiji Harkiva da su odlučili pobjeći. Od početka rujna ukrajinske su snage ponovno zauzele više od 3000 četvornih kilometara u sklopu protuofenzive, prema vlastitim tvrdnjama.


Ruske su snage ukupno okupirale oko 125.000 četvornih kilometara u Ukrajini, jednu petinu teritorija te zemlje, uključujući i poluotok Krim. Ukrajinski vojnici u pet su dana ponovno zauzeli više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od travnja, tvrde američki stručnjaci.

“Oslobođenje Izjuma bilo bi najznačajnije ukrajinsko vojno postignuće od pobjede u bitci za Kijev u ožujku”, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj analizi situacije u nedjelju. To znači da je rusko planirano napredovanje prema Donbasu sa sjevera propalo, zaključili su stručnjaci.

“Rusi su u panici”

Uz brzo napredovanje ukrajinske vojske na sjeveroistoku zemlje, nisu se sve ruske snage uspjele povući, tvrdi Kijev.

“U području Harkiva neprijateljske jedinice iz 3. motorizirane divizije 20. armije odsječene su od putova opskrbe i u panici su”, objavio je ukrajinski glavni stožer u svom izvješću o situaciji u nedjelju.

“Tijekom posljednja 24 sata ukrajinske snage nastavile su značajno napredovati u regiji Harkiv”, objavila je britanska obavještajna služba u izvješću o situaciji na Twitteru. Nakon teških poraza oko Harkiva Moskva opet otvara perspektivu pregovora s Kijevom.

“Rusija ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali što se proces bude više odgađao, to će biti teže postići dogovor”, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na državnoj televiziji. Pregovori, koji su započeli nedugo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv susjedne zemlje 24. veljače, obustavljeni su mjesecima.

Najnovije vijesti

Realiziran prvi dio projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije”

Limena glazba ,,Lašva’’ Nova Bila, Osječki puhački orkestar i Vokalni sastav Lašvanske dive u subotu 24. rujna održali su zajednički koncert na Trgu...

SIP BiH izrekao prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestom

Navodi se da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora. Središnje izborno povjerenstvo...

Plenković u Livnu podržao Krišto: Večeras smo u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH

Predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora održao se večeras u prepunoj sportskoj dvorani “Dalibor Perković Dali” u Livnu. Pored zajedničke kandidatkinje...

VITEZ: Započeli radovi na proširenju dječjeg igrališta iza Konzuma

Danas su u Vitezu započeli radovi dodatnog uređenja i proširenja dječjeg igrališta „iza Konzuma“, a kao dio projekta P.A.R.K.- Pokreni, aktiviraj, radi, kreiraj, čiji...

Povezane vijesti