Poveži se s nama

Zanimljivosti

Prizor s Blidinja: Hokejaš snimio video klizanja po zaleđenom jezeru

Objavljeno

Mladi hokejaš Amar Lemeš na YouTubeu je podijelio video snimljen na zaleđenom jezeru Blidinje, gdje je nekoliko sati uživao u prirodnim ljepotama ove destinacije.

Niske temperature su uzrokovale da se na jezeru formira ledena površina koju je autor videa odlučio iskoristiti kao podlogu za klizanje. Prizor samog jezera obasjanog suncem djeluje bajkovito.

Jezero se nalazi u središnjem dijelu Parka prirode, a u ovo doba godine predstavlja posebno čaroban prizor. Zbog niskih temperatura voda je veći dio zime zaleđena, što privlači brojne posjetitelje.

Unatoč hladnoći i pandemiji, turisti nisu izostali ni ove godine. Mnogi od njih su došli kako bi uživali u druženju u prirodi, drugi su skijali, a bilo je i onih koji su se okušali u klizanju po jezeru.

Oglas

Izvor: Rama-prozor.info

Oglas

Ljepota i zdravlje

Planinarska tura za vikend: Stazama Erika Brandisa

Objavljeno

Piše

Preporuka za vikend: Planinarska tura: Stazama Erika Brandisa

Organizator: Planinarsko Drustvo “Paklarske Stijene” Travnik

Datum: 23.03.2024. godine – subota
Start: 08:00 sati Zavičajni Muzej Travnik

OPIS: Planinarska tura preko planine Vlašić stazama Erica Brandisa zaista je jedna od najljepših tura u tom području, ali i fizički teška te zahtijeva dobru kondiciju. Tura je duga oko 13,0 km i visinska razlika iznosi oko 1200 metara iznad razine mora, stoga je važno da se pripremite fizički i psihički za ovu avanturu.

Oglas

Osim pripreme za fizičku izdržljivost, važno je i da se opremite adekvatnom planinarskom opremom. Preporučuje se da ponesete odgovarajuće cipele za planinarenje s čvrstim potplatom i podrškom za gležanj, te odjeću koja će vas zaštititi od hladnoće, sunca i vjetra (krema za lice, sunčane naočale …). Također, preporučuje se nošenje ruksaka s dovoljno vode i hrane za cijeli dan (sendvič i čokoladice…)

Program ture:

Polazak, 23.03.2024. godine u 08:00 sati Zavičajnog muzeja Travnik
????????Travnik 508 m.n.v. – Stari grad- Bukovica kapela sv. Ivana Krstitelja 915 m.n.v. Opis: najteži uspon. Savladava se visinska razlika od 400 m na razdaljini od 2,5 km.

????Kapela sv. Ivana 915 m.n.v. – Planinarski dom “Konjska” 1353 m.n.v. Opis: put od kapelice dalje vodi preko livada, sela Velika Bukovica u kome se nalazi i izvor hladne vode. Slijed blaži uspon, ne baš tehnički zahtjevan. Razdaljina od kapelice do doma je cca 2,7 km.

Oglas

????PD “Konjska” 1353 m.n.v. – PD “Devečani” 1763 m.n.v. Opis: na ovom dijelu rute, moguć je snijeg, jak i hladan vjetar. Najduža ruta – 6,7 km)

????PD “Devečani” 1763 m.n.v. -PD “Erik Brandis” na Galici 1509 m.n.v. Opis: dužina rute je cca 2,5 km

Ručak je osiguran za sve sudionike planinarske ture u planinarskom domu Erik Brandis.

Izvor:srednjabosna.ba

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Danas Svjetski dan osoba s Down sindromom

Objavljeno

Piše

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma (trisomija), što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine. Tijekom godina mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se danas obilježava u čitavom svijetu.

Zašto obilježavamo Svjetski dan sindroma Down?
Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo vam približiti osobe sa sindromom Down i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje njihovih prava. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba sa sindromom Down.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa skrećemo pozornost javnosti na potrebu uvažavanja različitosti, te na mogućnosti osoba s Down sindromom.Važno je pružiti podršku osobama s Down sindromom kako bi se što bolje integrirale u društvo.

Izvor: radio Vitez 

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Biciklistički klub “Vitez” otvara biciklističku sezonu: Vožnja Ćirinom prugom

Objavljeno

Piše

OTVARAMO BICIKLISTIČKU SEZONU!
VOŽNJA ĆIRINOM PRUGOMOld Rail Trail: Vitez – Lašva – Vitez

Preporuka: Turistička zajednica SBK/KSB SrednjaBosna.ba

I ove godine Biciklistički klub “Vitez” otvara biciklističku sezonu prvom promotivnom vožnjom na biciklističkoj stazi: Staza stare pruge – Old Rail Trail. Ovo je odlična prilika da se upoznate s dionicom biciklističke staze od Viteza do Busovače te da uživate u prekrasnom krajoliku i svježem zraku.

Preporuka korištenje standardne biciklističke opreme kako bi se osigurala sigurnost i izbjegle eventualne nezgode. To uključuje kacigu, adekvatnu sportsku odjeću, udobne i prikladne cipele, kao i bocu s vodom kako bi se izbjegla dehidracija tijekom vožnje.

Oglas

Iako je izgledno toplo i sunčano vrijeme (dugoročna prognoza) važno je dan ranije provjeriti vremensku prognozu prije odlaska na vožnju i pripremiti se za sve uvjete.

Više o stazi stare pruge na: https://bike.srednjabosna.ba/bike-tour/old-rail-trail/

ORGANIZATOR:
Biciklistički klub “Vitez”

OSNOVNI PODACI O VOŽNJI:
✅Datum: 23.03.2024. godine
✅Start: Gradski trg – Vitez / 12:30 sati
✅Finish: Lašva / povratna tura u Vitez
✅Dužina staze: 30 km
✅Visinska razlika: 100 m
✅Zahtjevnost: lagana staza

Oglas

PRIJAVE: SLOBODNA VOŽNJA

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

VITEZ: Održana javna tribina “Budi donor-Spasi život”

Objavljeno

Piše

U maloj dvorani vatrogasnog doma u Vitezu, sinoć se tražilo mjesto više. Brojni građani, medicinski tehničari, liječnici, osobe iz javnog i političkog života došli su kako bi poslušali zanimljiva i korisna predavanja vezana za prevenciju bubrežne bolesti, simptome, način liječenja, transplantacija, darivanje organa i donorska kartica.

Acc prof dr. Halima  Resić poseban naglasak je stavila na prevenciju ,ukazujući na glavne uzročnike ove podmukle i teške bolesti, a to su visoki krvni tlak i šećerna bolest. Podvukla je također, da prekomjerno i neprimjereno uzimanje lijekova može izazvati teške posljedice na bubrežnu funkciju.

Koordinatorica donorske mreže dipl iur Adela Čomić nešto više je rekla o samoj Donorskoj mreži, njenoj ulozi i značaju.

Govorilo se još i o važnosti donorske kartice a u sklopu tribine prikazan je i jako emotivan dokumentarni film „Život poslije“.

Oglas

Tribinom je odlično moderirala naša Dobrila Močević

Prije i nakon, posjetiteljima tribine,  djelatnici doma zdravlja su mjerili tlak i saturaciju.

Nakon završetka ovog događaja mnogi su se odlučili potpisati donorsku karticu.

Zahvala ide svima, a posebno, Donorskoj mreži u BiH, Udruženju građana „Behar“ Vitez, te domu zdravlja Vitez na pomoći i potpori u uspješnoj organizaciji ove javne tribine.

Oglas

Izvor: radio Vitez

Nastavi čitati

Sport

Općina Travnik domaćin Svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu

Objavljeno

Piše

Sa zadovoljstvom mogu da objavim da će Općina Travnik biti domaćin Svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu, stoji na Facebook stranici načelnika Općine Travnik.

Kako se dalje navodi ovaj jedinstven događaj koji okuplja bosanskohercegovačku dijasporu širom svijeta na jednom mjestu organizovati ćemo od 03.05. – 05.05.2024. godine na našem Vlašiću. 

Nakon dugog procesa apliciranja, organizacija ovogodišnjeg, 19. po redu prvenstva dodjeljena je Općini Travnik na sastanku Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. 

Tako će se naš Travnik pridružiti listi gradova kao što su Linz, Munchen, Birmingham, Ljubljana, Izmir, Piacenza ili Hobro koji su bili domaćini u proteklim godinama, zaključeno je u priopćenju.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Facebook “slavi” dvadeseti rođendan

Objavljeno

Piše

U svojoj 20-godišnjoj povijesti, Facebook, među najraširenijim društvenim mrežama na globalnoj razini, nastavlja svoj put pod “Meta” kišobranom.

Facebook, koji su osnovali Mark Zuckerberg i trojica njegovih prijatelja u studentskoj sobi Univerziteta Harvard 4.veljače 2004. godine, prema informacijama koje je prikupila AA i dalje je najkorištenija platforma društvenih medija u svijetu.

Kompanija je brzo rasla tokom godina širenjem popularnih aplikacija kao što su WhatsApp i Instagram.

Navodno najmanje tri milijarde ljudi svakodnevno koristi jedan od proizvoda ove kompanije.

Oglas

Kompanija Meta, između ostalog, posjeduje i upravlja Facebookom, Instagramom, Threadsom i WhatsAppom.

Izvor: BHRT/AA

Nastavi čitati

Društvo

Zemaljski muzej BiH obilježava 136 godina postojanja

Objavljeno

Piše

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi 136. rođendan, koji već tradicionalno proslavlja zajedno s posjetiocima. To je najstarija moderna kulturna i znanstvena ustanova zapadnog tipa u našoj zemlji.

Uz stalne izložbene postavke, na sva tri odjeljenja, pripremljen je i dodatni sadržaj za sve uzraste.

Cjelodnevnim programom obilježena je 136. godišnjica od osnivanja kulturno-obrazovne institucije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koji je otpočeo predstavljanjem Hagade za javnost.

Centralni događaj je nova stalna izložba “Vodozemci i gmizavci BiH”, autora Adnana Zimića. U historiji Muzeja to je prvi put da su na jednom mjestu prezentirane sve dosad otkrivene vrste herpetofaune u njihovim prirodnim staništima.

Oglas

Priča o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta nastavljena je kroz nesvakidašnju Imagine izložbe “EX-SITU”, Austrijskog kulturnog foruma.

Umjetnici donose svoje viđenje narodnih bajki o zmijama, a među njima je i umjetnica Lala Rašćić koja je svoj rad koncipirala uz pomoć kustosice Etnološkog odjeljenja.

U fokusu obilježavanja rođendana bila je i promocija Glasnika Zemaljskog muzeja BiH, najstarijeg naučnog časopisa u Bosni i Hercegovini.

Cjelodnevni program ispunjen mnoštvom zanimljivih događaja i besplatan ulaz za građane, prilika je koja se ne propušta.

Oglas

Program je također donio i dvije radionice za djecu “Pišem ti bosančicom” i “Potraga za blagom”.

Proslava 136. rođendana tako je zajedno sa posjetiocima protekla u svečanoj, edukativnoj i zabavnoj atmosferi, a sve u cilju učenja i usvajanja novih znanja.

Izvor/autor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Vitežanin u pohodu na najviši vrh južne hemisfere

Objavljeno

Piše

Aconcagua je najviši vrh Južne Amerike, ujedno i obiju Amerika te južne hemisfere. Visina planine je 6962 m, to je ujedno  vrh  planinskog lanca Anda, a nalazi se u Argentini. Mnogi planinari postave si za cilj osvojiti spomenuti vrh jer je isti samo malo preko tisuću metara niži od najvišeg vrha Himalaja, što ga čini drugim najvišim vrhom na svijetu te spada pod Seven summits, ili Sedam svjetskih vrhova.

Aklimatizacija traje malo duže, no kako kažu planinari s iskustvom penjanja na vrh Aconcagua, uspon jeste kondicijski izuzetno zahtjevan, ali izdržljiv te je najbolje krenuti u ovu ekspediciju u siječnju ili veljači kada je snijega najmanje i kada je vrijeme najstabilnije.

Na ovu ekspediciju se odlučio i Vitežanin Nenad Rajić u pratnji s ostatkom ekipe te su mu iz njegovog HPD Vitez poželimo sreću.

Sretno našem Nenadu Rajiću na još jednoj u nizu ekspediciji, ovaj put ide u Južnu Ameriku i penje njen najviši vrh Aconcagua 6.962 m/n dav.
Sretno Nenade i Ilija kao i ostatku ekipe.
Želimo vam vedro vrijeme i lagane noge!

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Banjaluka: Besplatan parking za građane Srbije

Objavljeno

Piše

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković odlučio je i ove godine pokloniti besplatan parking građanima Srbije na području koje administrativno pripada ovom gradu, prenosi Klix.

Tako je Stanivuković na društvenim mrežama poručio da ovo radi u znak zahvalnosti prema “matici Srbiji”.

U znak zahvalnosti za svu podršku koju nam naša matica Republika Srbija pruža permanentno godinama unazad donijeli smo odluku da i tokom 2024. godine građani koji posjeduju vozilo sa registarskim oznakama Republike Srbije besplatno parkiraju na teritoriji grada Banje Luke. Banja Luka je zahvalna, poručio je Stanivuković.

Treba napomenuti da će građani Banje Luke i ostali bh. državljani parking morati i dalje plaćati.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Muzikaprije 2 sata

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza...

Društvoprije 2 sata

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje. Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog...

Promoprije 2 sata

Poznati trgovački lanac “Sinsay” otvara poslovnicu u Travniku, prilika za posao!

Poznati trgovački lanac “Sinsay” uskoro otvara trgovačku radnju u Travniku. Lokacija još nije poznata ali na svojoj Instagram stranici objavili su oglas...

Društvoprije 2 sata

OO HDZ BiH Vitez zajedno s Udrugama Domovinskog rata HVO-a Vitez obilježio  16. travnja 1993. – početak sukoba na općinu Vitez

Općinski odbor HDZ BiH Vitez i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez u ponedjeljak, 16. travnja 2024. godine položili...

Društvoprije 3 sata

JKP „Vilenica -Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik nabavila za svoje potrebe auto dizalicu sa košarom

JKP “Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik je nabavila teretno vozilo auto dizalicu sa košarom. Vozilo, osim standardnih tehničkih osobina, posjeduje radnu...

Crna kronikaprije 3 sata

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u...

BiHprije 3 sata

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar....

Crna kronikaprije 3 sata

Poznat datum sahrane bučićkog župnika fra Nikice Zlatunića

U noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima. Posljednji ispraćaj...

Oglas
Oglas
LM