Poveži se s nama

Središnja Bosna

Početkom godine na Vlašiću I. zabavna manifestacija “Lažov godine”

Objavljeno

Portal Centralna.ba i udruga PRONT predstavljaju Vam manifestaciju koja će vas nasmijati do suza. I.zabavna manifestacija u laganju “Lažov godine” održat će se na Galici – Vlašiću u Planinarskom domu Erik Brandis, 05.01.2024. godine sa početkom u 18 sati.

Organizatori najavljuju zabavu koja će vas nasmijati do suza, uz sjajnu gastronomsku ponudu, domaćih delicija sa Vlašića, glazbeni program  koji će vas zabavljati do ranih jutarnjih sati, ali i vrijedne nagrade za pobjednike u laganju.

Organizatori će na ovaj spektakl i zabavu punu smiejha pozvati i prijatelje sa Blidinja, jer su nam oni bili inspiracija za ovu manifestaciju, a dali će se pobjednik sa Blidinja prijaviti na Vlašić ostaje da vidimo.

Oglas

Organizatori su za pobjednike osigurali i nagrade, prelazni pehar, medalje i diplome.

Oglas

Društvo

Čaroban početak “Božićne bajke” u Kiseljaku

Objavljeno

Piše

Pjesmom “Samo da rata ne bude” Balašević tribute band “Tajni gaz” otvorio je ali i odjavio prvu večer manifestacije “Božićna priča by Sky Cola” u Kiseljaku.

Ova tradicionalna manifestacija u Kiseljaku organizirana je od strane udruge mladih Kiss i Općine Kiseljak a započela je paljenjem i blagoslovom prve adventske svijeće.

Nakon toga, svi posjetitelji nastavili su druženje uz dobru glazbu ali i gastro ponudu dok su oni mlađi strpljivo čekali svoj red na besplatno klizanje

Posebnu pažnju ove je godine izazvao transformirani prostor tzv. Administrativno poslovnog centra koji je pretvoren u pravu božićnu bajku.

Za vremenske neprilike nema bojazni jer je i ove godine na Trgu kneza Radoje postavljen veliki grijani šator a program se nastavlja već narednoga vikenda, petak, subotu i nedjelju, kada posjetitelje očekuje raznovrstan glazbeni program, paketići za djecu, ribarska večer i još mnogo toga.

Projekt podržali, Općina Kiseljak, predsjednica FBiH Lidija Bradara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH, JP Elektroprivreda HZ HB, Sarajevski kiseljak, Juicy, Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti, Ministarstvo obrazovanja KSB, predsjedatelj Sabora KSB, HT Eronet…

Nastavi čitati

Društvo

U subotu donatorska večera za svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju

Objavljeno

Piše

U subotu, 9. prosinca u restoranu Gastro Globus u Zagrebu biti će organizirana svečana donatorska večera za izgradnju svetišta Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju. Večera se održava pod motom: Obnovimo zavjet za svetište sv. Ive.

Organizator večere je župa Sv. Ivana Krstitelja Podmilačje, u suradnji sa Udrugom prijatelja kraljevskog grada Jajca te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Večeri će prethoditi sveto euharistijsko slavlje u 17.00 sati u župnoj crkvi na Sigetu koje će predvoditi Tomo Vukšić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski.

Ukoliko želite sudjelovati na svečanoj večeri kojom se sakupljaju sredstva za obnovi i izgradnju ovog najstarijeg svetišta u Bosni i Hercegovini možete se informirati na slijedeći način:

Oglas

Email: zupapodmilacje@gmail.com

Mobitel: +387 63 445 232
Nastavi čitati

Društvo

SREDNJA BOSNA: Učenik napisao email školi “Dolazim u jutarnjim satima, spremite se na krvoproliće, želim vam sve najbolje”

Objavljeno

Piše

Maloljetnici koji su u mailu poručili da će izvršiti krvoproliće u Mješovitoj srednjoj školi u Donjem Vakufu, pohađaju ovu školu, potvrđeno je za portal “Avaza”.

Provjeravaju se navodi zbog čega su zaprijetili krvoprolićem.

 

Oglas

 

Policijski službenici, Federalne uprave policije, podsjećamo, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona jučer su identificirali i locirali dva maloljetna lica iz Donjeg Vakufa zbog ozbiljnih prijetnji.Asistenciju prilikom realizacije akcije pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

U mailu, koju su poslali na adresu škole, kako saznajemo, navodi se sljedeće:

Oglas

– Dragi kolektive MSŠ DV

Nadam se da ovaj mail čitate u zdravlju jer ga ubrzo nećete imati, no želim vam dati do znanja ozbiljnu prijetnju koja se nadvila nad vašim jadnim malim i bijednim životima. Ja sam bio učenik vaše škole i poznajem kakve ste fukare. Tako da draga moja gospodo došlo je i mojih pet minuta po naplatu stresa koje sam proživio sa vama. Jedino mi je žao učenika koji će ispaštati zbog vas. Ne želim baš da vam preporučim ignoriranje ove poruke i opasnosti koja vas sljeduje. Sutra, tj. u petak 01. 12. 2023. dolazim u jutarnjim satima. Spremite se na krvoproliće želim vam sve najbolje (naravno do sutra).

U potpisu: Fantom.

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

U Novom Travniku obilježen Međnarodni dan osoba s invaliditetom

Objavljeno

Piše

Danas je u krcatom Domu kulture u Novom Travniku u organizaciji udruge Osmijeh obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Pored članova udruge Osmijeh nastupili su članovi glazbene škole Jakova Gotovca, učenici osnovnih škola, a voditelj i animator bio je sjajni Dragoslav Pelc.

Članovi Roraty cluba iz Zenice i ostalih članova Rotary cluba iz Austrije uručlli su vrijednu donaciju ortopedskih pomagala udruzi Osmijeh.

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

VITEZ: Duhovno predavanje uz don Ledića

Objavljeno

Piše

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Vitez kao i ranije pred Božić organizira za duhovno predavanje.

Duhovno predavanje predvodit će don Ante Ledić u prostorijama HKD Napredak podružnica Vitez 7.12.2023. (četvrtak) u 19:30.

Don Anto Ledić je rođen 1967. godine na Kupresu, gdje je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju za odgoj klera u Dubrovniku. Studirao je na Vrhbosanskoj teološkoj školi u Sarajevu, diplomirao pri zagrebačkom Teološkom univerzitetu, magistrirao na Pedagoškom fakultetu u Zenici, a 22.1.2014. doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Oglas

Poziv svećenika vrhbosanske nadbiskupije obavlja od 1993. godine kada je bio u Sarajevu gdje je službovao tri godine, nakon čega odlazi u Žepče, osam godina je bio u Solakovoj Kuli i Obrima kod Konjica, obavljao je i funkciju ravnatelja Katoličke škole u Konjicu, nakon čega odlazi u Travnik pa osam godina na funkciju ravnatelja u Katoličkom školskom centru “Sveti Pavao” u Zenici te u Novi Travnik kao župnik.

Svi su dobro došli.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Subvencioniranje boravka djece u predškolskim ustanovama na području SBK

Objavljeno

Piše

Vlada Kantona Središnja Bosna je 19. listopada 2023. godine donijela Odluku o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Središnja Bosna (Sl. novine KSB; broj: 13/23).

Odlukom je definirano subvencioniranje boravka djeteta u predškolskoj ustanovi u 100% -tnom, 50% -tnom i 30% – tnom iznosu.

Odobrena visina subvencije, za isti iznos, umanjuje vašu mjesečnu obavezu prema predškolskoj ustanovi, sve dok traje to pravo.

Oglas

Roditelj/staratelj zahtjev (zahtjev dostupan na web stranici Ministarstva ili isti možete dobiti u ustanovi) za ostvarivanje prava na
subvencioniranje podnosi Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa (daljnjem tekstu: Ministarstvo) posredstvom predškolske ustanove u kojoj dijete boravi (predškolska ustanova zaprima Zahtjev roditelja, pomaže roditeljima prilikom kompletiranja potrebne dokumentacije i u njihovo ime dostavlja Zahtjev s priloženom dokumentacijom Ministarstvu).

Roditelj zahtjev s potrebnom dokumentacijom može i osobno podnijeti Ministarstvu. O zahtjevu za ostvarivanje prava na subvencioniranje boravka rješenjem odlučuje Ministarstvo.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

FUP otkrio dva maloljetnika: Prijetili da će počiniti masakr u školi u Srednjoj Bosni

Objavljeno

Piše

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona su identificirali i locirali dva maloljetna lice iz Donjeg Vakufa, koja su putem e-maila uputila prijetnju da će izvršiti krvoproliće u Mješovitoj srednjoj školi u Donjem Vakufu, saznaje portala “Avaza”.

Asistenciju prilikom realizacije akcije pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati

Sport

KMF Vitez bolji od futsalera Jajca

Objavljeno

Piše

Futsaleri NK Jajce su u nedjelju u okviru petog kola Prve lige FBiH sa 4:3 poraženi od KMF Vitez.

Jajčani su odlično otvorili utakmicu i poveli sa 2:0 golovima Amira Nasupa i Adina Zekana. Uslijedila je obostrano otvorena igra sa brojnim šansama na obje strane ali su se golmani istakli sjajnim intervencijama. Domaćin golom Aldina Ribe u posljednjim sekundama prvog dijela smanjuje na 2:1. Kapiten Amir Nasup izlazi zbog povrede što je bio veliki hendikep za goste pošto su ionako imali smanjen roster zbog nedolaska četiri standardna igrača.

Ipak u drugom poluvremenu jajački futsaleri golom Kosovca povećavaju vodstvo na 3:1 te imaju četiri čiste šanse kod tog razultata da riješe utakmicu. Uslijedio je pritisak Vitežana, ponovno je Ajdin Mehmedović nesavladiv. Ipak, od 26. do 33. minute Vitežani postižu tri gola i preokreću na 4:3. Uslijedila je opsada gola domaćina, redaju se „mrtve“ prilike za Jajčane ali je vratar Faruk Spahić sada nesavladiv. U posljednjem napadu Jajčani traže i penal ali sudijska zviždaljka se nije oglasila pa je meč završen nezasluženom pobjedom domaćina.

Oglas

Bio je ovo drugi poraz NK Jajce pa se sada nalaze na trećem mjestu a u idućem kolu dočekuju drugoplasiranu Usoru.

MNK Vitez – NK Jajce 4:3 (1:2)

VITEZ- Sportska dvorana. Gledatelja 200. Sudije: Ušanovič Jasmin (Goražde) i Mirza Tičić (Sarajevo). Delegat: Mršo Almedin (Goražde).

Oglas

Strijelci: 0:1-Nasup Amir (2.), 0:2- Zekan Adin (6.), 1:2- Ribo Aldin (20.), 1:3- Kosovac Zijad (23.), 2:3-Šibčić Asim (26.), 3:3-Ribo Aldin (28.), 4:3-Luković Aladin (33.)

MNK Vitez: Spahić Faruk, Šibčić Asim, Dizdarević Kenan, Ramić Erdin, Luković Aladin, Spahić Aldin, Berbić Ahmed, Aganović Bajro, Alispahić Emir, Mujkić Mugdin, Ribo Aldin, Zatagić Elmin, Kermo Anes, Čelebić Kasim . Trener: Zukan Admir.

NK Jajce: Mehmedović Ajdin, Kosovac Zijad, Nasup Amir, Lizalović Ahmed, Čosić Jasmin, Crnac Zinedin, Nasup Adnan, Kahrić Muamer, Zekan Adin i Halaba Aldin.Trener: Crnac Zinedin.

Oglas

Žuti kartoni: Ribo Aldin, Aganović Bajro, Halaba Aldin, Mehmedović Ajdin.

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Travničanin Leon Bralić osvojio je nagradu za najbolju interpretaciju na Kids Stars festivalu u Sarajevu

Objavljeno

Piše

Travničanin Leon Bralić u subotu 02.12.2023 u Domu mladih- Skenderija na prvom međunarodnom festivalu dječje muzike Kids Star festival osvojio je nagradu za najbolju interpretaciju u kategoriji male zvijezde.

Sarajevo je u subotu bilo regionalni centar dječije pjesme. Kids Star 2023 festival očarao je sve prisutne prikazom nevjerojatne raznolikosti muzičkog talenta među djecom. Impresivan broj prijava jasno ukazuje na snažan interes djece i njihovih mentora iz regije, naglašavajući važnost ovog prvog sarajevskog festivala “Kids star” 2023.

 

Oglas

Svaka izvedba na festivalu bila je poput dragulja koji je sjajio na pozornici, odražavajući bogatstvo muzičke kreativnosti među mladim izvođačima.

Ova manifestacija ne samo da je pružila priliku da se otkriju novi talenti, već i da se podrži strast prema muzici među najmlađima.

 

Oglas

Ponosni smo na sve učesnike festivala.

Čestitamo pobjednicima i vidim se iduće godine u još ljepšem izdanju “Kids star” festivala

POBJEDNICI prvog Međunarodnog festivala dječije muzike Sarajevo “Kids star”2023.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 8 sati

Čaroban početak “Božićne bajke” u Kiseljaku

Pjesmom “Samo da rata ne bude” Balašević tribute band “Tajni gaz” otvorio je ali i odjavio prvu večer manifestacije “Božićna...

Društvoprije 8 sati

U subotu donatorska večera za svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju

U subotu, 9. prosinca u restoranu Gastro Globus u Zagrebu biti će organizirana svečana donatorska večera za izgradnju svetišta Sv....

Sportprije 10 sati

Leclerc potpisao novi ugovor s Ferrarijem. Zarađivat će 50 milijuna eura godišnje

TALIJANSKI mediji tijekom ponedjeljka su objavili kako su Ferrari i 26-godišnji Monegašanin Charles Leclerc produljili ugovor koji sada traje do...

BiHprije 10 sati

Bosna i Hercegovina sudjeluje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ

EU CODE WEEK Bosna i Hercegovina s velikim entuzijazmom najavljuje sudjelovanje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ,...

Društvoprije 11 sati

SREDNJA BOSNA: Učenik napisao email školi “Dolazim u jutarnjim satima, spremite se na krvoproliće, želim vam sve najbolje”

Maloljetnici koji su u mailu poručili da će izvršiti krvoproliće u Mješovitoj srednjoj školi u Donjem Vakufu, pohađaju ovu školu,...

Crna kronikaprije 11 sati

RASPISANA MEĐUNARODNA POTJERNICA ZA OSUMNJIČENIM ZA LIKVIDACIJU DJEVOJČICE IZ SJEVERNE MAKEDONIJE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije raspisalo je potjernicu za prvoosumnjičenim za organizovano ubistvo Vanje Gorčevske (Đorčevske) i Pančea Žežovskog. Ljupče...

Društvoprije 14 sati

U Novom Travniku obilježen Međnarodni dan osoba s invaliditetom

Danas je u krcatom Domu kulture u Novom Travniku u organizaciji udruge Osmijeh obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Pored...

Društvoprije 14 sati

VITEZ: Duhovno predavanje uz don Ledića

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Vitez kao i ranije pred Božić organizira za duhovno predavanje. Duhovno predavanje predvodit će don...

Oglas
Oglas
LM