- oglas -

Par iz Srednje Bosne u braku 38 godina i imaju 10 djece

Pročitajte i ovo

Savjeti uz koje ćete zauvijek istjerati moljce iz ormara

Izvadili ste iz ormara svoju omiljenu vunenu vestu, a s njom je na sunce izletio i moljac? To je...

Croatia Airlines, Obzor putovanja i Aerodrom Saraevo predstavili letove koji će spajati BiH s Europom

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, Obzor putovanja i Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su u Sarajevu predstavili letove koji će...

PLEHAN – Za nastavak gradnje Franjevačkog samostana na Plehanu potrebna daljnja potpora

U župi sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini 30 godina nakon ratnog egzodusa još nisu zacijeljele ratne...
- Advertisement -

“Ljubav nas je držala i sačuvala sve ove godine, tačnije 38 bračnih godina. Ljubav jednoga prema drugome i ljubav prema djeci”, ovim riječima svoj brak krunisan s čak 10-ero djece opisuje Josipa Brtan, naša sugrađanka.

- Advertisement -

Za Jajce Online je ispričala ovu iskrenu, ali i hvale vrijednu priču o životu i braku sa suprugom Ilijom. A iz ove priče bi današnje generacije mogle mnogo toga naučiti.

“Upoznali smo se 1982. godine kada sam ja imala 18, a on 22 godine. Bili smo komšije i tako je sve počelo. Godinu dana kasnije vjenčali smo se i dobili prvo dijete”; priča nam Josipa.

Nisu imali plan da osnuju tako veliku obitelj, ali kako dodaje, prihvatili su božje namjere i tako postali roditelji njih 10. Redoslijedom od najstarijeg ka najmlađoj, to su: Jurica, Marina, Mario, Nikola, Ivan, Josip, Antonio, Ilijana, Renata, Lea Elizabet.

“Teško je i izazovno bilo, u jednom trenu ih je istovremeno 6 išlo u školu. Tražila sam pomoć od Crvenog križa, načelnika, ali jedino nam je crkva pomogla i to fra Nikica Vujica i nekadašnji gvardijan Ilija Stipić”, iskrena je Josipa.

Dugo su čekali I na obnovu kuće, koju su konačno obnovili uz pomoć dobre žene iz Švicarske. Ona je potaknuta pričom Josipine sestre pokrenula akciju i prikupila novac od kojeg su uspjeli ostvariti dugo sanjanu obnovu.

Period rata bio je težak za ovu obitelj. Josipa je provela čak nekoliko mjeseci sama s djecom bez supruga u Splitu, a i sam povratak u Jajce je bio težak i izazovan.

“Bio je period kada suprug nije radio. Tražila sam pomoć, znala sam provesti dan u općini čekajući da me nekadašnji, ali i aktuelni načelnik primi na razgovor. Stajala sam u redu žedna i gladna, ali nikada nisu imali vremena za mene”, ističe.

Čekanje na pomoć, bilo joj je teško, kako navodi, jednako kao i ratni period. Ali izborila se uspješno sa svime i nije odustajala. Pri samoj pomisli na to, zapitala bi se: “Kuda bih ja sama s djecom?” i nikada nije dozvolila da se odgovor ostvari, jer je ostajala uz svog supruga i djecu, kako se kaže “u dobru i zlu”.

Svoje roditelje je izgubila prije rata, a i suprug je rano ostao bez oca, tako da je faktički sama, uz povremenu pomoć svekrve, odgajala djecu, dok je on radio. Ova skromna i iskrena žena nije pohađala srednju školu, naprotiv ima samo nekoliko razreda osnovne škole, ali ono u čemu je apsolutno apsolvirala jeste životna škola.

“Današnja omladina ne misli na posljedice, a djeci je dopušteno mnogo toga. Ja sam svoju odgajala tako da osjete kako je to kad se nema. Danas sam ponosna na sve njih i na to kakve sam ljude od njih napravila. Izvela sam ih na pravi put i naučila koliko su važni sloga, mir i ljubav”, naglašava Josipa.

Dodaje kako je u domu Brtana oduvijek bilo složno, a što ih je više to je bolje i radosnije. Danas se zato radosno okupe u vrijeme blagdana, a s ponosom ističe I da je baka čak sedmoro unučadi.

Za kraj ovog inspirativnog razgovora poručuje kako ju je suprug osvojio osobinama, a iste te osobine drže ih zajedno i danas. U nadi da će se i mladi naraštaji naučiti strpljenju, poštivanju i ljubavi.

IZVOR: (Jajce Online)

CENTRALNA.BA

Najnovije vijesti

Savjeti uz koje ćete zauvijek istjerati moljce iz ormara

Izvadili ste iz ormara svoju omiljenu vunenu vestu, a s njom je na sunce izletio i moljac? To je...

Croatia Airlines, Obzor putovanja i Aerodrom Saraevo predstavili letove koji će spajati BiH s Europom

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, Obzor putovanja i Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su u Sarajevu predstavili letove koji će u narednom razdoblju spajati Bosnu...

PLEHAN – Za nastavak gradnje Franjevačkog samostana na Plehanu potrebna daljnja potpora

U župi sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini 30 godina nakon ratnog egzodusa još nisu zacijeljele ratne rane. Svi se slažu kako...

Olivera Ćirković o Mirnesi za “Avaz”: Nije izdržala pritisak, ovo joj je pametna odluka

Nakon višemjesečne potrage, Mirnesa Bešlić, porijeklom iz Busovače, predala se policiji na aerodromu u Stuttgartu, objavili su danas njemački mediji. Za portal “Avaza“ ovo je...

Procurila fotografija mlade Hercegovke koja je zavela Zdravka Mamića

Nakon vijesti o mogućoj, trećoj ženidbi Zdravka Mamića s trideset godina mlađom djevojkom iz Hercegovine, u medijima se pojavila i fotografija djevojke za koju...

Povezane vijesti