Poveži se s nama

Vijesti

O LIJEPA, O DRAGA, O SLATKA SLOBODO: Svim građanima Trećeg čestitamo obljetnicu utemeljenja HRHB-a, danas jedinog multietničkog entiteta u BIH

28. kolovoza dan je kada se, u ovim, za hrvatski narod u BiH,  teškim povijesnim trenucima, prisjećamo dana kada je utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta u očuvanju hrvatske opstojnosti na ovim prostorima.

Objavljeno

28. kolovoza dan je kada se, u ovim, za hrvatski narod u BiH,  teškim povijesnim trenucima, prisjećamo dana kada je utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta u očuvanju hrvatske opstojnosti na ovim prostorima.

Stoga, danas na 19. obljetnicu utemeljenja HR-HB, još jednom želimo iskazati dužno poštovanje svim hrvatskim vitezovima koji su svojom nesebičnom žrtvom utrli put stvaranju Herceg-Bosne, i koji su herojski darovali svoje živote u obrani Domovine, a svim pripadnicima HVO-a, članovima obitelji poginulih branitelja, invalidima Domovinskog rata, utemeljiteljima HR-HB-a, te svima onima kojima je Herceg-Bosna u srcu, čestitamo 19. obljetnicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA                                              UDRUGA ORGANIZATORA

Oglas

DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR                                                OTPORA HVO U BIH

brigadir Petar Zelenika                                                                 brigadir Jadran Topić

 

Oglas

 

Oglas
Oglas

Društvo

Donatorska večera za najstarije svetište u BiH

Objavljeno

Piše

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, mjesto brojnih zavjeta, molitava, ali i čudesnih uslišanja, minirana je ožujku 1993.

U subotu, 9. prosinca u 18 sati u restoranu Gastro Globus u Zagrebu održat će se svečana donatorska večera za izgradnju svetišta Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca. Večera se održava pod motom “Obnovimo zavjet za svetište sv. Ive”.

Večeru organizira župa Sv. Ivana Krstitelja Podmilačje u suradnji s Udrugom prijatelja kraljevskog grada Jajca te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Oglas

Večeri će prethoditi sveto euharistijsko slavlje u 17 sati u župnoj crkvi na Sigetu koje će predvoditi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Cilj donatorske večeri je prikupljanje sredstava za pomoć u dovršetku izgradnje nove župne crkve u Podmilačju.

– Svima je poznato da je Podmilačje jedinstveno svetište na našim prostorima i šire. Stjecište je svih ljudi koji traže u ovome svetom mjestu duhovni i tjelesni mir kao i lijek za svoje ranjenosti. Sakralni objekti koje gradimo služe upravo i toj svrsi. Svojim sudjelovanjem u ovoj dobrotvornoj večeri doprinijet ćete ovoj plemenitoj misiji – navodi se u dopisu koji nam je u ime organizatora poslao župnik fra Filip Karadža.

Oglas

Svetište u Podmilačju jedno od najstarijih i najpoznatijih u Bosni i Hercegovini. Datira iz 15. stoljeća kada je, vjeruje se, i sagrađena stara crkvica u gotičkom stilu. Mjesto je to brojnih zavjeta, molitava, ali i čudesnih uslišanja u kojem se svake godine okupe tisuće vjernika.

Najveći ožiljci u Podmilačju ostali su od devedesetih godina prošloga stoljeća. U ožujku 1993. srpska je vojska do temelja razorila svetište.

Sve što je tada spašeno bio je čudotvorni kip svetoga Ivana Krstitelja. S izgradnjom nove crkve krenulo se u ožujku 2004. godine, ali ona još nije završena.

Oglas

Svi koji žele sudjelovati na svečanoj večeri kojom se prikupljaju sredstva za obnovu i izgradnju svetišta detaljnije informacije mogu dobiti putem e-maila zupapodmilacje@gmail.com.

Nastavi čitati

BiH

Petar Ćorluka: Izgradnja tvornice kartonske ambalaže bliži se kraju, sljedećih dana kreće testna proizvodnja

Objavljeno

Piše

Tvrtka Violeta privodi kraju novu veliku investiciju, a riječ je o tvornici kartonske ambalaže u Grudama.
Kako je za BiznisInfo.ba ekskluzivno kazao vlasnik Violete Petar Ćorluka, svi radovi su pri kraju i već u sljedećoj godini proizvodi iz ove tvornice će biti na tržištu. Prema njegovim riječima, trenutno se instalira oprema i za nekoliko dana će početi testna proizvodnja.

– Kapacitet tvornice će biti 60.000 tona u jednoj smjeni a proizvodit će se visokokvalitetna ambalaža za razne vrste robe: voće, povrć, keks, meso… Riječ je o vrlo zahtjevnim, tzv. “shelf-ready” kutijama koje koriste moderni trgovački lanci – kazao je Ćorluka za BiznisInfo.ba.

Prema njegovim riječima, tu vrstu ambalaže ne proizvodi nitko u Bosni i Hercegovini a cilj njegove tvrtke i jeste da rade ono što ne rade drugi.

Oglas

– To se do sada uvozilo, a od sljedeće godine ne samo da se neće morati uvoziti već će se i izvoziti. Već smo dogovorili izvoz u nekoliko zemalja, među njima su Albanija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija… – kazao je ovaj poduzetnik.

Inače, ovo je samo jedan od projekata hercegovačkog giganta. Između ostalog, ranije su najavili i gradnju trgovačkog centra i hotela u centru Gruda. Upitali smo Ćorluku u kojoj fazi je ovaj projekt.

– Dobili smo građevinsku dozvolu i gradnja treba uskoro započeti. Mi kada je u pitanju gradnja nikada ne žurimo jer kad se žuri onda to ne može biti kvalitetno urađeno, ali sve bi trebalo biti završeno u sljedeće 2 do 3 godine – istaknuo je Ćorluka.

Oglas

Upitali smo ga i ima li u planu neke nove investicije ili akvizicije.

– O tome ćemo razgovarati kad završimo ove tekuće investicije. Ali ja sam potpisao da ulažem sve što zaradimo. Meni kao vlasniku ne treba ništa, ne mislim uzimati ništa, sve što zaradimo mi ćemo dalje investirati – zaključio je Ćorluka.

Podsjetimo da je Violeta također preporodila čapljinsku Lastu koja je ove godine ponovno osvojila srca kupaca širom BiH ali i šire.

Oglas
Nastavi čitati

Sport

Javni poziv za dostavu prijedloga kandidata za “Izbor najboljeg sportiste SBK za 2023”

Objavljeno

Piše

Sportski savez Kantona Središnja Bosna objavio je  Javni poziv za dostavu prijedloga kandidata za „izbor najboljeg sportiste Kantona za 2023. Godinu“ . Kompletan dokumet sa prilozima možete preuzeti OVDJE

Nastavi čitati

Društvo

Javni natjećaj za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Općini Novi Travnik

Objavljeno

Piše

Na zahtjev Općine Novi Travnik, Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, objavila je javni natjećaj za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Općini Novi Travnik.

Natjećaj je raspisan za radno mjesto Pomoćnik načelnika – šef Ureda – 1 (jedan) izvršitelj.

JAVNI KONKURS za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Općini Novi Travnik

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Kako je mladić iz Brazila postao katolički svećenik u BiH i što ga je dovelo u Vukovar

Objavljeno

Piše

Ovako svoju životnu priču počinje Paulo Henrike dos Santos Coelho, imenjak i zemljak slavnog romanopisca bestselera, poput “Alkemičara” i “Dnevnika jednog čarobnjaka”. Paulo Coelho mlađi ne vjeruje u čarolije i alkemiju. On je, od malih nogu, posvećen Bogu i na čudesan način je dospio u BiH. Još 2011. godine, kao mladić s nepunih 18 godina, odlučio je postati katolički misionar. Nije znao gdje će ga put odvesti niti je mogao birati, objavio je portal srpskainfo.com.

Ždrijebom dobio BiH

– Ždrijebom sam dobio BiH. Iskreno, ne samo da nisam znao jezik, nisam znao ni da BiH postoji. Ali sada sam pravi Bosanac i Hercegovac – kaže Paulo na odličnom hrvatskom, bošnjačkom ili srpskom jeziku koji mladi svećenik taktično zove “ovaj vaš jezik”. Vlč. Paula koji služi u Vogošći kod Sarajeva novinari portala srpskainfo.com zatekli su u Vukovaru. Došao je, kaže, odati počast žrtvama Vukovara, a namjera mu je, dodaje, pokloniti se i drugim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije. – Odavno sam želio doći u Vukovar – kaže Paulo. Paulo Coelho je rođen 1993. u Santo Andrei u Brazilu, a odrastao je u São Paulu, metropoli koju smatra svojim zavičajem. – Nije mi bilo lako navići se na te vaše ljupke male gradove. Recimo, Vukovar ili Vogošća su, otprilike, kao moje susjedstvo iz djetinjstva, a čak i Sarajevo je manje od jednog kvarta u São Paulu – kaže Paulo Coelho. Ipak, BiH ga je, veli, očarala, kao i njegove roditelje i brata, koji su prije dvije godine došli iz Brazila čestitati mu što je zaređen za đakona. Paulo je krajem 2011. došao u sjemenište “Redemptoris Mater” u Vogošći. Filozofsko-teološki studij završio je na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu 2018. godine.

Oglas

Nova domovina BiH

– Od prvog dana me je BiH očarala, prije svega nevjerojatnom prirodom. Ima sva 4 godišnja doba, možemo uživati u buđenju proljeća, zlatnoj jeseni, bajkovitoj zimi. Jednostavno, vidim Božju prisutnost, ne samo u ljudima nego i u prirodi – kaže Paulo uz čaroban, gotovo dječački osmijeh, koji prati ove duboke i ozbiljne misli. Kaže, ostat će u BiH, to je njegova nova domovina, osim ako ga “Onaj odozgo” ne pozove na neko drugo mjesto. – Ako se to dogodi, bit će mi žao napustiti ove divne ljude, ne samo katolike nego sve ljude u BiH – kaže Paulo Coelho, sada pravi Bosanac i Hercegovac iz São Paula, katolički svećenik na službi u Sarajevu.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Danas po kotlinama dugotrajna magla, sunčanije u drugoj polovini dana

Objavljeno

Piše

U Bosni danas po kotlinama dugotrajna magla ili niska oblačnost. Sunčanije u drugoj polovini dana. Pretežno sunčano vrijeme na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -1, na jugu zemlje do 3 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5, na jugu do 10 stepeni.

U Sarajevu niska oblačnost ili magla prijepodne. Sunčanije u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -4, a najviša dnevna oko 2 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Vrhunski pedijatar Dr.Borko Rajič: I pedijatar i roditelj djetetu žele najbolje

Objavljeno

Piše

Nastavi čitati

Društvo

NASTALI U TIJEKU RATA: Kazalište Travnik u Jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (FOTO)

Objavljeno

Piše

Hrvatsko amatersko kazalište Travnik u Jankovićima u srijedu navečer proslavilo je 30.godina svog postojanja. U moderno uređenoj zgradi skupio se veliki broj ljudi,.koji su jedan dio svog života ostavili i kazalištu u Jankovićima.

Pored Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik je drugo Hrvatsko kazalište u Bosni i Hercegovini.
Ove godine se obilježava trideset godina rada ove značajne institucije, ustanove ili ni sami ne znamo kako je nazvati, obzirom da se ne nalazi na proračunu ni općine ni županije nego samofinasiranjem i ogromnim trudom i zalaganjem ustrajava i obilježava ovaj veliki jubilej.

Kazalište nastalo u najtežim trenutcima

Nego krenimo iz početka.
1993 godina u Novoj Biloj, u najtežim ratnim vremenima počinje ova nevjerovatna priča.

Oglas

Kako to u jednoj programskoj knjižici opisuje glumac kazališta i travničkog i mostarskog, danas umirovini Dragan Šuvak, počelo je uz umilni tutanj 122-ojke, G-Š -ova, PAM-ova, PAT-ova i sličnih tvorevina ljudskog uma i duha dakako, kada ni ti mladi ljudi okupljeni oko Ante Bilića (Intendanata i tvorca kazališta) tada ni sanjali nisu da će dočekati trideset godina rada ove sada već velike institucijeI tako dan za danom, godina za godinom 30 godina, 44 kazališne premijere, 731 izvedba, brojne nagrade, festivali, sve s entuzijazmom koga, valjda, samo još u Bosni ima.
Od klasičnih djela poput Andrića, Dostojevskog, Kulenovića, Gavrana, Agačevića, Sokolovića, Kovačevića, do moderni izvedbi Bosne Srebrene, Bijelog Puta, Od nevolja Jačih i Stadlera, a sve pod redateljskom zamisli i postavkom Ante Bilića utemeljitelja i Intendanta kazališta.

Ali to nije sve.
Pored navedenih dijela, kazališnih izvedbi ovo kazalište se može pohvaliti nečim što samo rijetki teatri mogu. Oni su u periodu od 1999 godine do danas izgradili vlastitu zgradu Hrvatskog kazališta Travnik u mjestu Jankovići u kojemu su do sada, gostovala sva relevantna imena našeg glumišta, Vojin Perić s Teatrom slijepih i slabovidnih NOVI ŽIVOT iz Zagreba su gotovo domaćini na travničkoj sceni, Akademija scenskih umjentosti iz Osijeka, D.Šuvak, J.Novljaković, N.Kleflin, M. Gavran, A.Vilenica, V. Matula, I.Gregurević, Z. Sokolović, T Filipović, D.Florenci, H. Burina, i brojni drugi umjentici i teatri iz regije i šireGlavni projekti su kazališne predstave koje se izvode i ugošćuju najviše u Andrićevim danima u kazalištu, koje ovo kazalište obilježava od 1994. godine. Sudjelovanje u Erasmus + projektima u RH i Srbiji 2016., 2017. i 2018. godina, projektima UNDP u BiH 2018. i 2019. godine te svima poznata Maškarijada u kazalištu i Country party kao zaštni znak kazališnih fešti.

Zgrada kazališta, koja je milijunski projekt, nastaje i gradi se zahvaljujući najviše Tomu Yanseu i Stipi Šumanu iz Zaklade za susrete mladih iz Roterdama koji započinju ovaj projekt, a onda se zahvaljujući Hrvatskom veleposlanstvu u BiH u Sarajevu u izgradnju uključuje i Vlada RH sa Ministarstvom kulture RH i Središnjim uredom za Hrvate izvan RH te Ministarstvo kulture F BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH.
Veliku zaslugu za izgradnju zgrade imaju i domaća ministarstva i Vlada Kantona Središnja Bosna: Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB, te Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova ŽSB ( Fond za okoliš) koji su putem javnih poziva i natječaja samo u protekle četiri godine kazalište podržali sa oko 200 000,00 KM (dvjesto tisuća konvertibilnih maraka) za utopljavanje zgrade, zamjenu stolarije i izgradnju hostela koji se koristi za smještaj umjetnika koji prođu kroz kazalište.
Kazalište danas okuplja tri scene (malu, srednju i veliku s 52 aktivna člana-glumca), a kroz Hrvatsko kazalište Travnik je od 1993 do 2023 godine prošlo 316 glumaca amatera, profesionalaca, članova kazališta za koje se krajem ove godine sprema poseban doček jer kako kažu: Svi su oni zaslužni za ovo što danas kazalište ima bez obzira koliku i kakvu ulogu u ovih trideset godina u kazalištu ostvarili.
2023. godina je trideseta obljetnica i započela je s premijerom predstave „STADLER“ koja je već izvedena četiri puta, a govori o velikom ocu Bosne kakav joj baš danas u ovim turbulentnim vremenima treba i nastavlja se s pripremom novih predstava (velike, male i srednje scene) koje će imati poseban štih i dizajn povodom trideset godina rada o čemu ćemo još puno u ovoj godini čuti i pisati.

Oglas

I na kraju ove priče, kada gledamo te nevjerojatne entuzijaste koji sve rade iz potrebe možemo se slobodno zapitati kako se to i pitao njihov prijatelj s početka ovog teksta:
Potreba? Valjda. Oni to rade iz potrebe? Valjda iz potrebe. Jeli to dobro raditi iz potrebe? Jeste dobro.

Živjeti na sceni iz potrebe jedino ima smisla u besmislu. To je ono što zovu život. Hoće li oni preživjeti na sceni? Hoće. Kako? Spasit će ih ( i održati) RIJEČ. A istina? E, ona je ubijena u ratu, a sada je oni traže na sceni.
Pomaže im RIJEČ. Ona je kažu – besmrtna.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Čović posjetio fra Velimira Bavrku i župu sv.Juraja u Vitezu

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio župu sv. Juraja u Vitezu i razgovarao s fra Velimirom Bavrkom, župnikom.

Uz predsjednika Čovića posjeti su nazočili i predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš te načelnik općine Vitez Boris Marjanović.

Nakon obilježavanja obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i obljetnce Viteške brigade ove godine u rujnu, izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, također je boravilo u posjeti ovoj župi.

Oglas

Fra Bavrka je govorio o stanju, funkcioniraju, predviđenim projektima i potrebama ove župe te se kratko osvrnuo na povijest utemeljenja župe, ali i na ratna stradanja. Također, govorio je i o idejama koje se imaju u planu realizirati u ovoj župi.

Župa Vitez nastala je 1861. godine odvajanjem od gučogorske župe. Od tada ima vlastite matice. Na području župe u Mošunju nalaze se tragovi rimskoga naselja i ostaci starokršćanske bazilike. Prvih godina sjedište je župe bilo u Jardolu, gdje je postojala skromna župna kućica, a bogoslužje se obavljalo na otvorenom prostoru. Nedugo nakon kupovine zemljišta u Vitezu izgrađena je 1869. god. crkva, pa je onamo preneseno sjedište župe. Uskoro su franjevci ondje osnovali i pučku školu, koju su sami vodili. Sadašnja župna crkva izgrađena je 1896-1900. god. U župi se nalazi i 11 manjih kapelica.

Predsjednik Čović, izaslanica Pendeš te načelnik Marjanović uz zahvalu župniku Bavrki na gostoprimstvu, izrazili su spremnost za suradnju i potporu projektima koji će pridonijeti ugodnijem boravku župljana župe sv. Juraja u Vitezu.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 40 minuta

Donatorska večera za najstarije svetište u BiH

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, mjesto brojnih zavjeta, molitava, ali i čudesnih uslišanja, minirana je ožujku 1993. U...

BiHprije 41 minuta

Petar Ćorluka: Izgradnja tvornice kartonske ambalaže bliži se kraju, sljedećih dana kreće testna proizvodnja

Tvrtka Violeta privodi kraju novu veliku investiciju, a riječ je o tvornici kartonske ambalaže u Grudama.Kako je za BiznisInfo.ba ekskluzivno...

Sportprije 2 sata

Everton pobijedio desetkovani Newcastle, West Ham preokrenuo kod Tottenhama

NOGOMETAŠI West Ham Uniteda produbili su krizu u Tottenham Hotspuru pobjedom 2-1 na gostovanju na sjeveru Londona. Za momčad Angea...

Sportprije 2 sata

Dejan Lovren: Ovo je najgora momčad u kojoj sam igrao, svašta smo rekli jedan drugome

Nogometaši Marseillea i Lyona odigrali su ove srijede zaostalu utakmicu 10. kola francuske Ligue 1, a domaći sastav je slavio...

Sportprije 3 sata

Javni poziv za dostavu prijedloga kandidata za “Izbor najboljeg sportiste SBK za 2023”

Sportski savez Kantona Središnja Bosna objavio je  Javni poziv za dostavu prijedloga kandidata za „izbor najboljeg sportiste Kantona za 2023....

Društvoprije 3 sata

Javni natjećaj za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Općini Novi Travnik

Na zahtjev Općine Novi Travnik, Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, objavila je javni natjećaj za popunu radnog...

BiHprije 3 sata

Kako je mladić iz Brazila postao katolički svećenik u BiH i što ga je dovelo u Vukovar

Ovako svoju životnu priču počinje Paulo Henrike dos Santos Coelho, imenjak i zemljak slavnog romanopisca bestselera, poput “Alkemičara” i “Dnevnika...

BiHprije 3 sata

Danas po kotlinama dugotrajna magla, sunčanije u drugoj polovini dana

U Bosni danas po kotlinama dugotrajna magla ili niska oblačnost. Sunčanije u drugoj polovini dana. Pretežno sunčano vrijeme na području...

Oglas
Oglas
LM