Poveži se s nama

Zanimljivosti

Nema Oktoberfesta, München ostao bez 2,5 milijarde maraka

Objavljeno

 

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata Oktoberfest – ili kako ga Bavarci od milja zovu “Wiesn” (livada) – neće biti održan.

Umjesto toga, stanovnici Münchena ove godine imaju livadu, prostor na kojem se inače održava Oktoberfest, samo za sebe. To su čitava 42 hektara površine – otprilike kao 60 nogometnih igrališta.

Oglas

U blizini pješčane plaže studenti su postavili šator sa stolovima i klupama. Iz njega odjekuju hitovi koji se sviraju i na Oktoberfestu.

-Nedavno su neki čak postavili pravi bazen, priča Christin. Ova djevojka stanuje u blizini i dolazi svaki dan na umjetnu plažu kako bi se sunčala i čitala.

-Naravno da je šteta što se Oktoberfest neće održati, ali ovako mi se skoro više sviđa, kaže, piše DW.

Oglas

Klemens Baumgertner, direktor Oktoberfesta i referent za ekonomiju grada Münchena, kaže da će gubitak koji će imati grad, ugostitelji, vlasnici zabavnih parkova, taksisti, hotelijeri, restorani i prodavnice suvenira iznositi oko 1,23 milijardi eura. Svake godine na Oktoberfestu nastaje 13.000 privremenih radnih mjesta i radi 500 tvrtki.

Ali “Wiesn” za stanovnike München nije samo ekonomski čimbenik nego i glavna turistička atrakcija. Širom svijeta se održavaju kopije Oktoberfesta: od Brazila preko Kanade sve do Kine. Original na Terezijinoj livadi posjeti oko šest milijuna ljudi koji u tradicionalnoj nošnji slave u kolektivnom pijanstvu pod šatrama, šetaju između štandova i uživaju u zabavnom parku.

Umjesto toga, ove godine se u organizaciji grada održava manifestacija “Ljeto u gradu”. Time se željelo pomoći svima koji žive od Oktoberfesta da prebrode krizu. Na različitim mjestima u gradu postavljeni su vrtovi, štandovi i pivnice – naravno, uz pridržavanje pravila higijene i odstojanja.

Oglas

Do sada je bilo uspješno jer nije bilo zaraženih, gužve, pijančenja. Osim toga, mnogi njemački gradovi su vidjeli taj koncept. To nailazi na odobravanje, kaže Baumgertner.

A ugostitelji imaju plan za spašavanje sezone. U razdoblju u kojem je trebalo da se održi Oktoberfest (19. rujna do 4. listopada) ove će se godine prirediti gostioničarski festival. Tako je u subotu ipak tradicionalno probijena prva bačva piva, čime se uvijek otvara Oktoberfest.

Prvi Oktoberfest održan je 1810. povodom kraljevskog vjenčanja Ludviga od Bavarske s njegovom Terezom. Bilo je to slavlje u kasnom ljetu u cijelom gradu. Danju su se na Terezijinoj livadi održavale konjske trke, a navečer se sastajalo u gostionicama kako bi se slavilo i plesalo.

Oglas

Tako bi sada opet trebalo biti. “Radi se o tome da se pokaže: uživajte u životu, veselite se zajedno – to korona nije pokvarila”, kaže Gregor Lemke, predstavnik ugostitelja.

Lemke i njegove kolege pretpostavljaju da će zbog korone uglavnom dolaziti posjetitelji iz Münchena i okolice.
Dakle, publika neće biti tako internacionalna i biti će manje razuzdano nego u šatorima na Oktoberfestu s njihovih 10.000 mjesta. Ugostitelji će morati da se pridržavaju pravila o higijeni i odstojanju.

Organizatori se nose mišlju da ovakvu feštu, kao i “Ljeto u gradu” ponove i iduće godine. Ali se ipak nadaju da će se tada održati i pravi Oktoberfest.

Oglas
Oglas

BiH

Sarajevo: Najavljeno otvaranje “Zimske čarolije”

Objavljeno

Piše

Danas je u Centru Skenderija održana press konferencija povodom obilježavanja 54. godine postojanja i rada,a  istovremeno je najavljeno i svečano otvaranje „Zimske čarolije“, priopćeno je na stranici Centra.

Kako piše u priopćenju, tim povodom do kraja godine u Skenderiji će se održati brojni događaji koji će podsjetiti na značaj ove godišnjice, ali i na značaj i uticaj koji Skenderija ima na Sarajevo, BiH i sve njene građane.

Taj uticaj je bio evidentan i tokom održavanja XIV. Zimskih olimpijskih igara, koji ove godine obilježava značajan jubilej, 40 godina od održavanja olimpijade u našem gradu.

Oglas

Direktor Centra Skenderija, Damir Petrinić čestitao je rođendan Centra Skenderije i istakao da je Centar Skenderija jedan značajan kulturni biser, mjesto gdje nam se isprepliću historija, umjetnost i sjećanja generacija. Također je naveo da je Centar Skenderija svjedok vremena, promjena, svjedok naše kolektivne kulturne baštine koja i danas pruža mogućnost da se povežemo sa prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

Petrinić je rekao da je Skenderija aktivni učesnik u oblikovanju kulturnog i sportskog identiteta grada, kantona i BiH i zahvalio se svima koji su doprinijeli očuvanju i njegovanju ovog prostora.

Dodao je još da je ova godišnjica Centra Skenderija prilika da se osvrnemo unazad s ponosom na sve što je postignuto i pogledamo unaprijed sa uzbuđenjem zbog svega onoga što će nam Skenderija donijeti u budućnosti. Najavio je „Zimsku čaroliju“ koja ove godine, kako je naveo, ima velike ambicije i veliku odgovornost.Ove godine smo preuzeli štafetu odgovornosti i suorganizovanja manifestacija koji se pripremaju povodom 40 godina obilježavanja zimskih olimpijskih igara. Sve naše pripreme i organizacija Zimske čarolije je priprema za postavljanje velikog leda i te manifestacije. Naša moralna odgovornost je da učestvujemo u popularizaciji zimskih olimpijskih sportova a bit će organizirane i besplatne škole klizanja, rekao je Petrnić.

Oglas

Centar Skenderija od 1.prosinca 2023. godine do ožujka 2024. godine najavljuje „Zimsku čaroliju“ sa dvije ledene plohe.Sarajlije i svi posjetioci grada moći će uživati u najvećem otvorenom i zatvorenom klizalištu u BiH i brojnim pratećim sadržajima.

Na ledenoj plohi bit će organizirana Škola karlinga i takmičenja u karlingu, gdje će stručnjaci iz ovog olimpijskog sporta prenijeti svoja znanja zainteresiranim sugrađanima.

Klizalište će se prostirati na 600m2 uz novogodišnje dekoracije koje će upotpuniti sami ambijent.„Zimska čarolija” će se drugim dijelom održavati i u zatvorenom prostoru, u dvorani Mirza Delibašić sa ledenom plohom od 1800m2 na kojoj će biti organzirana i takmičenja u Brzom klizanju, Umjetničkom klizanju i Hokejaška takmičenja – Svjetsko juniorsko I svjetsko seniorsko prvenstvo.

Oglas

Ispred Hokejaškog saveza BiH obratio nam se sportski direktor Adnan Mrkva i istakao značaj ovoga olimpijskog sporta, njegov blagi rast i kvaliteta hokeja na ledu u BiH i najavio niz takmičenja, ekipa i gostiju.

Potom nam se obratila Samra Selimbegović, bivša reprezentativka u brzom klizanju ispred Saveza klizačkih sportova BiH i predstavila neke od planiranih aktivnosti Saveza klizačkih sportova za ovu klizačku sezonu. Najavila je 03. decembra obilježavanje Svjetskog dana klizanja, i istakla da je riječ o jednodnevnom festivalu klizačkih aktivnosti u organizaciji Međunarodne klizačke unije koja za cilj ima afirmaciju ipromociju klizačkih sportova.

Ove godine Centar Skenderija će učestvovati u 40. Međunarodnom programu sarajevska zima, gdje će biti i partner programa. Tim povodom na press konferenciji nam se obratio direktor Međunarodnog festivala sarajevska zima koji je čestitao rođendan menadžmentu i radnicima.

Oglas

Naveo da je Centar Skenderija stvorena da bude kreativni centar, jer je taj proces u Skenderiji započet prije mnogo godina

Ovim putempozivamo naše sugrađane da nas posjete jer nudimo mnoštvo raznolikog sadržaja i naravno daposjete“Zimsku čaroliju” i uživaju u sadržajima koje smo im pripremili. Ovo će sigurno biti jedna od najljepših lokacija u našem gradu i znamo da će posjetitelji na kvalitetan način moći iskoristiti vrijeme ove zime.

Svečano Otvaranje “Zimske čarolije” zakazano je za 01. decembar u 18:00 časova uz profesionalne klizačice iz Udruženja “Klub sportista na ledu “Unity”, legendarnu Disco gripu i nezamjenjivog DJ Nodija, uz kilzačice iz Udruženja “Loops Ensemble-a”, a od 20:00 do 22:00 će biti besplatan termin klizanja za sve naše posjetitelje.

Oglas

(Autor: Centar Skenderija Sarajevo )

Nastavi čitati

BiH

Naida Avdić, prva žena iz BiH koja je osvojila vrh Ama Dablam

Objavljeno

Piše

Bh. alpinistkinja Naida Avdić popela se na vrh Ama Dablam te postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja se popela na jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja.

Naida je u noći sa srijede na četvrtak predvodila svoj tim, kao jedina žena, sve do samog vrha koji su dosegnuli u ranim jutarnjim satima. Iako je njen tim na početku brojao osam članova, njih petero je uspjelo doći do vrha.

Potrebna je izuzetna fizička kondicija, ali mentalna snaga je najbitnija da se dođe do vrha. Imali smo relativno dobre uvjete, ali je bilo vrlo hladno s povremenim vjetrom. Ovo je zaista veliki uspjeh i ponosna sam i sretna što sam bez nekih većih problema uspjela da ispunim ovu svoju želju. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće da nisam bila fizički i psihički spremna i da nisam vjerovala u sebe. Put do vrha nije bio jednostavan, ali je vrijedilo svakog trenutka provedenog gore. Nadam se da sam ovime pokazala da je sve moguće ako to stvarno želimo i da ću inspirirati i druge djevojčice i djevojke da se odvaže i krenu u ostvarenje svojih snova, poručila je Naida, koja je istaknula i kako jedva čeka da se vrati svojoj obitelji i kući.

Oglas

Ovaj podvig uključivao je penjanje po stijenama, snijegu i ledu, kao i dugi pristup do baznog kampa. S vrha Ama Dablam Naida je imala prekrasan pogled na Everest, Lhotse i Makalu, a ovim usponom je pokazala svoju hrabrost, izdržljivost i ljubav prema planinama, kao i svoju posvećenost promociji bh. alpinizma i ženskog sporta. Danas se Naida sa svojim timom vratila do Baznog kampa, a već sutra nastavljaju dalje.

Iduća dva dana rezervirana su za pješačenje do Lukle, a u ponedjeljak poslijepodne je planiran let nazad do Beograda, odakle će se uputiti prema Sarajevu. Ama Dablam, koji na nepalskom znači “Majčina ogrlica”, visok je 6.812 metara i smatra se jednom od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu.

Ovaj vrh je poznat po svojim strmim piramidama leda s vertikalnim zidovima i oštrim, izloženim grebenima. Prvi uspon na Ama Dablam izveden je 13. ožujka 1961. godine, a od tada je postao omiljeni cilj alpinista širom svijeta.

Oglas

Naida Avdić, koja je aktivna sportska penjačica i alpinistkinja već deset godina, svojim uspjehom ne samo da je postavila novi standard za bh. alpinizam, već se kvalificirala i za pokušaj uspona na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu. Njezin uspon na Ama Dablam je dokaz da su snovi ostvarivi i da granice postoje samo da bi bile pomijerane.

Izvor: Bljesak.info

Oglas
Nastavi čitati

Pozitivna priča

Lana srebrena u Budimpešti

Objavljeno

Piše

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar nastupila je u finalnoj utrci na Svjetskom mitingu u Budimpešti u disciplini 200 metara delfin.

Lana je pružila još jedan sjajan nastup i zauzela drugo mjesto i tako osvojila novu medalju u disciplini 200 metara delfin. Prvo mjesto osvojila je Kineskinja Zhang Yufei sa vremenom 2:05.65.

Pudar je imala vrijeme 2.08.19 dok je treća bila Boglarka Kapas sa 2.10.27

Oglas

Za Lanu Pudar nastup na ovom Svjetskom kupu dolazi poslije izvrsnih rezultata na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu, gdje je osvojila tri medalje – dvije zlatne i jednu srebrenu te u Berlinu gdje je osvojila bronzanu medalju, piše N1.

Nastavi čitati

BiH

Robotički predstavnici iz BiH ponijeli dvije nagrade iz Singapura

Objavljeno

Piše

Robotička reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je izniman uspjeh na Međunarodnoj olimpijadi u robotici FGC2023 u Singapuru, gdje su osvojili nagrade “Outstanding Mentor” – Armin Đidelija i “Social Media Award”, prenosi radiosarajevo.ba

Robotičku reprezentaciju BiH činili su Ana Tomić iz Gimnazije fra Grga Martić u Mostaru, Ilajda Šuta, Kenan Nuhić i Amar Pehilj iz Druge gimnazije u Mostaru, te Amina Đuderija iz Druge gimnazije u Sarajevu, priopćeno je iz Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

Ovaj tim bio je pod mentorstvom Anesa Hadžiomerovića i Armina Đidelije, a također ne smijemo zaboraviti doprinos Nike Cvitanović iz Gimnazije fra Grga Martić u Mostaru, kao i mentorice Lejle Nuhić. Međunarodna robotička olimpijada FIRST Global Challenge ove godine održana je u Singapuru od 7. do 10. oktobra, te je okupila predstavnike iz 191 zemlje. Suočili smo se s izuzetno jakom konkurencijom, uključujući zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Kine i Kazahstana, koje već godinama ulažu značajna sredstva u podršku mladima kako bi ih potaknuli da odaberu STEM oblast kao svoju buduću struku i doprinesu razvoju svojih zemalja i društava. Bili smo izuzetno ponosni gledajući zastavu Bosne i Hercegovine na postolju”, kazao je Hadžiomerović.

Oglas

Ovo je šesta godina zaredom u kojoj mladi ljudi uspješno predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na ovom natjecanju.

Dok još uvijek skupljamo dojmove, želimo iskreno zahvaliti svima koji su podržali našu misiju i put do Singapura jer bez njih ovo ne bi bilo moguće. Ponosno ističemo da smo postigli ovaj uspjeh u nikada većoj konkurenciji. Na kraju, čestitke idu timu iz Kazahstana na pobjedi, kao i timovima iz susjednih zemalja na njihovim rezultatima. Bilo je izuzetno zadovoljstvo i čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovako velikom i prestižnom natjecanju”, ističe CERIT.  (Izvor: radiosarajevo.ba)

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

U njegovu rodnom gradu otvara se muzej posvećen pjevaču narodne muzike

Objavljeno

Piše

Muzej posvećen  pjevaču narodne muzike Sinanu Sakiću otvara se sutra u Loznici u Srbiji, prenosi Klix.

Kako je ranije na Instagramu najavljivala njegova supruga Sabina Sakić, muzej će simbolično biti otvoren na pjevačev datum rođenja, a nalazit će se u Ulici Svetog Save u Loznici.

Sabina Sakić će na istoj adresi otvoriti i svoj atelje, a u snimku kojeg je podijelila putem svog Instagram profila govorila je i o razlozima njenog odsustva u medijima.

Oglas

Pozivam vas sve na otvaranje mog ateljea u kojem se nalazi i Sinanov muzej. To će se desiti 13. oktobra na Sinanov rođendan jer sam tako odlučila. Mnogi me pitaju zašto se ne pojavljujem i sada mi ovo iskreno teško palo jer sam rođena da širim ljubav i emociju, a emocije ima i nekako bih sada plakala. Potrudit ću se da to ne uradim, poručila je Sabina na početku svog javljanja.

Podsjećamo, Sinan Sakić rođen je 13.listopada 1956. godine u Loznici, a preminuo je 1.lipnja 2018. godine u Beogradu. Imao je bogatu karijeru, a iza sebe je ostavio 29 albuma na kojima su se našli brojni hitovi kao što su: “Život da stane ne sme”, “Lepa do bola”, “Minut dva”, “Da se opet rodim”, “Ne traži je sine”, “Medena”, “Sunce moje” i druge.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Nogometaši BiH odradili posljednji trening pred put u Lihtenštajn

Objavljeno

Piše

Nogomometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Butmiru odradilajoš jedan trening u sklopu priprema za kvalifikacijske utakmice koje trebaju biti odigrane u listopadu.

Kako su istakli iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH), trening koji je bio zatvoren za javnost odrađen je u pozitivnoj atmosferi i stručni štab na čelu s izbornikom Savom Miloševićem je zadovoljan odnosom igrača prema obavezama.

Popularno zvani ”Zmajevi” će sutra u 11 sati sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovati u Lihtenštajn, gdje će odraditi službeni trening u 19 sati na stadionu ”Rheinpark”. Prije treninga, u 18.30 sati zakazana je press konferencija.

Oglas

Utakmica sedmog kola grupe ”J” kvalifikacija za UEFA EURO 2024 Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina igrat će se 13.listopada u 20.45 sati na ”Rheinparku” u Vaduzu (BHT1).

Poslije šest odigranih kola u grupi ”J” prvi na tabeli je Portugal sa maksimalnih 18 bodova. Slijede Slovačka sa 13, Luksemburg 10, Island 6, Bosna i Hercegovina 6, dok je Lihtenštajn bez bodova, prenosi BHRT.

Oglas
Nastavi čitati

Svijet

Japan zabilježio najtopliji mjesec rujan ikada

Objavljeno

Piše

Japan je zabilježio najtopliji rujan u povijesti, objavila je meteorološka agencija te zemlje.

Japanska meteorološka agencija objavila je kasno u ponedjeljak da je prosječna temperatura u rujnu bila za 2,66 stepeni viša od prosječnih temperatura.

To je najviše od početka statistike 1898. godine, navodi agencija. Očekuje se da će se toplo vrijeme nastaviti tokom zime do veljače.

Oglas

Anketa agencije na 914 lokacija širom zemlje otkrila je da je Japan zabilježio temperaturu od 35 stupnjeva Celzijusa ili više na 385 mjesta.

Temperature su nadmašile prethodni rekord iz 2012. godine, kada je živa porasla 1,51 stupanj iznad prosječnih rekorda.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Kožulj izabran za igrača tjedna UEFA Konferencijske lige

Objavljeno

Piše

Zvonimir Kožulj izabran je za igrača tjedna UEFA Konferencijske lige, priopćeno je danas iz europske kuće nogometa.

Veliko je ovo priznanje za mostarski klub dan nakon što je, nakon velikog preokreta, u gradu na Neretvi ”pao” Alkmaar.

Kožulj je u susretu protiv Alkmaara postigao dva gola i tako zaslužio ovo priznanje EUFA-e. Zrinjski je, inače, stigao vodstvo Alkmaara od 0:3 te preokrenuo susret u svoju korist slavivši sa 4:3 na radost velikog broja navijača, prenosi Bljesak.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Vitez: Otvoren 2. sajam bosanskih jela i organskih proizvoda ,,Srce Bosne 2023.“

Objavljeno

Piše

Na lokalitetu Gradske tržnice u Vitezu danas je, u organizaciji Udruženja žena „Sultanije“ Vitez otvoren 2. sajam bosanskih jela i organskih proizvoda ,,Srce Bosne 2023.“

Svečanosti otvorenja nazočili su i predstavnici Općine Vitez, na čelu s načelnikom Borisom Marjanovićem te predsjednikom Općinskog vijeća Hidajetom Sivrom, kao i dužnosnici s kantonalne razine vlasti, ministri Milanović, Šečibović i Akeljić te predstavnici brojnih poduzeća, izlagači i zainteresirana javnost.

Na ovom sajmu sudjeluju mnogobrojna udruženja žena i samostalni izlagači iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a jedan od ciljeva sajma je, kako je istaknuto, promocija Općine Vitez i Kantona Središnja Bosna.

Oglas

U uvodom dijelu nazočnima se obratio načelnik Marjanović istaknuvši dobrodošlicu gostima u Vitez te osobito zadovoljstvo jer se u Vitezu održava ovako kvalitetan sajam.

Sajam je svečano otvorio ministar Advan Akeljić, a tijekom ceremonije otvaranja uručene su zahvalnice zaslužnima za ovaj projekt, stoji na stranicama Općine.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 11 minuta

U tijeku pojačane inspekcijske kontrole

U tijeku provođenja drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti borbe protiv “sive ekonomije” (rad na crno-neprijavljeni radnici, neregistrirani subjekti...

BiHprije 14 minuta

Priopćenje za javnost zamjenika ministra obrane BiH Slaven Galić

Komentar na odgovor Ureda člana Predsjedništva BiH i priopćenje za javnost poslao je zamjenik ministra obrane BiH gdin Slaven Galić....

Događanjaprije 2 sata

BUGOJNO: Promocija knjige „Svjetske poslovice“ Zibe Edželović

U petak, 08.12.2023. u 18,00 sati u Maloj sali KSC Bugojno će se održati promocija knjige „Svjetske poslovice“ Zibe Edželović....

Sportprije 2 sata

BBB ostaju u grčkim zatvorima još najmanje pola godine

Boyse Grci terete za osnivanje i pridruživanje zločinačkoj organizaciji, izazivanje snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, posjedovanja eksplozivnih...

Sportprije 2 sata

Sprema se navijačka invazija za EURO 2024., koje su varijante najisplativije?

Naime, prema dostupnim informacijama na Booking.com, cijene smještaja proteklih su dana skočile “u nebo”. Oni sretniji, privremeno će preseliti kod...

BiHprije 2 sata

Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Vijeće Suda BiH nepravomoćno je proglasilo krivim bivšeg ministra sigurnosti Selmu Cikotića (SDA) za zloupotrebu položaja, piše Avaz.   On...

Svijetprije 4 sata

OVO JE POTJERNICA ZA PALČOM PALEVSKIM, MUŠKARCEM KOJI JE LIKVIDIRAO 14-GODIŠNJU VANJU

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije objavilo je potjernicu za Ljupčom Paleskim Palčom, prvim osumnjičenim za brutalno ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske...

BiHprije 4 sata

Teška prometna nesreća, jedna osoba smrtno stradala

Teška saobraćajna nesreća se desila jutros kod Rajlovca u smjeru Vogošće. Kako je potvrdila za portal “Avaza” portparolka MUP-a KS...

Oglas
Oglas
LM