- oglas -

LOKALNI IZBORI 2020 UŽIVO: Mladen Mišurić Ramljak novi/stari načelnik Kiseljaka

Pročitajte i ovo

Bliski istok ponovo je užaren: Dok svijet brine o Ukrajini, Izrael i Iran postaju sve veći problem

Rijetki su periodi mira na Bliskom istoku. Nakon prividnog primirja, posljednjih dana zabilježen je veliki porast nasilja u Izraelu...

Bidenov sin zaprijetio asistentici: ‘Pokaži mi kako se igraš sama sa sobom, pod tušem. Inače ništa od plaće‘

Hunter Biden (52) iskoristio je nepovoljnu financijsku situaciju u kojoj se našla jedna njegova mlada zaposlenica kako bi joj zaprijetio...

BRAVO ZA KAKANJ: Besplatne mjesečne karte za sve učenike

Općinsko vijeće Kakanj usvojilo je odluku prema kojoj će biti plaćena mjesečna karta svim učenicima srednjih škola s tog...
- Advertisement -

20:30 Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih političkim strankama na području općine Busovača, Asim Mekić ponovno je izabrana za Načelnika općine Busovača.

- Advertisement -

Asimu Mekiću ovo je četvrti put za redom da pobjeđuje na lokalnim izborima u Busovači

ako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih političkim strankama na području općine Busovača, Asim Mekić ponovno je izabrana za Načelnika općine Busovača.

Asimu Mekiću ovo je četvrti put za redom da pobjeđuje na lokalnim izborima u Busovači

20:20 Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih političkim strankama sa područja općine Kiseljak, Mladen Mišurić Ramljak još jednom je osvojio poziciju Načelnika općine Kiseljak.

20:15 Ivo Čakarić i naredne četiri godine ostaje prvi čovjek općine Dobretići.

Čakarić je u Dobretićima osvojio preko 65% glasova, te se još očekuju glasovi iz dijaspore.Od srca čestitamo Čakariću na novoj pobjedi  i želimo mu uspješan rad.Pobjednički vatromet pogledajte Ovdje.

20:00 Od kad je demokratske prakse u našoj zemlji još nije zabilježena praksa da jedan od kandidata za načelničku poziciju premine u toku izbornog dana, a upravo to desilo se u Travniku.

SDA-ov kandidat za načelnika Travnika Mirsad Peco preminuo je u Bolnici za plućne bolesti u Travniku uslijed posljedica izazvanih koronavirusom, a nakon toga niko iz Centralne izborne komisije (CIK) nije znao pojasniti pravnu poziciju koja ostaje nakon ovoga.“Zaista nismo imali ovakvih slučajeva u izbornoj praksi od kako smo u CIK-u, jedna je specifična situacija. Pokušat ćemo dobiti mišljenje i od zvaničnih međunarodnih institucija, od misije OSCE-a, Venecijanske komisije, drugih”, kazao je za FTV član CIK-a Ahmet Šantić

On kaže kako će se odluka donijeti na osnovu naših važećih zakonskih propisa, ali treba sagledati sve opcije.

“Pustite nas da prođe i ova noć, da rezimiramo ostale sredine”, kazao je Šantić.

19:00 U 19 sati zatvorena su biračka mjesta u Bosni i Hercegovini.

Prema ažuriranim podacima SIP-a BiH na nivou BiH do 16 sati izašlo je 38,83 posto ili 1.225.176 građana BiH. U Federaciji BiH glasovalo je 35,98 posto ili 686.469 građana, a u RS 43,69 posto ili 509.482 građana. U Brčko Distriktu BiH glasovalo je 35,91 posto ili 29.225 građana. U 17 bh. općina do 16 sati zabilježena je izlaznost više od 60 posto.

Podatke o izlaznosti Središnje izborno povjerenstvo trebalo bi priopćiti u 21 sat, a u ponoć je zakazano priopćavanje prvih preliminarnih rezultata.

17:40 SIP je priopćio nove podatke izalaznosti građana na lokalne izbore u BiH.

Podaci su poražavajući.

Na nivou BiH izašlo je 1.202.106 glasača ili 38,10 posto. FBiH je izašlo 680.179 glasača (35,65 posto), dok je u RS izašlo 492.702 glasača (42, 25 posto).

U Brčko Distriktu je izašlo 35,91 posto ili 29.225 glasača.

Spisak pojedinačno po općinama možete pogledati OVDJE.

17:30 Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona (SBK) Asim Mekić kazao je kako očekuje da Centralna izborna komisija (CIK) BiH donese odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika travničke općine.

– Smatram da je to jedino ispravno rješenje, s obzirom na to da je izborni proces u toku, a jedan od kandidata je umro. Isto bismo zatražili i da je u pitanju kandidat bilo koje političke stranke – naglasio je Mekić za Fenu.

Podsjećamo da je jutros od posljedica koronavirusa preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika Općine Travnik na lokalnim izborima.

15:30 Kolegij Centralne izborne komisije je u tijeku, a nejasno je šta će se dogodti sa izborima u Travniku nakon što je obznanjeno da je od koronavirusa umro dr. Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika Općine Travnik.

Kako nam je rečeno iz CIK-a nakon Kolegija bit će više informacija. Izborni zakon BiH ne precizira šta se u ovakvim situacijama dešava i kako se postupa.

Zakon kaže da nakon ovjere kandidatskih listi, pa do početka štampanja glasačkih listića, politička stranka, koalicija i lista nezavisnih kandidata ima pravo da zamijeni kandidata na listi samo u slučaju smrti kandidata, ili ako su u tom vremenu nastupili razlozi iz članka 1.10 stav (1) točke 5. ovog Zakona.

14:00 Kako prenosi portal drukciji.ba kandidat za načelnika Travnika iz reda SDA  , dr. Mirsad Peco preminuo je danas.

Kako je portalu potvrdio premijer Lendo, Dr. Mirsad Peco preminuo je oko 13 sati.

Ovo je još nezabilježen slučaj u izbornom procesu

13:30 Na temelju prvih nezvaničnih podataka ukupna izlaznost u općini Vitez do 13 sati je 24%.

Dostavljenom analizom biračkih mjesta na području općine Vitez , biračka mjesta sa većinskim bošnjačkim stanovništvom ostvarila su značajno veću izlasnost.

12:50 Kandidat za načelnika ispred hrvatskih stranaka iz reda HDZ- BiH , Igor Vrljić,  za portal centralna.ba izjavio je kako je izlaznost do 12 sat oko 4500 birača u Bugojnu.  Zadovoljni su trenutnom izlaznošću i odgovornim ponašanjem birača u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Očekujemo jako dobre rezultate jer svi pokazatelji upućuju na to.

12:30 Nezavisni kandidat za načelnika Novog Travnika Samir Palić izvršio je svoju građansku dužnost i glasovao na svome izbornom mjestu.

Samir Palić

12:00 Za portal centralna.ba , načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak izjavio je kako se izborni proces odvija bez incidenata i u skladu sa epidemiološkim mjerama. Naglasio je kako je u Kiseljaku na sceni festival demokracije i da se birači ponašaju odgovorno u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Posebno je istaknuo kako je izuzetno zadovoljan izlaznošću do 12 sati.

11:40 Za razliku od Općih izbora 2018. godine, za ovogodišnje Lokalne izbore došlo je do promjene lokacije dva biračka mjesta na području općine Vitez.

Potvrdila je to Ramajana Idrizović, predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva (OIP), gostujući u programu Radio Viteza…

Dakle, za biračka mjesta “Divjak”, umjesto u prostorijama GP Bosne, birači glasuju u OŠ Bila, te za biračko mjesto Kruščica 3; nova je lokacija kuća Ante Damjanovića.

Promjena je lokacije i za glasovanje u odutnosti, osobno i na nepotvrđenim glasačkim listićima. Umjesto u Gradskoj knjižnici, nova lokacija je OŠ Vitez, a za osobno u zgradi Općine Vitez.

U nastavku pogledajte sve lokacije biračkih mjesta na području općine Vitez…

Podsjetimo još jednom, broj birača za područje općine Vitez je 22 5050. Od toga je broj birača u odsutnosti 3, osobno 14 i nepotvrđeni 472. U kategoriji “nepotvrđeni” su osobe s pravom glasa, koji su registrirani da glasuju izvan BiH, ali će se na dan izbora zadesiti u Vitezu, te osobe koje su od dana zaključenja Biračkog popisa do dana održavanja izbora postale punoljetne, a ne nalaze se na biračkom popisu. Te će osobe na dan izbora doći u sjedište OIP (zgrada Općine Vitez) s osobnim dokumentom kako bi dobili potvrdu s kojom će otići i glasovati u OŠ Vitez.

11:15 Bojan Vidović,  Predsjednik OO HDZ1990 glasao je jutros u Vitezu te dao izjavu portalu centralna.ba 

“Pozivamo sve sugrađane da obave svoju građansku dužnost. OiK je osigurala sve higijensko epidemiološki uvjete. Danas je sigurnije otići glasovati nego u bilo koju trgovinu.”

Bojan Vidović

10:50 Kako ne zvanično saznaje portal centralna.ba od naših čitatelja nastavljaju se izborne nepravilnosti u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Naime Policijskoj stanici Gornji Vakuf – Uskoplje upućene su prijave kako je osoba inicijala H.R. , uposlenik u općinskoj upravi Gornji Vakuf – Uskoplje, u više navrata u Vatrogasnom domu plaćala biračima određenu svotu novca kako bi po naputku glasovali.

Istu informaciju o zaprimljenoj prijavi potvrdili su nam i u Policijsoj stanici Gornji Vakuf – Uskoplje i naveli kako rade na temelju iste.

Pratit ćemo daljnja događanja oko ovog slučaja…

10:20 Kako je dojavljeno portalu centralna.ba od strane naših čitatelja, osobu inicijala K.Č.,  simpatizera Naroda i Pravde, na biračkom mjestu u Kalinskoj uz psovanje i vrijeđanja napao je Predsjednik kluba SDA u OV Novi Travnik, Severin Zukića. Isti je napad prijavio PU NOVI TRAVNIK

Isti je sve objavio na svom Facebook profilu

10:00  U Busovači otvorena su jutros u sedam sati sva biračka mjesta, izjavio je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Busovača Admir Hodžić.

– Otvoreno je 25 redovnih biračkih mjesta i za sada nema nikakvih problema – kazao je Hodžić.

Na području općine Busovača danas su i četiri mobilna tima, među kojima je jedan namijenjen za oboljele od covida 19, odnosno za osobe kojima je, zbog korona virusa, određena samoizolacija.

U općini Busovača registrirano je oko 14.000 birača koji će moći glasati za budući sastav Općinskog vijeća, za koji se bore 124 kandidata, dok su političke stranke za mjesto načelnika kandididirale dvije osobe.

09:45 Boris Marjanović,  kandidat za načelnika hrvatskih stranaka ispred HDZ BiH Vitez glasovao je na svome biračkom mjestu. Izjavio je za portal centralna.ba kako je u pratnji supruge Lucije izvršio svoje demokratsko pravo i poziva sve stanovnike Viteza da to isto učine na svojim biračkim mjestima uvažavajući epidemiološke mjere i izaberu najboljeg kandidata. Pohvalio je organizaciju biračkih mjesta i naveo kako se poštuju epidemiološke mjere na istima.

Boris Marjanović u pratnji supruge

09:30 Stjepan Dujo, kandidat za načelnika Novog Travnika ispred hrvatskih stranaka predvođenih HDZ-om BiH, izjavio je portal centralna.ba kako je još jutros na biračkom mjestu Bučići izvršio svoje demokratsko pravo i poziva sve stanovnike Novog Travnika da to isto učine na svojim biračkim mjestima uvažavajući epidemiološke mjere i izaberu najboljeg kandidata. Pohvalio je organizaciju biračkih mjesta i naveo kako se poštuju epidemiološke mjere na istima.

Stjepan Dujo

09:15 U općini Kiseljak otvoreno je svih 26 biračkih mjesta na kojima pravo glasa ima 17698 birača

FOTO: Artinfo.ba

 09:00 Stjepan Dujo kandidat za načelnika Novog Travnika kao i Abdukaziz Rizvivić (Kalinska) i Ranko Križanović nositelj liste predvođene HDZ BiH Vitez za OV vijeće  Vitez, jutros su glasovali na svojim biračkim mjestima.

Stjepan Dujo

Ranko Križanović

Abdukaziz Rizvivić

08:20 U Gornjem Vakufu – Uskoplju strasti se ne smiruju naime SDP Gornji Vakuf-Uskoplje podnio je još jučer krivične prijave bivšeg Ministra u vladi SBK/KSB Sedžada Milanovića, i Direktora PIO/MIO Adnana Ramića.

Naime, navedene osobe su zaustavile S. D. ispred ugostitetljskog objekta Casablanca oko 13 sati navedenog dana i izvadili određenu količinu novca iz plave kuverte koje su ponudili S.D. u zamjenu za njegov glas na predstojećim izborima stoji u priopćenju OO SDP BIH Gornji Vakuf-Uskoplje koje subobjavili i na svojoj službenoj facebook stranici

07:00 Točno u sedam sati otvorena su birališta na kojima birači u Bosne i Hercegovine biraju svoju lokalnu vlast, načelnike i gradonačelnike, općinska i gradska vijeća. Priliku da ostvare svoje biračko pravo imaju večeras do 19 sati.

Državljani BiH danas biraju sve lokalne zajednice u našoj zemlji, osim u Mostaru koji svoje biračko pravo uskraćeno od 2008. godine će birači  moći realizirati 20. prosinca.

Otvoreno je 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 redovnih mobilnih timova

Najnovije vijesti

Bliski istok ponovo je užaren: Dok svijet brine o Ukrajini, Izrael i Iran postaju sve veći problem

Rijetki su periodi mira na Bliskom istoku. Nakon prividnog primirja, posljednjih dana zabilježen je veliki porast nasilja u Izraelu...

Bidenov sin zaprijetio asistentici: ‘Pokaži mi kako se igraš sama sa sobom, pod tušem. Inače ništa od plaće‘

Hunter Biden (52) iskoristio je nepovoljnu financijsku situaciju u kojoj se našla jedna njegova mlada zaposlenica kako bi joj zaprijetio uskraćivanjem plaće ako ne pristane...

BRAVO ZA KAKANJ: Besplatne mjesečne karte za sve učenike

Općinsko vijeće Kakanj usvojilo je odluku prema kojoj će biti plaćena mjesečna karta svim učenicima srednjih škola s tog područja, koji koriste autobus. Odluka je...

Hrvatica mislila da se dopisuje s turskim glumcem: Uplatila mu više od 10.000 eura…

Pulska policija istražuje slučaj prijevare 49-godišnje žene, koja je oštećena za više tisuća eura. Žena je putem aplikacije na društvenoj mreži upoznala muškarca koji...

TUŽNO: Mlada košarkašica Ivona (19) izgubila bitku sa opakom bolešću

Nakon godinu dana borbe sa akutnom leukemijom i liječenja u Turskoj, košarkašica iz Crne Gore Ivona Đikanović je, nažalost, preminula. Rođena je u Nikšiću 6.1....

Povezane vijesti