Connect with us

Vijesti

Lokalni izbori 2012 – Registracija birača – Važno!

Obzirom kako je u Bosni i Hercegovini otpočeo izborni proces i registracija birača za Lokalne izbore 2012. godine slobodni smo Vas zamoliti da ovaj poziv, ukoliko ste u mogućnosti, objavite putem javnih glasila ili proslijedite Hrvatima koji se nalaze izvan Bosne i Hercegovine u cilju uspješne registracije birača za glasovanje na lokalnim izborima koji će se održati 07.10. 2012. godine.

Published

on

Obzirom kako je u Bosni i Hercegovini otpočeo izborni proces i registracija birača za Lokalne izbore 2012. godine slobodni smo Vas zamoliti da ovaj poziv, ukoliko ste u mogućnosti, objavite putem javnih glasila ili proslijedite Hrvatima koji se nalaze izvan Bosne i Hercegovine u cilju uspješne registracije birača za glasovanje na lokalnim izborima koji će se održati 07.10. 2012. godine.

Za birače u inozemstvu ova registracija je preduvjet da bi ostvarili pravo glasovanja na predstojećim izborima.

Ukoliko se birači koji žive u inozemstvu ne registriraju za glasovanje izvan BiH, a oni koji su već registrirani na prethodnim izborima sada ne potvrde svoju registraciju, neće moći glasovati na predstojećim izborima. Proces registracije birača za predstojeće lokalne izbore u BiH je u tijeku, a krajnji rok za registraciju birača koji žive u inozemstvu je 24.07.2012. godine.

Prema informacijama kojima raspolažemo odziv Hrvata iz BiH s pravom glasa, a koji žive u inozemstvu, do sada je bio neznatan pa je i to dodatni razlog našeg obraćanja. Glasovi Hrvata iz BiH koji žive u inozemstvu  mogu biti ključni za ishod ovih izbora, posebice uzmu li se u obzir sva negiranja izborne volje hrvatskog naroda u BiH, a čemu smo bili svjedoci i nakon općih izbora u 2010. godini.

Advertisement

Posebno se obraćamo Hrvatima iz BiH koji se nalaze u Republici Hrvatskoj da se ne boje nikakvih posljedica ako se registriraju i izađu na izbore jer time ne gube svoja stečena prava u Hrvatskoj čime ih zastrašuju oni koji se boje našega jedinstva i složne borbe za ostvarenje jednakopravnosti s druga dva naroda.

Ovi su izbori od posebnog značaja jer predstavljaju prigodu da potvrdimo izborne rezultate iz 2010. godine i pokažemo da hrvatski narod u BiH može i mora sam izabrati vlastite predstavnike u vlasti. Rezultati predstojećih izbora osnažit će poziciju hrvatskog naroda pri ustavnim promjenama, koje će odrediti budućnost BiH i osigurati ravnopravnost Hrvata s ostala dva naroda. Hrvate iz BiH, sama činjenica da žive izvan svog zavičaja ne smije ograničiti da slobodno sudjeluju u kreiranju političkog ambijenta i u donošenju odluka na lokalnoj razini.

Uz iskrenu zahvalnost na svemu onome što ste do sada učinili i na svekolikoj pomoći koju ste nam pružili, još jednom vas podsjećamo na punu ozbiljnost ove zadaće koja je pred svima nama.

Zamolili bih Vas, da s ovom informacijom upoznate Hrvate iz BiH.

Advertisement

Advertisement

Crna kronika

DRAMA U VITEZU: Nožem pet puta ubo partnericu!

Published

on

By

VITEZ – Muškarac iz Viteza pet puta je ubo nožem u vrat svoju partnericu, nakon čega je uhapšen i priveden u policiju.

Napad se dogodio sinoć, a prijavio ga je stric povrijeđene. Muškarac H.D. rekao je policiji kako je u obiteljskoj kući u mjestu Lupac njegovu bratičnu E.D. (25) nožem u vrat ubo nevjenčani suprug Halid B, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Središnja Bosna, prenosi Srna.Policije je ubrzo uhapisla napadača Halida B. (27) koji je alkotestiran i utvrđeno je kako je u krvi imao 0,18 promila.On je priveden u prostorije za zadržavanje Policijske stanice Vitez.

Continue Reading

BiH

Helezova lekcija Zahiragiću: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad

Published

on

By

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez na društvenim mrežama je poručio kako određeni visokopozicionirani funkcioneri u SDA, “a među njima perjanica ove stranke u Kantonu Sarajevo zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić”, nikako da prežale gubitak vlasti.- U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću. Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH – naveo je Helez.

Dodao je da je za vrijeme Novalića, namjenska industrija bila na izdisaju.

– Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata. Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo su bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo 14 plata, a radnicima u Zraku i više. Radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram. Danas, pred Kurban-bajram u Binasu je podijeljeno 2.500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju.

 

Advertisement

U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA – istakao je Helez.

Poručio je da postoji nešto što nikada neće oprostiti.

– A siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS. Od preuzimanja mandata ministra odbrane BiH i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministra BiH fokus moga rada je bila namjenska industrija. Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože – naveo je Helez.

Potom je uputio poruku Zahiragiću.

Advertisement

– Dragi Harise, ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš, kad im je bilo bolje, za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad.

PS: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad – zaključio je Helez u objavi.

Continue Reading

Društvo

Busovača: Upriličena promocija dokumentarnog filma “Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini”

Published

on

By

Sinoć, 14. lipnja, s početkom u 19:00 sati, u velikoj dvorani župnog ureda Župe sv. Ante Padovanskog u Busovači, održana je premijera dokumentarnog filma pod nazivom “Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini”, piše Hrvatski.ba.

Ovaj iznimno važan dokumentarac donosi svjedočanstva preživjelih hrvatskih branitelja s prvih crta obrane Busovače, Viteza, Travnika i cijele Lašvanske doline, pružajući dubok uvid u hrabrost i odlučnost onih koji su branili svoje domove i obitelj.Prije same promocije filma, nastalog u produkciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, u 18:30 sati održano je polaganje vijenaca na Središnjem spomen obilježju palim braniteljima u Busovači, odajući počast svim poginulim braniteljima i drugim žrtvama rata. Ovaj trenutak sjećanja i zahvalnosti podsjetio je prisutne na žrtve koje su podnijeli naši hrabri branitelji i njihovu neizmjernu hrabrost u težnji da sačuvaju svoje domove i obitelji.

„Skoro 30 godina isprazno pričamo kako se nešto treba dokumentirati, ponešto napisati. Trideset godina pričamo, a sve te naše riječi odoše nepovratno u vjetar. Tome je došao kraj. Večerašnji dokumentarni film je prvo dokumentirano video djelo nastalo u našoj produkciji, ovdje u Središnjoj Bosni, i kao takav ostat će trajan dokument. Dokument koji svjedoči istinske priče o tome što se događalo u Busovači i u Središnjoj Bosni tijekom Domovinskog rata,“ naglasio je u pozdravnom govoru predsjednik Udruge dragovoljaca, Marinko Ćosić.

„Mi koji smo preživjeli linije i rat imamo odgovornost za čuvanje povijesti i prošlosti te da s vremenom prenesemo i sačuvamo ono što pamtimo i što smo osjetili na svojoj koži. Dužni smo širiti istinu, gajiti uspomene i sjećanja. Svjedoci ne lažu, sve ostalo je nebitno. Ako ne vjerujemo svjedocima, kome ćemo vjerovati?“ dodao je Ćosić.

Advertisement

Premijeri filma „Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini“ nazočili su i brojni politički i društveni dužnosnici. Među njima su bili Marinko Čavara, dopredsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH, Mirjana Plavčić, ministrica financija ŽSB, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Marko Šantić, predsjednik OV Busovača, Nikica Tomić i Drago Smoljo, predsjednici državne i županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, fra Zoran Jaković, busovački župnik, ujedno i domaćin, kao i brojni drugi.

Podršku premijeri filma dala je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB. Njen predsjednik, Nikica Tomić, pohvalio je trud onih koji su dali sebe i svoje vrijeme da nastane ovaj dokumentarac. Kako je rekao, Udruga na čijem je čelu i u budućnosti će podržavati ovakve i slične projekte.Riječi pohvale o filmu imao je i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Republike Hrvatske.Niti jedna knjiga, niti jedan film u svom sadržaju ne može prikazati sve ono što se događalo i kroz što ste prošli tijekom rata, ali može biti početak i poticaj da se sjećanja trajno zapišu i budu sadržaj o istini za sve buduće generacije.

“Siguran sam kako je ovaj film početak naše suradnje i kako ćemo napraviti sjajne priče ovdje u Središnjoj Bosni,“ naglasio je Nazor.Stožerna stranka Hrvata u Bosni i Hercegovini, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, podrška je pozitivnim pričama i projektima pa tako i ovom. U svome govoru to je potvrdio Marinko Čavara, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ujedno i član Predsjedništva HDZ-a BiH.

„Ne trebamo nikad zaboraviti zahvaliti svim našim braniteljima koji su dali živote da možemo opstati na ovim prostorima. Na nama je da čuvamo njihove uspomene, uspomene na našu povijest i na nama stoji budućnost svih onih koji će živjeti iza nas. Čestitam autoru i producentima na tome što su se potrudili i usudili uraditi jedan ovakav hvale vrijedan film,“ istaknuo je Čavara.

Advertisement

U ovom filmu, u kojem govore branitelji HVO-a Šimun Pušić, Niko Marijanović, Mladen Popović, Anto Maleš, Slavko Križanac i Dalibor Nikolić, protkane su emocije i bolna sjećanja na nekoliko ključnih događaja i zločina koji su se odvili na našem prostoru. Spomenuti sudionici dokumentarnog filma u intervjuima govore o tome što su proživjeli na Busovačkim stajama, Galici, Buhinim kućama i drugim mjestima, u borbama i zločinima koje su počinili pripadnici Armije BiH, JNA i drugih paravojnih snaga.

Svima njima su nakon premijere filma uručene prigodne zahvalnice, a pored njih zahvalnicu je dobila i hrabra medicinska sestra Katarina Grgić Martinović. Zahvalnice za podršku filmu dobili su i dopredsjedatelj ZD PS BiH Marinko Čavara, ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić te Dario Plavčić.

Continue Reading

Društvo

Sara iz Novog Travnika treba našu pomoć!

Published

on

By

Malena Sara iz Novog Travnika treba našu pomoć!!!

Sara je treće dijete od Ivana Šapina koja je inače iz Novog Travnika, ali trenutno živi u Zagrebu i samohrana je majka. Obitelj živi u iznajmljenom stanu i žive od alimentacije i novca kojeg dobiju za djecu.

Sara ima 4 godine i ima dijagnoze od kojih se želudac okrene pri samoj pomisli- hidrocefalus i anencefaliju ( ovo sam morala googlati da vidim sta je, bolje da nisam).

Od samog rođenja doktori su digli ruke od nje, jer takva djeca ili umru odmah pri porodu ili nedugo zatim. Sara je jedan veliki borac, kao i njena mama, te su odlučile da prognoze doktora nisu opcija te da ce se boriti. I uspijevaju.

Advertisement

Unaprijed hvala svima koji mogu odvojiti dio novca za Saru.. Svaka marka i svaki euro bit ce proslijedjen Sarinoj mami, a svaka vaša uplata bit ce prikazana u našoj fb grupi Ljudi bez granica – Folk uten grenser

 

Norveska:

– vipps 768947

Advertisement

– racun 15068248814

Sve zemlje:

– PayPal: ljudibezgranica@gmail.com

– Racun: IBAN – NO6015068248814

Advertisement

BIC – DNBANOKKXXX

-Sara treba našu pomoć https://spleis.no/375807

Continue Reading

BiH

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru prima 260 studenata starijih studijskih godina

Published

on

By

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspisao je natječaj za prijem studenata starijih studijskih godina. Pravo na apliciranje imaju svi redoviti studenti Sveučilišta u Mostaru koji nemaju mjesto prebivališta u Mostaru.

Natječaj je otvoren od 17. lipnja do 19. srpnja 2024. godine.

Prijava na Natječaj s potpunom dokumentacijom predaje se osobno svakim radnim danom o 9 do 14 sati ili putem online prijavnog obrasca na stranici www.scm.ba.

Studenti koji prvi put upisuju fakultete ostvaruju pravo na apliciranje za smještaj u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru na temelju natječaja koji će biti raspisan u vremenu od 26. kolovoza do 16. rujna.

Advertisement

Studentski centar po natječaju za prijem studenata starijih studijskih godina prima 260 redovnih studenata Sveučilišta u Mostaru.

Što je sve potrebno za valjanu aplikaciju možete pogledati OVDJE.

Continue Reading

BiH

GORIVO NA BH. PUMPAMA JEFTINIJE ZA 0,25 FENINGA

Published

on

By

Cijene goriva unazad mjesec i po dana na pumpama u BiH su u padu do 0,25 KM po litru, ističu naši sagovornici iz ove oblasti i dodaju da su sadašnje cijene najniže u regionu.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao  Almir Bečarević, bh. stručnjak za energetiku, od početka maja pa do polovine šestog mjeseca cijene naftnih derivata  na pumpama niže su od 0,1 do 0,25 KM, zavisno od vrste goriva.Cijene goriva u BiH  su dosta niže nego u zemljama regiona, tako da dizel na nekim pumpama košta 2,4 KM, što je zaista korektna cijena”, kazao je BečarevićPrema njegovim riječima, sadašnje cijene su u skladu sa onim šta se dešava na svjetskom tržištu.

Cijena barela je sada od 80 do 82 dolara, tako da cijene na bh. pumpama realno prate svjetsko tržište”, pojasnio je Bečarević.Mada proizvođači nafte žele da cijena barela bude preko 90 dolara, vidjećemo  kako će oni reagovati. Oni su čak potvrdili svoju odluku o smanjivanju kvota proizvodnje za cijelu 2025. godinu,  ali opet ni to nije donijelo povratak  cijena na 90 dolara, tako da ćemo vidjeti šta će proizvođači poduzeti  u narednom periodu”, ističe Bečarević

Dorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Srpske, potvrdio je da su cijene goriva dosta niže unazad nepuna dva mjeseca, te da je cijena dizela pala za 0,25 KM po litru.

Advertisement

Što se tiče nekog narednog perioda, sigurno je da će pad stati, ali ne možemo da govorimo da li će doći do rasta cijena”, kazao je Savić i istakao da su sadašnje cijene  dizela od 2,5 do 2,53 KM, dok benzin košta od 2,6 do 2,63 KM.

Continue Reading

BiH

Danas u BiH sunčano uz umjerenu naoblaku

Published

on

By

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost.

Vjetar slab, zapadnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura će iznositi od 9 do 14, na jugu zemlje do 17, a dnevna od 25 do 30 stupnjeva.

U Sarajevu će biti sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 10 do 12, a dnevna od 26 do 28 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Novi Travnik 

Published

on

By

Novi Travnik danas slavi svoj 75. rođendan!

Povodom obilježavanja Dana općine, danas su položeni vijenci ispred spomen obilježja poginulim braniteljima i šehidima.Novotravničke mažoretkinje su također uljepšale današnji dan svečanim rođendanskim defileom našim ulicama, nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik, u Domu kulture.

Sjednici su prisustvovali mnogobrojni gosti iz svijeta politike, gospodarstva i kulture, te predstavnici gradova prijatelja iz Slovenije, Srbije i Republike Hrvatske.Dodijeljene su i plakete za doprinos našem gradu gospođi Snježani Kopruner, te posthumno Miodragu Tešiću. Također je dodijeljena i zahvalnica gospođi Malini Kvasina za svoj nesebični doprinos očuvanja kulture i baštine našeg kraja.Načelnik Stjepan Dujo u svom govoru čestitao je svima Dan općine, te izrazio svoja očekivanja da Novi Travnik uskoro dobije zasluženi status grada.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

Published

on

By

Dragi darivatelji krvi,Danas slavimo vas, heroje bez plašta, koji svojim nesebičnim činom darivanja krvi spašavate živote i širite nadu. Vaša velikodušnost i hrabrost neizmjerno su vrijedni i zaslužuju dubokopoštovanje.

Vaša predanost čini svijet ljepšim i sigurnijim mjestom za sve nas. Vaša krv nosi sa sobom ne samo život, već i ljubav, brigu i solidarnost prema drugima.

Danas se prisjećamo svakog srca koje ste dotakli svojim darom, svakog osmijeha koji ste vratili na lica obitelji i prijatelja, i svakog čuda koje ste omogućili svojim nesebičnim činom.

Hvala vam što ste svjetionici nade i primjer humanosti. Neka vaša dobrotvorna djela budu inspiracija drugima da slijede vaš put.

Advertisement

Sretan Svjetski dan darivatelja krvi! Hvala vam što ste prava definicija heroja.

S poštovanjem,

Transfuzijski centar Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Sport2 sata ago

Italija pobjedom protiv Albanije krenula u obranu naslova prvaka

Nogometna reprezentacija Italije pobijedila je Albaniju rezultatom 2:1 u 1. kolu grupe B Evropskog prvenstva i trijumfalno je krenula u...

Crna kronika3 sata ago

DRAMA U VITEZU: Nožem pet puta ubo partnericu!

VITEZ – Muškarac iz Viteza pet puta je ubo nožem u vrat svoju partnericu, nakon čega je uhapšen i priveden...

BiH3 sata ago

Helezova lekcija Zahiragiću: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez na društvenim mrežama je poručio kako određeni visokopozicionirani funkcioneri u...

Sport3 sata ago

Dalić: Djelovali smo nemoćno

HRVATSKA je izgubila 3:0 od Španjolske u prvom susretu skupine B Europskog prvenstva. Utakmica je riješena već u prvom poluvremenu,...

Sport4 sata ago

Španjolski izbornik: Bili smo savršeni protiv jedne od najboljih momčadi na svijetu

HRVATSKA reprezentacije je u 1. kolu skupine B Europskog prvenstva u Berlinu izgubila od Španjolske 3:0 golovima Alvara Morate u...

Društvo4 sata ago

Načelnik Dujo uputio čestitku povodom Kurban-bajrama

Načelnik općine Novi Travnik čestitao je Kurban-bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti poručivši da “dani Kurban-bajrama budu ispunjeni srećom i zadovoljstvom, te...

Sport4 sata ago

Španjolci odnijeli pobjedu u Berlinu

Nogometna reprezentacija Španjolske uvjerljivim rezultatom je odnijela pobjedu nad ekipom Hrvatske. I to rezultatom 3:0, koji je već bio postignut...

Ljepota i zdravlje14 sati ago

Preporuke za prehranu u toplim danima koje će vas iznenaditi – Pijte tople napitke i rashladite uši!

Ljeto je vrijeme kada se suočavamo s visokim temperaturama i gubicima tekućine, što može uzrokovati dehidraciju i umor. Zbog toga...

Advertisement
Advertisement
LM