- oglas -

Katastrofalna demografska slika: Za godinu dana nestao grad veličine Novog Travnika

Pročitajte i ovo

ŠEF KAVAČKOG KLANA Ubijen je Radoje Zvicer

Večeras nešto iza 20 sati u Panami je ubijen šef zloglasnog kavačkog klana Radoje Zvicer, potvrđeno je za Blic. Prema...

Kijev se zaklinje Rusima nakon aneksije: ‘Bacili ste živi resurs na frontu, bit ćete istrijebljeni!‘

Ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija nikako neće utjecati na odlučnost Kijeva da ih oslobodi vojnom silom, izjavio je savjetnik...

VJEROVALI ILI NE: HDZ BiH u Busovači tvrdi da je Vaš glasački list važeći ako glasujete za Marinka Čavaru!?

Različite metode manipulacije biračkom voljom koriste se u ovoj kampanji. No stranački naputak OO HDZ BiH u Busovači je...
- Advertisement -

Demografska slika BiH iz godine u godinu izgleda sve lošije i uz sve deblji minus. Tako se danas došlo do situacije da se u selima koja su nekada brojala stotine stanovnika danas može vidjeti tek pokoje upaljeno svjetlo, a neka od njih su ostala potpuno, sablasno prazna.

- Advertisement -

Škole su, također, jedan od pokazatelja stvarnog stanja demografske slike u BiH. Nekada su bile prepune djece, a danas se zatvaraju.

Analiza podataka

Promatrajući statistiku državne agencije, vidimo kako je u BiH tijekom prošle godine bilo čak 22.633 umrlih više nego rođenih, što je gotovo grad veličine Novog Travnika koji, prema popisu iz 2013. godine, broji 23.832 stanovnika. Kako je prikazano, u cijeloj državi je tijekom 2021. godine rođeno 25.870 osoba dok je broj umrlih bio daleko veći – 48.503.


Promatrajući podatke Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, vidimo kako je najviše osoba umrlo u travnju, čak 6051 osoba. U promatranoj su godini 17.274 osobe odlučile uploviti u bračnu luku, a 2103 osobe izišle su iz bračne zajednice. Analizirajući informacije entitetskih zavoda za statistiku, također se ne može reći da imaju pozitivnije podatke. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, sve županije imale su negativan prirodni priraštaj tijekom prošle godine.

Pridoda li se tomu broj onih koji su svjetliju budućnost odlučili potražiti u nekoj od europskih zemalja, dolazimo do dodatnog pada broja stanovnika u BiH. Kako je prikazano u podacima FZS-a, tijekom prošle godine 2059 bosanskohercegovačkih građana odlučilo je svjetliju budućnost potražiti u nekoj od europskih zemalja, među kojima je vrh ljestvice zauzela Hrvatska u kojoj je novi dom pronašla 521 osoba iz FBiH.

“Obećana zemlja” za život Njemačka privukla je 515 osoba. Na trećem mjestu je Austrija u koju se odselio 471 bh. stanovnik te Slovenija kojom je njih 350 odlučilo zamijeniti BiH.

U Republici Srpskoj je tijekom prošle godine rođeno 8634 djece, dok su preminule 18.732 osobe, rečeno je za Nezavisne u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

To znači da je Republika Srpska izgubila za godinu dana 10.098 stanovnika. Prema njihovim podacima, tijekom prošle godine u provom tromjesečju rođeno je 1997 beba, u drugom 1994, trećem 2193, a u četvrtom 2450 novorođenčadi. S druge strane, u prvom tromjesečju prošle godine umrlo je 4739 osoba, u drugom 4802, u trećem 3789, a u četvrtom 5402 osobe, stoji u podacima.

Aleksandar Čavić, demograf, kazao je kako je Republika Srpska izgubila samo 10.000 stanovnika kada je riječ o negativnom prirodnom priraštaju. – Podsjećamo da nedostaju podaci koji se tiču vanjskih migracija i Republika Srpska nema tu statistiku, ali, naravno, to ne znači da se kod nas ne događa veće iseljavanje nego doseljavanje, to je činjenica kojoj možemo svi svjedočiti. Mi već 15 godina upozoravamo na negativan prirodni priraštaj – kazao je Čavić za Nezavisne. Dodao je da imamo ozbiljne probleme na nekim poljima i ti negativni demografski trendovi su trebali biti predmet javnih politika puno ranije kako se ne bi došlo u ovakvu situaciju.

– Brojka od 10.000 ljudi je brojka slična broju stanovnika tri općine Ljubinje. Ono što je problem što nije formulirana populacijska politika Republike Srpske koja bi u sebi sadržala politiku prema natalitetu, prema migracijama, starijim osobama, čijim bismo dugoročnim provođenjem barem na neki način uspjeli dati odgovore na ove negativne trendove – objasnio je Čavić.

Odlaze u inozemstvo

Dodao je da sad imamo situaciju da nam malobrojnije generacije ulaze u reproduktivno razdoblje, jedan dio njih odlazi i u inozemstvo, a pada i takozvana reproduktivna norma.

– Odgovorno bi bilo da smo barem prije deset godina usvojili ove dokumente i pokušali djelovati na ovom polju, a ako se stvari puste stihijski, kao što je do sada rađeno, bit će sve gore i gore – naglasio je Čavić za Nezavisne.

Najnovije vijesti

ŠEF KAVAČKOG KLANA Ubijen je Radoje Zvicer

Večeras nešto iza 20 sati u Panami je ubijen šef zloglasnog kavačkog klana Radoje Zvicer, potvrđeno je za Blic. Prema...

Kijev se zaklinje Rusima nakon aneksije: ‘Bacili ste živi resurs na frontu, bit ćete istrijebljeni!‘

Ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija nikako neće utjecati na odlučnost Kijeva da ih oslobodi vojnom silom, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. "Za naše je...

VJEROVALI ILI NE: HDZ BiH u Busovači tvrdi da je Vaš glasački list važeći ako glasujete za Marinka Čavaru!?

Različite metode manipulacije biračkom voljom koriste se u ovoj kampanji. No stranački naputak OO HDZ BiH u Busovači je vjerojatno jedan od najbizarnijih. Naime u...

KOLUMNA CENTRALNA.BA: Standard nikad gori, drva i pelet nikad skuplji, a političari na plakatima kao glumci

Predizborna kampanja je gotova, sutra je izborna šutnja, možemo reći napokon. Predizborna kampanja nas podsjeća tko će biti ljepši, tko ima bolji spot,  o...

ILIJA CVITANOVIĆ NA VELIČANSTVENOM SKUPU U RAMI : Rama može bolje i više u to sam uvjeren – vjerujem svojim Ramcima

Odličnim predizbornim skupom u Rami u sjajnoj atmosferi okončana je kampanja HDZ 1990 u rodnom mjestu predsjednika Ilije Cvitanovića. Ključne poruke ovoga skupa usmjerene su...

Povezane vijesti