- oglas -

Holistički pristup Mirele Holy i skretanje u lijevo Desnice Radivojevića

Pročitajte i ovo

Nikolina Ristović odgovorila svekru: “Teško je pojmiti ovoliku količinu strahota, laži i zla”

Nakon što su u srpskim medijima odjeknule skandalozne optužbe Miše Grofa upućene na račun njegove snahe, Nikoline Pišek Ristović,...

I TO JE BIH: Vlasnik pizzerije počastio radnike odmorom na moru

Vlasnik pizzerije City u Bihaću Ismir Hodžić odlučio je da ove godine radnike svog kolektiva počasti odlaskom na more. O...

Majka Biljani pomogla da zazida suprugovo tijelo, a da to nije ni znala…

Vjeruje se da je Biljana i ranije imala “momente” da zida stvari po kući, poput novca, nakita, jer se...
- Advertisement -

Čudno je to kako je malo potrebno da budemo sretni i još je  čudnije kako nam baš to malo nedostaje. (Ivo Andrić)

- Advertisement -

Piše,  Zdenko Antunović

Daytonski  mirovni sporazum zacijelo je donio prestanak rata i uspostavio okvirno ustavno rješenje za Bosnu i Hercegovinu i tako ju učinio državom tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Savršeno skrojeno nesavršeno rješenje. Tako se potvrdila i izreka nobelovca Andrića da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj se jedan dan sreće plaća jednim gramom duše.


U kolopletu  BIH stvarnosti i recesijske europske perspektive sa visoko plaćenim visokim predstavnicima, koji se iz mandata u mandat trude, ne samo zadržati status quo, nesretnog ustavnog rješenja, već povremeno isti  popravcima ustava i svojim ovlastima i odlukama dodatno zakomplicirati političku situaciju, suspendirajući institucije i ustavna rješenja za koja su izravno odgovorni. Ovih dana  na političkoj sceni BIH i susjedne pred schengenske Republike Hrvatske kao i na domaćoj političkoj sceni dogodile su se dvije (ne)ostavke. Prva je ministrice okoliša u Vladi RH Mirele Holy, a druga ministra prostornog uređenja u Vladi FBIH Desnice Radivojevića.

Hoće li Desnica, imenovan kao član federalne vlade od strane pučke stranke orijentacije desnog centra (SDA) prijeći u ljevicu ovisi od poteza neustavno imenovanog predsjednika Federacije BIH,  ultradesno orijentiranog, neustavno imenovanog i nelegitimnog Živka Budimira (HSP BIH), odnosno o volji Visokog predstavnika Valentina Incka kojega u slengu čaršijskog sarajevskog političkog miljea nazivaju kumom platforme. Želimo vjerovati u pravične poteze The Godfather-a Incka koji je svojim odlukama platformašima dao ponude u stilu Copolinog Kuma: «koje se ne mogu odbiti», uveo model dekonstituiranja demokracije i izborne volje očitovanih u povjerenju hrvatskog biračkog tijela spram HDZ-a BiH i HDZ 1990  koji su tu demokratsku volju potvrdili sa  90 postotaka povjerenja biračkog tijela hrvatskog konstitutivnog naroda.

U cijeloj situaciji daleko je važnija uloga consigliere-a EU Petera Sorensena koji i priprema razrješenje BIH krize na već zakazanom sastanku lidera šest političkih stranaka u Bruxelles-u 27. lipnja ovoga ljeta Gospodnjeg.

U čemu je onda razlika ostavke sada već bivše ministrice Holy i (ne) ostavke Desnice Radivojevića ?

Holizam Mirele Holy očituje se u težnji cjelovitosti popravaka sustava koji je jednostavno primjenjiv u načelu izvedenice njezinoga prezimena i općenito pogleda na svijet i filozofiju sustava društvenog uređenja i kategorija društva, koja u cjelini vidi nešto više od zbroja pojedinih njenih dijelova. Iz toga razloga njena ostavka nije samo čin osobne naravi već upozorba na grijeh struktura ukupnog sustava vladajuće garniture u Republici Hrvatskoj.

Kako je holizam  primjenjiv u svim područjima rada i življenja, holistički pojedinac, holistička organizacija i društvo je prema holističkoj teoriji proces koji se temelji na slijedećim temeljnim pretpostavkama: biti raznolik,  među povezan, biti fleksibilan i stvarati sinergije i partnerstva, što znači održivo živjeti i raditi i biti zdrav.

Ostavka Mirele Holy najmanje je vezana za neodmjeren i nepotistički e-mail, a daleko više za investicije vezane za zvučne investicijske projekte:  trećeg bloka elektrane Plomin, revizije studije utjecaja na okoliš u svezi sa sudbinom hidroelektrane Ombla, golf terena na Srđu, kao i  drugih strateških projekata i opredjeljenja očuvanja okoliša koji je nesporno najvrjedniji komad već rasprodanog obiteljskog srebra.

Holistička perspektiva je temeljni antropološki princip prema kojemu različite djelatnosti treba promatrati u najširem smislu kako bi se shvatile njihove uzajamnosti i povezanosti.

Od nastanka društva postoji i pitanje koje je mjesto i uloga institucija u društvu, postoje li i koje su društvene zakonitosti, koji je odnos pojedinca i cjeline koje je pojedinac dio?

Eventualno skretanje ministra Desnice ulijevo bez cjelovitog pristupa rješavanju nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini, bez jasno određenog ustavnog rješenja i na tom temelju novih izbornih pravila, a koji se ne može dogoditi bez pravičnog rješenja hrvatskog pitanja u BIH, može biti samo parcijalnim rješenjem dijela cjeline, a daleko od europske i euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine.

Daleko od metodološkog holizma, jer BIH kao država,  kao daytonska cjelina, je nešto bitno drugačije negoli puki zbroj svih njenih naroda, entiteta i politika.

Sreća bilo kojeg konstitutivnog naroda u BIH se ne može graditi na nesreći nekog drugog.

Upravo cjelovit, odnosno holistički pristup rješenju BIH političke krize je metodologija dvojca dr. Čovića i dr. Ljubića. Metodologija koje bi se trebala držati i Europska zajednica sagledavajući BIH kao cjelinu, cjelinu; Hrvata, Bošnjaka i Srba i ostalih koji su nešto više od skupa tri konstitutivna naroda i neodrživog stanja postojećeg nesretnog ustavnog rješenja dva entiteta. Na istim načelima izgrađena je i može opstati i Europska zajednica.

Čudno je to kako je malo potrebno da budemo svi sretni i još je  čudnije kako nam baš to malo, uvažavanja jednakopravnosti, nedostaje.

Europska zajednica je na redu konačno povući potez sreće.

Najnovije vijesti

Nikolina Ristović odgovorila svekru: “Teško je pojmiti ovoliku količinu strahota, laži i zla”

Nakon što su u srpskim medijima odjeknule skandalozne optužbe Miše Grofa upućene na račun njegove snahe, Nikoline Pišek Ristović,...

I TO JE BIH: Vlasnik pizzerije počastio radnike odmorom na moru

Vlasnik pizzerije City u Bihaću Ismir Hodžić odlučio je da ove godine radnike svog kolektiva počasti odlaskom na more. O toj velikoj gesti za portal...

Majka Biljani pomogla da zazida suprugovo tijelo, a da to nije ni znala…

Vjeruje se da je Biljana i ranije imala “momente” da zida stvari po kući, poput novca, nakita, jer se plašila da je ne opljačkaju. Stojanka...

Restoran uveo kaznu za sve goste koji ne pojedu sve što imaju u tanjiru

Kako bi spriječio bacanje hrane, indijski restoran "Casanova" u Badenu, kantonu na sjeveru Švicarske, odlučio je da naplaćuje simboličnu kaznu od pet franaka svim...

Pametne kontaktne leće dobile tehnologiju proširene stvarnosti

Američki startup Mojo Vision već godinama razvija napredne kontaktne leće koje u sebi imaju ekrane s vrlo gustim rasporedom piksela, a prikazuju informacije izravno...

Povezane vijesti