Građani BiH koji kupe auto u Njemačkoj imaju pravo na povrat PDV-a

Pročitajte i ovo

Uvjerljiva pobjeda Arsenala, Napoli slavio kod Sociedada

 U terminu od 21 sat odigrano je 12 utakmica Evropske lige u grupama od A do F.Arsenal je na...

Roma kiksala protiv Bugara, Cluj na vrhu skupine

U skupini A viđena su dva remija. Roma je neočekivano kiksala kod kuće protiv sofijskog CSKA dok je Cluj...

Dino Merlin objavio novu pjesmu: Poslušajte “Mi”

Nakon šest godina legendarni Dino Merlin objavio je novu pjesmu "Mi". Ovo je prvi singl sa predstojećeg, 12. po redu albuma sarajevskog kantautora. Videospot u čijoj su...
- Advertisement -

 

Zbog manjeg pada cijena polovnih vozila u Njemačkoj i discipliniranih njemačkih vozača koji vode računa o održavanju, a automobile voze po dobrim putevima, najveći broj građana BiH želi svoj polovni automobil uvesti iz te zemlje.

Međutim, sudeći prema informacijama koje su novinari Nezavisnih dobili u Njemačkom auto-moto klubu (ADAC), mnogi građani država koje nisu članice EU ne znaju za posebne privilegije koje ta zemlja omogućava za uvoz polovnih vozila iz nje.

Kako su rekli za “Nezavisne”, Njemačka nudi kupcima koji vozila izvoze iz EU mogućnost da izvrše povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji u Njemačkoj od sredine ove godine iznosi 16 posto, a do tada je bio 19 posto.

Da bi građani BiH mogli dobiti povrat PDV-a na polovni automobil koji su kupili u Njemačkoj, potrebno je da nađu prodavača polovnih vozila u Njemačkoj koji tu mogućnost nudi. Naime, neki auto-placevi ne žele ponuditi ovu mogućnost, pa građani se trebaju informirati i zatražiti da tu mogućnost unese u ugovor o prodaji.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH “Nezavisnim” je ukazano na još jednu korisnu informaciju. Naime, ako građanin kupuje vozila njemačke proizvodnje, poput WV, BMW-a, Audija i Mercedesa, osim obrasca EUR-1 kojim se  dokazuje europsko porijeklo, treba znati da bh. tijela provode dodatne provjere, a dok se čeka na rezultate provjere, potrebno je položiti jamstvo ili osigurati mogući carinski dug u slučaju negativne provjere. U ovom slučaju radi se o skandalu u vezi s ispušnim plinovima koji je prije nekoliko godina pogodio njemačke proizvođače, pa je potrebno provjeriti je li prodano vozilo u grupi onih koji se ne smiju izvoziti. Svatko tko uvozi automobil može na stranici https://www.gansel-rechtsanwaelte.de/formulare/abgasskandal-online-check prije finalne kupovine sam provjeriti da je to konkretno vozilo obuhvaćeno skandalom. Međutim, u ADAC kažu kako ako kupujete vozilo kod dilera, ove provjere se provode automatski.

U ADAC su rekli “Nezavisnim” da je za povrat PDV-a potrebno u roku od tri mjeseca od kupovine na vanjskoj granici EU dobiti potvrdu da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nemoguće je povratiti PDV.

“Povrat PDV-a treba zatražiti od trgovca koji je vozilo prodao, a ne od njemačke carine ili Financijske službe”, naglasili su oni za “Nezavisne”.

Osim na vanjskoj granici EU, prodaju automobila potrebno je prijaviti u Carinskoj službi Njemačke u mjestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora imati važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u Njemačkoj provodi svake dvije godine.

U mjestu kupovine potrebno je nabaviti probne tablice i osigurati formular EUR-1 uz ostale formalnosti i pristojbe koje mogu koštati nekoliko stotina eura, a treba pitati dilera koji vozilo prodaje je li oni nude ovu vrstu usluge, koja može trajati nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

Najnovije vijesti

Uvjerljiva pobjeda Arsenala, Napoli slavio kod Sociedada

 U terminu od 21 sat odigrano je 12 utakmica Evropske lige u grupama od A do F.Arsenal je na...

Roma kiksala protiv Bugara, Cluj na vrhu skupine

U skupini A viđena su dva remija. Roma je neočekivano kiksala kod kuće protiv sofijskog CSKA dok je Cluj remizirao s Young Boysima...Skupina A  Roma...

Dino Merlin objavio novu pjesmu: Poslušajte “Mi”

Nakon šest godina legendarni Dino Merlin objavio je novu pjesmu "Mi". Ovo je prvi singl sa predstojećeg, 12. po redu albuma sarajevskog kantautora. Videospot u čijoj su realizaciji učestvovali umjetnici iz Bosne...

Evo što fizički izgled govori o vama: Muškarci s velikim stopalima skloniji su varanju, a žene s gustim obrvama su tašte

 Znate li pročitati nečiji govor tijela? Neke fizičke karakteristike otkrivaju puno toga o nečijoj osobnosti, kako prenosi The Sun. Prema istraživanju, muškarci s dubljim...

Poznatom glumcu i njegovoj supruzi prijeti zatvor?

 Rade Šerbedžija, sa drugom suprugom Lenkom živio je u Los Angeelsu, gdje su za malo više od 1.000.000 dolara navodno kupili kuću.Poznati glumac i...

Povezane vijesti