Poveži se s nama

Putovanja

FOTO: Split uz obalu noću

Objavljeno

Od naših čitatelja dobili smo prekrasne fotografije Splita (obale) u večernjim satima.

Uživajte…

 

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

Pozitivna priča

Svjetski dan mladih u Lisabonu: Očekuje se više od 500 tisuća mladih iz gotovo 200 zemalja

Objavljeno

Piše

U razgovoru za Vatican News dotajnica u Dikasteriju za laike, obitelj i život, koji organizira Svjetski dan mladih, Linda Ghisoni govorila je o 38. Svjetskom danu mladih Katoličke crkve koji će se održati od 1. do 6. kolovoza u Lisabonu.

Ghisoni je rekla da se do sredine svibnja prijavilo 540 tisuća mladih iz 196 zemalja i 16 300 volontera.

„Ove nam brojke pokazuju da još uvijek postoji veliki interes među mladima da se stvarno susretnu licem u lice kako bi zajedno molili i slavili“, kazala je. Podsjetila je da je posljednji internacionalni Svjetski dan mladih 2019. bio u Panami te je zbog pandemije koronavirusa odlučeno da se događaj, koji se zapravo održava svake tri godine, odgodi za godinu dana.

Oglas

„Dikasterij blisko surađuje s organizacijskim odborom u Lisabonu. Vidimo da se razne biskupije u Portugalu također pripremaju za ovaj događaj s mnogim inicijativama. Primjerice, tu je hodočašće simbola Svjetskog dana mladih – križ, marijanska ikona Salus Populi Romani – a kroz to hodočašće simbola portugalske biskupije također ponovno otkrivaju ljepotu svoje vjere i kulture“, poručila je dotajnica Ghisoni.

Uz mlade iz cijeloga svijeta, već je prijavljeno 660 biskupa koji će pratiti sudionike. Neki od njih pripadaju i različitim obredima, poput grkokatoličkih maronita. Ali nije nužno biti katolik za sudjelovanje na Svjetskom danu mladih. Načelno mogu sudjelovati svi zainteresirani mladi od 14 do 35 godina. Ni oni nešto stariji ili mlađi nisu isključeni. Mladi su otvoreni prema svima i važno im je stvoriti inkluzivan Svjetski dan mladih, istaknula je Ghisoni.

„Ako pogledate različita izdanja Svjetskih dana mladih, vidjet ćete da sudjeluje sve više osoba s različitim poteškoćama. Na primjer, tu je i znakovni jezik – inicijativa samih mladih za druge mlade – koji je bio izričita želja da pomognu svojim vršnjacima. Postoji i fond solidarnosti za siromašne tako da mogu sudjelovati i mladi koji imaju materijalnih poteškoća“, dodala je.

Oglas

Svi glavni događaji Svjetskog dana mladih su bez prepreka, a stavljen je naglasak i na ekologiju. Ghisoni je također podsjetila da su nakon Svjetskog dana mladih u Poljskoj, primjerice, mladi u jednoj biskupiji sadili drveće za novi park. Znak je to da Svjetski dani mladih uvijek imaju učinak i izvan samog događaja.

„To je trenutak susreta, otvaranja, međunarodne razmjene, snažan poticaj da molimo zajedno s drugim mladim ljudima, da upoznamo njihove životne priče i da se osjećamo ujedinjenima. Svjetski dan mladih zapravo nije tek jedan trenutak nakon kojeg se vraća svakodnevica. To može biti poticaj da se doživi Crkva te dar Duha Svetoga, koji se uvijek posebno osjeti tamo gdje Papa okuplja mlade oko sebe i poziva ih da budu teozofi (θεοσοφια) današnjice, odnosno da svojim generacijama donose Boga i Radosnu vijest“, zaključila je Linda Ghisoni, a prenosi Vatican News.

 

Oglas

Izvor: Ika.hkm.hr

Nastavi čitati

BiH

Bh.alpinist osvojio Mt.Everest

Objavljeno

Piše

Bh. alpinista i ironman Tomislav Cvitanušić popeo se na vrh Mont Everesta, najviše planine na svijetu.

Cvitanušić je još jučer najavio da će probati doći do vrha, što mu je, prema svemu sudeći, pošlo za rukom.

Cvitanušić se na taj pohod otisnuo još krajem ožujka, a za ispunjenje svog sna bilo mu je potrebno 46 dana.

Oglas

On se morao penjati do najvišeg vrha na svijetu po temperaturama koje su prelazile i -30 stupnjeva, a uz snažni vjetar išla je i do -36.

Nastavi čitati

BiH

Forto zatražio olakšice za profesionalne vozače iz BiH od Europske komisije

Objavljeno

Piše

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto održao je sastanak s direktoricom Direktorata za koordinaciju politika Direktorata za mobilnost i promet EU Monom Bjorklund.

Na sastanku održanom u Budvi Forto je zatražio od Europske komisije da podrži inicijativu za izuzimanje profesionalnih vozača iz uredbe EU prema kojoj državljani trećih zemalja mogu boraviti u Uniji 90 dana u 180 dana, kao što su izuzeti piloti i pomorske flote.

Na sastanku je ukazano i na problem neopravdano dugih pregovora o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola te je ministar Forto naveo primjer pregovora sa Španjolskom i Italijom koji se vode posljednjih pet, odnosno sedam godina.

Oglas
Nastavi čitati

Putovanja

Sestre iz Kreševa napravile naselje Hobbiton, kućice iz trilogije filma o Gospodaru prstenova

Objavljeno

Piše

Sestre Milijana, Marija, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su u selu Rakova Noga, u blizini njihovog rodnog Kreševa, turističko naselje pod nazivom Hobbiton, po uzoru na kućice iz filma Gospodar prstenova, privukavši veliku pažnju posjetitelja iz cijelog svijeta

Naselje Hobbiton čini pet kućica iz filmske fantazije, nastale po epskom romanu koji je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien.

Dvije kućice su sestre potpuno završile, a svih pet će biti gotove do ljeta.Kao i prošle godine, najavit ćemo dan otvorenih vrata i zvanično ih otvoriti. Dođite nam!” srdačno je pozivala Marija.U svoje kućice odlučile su uvesti originalnost, te u njihove nazive i uređenje unijeti duh i tradiciju Kreševa.

Oglas

Marija je dugo maštala o vlastitom i posebnom turističkom sadržaju, a kad je došla na ideju Hobbit-kućica, sestre su je odmah podržale. Ovo je prvi sadržaj ovakve vrste u BiH, a podršku i oduševljenje su nailazile na svim stranama, što ih je dodatno ohrabrilo da nastave dalje.

Posjetioci svakodnevno pristižu, tako da sezona nikada ne prestaje”, kaže Marija.Ideja za nastanak kućica najčešće je pitanje, i nekako najteži odgovor. Volim da putujem i istražujem autentična mjesta i smještajne jedinice, volim reći ljudsku kreativnost. Zahvaljujući društvenim mrežama, imala sam mnogo ideja. Odlučila sam se na “rupe” u zemlji, i znala sam da će biti veliko oduševljenje za sve. Zapravo, sve ono što mene oduševi, nekako znam da će i druge. I zaista se držim toga”, kazala je Marija.Marija je inžinjerka geologije i direktorica privatnog kamenoloma Vrela, vlasnica je  Hobbitona, a zajedno sa sestrama radi na uređenju i čišćenju kućica.

Najstarija sestra Milijana radi u porodičnoj građevinskoj firmi kao arhitektica te rukovodi svim projektima, a njen zadatak bio je da iscrta i napravi projekat kućica.

Oglas

Vedrana, koja vodi punionicu vode Nevra, što je, kako kaže Marija, izuzetno kvalitetna kreševska izvorska voda, diplomirana je ekonomistica i vodi glavne finansije u Hobbitonu.

Najmlađa sestra Valentina, buduća je doktorica: privodi studije medicine kraju, pa je, veli Marija, najčešći model za slikanje i snimanje reklama za Hobbiton.

Jedna kućica ima 25 metara kvadratnog prostora i prima četiri osobe. Mali dnevni boravak je pregradom odvojen od kreveta, a kućica ima i mini kuhinju, trpezariju i toalet. Gosti se griju na drva koja se lože u starinskoj pećici, a svaki od ovih neobičnih objekata ima vlastito dvorište te uz predivni pogled na okolinu možete roštiljati i kuhati na otvorenom. Tu su još i šetačka staza kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce te koliba “Golišan” za organiziranje proslava.

Oglas

“Mi smo u čitavu priču unijele toliku ljubav da nam se to i vraća. Do ljeta ćemo u Hobbitonu biti sve četiri u punom kapacitetu. Mislim da smo uspjele oživjeti turizam u našem malom mjestu. Gosti dolaze iz čitave Evrope, ali i dalje, a odlaze vidno oduševljeni i zadovoljni, kazale su sestre za Graciju.

Nastavi čitati

Putovanja

Početak rada turističko informativnog centra u Travniku

Objavljeno

Piše

Turistička zajednica Općine Travnik je preuzela na upravljanje Turističko informativni centar (TIC) u donjem dijelu Travnika (Bosanska 120) koji je počeo sa radom.

Uloga TIC je da pruži sve potrebne informacije posjetiocima i turistima tokom boravka i posjeta. Prema ljetnom planu, TIC će radit u periodu maj – septembar 2023.g., odnosno, u ljetnoj turističkoj sezoni.

Ovom prilikom pozivamo registrovana pravna i fizička lica sa općine Travnik koja se bave turističko – ugostiteljskom djelatnosti ( hoteli, agencije, pansioni, restorani, vlasnici privatnog smještaja, turistički vodiči, suvenirnice, udruženja i dr.) da nam dostave svoje promotivne materijale (letke, prospekte, kataloge i dr.), a koji će biti izloženi i promovisani u TICu. Kontakt osoba je Indžić Ibrahim, voditelj TICa (broj mob. 062 582 296)

Nastavi čitati

Putovanja

Još niste rezervisali odmor? Provjerili smo kakve su cijene u Hrvatskoj

Objavljeno

Piše

Na vrhuncu turističke sezone većina turističkih smještaja na hrvatskoj obali već je popunjena. Četvoročlana porodica moraće da izdvoji 100 eura dnevno za iznajmljivanje stana krajem jula, a još mnogo više za hotelski odmor. Cijene smo provjerili u Poreču, Novalji, Malinskoj i Splitu.

Ostala su još samo dva mjeseca do početka školskog raspusta, kada će prvi putnici krenuti na more.  Ali nema mnogo vremena za rezervaciju smještaja za odmor, a cijene su visoke.

I prije prvomajskih praznika turističke agencije upozoravale su da ove godine neće biti mnogo takozvanih “last minute” rezervacija za ljeto. Sve više ljudi koji putuju organizovano odlučuju se za ranu rezervaciju, koja je obično povoljnija.

Oglas

Koje su cijene hotela i apartmana ako sami izvršimo rezervaciju? Na booking portalu (turističkih) kapaciteta provjerili smo koliko bi četveročlana obitelj platila za iznajmljivanje apartmana ili hotela na hrvatskoj obali od 22. jula do 1. augusta.Utvrdili smo da su mnogi turistički smještaji već popunjeni. U Novalji na Pagu, primjerice, čak 87 posto smještaja rezervirano je za odabrane datume.

Četvoročlana porodica bi najjeftiniji stan u odabranom periodu platila oko 1.400 eura. Smještaj je u blizini plaže i ima visoku ocjenu 9,1 za Booking. U međuvremenu, cijene nekih apartmana u Novalji u ovom trenutku kreću se od oko 4.000 eura, dok većina smještaja ovog tipa košta oko 2.000 eura za 10 dana u glavnoj sezoni. Ako želite da odsjednete u hotelu, najjeftinija opcija košta oko 2.900 eura, a najskuplja skoro 5.600 eura.

Odete li malo bliže, hrvatskoj Istri, i odlučite se za odmor u Poreču, gotovo 90 posto smještaja također je zauzeto između 22. jula i 1. augusta. Najjeftiniji stan u Poreču četveročlanu obitelj koštao bi manje od 1.000 eura, a najbliža plaža udaljena je manje od kilometra.

Oglas

Za najjeftiniji hotel (pored plaže Lanterna), koji ima prilično nisku ocjenu na Bookingu, morali biste izdvojiti 1.700 eura, ali postoji i dosta opcija smještaja koji bi u ovom periodu koštali četveročlanu porodicu nekoliko hiljada.

Ništa manje prometni nisu ni smještaji na Krku u Malinskoj. Za odabrane datume dostupno je samo dobrih 10 posto smještaja koji su inače dostupni na Bookingu. I ovdje porodica može da dobije stan za 1.000 evra, ali bi za 10 dana u hotelu trebalo najmanje 2.300 eura. U međuvremenu, luksuzni hotel na samo nekoliko koraka od plaže u Malinskoj koštao bi vas više od 8.600 eura.Ali ako vas mami odmor u Splitu, trebat će vam i najmanje hiljadu eura za obiteljski stan. Za još nekoliko stotina lakše će pronaći smještaj bliže splitskoj rivi. U međuvremenu, cijene hotela su do neba – najjeftiniji hotel sa 4 zvjezdice koštao bi porodicu skoro 4.900 eura, dok postoji dosta opcija gdje se cijene kreću od 5.000 do 10.000 eura.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Izvješće iz BIHAMK-A: zbog radova na pojedinim putnim pravcima otežan promet

Objavljeno

Piše

Na putevima u Bosni i Hercegovini promet se odvija  po pretežno suhom kolovozu, pri tome treba obratiti pažnju na učestale odrone. U jutarnjim satima na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle. Vozače se savjetuje da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja. Treba obratiti pažnju na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motocikista.
Zbog izvođenja sanacijskih radova na mostu Gorica, za promet  je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila prometuju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.
Sporije zbog radova tokom dana prometuje se na magistralnim putevima Jablanica-Mostar (Donja Jablanica) i Semizovac-Olovo (Čevljanovići-Nišići), kao i na raskrsnici Gornja Kalesija-Sapna.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacijskih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila prometuju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Oglas

Na magistralnom putu Foča-Goražde, kod mjesta Filipovići, zbog većeg klizišta promet je otežan, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

SARAJEVO
– Zbog neophodnih radova obustavlja se promet na prometnici koja vodi preko vijadukta Ciglane.
– Zbog javnog događaja na trgu „Susan Sontag“ danas od 19:30 do 22 sata obustavlja se promet u ulicama Branilaca Sarajeva (od raskrsnice sa ulicom Ćemaluša do raskrsnice sa ulicom Radićeva) i Kulovića (od raskrsnice sa Obalom Kulina bana do raskrsnice sa ulicom Maršala Tita).
– Zbog svečanog otvaranja manifestacije Sarajevo maraton 2023 danas (06.05.) od 18 do 21 sat obustavlja se promet u ulicama Obala Isa bega Ishakovića, Šeher Ćehajina čikma i Avdage Šahinagića. Maraton, polumaraton i 5K trka održat će se u nedjelju 07.05. od 08 do 13 sati na području grada Sarajeva, poručuju iz BIHAMK-A.
Oglas
Nastavi čitati

BiH

Najbolje vikend destinacije u BiH za obiteljski odmor

Objavljeno

Piše

BiH obiluje značajnim kulturno-povijesnim naslijeđem, a posebno prirodnim ljepotama kakve ćete, na toliko malom prostoru rijetko gdje pronaći na svijetu.

Od impozantnih planinskih predjela i vrhova, visoravni, šuma, starih humskih gradova/tvrđava preko polja i jezera čiji prizori oduzimaju dah, do magičnih rijeka. Četiri su nacionalna parka u BiH – Una, Sutjeska, Kozara i Drina, a na koju god stranu da krenete, brojne su turističke atrakcije i destinacije za izlete.

Kada biste strancu trebali objasniti gdje sve može provesti svoj godišnji odmor u BiH, bio bi zasigurno zapanjem njenim bogatstvima, no vjerovatno da ni građani BiH nisu potpuno svjesni šta se sve krije u njihovoj neposrednoj blizini.

Oglas

Brojne su destinacije koje vrijedi posjetiti i na kojima možete provesti sadržajan odmor sa porodicom za vikend, i tako iz vikenda u vikend, zaljubljivati se u BiH iznova. Mi vam u nastavku donosimo 16 zanimljivih bh. destinacija koje biste trebali staviti na listu za naredna putovanja.

1. Foča/Tara

Da se o turističkim potencijalima ovog mjesta govori upola koliko se zbijaju šale o tobožnjoj škrtosti, bila bi to jedna od najposjećenijih destinacija za odmor. Iz ovog grada u Istočnoj Bosni lako ćete doći do brojnih fascinantnih destinacija. Odmor na Tari uz neizostavni rafting, divote nacionalnog parka Sutjeska koji krasi spomenik na Tjentištu, uspon na Maglić za planinarske sladokusce, posjeta jednoj od posljednjih evropskih prašuma – Perućici, pa sve do pješčanih piramida, opcije su koje nudi Foča i njena okolina.

2. Jahorina

Ako u regionu postoji destinacija koja je primjer kontinuiranog razvoja uz osluškivanje potreba turista onda je to Jahorina, već prepoznatljivi ski centar, koja je ljeti jednako primamljivija za ljubitelje prirode. Uz čisti planinski zrak i vrhunsku smještajnu i gastronomsku ponudu, brojne su šetnice kojima ćete ovu pitomu planinu doživjeti u punom kapacitetu. Ovog ljeta, pored panoramske vožnje šestosjedom i adrenalinskog boba na šinama, dostupni su i novi sadržaji za cijelu porodicu.

Oglas

3. Jablanica / Jablaničko jezero

Dva su mora postojala kada građani BiH nisu mogli pristupiti obali, kada je odlazak na more bio misaona imenica – Jablaničko jezero i Modrac. Oni iz Bosne prelaskom planine Ivan obično doživljavaju procvat raspoloženja čim ih zapuhne dah mediterana. Sa stacioniranjem u Jablanici otvara se i opcija za planinski turizam obzirom na blizinu nestvarno lijepog Prenja. Šta god poželite, to ima u blizini Jablanice.

4. Trebević

Zatrpan negativizmom svakodnevnice tokom pandemije koronavirusa, jedan je duhovit čovjek konstatirao da ga od negativnih stvari zanimaju isključivo negativni joni. Samo jedan odlazak na Trebević, da li sarajevskom čuvenom žičarom, biciklom ili automobilom i pješačenje kroz gustu borovu šumu do vrha Trebevića posebno je ugodan, a vikend na Trebeviću je istinski odmor i za tijelo i za dušu.

 

Oglas

5. Lukomir

Koliko je zanimljivo ovo posljednje selo na Bjelašnici i jedino na visini preko 2.000 metara, prosto je nevjerovatno da se tamo nisu počele graditi ozbiljnije nastambe i krčiti put za lakši dolazak. Stoga je Lukomir, sa svojom kombinacijom autentičnosti, bajkovitosti i tradicije jedna od najpoželjnijih destinacija za vikend-odmor. Lukomir je jednostavno toponim bh. seoskog turizma. Must see.

6. Prokoško jezero

Smješteno na oko 22 km udaljenosti od centra Fojnice, na planini Vranici, na blizu 1.650 metara nadmorske visine, ovo prirodno, ledenjačko jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju. Da biste došli do ovog prirodnog dragulja morate preći oko 15-ak kilometara makadamskog puta zbog čega nerijetki odustanu, ali oni uporni dolaskom do jezera shvate da je itekako vrijedilo.

U ovaj jedinstveni zeleni pejzaž utkani su i katuni – drvene kućice sa strmim krovovima zbog čega područje ovog jezera postaje sve popularnije odredište ljubitelja prirode i turista iz različitih dijelova svijeta. Doživljaj Prokoškog jezera sigurno ne bi bio potpun ukoliko ne biste probali neki od lokalnih kulinarskih specijaliteta koje nude brojni mještani.

Oglas

7. Ljubuški

Ponajviše zbog svoje geografske određenosti, ovaj hercegovački grad koji je prije važio za lijepu čaršiju, doima se vrlo zanimljivom opcijom za vikend putovanje. U blizini je vodopad Kravica čija je ljepota nadaleko poznata budući da je prošle godine izabran među 20 najljepših mjesta u Evropi, a građani BiH za života ga moraju posjetiti kada već to čine milioni inozemnih turista. Privlačnošću vodopada doprinosi i JP Parkovi Ljubuški koje radi na njegovom održavanju, a uvođenjem novih sadržaja čini boravak ovdje ugodnim i nadahnjujućim. A onda je tu i mogućnost spuštanja blistavim draguljem – kanu safari na Trebižatu. Ko je doživio to iskustvo, potvrdiće vam koliko je ono uistinu nezaboravno.

8. Trebinje

Svojim geografskim položajem ponudit će vam potpuni mediteranski ugođaj kao u najljepšim mjestima iz unutrašnjosti italijanskih ostrva. Grad kolosalnih platana naprosto umiruje, a spoj klime, arhitekture i gostoprimstva učiniće vaš vikend posebnim.

9. Ravno

Smješteno na putu prema Neumu, sa jedne strane kamen i krš, sa druge Hutovo blato i Popovo polje, a vaše oči će upijati svu ljepotu tog pejzaža.

Oglas

U Ravnom je i pećina Vjetrenica, naselje Zavala s dva nacionalna spomenika i ostaci nekadašnje pruge kojom je ordinirao čuveni Ćiro. Turističko naselje Ivanica takođe je autentično kao nekadašnji “kaubojski grad”, gdje su snimani kadrovi filma Winnetou. Obzirom na blizinu Dubrovnika, s Ivanice se pruža raskošan pogled na morsko plavetnilo.

10. Bijeljina

Semberija je sama po sebi turistički zanimljiva, a posebno Bijeljina zbog svog geografskog položaja. Obale rijeka Save i Drine su postale omiljena stjecišta Semberaca i njihovih gostiju. Duž obala su izgrađena čitava lijepo uređena vikend-naselja, a u Amajlijama i Brocu su plaže ove dvije rijeke pogodne za kupanje. No to je samo djelić ponude čiji mozaik formiraju još kulturno-historijske, gastonomske i prirodne blagodati.

Osim razvijenog banjsko-zdravstvenog turizma, Planinarsko ekološko društvo “Majevica” redovno organizuje pješačke izlete po ovom kraju tokom kojih se uvijek iznova otkrivaju biseri kao što su vodopad Skakavac, Šuplja stijena ili Novakova pećina.

Oglas

11. Konjic

Nema kakve mogućnosti ne nudi ovaj zanimljivi grad, još zanimljivijih ljudi, vezivno tkivo što spaja Bosnu sa Hercegovinu pa je i po tome interesantan. Kupanje na Boračkom jezeru, pecanje na Glavatičevu, rafting na Neretvi ili posjeta Titovom bunkeru, samo su neke od preporuka.

12. Mostar

Mostar ne podrazumijeva samo obilazak Starog mosta i uže jezgre koja je bez premca. Nisu Mostar samo skokovi sa njegvog simbola, zaštićenog svjetskog spomenika kulturne baštine. Mostar nudi mnogo više i od fantastične gastro ponude, vrckavosti tamošnjih kibicera i boravka na Neretvi i Radobolji.

13. Livno

Nevjerovatno je Livno, posebno kada mu ljeto udahne dušu. Po mnogo čemu autentično i turistički privlačno.

Oglas

Na prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja danas galopiraju krda divljih konja, potomci pitomih koje su stanovnici livanjskih sela, nakon razvoja mehanizacije za obradu polja, pustili u divljinu sedamdesetih godina prošlog vijeka. Livanjski divlji konji koji se kreću podno i na vrletima Cincara, istinska su atrakcija ove regije i ostavljaju bez daha svakoga ko prolazi ovim krajem. Stoga ne čudi da veliki broj domaćih i stranih turista dolazi da uživa u prizoru divljih krda konja koji, kao malo gdje u Evropi, žive potpuno slobodni u prirodi. Cincar je najveća planina sa 2.006 metara nadmorske visine i ispod nje uglavnom obitavaju livanjski konji.

14. Srebrenik

Ovaj prelijepi grad nudi brojne turističke atrakcije za provesti zanimljiv i sadržajan vikend. Nezaobilazna je posjeta nadaleko poznatom Starom gradu Srebreniku, jednoj od najočuvanijh tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH koja se prvi put u zvaničnim dokumentima pominje 1333. godine, za vrijeme vladavine bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, a prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić dio svoje vladavine proveo je u ovoj tvrđavi.

Gradina, kako Stari grad Srebrenik još zovu, nalazi se na sjeveroistočnim obroncima Majevice, na području sela Gornji Srebrenik i udaljen je od grada Srebrenika oko 5 km. Sagrađena na visokoj i gotovo nepristupačnoj stijeni, odvojenoj od okolnog terena, sa pogledom na okolne doline, ova utvrda je imala veliki strateški značaj u zlatno doba Bosanskog kraljevstva. Tvrđava je u dobrom stanju, te je otvorena za turističke posjete, a do nje možete doći automobilom.

Oglas

15. Blidinje

Ovaj magični park prirode nalazi se na sjeveru Hercegovine, a plijeni svojom netaknutom prirodom kao i izuzetno bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Ova prirodna oaza, prostire se na 358 km kvadrata u podnožju planina Čvrsnice i Vrana i jedna je od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine.

Nekoliko je veličanstvenih destinacija u sklopu parka, prije svega Blidinjsko jezero, nekropola kamenih stećaka na Dugom polju, a park Blidinje omogućava i šetnju kroz najveće evropsko stanište endemskog bora munike.

16. Jajce

U kraljevskom gradu odmor je kraljevski. U Jajcu postoji 30 nacionalnih spomenika što je najbolja potvrda njegovog historijskog značanja.

Oglas

Na svega pet kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastala transformacijom toka rijeke Plive i najveća su prirodna akumulacija u našoj državi, te jedan od bisera ponude zbog koje morate posjetiti Jajce i okolinu. Između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. One su sjajno očuvan prikaz lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja i idealan motiv za fotografije.

Jezera nude brojne mogućnosti za rekreaciju, od ribolova, vožnje kajaka, kanua ili pedaline, plivanja, odbojke, vožnje bicikla ili šetnje. Uz Plivska jezera nalaze se auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta, pa je ovo područje idealno za odmor za cijelu porodicu.

Izvor: odmoriubih.ba

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Sutra proglašenje najljepše marke Hrvatske pošte Mostar iz 2022.

Objavljeno

Piše

Svečanost proglašenja najljepše marke Hrvatske pošte Mostar tiskane u 2022. godini održat će se u četvrtak, 4. svibnja, s početkom u 12 sati na štandu HP Mostar (paviljon 2) u sklopu Sajma gospodarstva u Mostaru.

Nakon proglašenja najljepše marke bit će izvučeni dobitnici nagrada koji su sudjelovali u nagradnoj igri “S najljepšom markom putuju nagrade!”

Uz prve dvije nagrade, bit će izvučeno još 8 dobitnika vrijednih nagrada koje priprema Hrvatska pošta Mostar.

Oglas
U Hrvatskoj pošti Mostar do sada je tiskano više od 620 poštanskih maraka različite tematike na kojima su zabilježene svjetske i domaće obljetnice, kulturni i povijesni događaji, blagdani, ljepote mitova, biljnoga i životinjskoga svijeta te mnoge druge teme.
Najljepša marka birala se između 26 poštanskih maraka tiskanih u 2022. godini, a o najljepšoj odlučili su glasovi pristigli na glasačkim listićima u HP Mostar, piše FENA.
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 39 minuta

Započinje Tjedan znanosti na Neretvi

Tjedan znanosti na Neretvi, koji će okupiti tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, a koji...

Događanjaprije 1 sat

Organizator turnira se oglasio hoće li Đoković biti kažnjen

Organizatori Roland Garrosa su odlučili hoće li kazniti Đokovića zbog poruke “Kosovo je srce Srbije” koju je napisao na kameri...

Društvoprije 2 sata

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

Dan državnosti u Hrvatskoj se obilježava 30. svibnja. Ove se godine slavi 33. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. 30. svibnja...

Vijestiprije 2 sata

Vitez: Načelnik Marjanović službeno posjetio Bugarsku: Izražena želja za jačanjem suradnje

Općinski načelnik Boris Marjanović sa suradnicima posjetio je općinu Sadovo u Plovdivskoj oblasti u Republici Bugarskoj gdje je razgovarao s...

Politikaprije 2 sata

Borell pozvao kosovske vlasti i demonstrante da smanje tenzije

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell istakao je da EU najoštrije osuđuje “šokantno nasilje u...

Sportprije 2 sata

Španjolci: Livaković je sve dogovorio s Villarrealom

LIVI, ostani”, skandirali su Bad Blue Boysi više puta na utakmici Dinama i Gorice (4:1), a nakon toga Dominik Livaković...

Sportprije 4 sata

Miami će igrati finale s Denverom

Košarkaši Bostona bili su nadomak historijskog uspjeha i ulaska u finale play-offa NBA lige, no na kraju će tamo protiv...

BiHprije 4 sata

Učestali odroni na brojnim dionicama

Stanje na cestama 30. 05. 2023. u 06 : 25 sati Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina savjetujemo oprezniju...

Oglas
Oglas