Poveži se s nama

Srednja Bosna

DUJO ZA HMS: Isti problemi tište Josipa, Jovana i Senada, prošla su vremena negativnih propagandi

Objavljeno

Nakon što je ne tako davne 2016. godine pokraden na izborima kao kandidat za načelnika, na proteklim Lokalnim izborima u BiH Stjepan Dujo uspio je ostvariti veliku pobjedu i postao novi načelnik Općine Novi Travnik.

Uz razgovoru za Hrvatski Medijski Servis Dujo otkriva postoje li zaista ogromne tenzije između Hrvata i Bošnjaka u ovom mjestu, kako je uspio pridobiti podršku svih relevantnih hrvatskih političkih stranaka u Novom Travniku, kakav je njegov plan za gospodarski oporavak, ali i svoje mišljenje o nerazriješenim izborima u susjednom Travniku i novoj izbornoj krađi u Uskoplju.

Razgovarala: Gabrijela Arapović, Hrvatski Medijski Servis

HMS: U krajnje inovativnoj kampanji pružili ste ruku doslovice svim Novotravničanima; hoće li se to moći kapitalizirati u smislu smanjenja tenzija između Bošnjaka i Hrvata u tom gradu? 

Oglas

DUJO: Naravno kako je kampanja i program usmjeren prema svima; Novi Travnik zaslužuje konkretnu kampanju i konkretne ideje koje se odnose na svakog stanovnika naše općine. Izborna poruka upravo opisuje cjelovit pristup i vrlo jasno prepoznavanje potreba svih nas koji živimo u Novom Travniku, a i naših ljudi koji se nalaze izvan granica Bosne i Hercegovine. Tenzije između jednih, drugih i trećih ne postoje, one su uvjetovane istupima određenih političkih aktera kojima se daje previše prostora u medijima. Naime, prošla su vremena negativnih propagandi i prikazivanja drugih kao neprijatelja jednog ili drugog naroda; uvjeren sam u pamet i mudrost Novotravničana te da ih nitko više neće moći propagandnim porukama doslovno dovoditi do osjećaja straha zbog nekoga s drugom nacionalnom pripadnošću i slično. Vjerujem kako će se uskoro prepoznati kako svi moramo poštovati jedni druge i gledati naprijed radi opće koristi za sve nas, poštujući se međusobno i uvažavajući određene različitosti.

HMS: Kako komentirate činjenicu da je kandidat bošnjačke stranke Naroda i pravda, Elmedina Konakovića, za načelnika općine ostvario tako dobar rezultat? 

DUJO: Kandidat NiP-a u Novom Travniku imao je intenzivnu kampanju, kako na terenu tako i na svim komunikacijskim kanalima. Zaista jedna jako organizirana kampanja što je i rezultiralo njegovim dobrim rezultatom, kao i lista za Općinsko vijeće s obzirom da je NiP osvojio tri mandata. Abdulaziz Rizvić, inače i predsjednik Islamske zajednice u Novom Travniku, dobio je apsolutnu potporu u ruralnim dijelovima općine Novi Travnik, dok je u urbanom dijelu, odnosno na biračkim mjestima u samom središtu općine, potporu dobio i neovisni kandidat Samir Palić, kandidat SDA, SDP-a, SBB-a, SBiH i DF-a. Po prvi put SDA nije izravno imala svog kandidata, iako su kao stranka u Novom Travniku 12 godina imali načelnika i jako dobru potporu, a bili su i drugi klub u Općinskom vijeću Novi Travnik. Ovaj rezultat može se gledati kao i poruka birača prema dosadašnjem načelniku koji je suvereno vladao općinom i strankom SDA. S obzirom na gore navedeno, naravno da je kandidat NiP-a kao i vjerski službenik imao veliku potporu među biračima, s obzirom kako je i kampanja na terenu bila intenzivnija nego kod drugih kandidata.

HMS: Ne možemo ne primijetiti kako su gotovo sve relevantne hrvatske političke snage u Novom Travniku podržale Vas. Kako komentirate taj, ne baš svakidašnji, čin? 

Oglas

DUJO: Moram kazati kako je ista potpora od svih stranaka postojala i 2016. godine kada je nedostajalo svega 112 glasova za pobjedu na izborima. 2019. godine preuzeo sam Općinski odbor HDZ-a BiH Novi Travnik s ciljem vrlo jasne političke poruke kako je u Novom Travniku došlo novo vrijeme te da s novim snagama moramo pokušati pokrenuti pozitivne procese, kako za stranku tako i za našu općinu. Kontinuirana suradnja sa svim strankama koje djeluju u Novom Travniku i koje razumiju kako želimo raditi na promjenama u interesu svih nas rezultirala je i potporom za kandidaturu za načelnika općine. Tijekom posljednje godine mandata Općinskog vijeća komunicirali smo sa svim parlamentarnim strankama te smo zahvaljujući potpori drugih stranaka donijeli odluke o pokretanju arbitraže u odnosu na samoproglašeni proračun kao i odluke o nezakonitosti proglašenja proračuna kojima se Općinsko vijeće Novi Travnik vrlo jasno ogradilo od postupanja tadašnjeg načelnika. Moja obveza je i dalje zadržati vrlo jasnu i otvorenu komunikaciju sa svim političkim subjektima u Novom Travniku, a posebice s onima strankama koje su mi dale otvorenu potporu i podršku.

HMS: Kako planirate gospodarski oporaviti Novi Travnik? 

DUJO: Gospodarstvo je ključ razvoja svake lokalne zajednice, moramo biti realni, no, moramo biti i svjesni kako bez kontinuiranog rada i dugoročnog plana ne možemo ostvariti pomak. Male sredine s malim proračunima moraju težiti nadogradnji proračuna, odnosno tražiti nove izvore financiranja za razvojne projekte. Moramo se otvoriti prema drugim uspješnim sredinama, pokrenuti vrlo jasne korake s postojećim gospodarskim sustavom, okrenuti se pozitivnim procesima kroz zajedničko djelovanje lokalne zajednice i gospodarskih subjekata u Novom Travniku. Svjestan sam realnih mogućnosti i stvarnog stanja stvari, no, zaista moramo pokušati raditi na kreiranju novih ideja i na stvaranju novih poslovnih subjekata. Obrt i poduzetništvo mladih jest korak u budućnost, Istina kako je dobrim dijelom i nepoznanica, ali sustavnim pristupom i s vrlo jasnim ciljem vjerujem kako možemo učiniti korak naprijed. Moja obveza je osiguravati dodatna sredstva u proračunu kako bi konkretizirali završetak naših poslovnih zona, kako bi realizirali projekt Poslovnog inkubatora, pokrenuli stvari oko EU fondova i svih drugih dostupnih sredstava viših razina vlasti i međunarodnih organizacija. Na tom putu osnovna stvar je uspjeti iskoristiti našu pamet i znanje u koje sam se uvjerio da postoji u Novom Travniku.

HMS: Što je sa srpskom zajednicom u toj općini? 

Oglas

DUJO: U općini Novi Travnik sukladno popisu iz 1991. godine živjelo je više od četiri tisuće Srba, dok na provedenom popisu 2013. godine u Novom Travniku živi 367 Srba. Sad je 2020. godina, kao ni za sve druge, tako ni za brojčano stanje Srba u Novom Travniku nemamo točan podatak. Naša općina nastala je 1949. godine, kao najmlađa općina u bivšoj državi, logičan je bio rast broja stanovnika i doseljavanje većeg broja stanovnika i svih dijelova bivše države. Kampanju koju sam imao vrlo jasno je uključivala sve građane naše općine te sam uvjeren kako podrška i srpske zajednice nije izostala. Naime, u više navrata sam kazivao kako isti problemi tište Josipa, Jovana i Senada, odnosno sve nas koji ovdje živimo.

HMS: Kako komentirate političku situaciju u susjednom Travniku: tko bi, po vašem mišljenju, trebao biti novi čelnik Travnika? 

DUJO: Izborni proces u Bosni i Hercegovni je konstruiran kao i sama država Bosna i Hercegovina: dosta nejasno i s puno nedorečenosti. Tijelo koje provodi izbore u Bosni i Hercegovini se ne snalazi u svojoj ulozi, naravno kako je svima jasno kako Izborni zakon Bosne i Hercegovine nije potpun i da u konkretnom slučaju imamo pravnu prazninu, odnosno ne postoje odredbe koje definiraju situaciju koja se dogodila na dan izbora u Travniku. Unatoč tomu, određene političke opcije su krenule s raznim izjavama koje dodatno usložnjavaju travničku priču. Smatram kako je potrebno vrlo brzo djelovanje Središnjeg izbornog povjerenstva, kao i nadležnih tijela vlasti u smislu donošenja izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Krajnje je neodgovorno ponašanje Središnjeg izbornog povjerenstva koje već danima ne daje obrazložnje i ne donosi odluku za Travnik. Potrebno je žurno donijeti odluku o konačnom izboru u Travniku te objaviti službeni rezultat izbora kako bi zainteresirane strane mogle koristiti sve zakonske mogućnosti ukoliko nisu zadovoljni odlukom provedbenog tijela. Naravno, mislim kako bi i Goran Pjeković sigurno bio odličan izbor za Travnik, a ono što je u ovom slučaju važno jest samo da nadležni što prije donesu odluku u interesu Travnika i Travničana.

HMS: U Uskoplju se sada događa nešto slično što ste sami doživjeli i proživjeli ne baš davne 2016. godine; kako će se ta situacija riješiti i što bi HDZ BiH trebao uraditi po tom pitanju?

Oglas

DUJO: Prije četiri godine nedostajalo mi je 112 glasova, dok je bio poznat podatak o 160 registriranih birača čiji glasački listići nisi prebrojani, uvaženi, dostavljeni i slično. Iskreno,  jako mučno je i prisjetiti se toga i moram priznati kako mi ni malo nije bilo ugodno ponovno prolaziti ovu nepravdu koja se događa Uskoplju i Draženu Matišiću. Neprihvatljivo je da provedbeno tijelo, Središnje izborno povjerenstvo, na takav način kreira rezultate i utječe na živote građana ovih lokalnih zajednica. S druge strane, nikada neću prihvatiti da netko tako jednostavno negira pravo naših građana koji se nalaze privremeno u inozemstvu, poništava njihovo pravo na biranje, na ulaganje žalbe ukoliko su odbijeni itd. SIP ne smije i ne može tek tako dokidati temeljna prava, pravo izbora, pravo na žalbu što se u konkretnom slučaju i događa. Ono što se mora učiniti jeste iskoristit sve zakonske mogućnosti za pravnu bitku i zaštiti prava svih birača, svih naših građana kroz prigovore, žalbe i tužbe. U suradnji s našim iseljenicima možemo graditi i bolje sutra ovdje. Nije lako niti jednostavno uvjeriti ih da sudjeluju u izbornom procesu koji je krajnje kompliciran, od postupka registracije, slanja pošte, prijema pošte, dostavljanja glasačkih listića i svih dodatnih dokumenata a onda tamo netko svojevoljno odluči da ne prihvaća i ne uvažava pravo izbora svih naših državljana. I ovim putem se zahvaljujem svim našim biračima u inozemstvu koji uistinu žele dobro svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

HMS: Hoće li vam predstavljati problem u radu to što HDZ BIH nema većinu u Općinskom vijeću?

DUJO: HDZ BiH i HDZ 1990 su osvojili osam mandata u Općinskom vijeću Novi Travnik te čine najbrojniji klub, dok je drugi najbrojniji klub SDA s pet vijećnika, zatim slijede SDP s tri vijećnika, NiP s tri vijećnika, HSS Stjepana Radića s dva vijećnika, Stranka za BiH s dva vijećnika, HSP jedan vijećnik i SBB jedan vijećnik. Nakon službenih rezultata ostvarit ćemo konkretnu komunikaciju sa svim zainteresiranim subjektima koji žele učinkovit i stvaran rad u Općinskom vijeću Novi Travnik. Pojedini politčki predstavnici su već pokrenuli i pozvali sve bošnjačke stranke u jedan klub kako bi ostvarili većinu. HDZ BiH u ovom slučaju ima namjeru raditi u interesu svih građana u Novom Travniku te shodno dosadašnjim porukama i ciljevima razgovarat ćemo otvoreno s onim politčkim strankama koje će gledati interes Novog Travnika i Novotravničana. /HMS/

Oglas

Oglas

Sport

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

Objavljeno

Piše

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2), financira Europska unija, a koju provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Općine Vitez.

U okviru projekta „Vitez pliva“ pedeset djece Općine Vitez besplatno su učila plivati.  Djeca su svoje slobodno vrijeme provodila u vodi umjesto ispred ekrana družeći se sa svojim vršnjacima. Dodjela diploma za usvojeno plivačko znanje održat će se u subotu u 09:00h na zatvorenom bazenu Franšiznog centra u Vitezu. Nakon dodjele diploma slijedi druženje djece uz pizzu, grickalice i sokove.

Nastavi čitati

Društvo

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Objavljeno

Piše

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“, autora dr.sc. Darija Jerkovića i dr.sc. Gorana Pejakovića. 

Ova vrlo vrijedna publikacija, tiskana na 530 stranica, obrađuje gospodarstvo i gospodarske potencijale Lašvanske doline, ali i druge teme kao što je demografija, prirodni resursi, kultura, civilno društvo, infrastrukture te strateški dokumenti općina Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača.

Knjiga je pripremana tijekom protekle dvije godine, a pored korištenja velikog broja različitih bibliografskih izvora, kojima je oslikana gospodarska situacija u Lašvanskoj dolini, autori su uradili i primarno istraživanje u kome je sudjelovalo više od 50 najuspješnijih tvrtki s ovoga područja, kao i načelnici navedenih općina.

Predstavljanje knjige bit će održano u Centru za kulturu općine Travnik, u petak, 23.2. 2024. godine, s početkom u 18,00 sati.

Oglas

Osim autora o samoj knjizi će govoriti i dr.sc. Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore F BiH te tri profesora recezenta sa Sveučilišta Vitez, Edin Arnaut, Semina Škandro i Tanja Gavrić.

Nastavi čitati

Servisne informacije

Novi Travnik: Obavijest o poligonskom gađanju

Objavljeno

Piše

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će  u  dane  22. i 23. 02. 2024. godine u vremenu od 08,00 do 17,00 sati  vršiti poligonsko  gađanje ispitivanjem   minobacača PMB 60 mm M70 – COMMANDO.

Gađanje će se obaviti na Opitnom poligonu Margetići.

Nastavi čitati

BiH

NOVI ŠAMAR BUGOJANSKIM HRVATIMA: Selmo Cikotić negirao krivicu za ratne zločine na području Bugojna za koje ga tereti Tužilaštvo BiH

Objavljeno

Piše

Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Dževad Mlaćo i drugi, u kojem su se prvooptuženi Mlaćo i drugooptuženi Selmo Cikotić izjasnili da nisu krivi.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije RBiH.

“Nisam kriv”, izjavila su obojica optuženih pred vijećem kojim predsjedava sudija Braco Stupar, prenosi Detektor.

Inače, prema prvobitnoj optužnici u ovom predmetu je optuženi bio i Tahir Granić, ali je Sud BiH sredinom prošlog mjeseca odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog

Oglas

“Optuženi Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić se terete da su tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i ARBiH, u vremenskom periodu od 18. jula 1993. godine do polovine aprila 1994. godine, Dževad Mlaćo kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a optuženi Selmo Cikotić kao komandant OG Zapad ARBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a od navedenog dana u svojstvu načelnika štaba u 7. korpusu ARBiH, za vrijeme obavljanja pomenutih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, te suprotno Naredbi Predsjedništva RBiH o primjeni pravila međunarodnog ratnog prava u Oružanim snagama RBiH i Dopunskog protokola II iz 1977. godine”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. “ekstrema” zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije.

Dalje se navodi da je optuženi Selmo Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistava i nečovječno postupanje, koje su izvršene na način da su, nakon što je Dževad Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, nakon 15. vanredne sjednice Ratnog predsjedištva, dana 22.07.1993. godine, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima”, zaključuje se u optužnici.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

U četvrtak 29.02.zakazana Svečana sjednica OV Novi Travnik

Objavljeno

Piše

29.02. svečana sjednica u povodu Dana nezavisnosti/ neovisnosti BIH

Općinsko vijeće Novi Travnik u povodu obilježavanja Dana neovisnosti/nezavisnosti BIH i Dana Civilne zaštite u četvrtak, 29.02.2024. godine, s početkom u 10:00 sati, u velikoj dvorani Općine Novi Travnik održat će svečanu sjednicu.

Svečanoj sjednici prethodit će polaganje vijenaca i to:

9:30 na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ABIH

Oglas

9:45 na Spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a i civilnim žrtvama rata

 

Nastavi čitati

Društvo

U Vitezu održan Simpozij pedijatara SBK/KSB

Objavljeno

Piše

Proteklog vikenda u Vitezu je održan pedijatrijski simpozij  na temu “DHA suplementacija i kvalitet života djece”  koji je organizovan od strane Udruženja neonatologa i intenzivista FBIH i kompanije 4U pharma.

Simpozij je okupio stručnjake iz oblasti pedijatrije cijelog SBK/KSB, a predvodila ga je prof.dr Hajrija Maksić koja je na kraju istakla važnost ovog skupa i razmjene naučnih činjenica iz ove oblasti.

Razgovaralo se na temu  ishrane majčinim mlijekom tj. dojenja, te suplementacije najosjetljivije populacije sa DHA omega 3 masnim kiselinama, kao najvažnijim hranjivim nutritijentom za razvoj mozga i vida kod djece.

– Nizom dugogodišnjih istraživanja potvrđene su prednosti majčinog mlijeka za zdravlje, rast i razvoj djece, a tako i za zdravlje njihovih majki. Veliki izazov svim zdravstvenim profesionalcima koji brinu o djeci od najranije dobi jeste da se djetetu ne oduzme pravo na biološki ispravnu i najbolju prehranu majčinim mlijekom. U prehrani dojilja posebnu pažnju treba posvetiti majčinom unosu masnih kiselina,  a vezano za pravilnu ishranu. Naše nacionalne smjernice su da je potrebna suplementacija sa DHA/ Babytol DHA kod novorodenčadi i dojenčadi do kraja druge godine zbog normalnog razvoja vida i kao važne strukturne komponente mozga i nervnog tkiva. Suplementacija započinje još intrauterino u zadnjem trimestru trudnoće sa preparatom Pregnatol DHA. – kazala je doc.dr. Indira Abdulović.

Oglas

Simpoziju su prisustvovale i medicinske sestre koje rade sa djecom u PZZ, te u porodilištima, kao i patronažne sestre. Nakon više stručnih predavanja i prikaza slučaja iz prakse i literature na temu dojenja i suplementacije kod dojenčadi uslijedila je opsežna diskusija i donijeti su zaključci.

S obzirom da majčino mlijeko ne sadrži dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, a da trudnice i dojilje ne unose 400-500 grama plave morske ribe sedmično ishranom, zaključak Udruženja pedijatara, pozivajući se na zvanične preporuke evropskih udruženja, je da je potrebno suplementirati dojenčad od 8. dana do druge godine života, a naročito kontinuirano u prvoj godini života sa 100 mg DHA omega-3 masnih kiselina dnevno.Iz Udruženja Udruženja neonatologa i intenzivista FBIH su izrazili nadu  da će u skorije vrijeme biti organizovano jos sličnih skupova koji će nam donijeti mnogo novih saznanja iz oblasti pedijatrije i samim tim učiniti kvalitetnijim  rad. Izrazili su zahvalnost  predstavništvu kompanije 4U pharma na pruženoj mogućnosti na organizovanju jednog ovakvog skupa.

Nastavi čitati

Politika

Sutra 34.sjednica Vlade SBK

Objavljeno

Piše

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – prečišćeni tekst),


S A Z I V A M
34. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 22. 2. 2024. godine, u 9 sati

DNEVNI RED

1. Zapisnik sa 33. sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona – sekretar Vlade
2. Izvještaji o radu ministarstava za 2023. godinu
a) Ministarstvo unutrašnjih poslova
b) Ministarstvo pravosuđa i uprave
c) Ministarstvo finansija
d) Ministarstvo privrede
e) Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova
f) Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
g) Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
h) Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
3. Izvještaji o radu uprava i upravnih organizacija za 2023. godinu
a) Kantonalna uprava za branioce
b) Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
c) Kantonalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove
d) Kantonalni zavod za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa
e) Kantonalni arhiv
f) Kantonalna direkcija za puteve
4. Izvještaji o radu ureda i službi za 2023. godinu
a) Stručna služba Vlade
b) Služba za zajedničke poslove
c) Ured za zakonodavstvo Vlade
d) Kabinet premijera Kantona
e) Ured za javne nabavke za potrebe korisnika budžeta SBK/KSB
f) Ured za evropske integracije, fondove odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu
5. Izvještaj o realizaciji Akcionog plana Vlade Kantona za sprječavanje korupcije i radu Tima Vlade Kantona za sprječavanje korupcije za 2023. godinu – Koordinator Tima za sprječavanje korupcije
6. Program rada Agencije za privatizaciju za 2024. godinu – Agencija za privatizaciju
7. Plan aktivnosti na sprovođenju Zakona o javno-privatnom partnerstvu Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
8. Mišljenje o inicijativi za autentično tumačenje odredbi Zakona o porezu na promet nekretnina i Zakona o porezima – Ministarstvo finansija
9. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona – Služba za zapošljavanje
10. Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (saglasnost) – Služba za zapošljavanje
11. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (saglasnost) – Služba za zapošljavanje
12. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – REZ-u“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
13. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – poticaji privredi“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
14. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za podršku razvoju preduzetničkih zona“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
15. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za javno privatno partnerstvo“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
16. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacija“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
17. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele ostvarenih od naknada za tehničke preglede vozila za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
18. Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – akademijama“ za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
19. Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa pozicije „Tekući transferi za mlade“ za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
20. Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa pozicije „Tekući transferi pojedincima za naučne radove“ za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
21. Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za visoko obrazovanje za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
22. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti osnovnim školama za raspisivanje konkursa za popunu radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (OŠ „Kaonik“ Busovača i drugi) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
23. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti srednjim školama za zaključivanje ugovora o djelu za obavljanje poslova upražnjenih radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (MSTŠ „Travnik“ Travnik i drugi) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
24. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti osnovnim školama za zaključivanje ugovora o djelu za obavljanje poslova upražnjenih radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (OŠ „Kaonik“ Busovača i drugi) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
25. Prijedlog odluke o izvršenju neplaniranih sredstava u Budžetu Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu – Ministarstvo finansija
26. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku mobilnog uređaja – Skupština Kantona
27. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku diskova za server sa konfiguracijom – Ministarstvo unutrašnjih poslova
28. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku računarske opreme za potrebe OŠ „Drvetine“, Bugojno – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
29. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku slušalica – Ministarstvo privrede
30. Prijedlog odluka o davanju saglasnosti za nabavku roba i usluga za potrebe MUP-a – Ministarstvo unutrašnjih poslova
a) za izradu projekta zgrade PS Fojnica
b) za izradu izvedbenog projekta zgrade PS Fojnica
c) za veterinarske usluge
d) za održavanje vozila van garantnog roka
e) za izmještanje podzemnog električnog kabla
f) za održavanje prijenosa signala za video nadzor grada Viteza
g) za održavanje i popravku računarske opreme
h) za korištenje sportske dvorane
i) za reviziju projekta PS Busovača
j) za nabavku rezervnih dijelova za računarsku opremu
k) za nabavku usnika za alkometre
l) za nabavku potrošnog materijala za foto printer
m) za nabavku materijala
n) za nabavku filtera za gas maske
31. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za nabavku uredskog namještaja – Ministarstvo pravosuđa i uprave
32. Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za nabavku električne energije za Kantonalni sud u Novom Travniku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
33. Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za nabavku policijskih uniformi – Ministarstvo unutrašnjih poslova
34. Saglasnost za nabavku roba i usluga za potrebe škola – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
35. Saglasnost za nabavku roba i usluga za potrebe Ureda za javne nabavke – Ured za javne nabavke
a) za nabavku licenci za Microsoftove proizvode i usluge
b) za usluge ispisa i upravljanja sistemom ispisa
36. Saglasnost na Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH – Ministarstvo pravosuđa i uprave
37. Saglasnost za prenamjenu sredstava dodijeljenih Domu zdravlja Busovača– Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
38. Saglasnost za plaćanje računa za nabavku plina za potrebe MUP-a – Ministarstvo unutrašnjih poslova
39. Saglasnost za plaćanje računa za štampanje Službenih novina SBK/KSB – Stručna služba Vlade
40. Saglasnost na Sporazum o poslovnoj saradnji između Vlade Kantona i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Saobraćajnog fakulteta Travnik – Kabinet premijera Kantona
41. Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2023. godinu – Ministarstvo finansija
42. Izvještaj Općine Vitez o utrošku doniranih sredstava za oblast civile zaštite – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu

Oglas

PREMIJER KANTONA
Tahir Lendo dipl. ing.

Nastavi čitati

Društvo

Danas počinju Dani BNP-a Zenica

Objavljeno

Piše

Povodom nastupajućih Dana BNP-a koji će biti upriličeni od 21. do 28. februara tekuće godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije. Dani BNP-a će biti upriličeni povodom obilježavanja 74. rođendana Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Također, na konferencija za medije je održana i povodom predstavljanja rada na projektu Kreativne Evrope „The Sexual Theatre (Feminističko čitanje klasika)“, čiji je nositelj Bosansko narodno pozorište Zenica.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da je 25. februara 1950. godine održana prvi put premijera predstave „Duboko je korijenje“ sa glumcima koji su do tada bili članovi Kulturno-umjetničkog društva „Iskra“, a koji su se priključili tadašnjem Oblasnom narodnom pozorištu Zenica. Prvi profesionalni ugovor je potpisao i prvi je član Drame tadašnjeg Oblasnog narodnog pozorišta u Zenici bio glumac Faruk Zadić. Od tada do danas je Bosansko narodno pozorište Zenica upriličilo 760 premijernih naslova, što pokazuje da je za 74 godine postojanja i rada ovo Pozorište imalo više od deset premijera u nekim sezonama. Mijatović je kazao kako je ove godine odlučeno da zvanična proslava Dana BNP-a bude upriličena višednevnim sadržajima, te će tako na scenama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica pored programskih sadržaja u vlastitoj produkciji biti upriličene izvedbe predstava iz Pozorišta mladih Sarajevo i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija je istakla kako će u okviru obilježavanja Dana BNP-a biti upriličene izvedbe pet predstava u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i to: „Sve to je iz kuće“, „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“, „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, „Medeja“, te predstava za djecu „Ptica od pijeska“. Pored predstava BNP-a, bit će upriličena izvedba mjuzikla „Tick… Tick… Boom!“ u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo i izvedba predstave „Staklena menažerija“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Pored izvedbi predstava, u okviru Dana BNP-a će biti upriličen koncert Ansambla violončela Kamernog simfonijskog orkestra Zenica. Kako je najavila Kaikčija, u okviru Dana BNP-a će biti upriličeno čitanje dramskih tekstova mladih autora i autorica u saradnji sa Goethe-Institutom Bosne i Hercegovine i Akademijom scenskim umjetnosti, te će biti upriličena promocija nove publikacije Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Tri drame“, u kojoj su objavljene dvije nagrađene i jedna pohvaljena drama sa Konkursa/Natječaja za najbolji savremeni bosanskohercegovački dramski tekst Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Izvršni producent Denis Krdžalić je predstavio projekat „The Sexual Theatre (Feminističko čitanje klasika)“, čiji je nositelj Bosansko narodno pozorište Zenica, a koji je podržala Kreativna Evropa. Kako je kazao Krdžalić, ovo je prvi projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija. Projekat je započeo u januaru 2024. godine i završit će u decembru 2025. godine, a partneri projekta su: Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske. Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Ovaj projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova pozorišna festivala i četiri nova dramska teksta, kao i četiri nove predstave. Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve ciljeve i rezultate ovog projekta.

Oglas

 

 

Nastavi čitati

Sport

Zabilježite datum 12.08. i pripremite se za 9. Međunarodne skokove s vodopada u Jajcu!

Objavljeno

Piše

Ljubitelji adrenalina i spektakularnih događaja, pripremite se! Ovogodišnji 9. po redu Međunarodni natjecateljski skokovi s Vodopada na rijeci Plivi održat će se 12.08.2024. godine.

Ovaj jedinstveni sportsko-turistički događaj jedan je od najznačajnijih turističkih događaja u zemlji i već godinama privlači najbolje skakače iz regije, pružajući im izazovnu platformu za prikaz svojih vještina. Vodopad visok 21 metar, smješten je u samom srcu povijesnog grada Jajca i pruža neponovljiv scenarij za izvođenje akrobatskih skokova. Upravo ovaj vodopad u Jajcu mnogi smatraju jednim od najljepših u Europi, ali i svijetu.

Uzbuđenje i adrenalinska atmosfera su samo dio onoga što očekuje posjetitelje ove popularne sportsko-turističke manifestacije. Pored Skokova, program manifestacije će biti obogaćen zabavnim i kulturnim sadržajima, a prisutni mogu uživati u brojnim restoranima i kavanama u gradu.

Jajce je idealna lokacija za održavanje Skokova. Osim slikovite prirode i povijesnog ambijenta, grad nudi brojne mogućnosti za aktivno provedeno vrijeme, razgledanje znamenitosti i opuštanje.

Oglas

Sve novosti o nadolazećim 9. Međunarodnim skokovima u Jajcu možete pratiti na web stranici: https://visitjajce.ba

 

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 3 sata

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na...

Društvoprije 5 sati

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“,...

Servisne informacijeprije 6 sati

Novi Travnik: Obavijest o poligonskom gađanju

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će  u  dane  22. i 23. 02. 2024....

BiHprije 6 sati

Ismet Gavrankapetanović ipak nije dobio saglasnost za funkciju direktora KCUS-a

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, saznaje Klix.ba....

BiHprije 6 sati

Objavljujemo detalje ubistva u Tuzli: Mađar udavio suprugu!

U prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Muškarac je, kako je saopćeno, ubio ženu. Kako su kazali...

Sportprije 6 sati

Dinamo je ranije objavio da je rasprodao stadion. Sad je otvorio novu tribinu

DINAMO u četvrtak s početkom u 18:45 sati na Maksimiru dočekuje Betis u uzvratnoj utakmici playoff knock-out runde UEFA Europa...

Svijetprije 6 sati

Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru. Objavljeni detalji sporazuma

POSTIGNUT je dogovor o zemljištu na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada će danas potpisati dva sporazuma o razumijevanju,...

Sportprije 6 sati

Evo kad i s kim hrvatski rukometaši igraju kvalifikacije za Olimpijske igre

Tri tjedna uoči početka olimpijskih kvalifikacija za rukometaše Svjetska rukometna federacija (IHF) objavila je satnicu natjecanja u svakoj od tri...

Oglas
Oglas
LM