- oglas -

Društvene mreže uklanjat će sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici

Pročitajte i ovo

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati...
- Advertisement -

Kompanije Twitter i Google poručile su, u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici, piše RSE.

- Advertisement -

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) nedavno je uputio zahtjev tehnološkim gigantima Twitter i YouTube da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Direktor kanadskog Instituta Emir Ramić za RSE kaže da IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama i da najviše objava u kojima se vrijeđaju srebreničke žrtve dolazi iz Srbije ali da ih ima i iz Rusije, Francuske i drugih država.

IGK još nije dobio odgovore na zahtjev koji je 30. srpnja 2021. uputio ovim društvenim mrežama ali Ramić, kaže, nada se pozitivnom odgovoru “jer su obje socijalne mreže već ranije uklanjale neke sadržaje koji zadiru u mržnju prema drugom i drugačijem i koji vrijeđaju žrtve holokausta, i u pojedinacnim slučajevima i žrtve genocida u Srebrenici”.

Twitter i Google: Nema mjesta govoru mržnje

Kompanije Twitter i YouTube u vezi sa zahtjevom Instituta za istraživanje genocida za RSE kažu da imaju jasno ustanovljenu politiku koja “sankcionira svaki govor mržnje”.

U odgovoru Googlea, pod čijim okriljem je video platforma YouTube, kažu da će uklanjati sve sadržaje koji krše već ustanovljena pravila kompanije o širenju govora mržnje.

– Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi sa govorom mržnje a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentirane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ovog tjedna, mi ćemo ga ukloniti “, navodi se u odgovoru glasnogovornika YouTubea za RSE.

Slično poručuju i iz Twittera. Prema riječima glasnogovornika ove društvene mreže, govoru i porukama mreže “nema apsolutno nikakvog mjesta na Twitteru.

– Naša Politika mržnje zabranjuje širok spektar ponašanja. To uključuje targetiranje pojedinaca sa uvredljivim namjerama, pozivanje na nasilne događaje, vrstu nasilja gdje su zaštićene kategorije ljudi bile žrtve ili gdje se pokušava poricanje odnosno minimiziranje takvih događaja. Također, imamo snažnu politiku u slučajevima glorificiranje politike nasilja i preduzimamo mere protiv takvog sadržaja i ponašanja koji pokušavaju da veličaju ili hvale nasilje i genocid – navodi se u dopisu portparola Twittera.

U ovoj kompaniji podsjećaju da je Twitter nedavno potpisao i dokument s Kanadskim centrom za izraelska i jevrejska u kome se obavezao na zaustavljanje širenja mržnje prema Jevrejima putem svoje platforme. Isti tokument potpisale su i druge vodeće kompanije među kojima su Google i Facebook.

Najviše sadržaja dolazi iz Srbije

Emir Ramić kaže da njegov Institut za istraživanje genocida vodi svoju evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama koji negiraju genocid u Srebrenici.

– Najviše negacija genocida dolazi iz Srbije, zatim iz entiteta Republika Srpska, Rusije, Francuske – kaže Ramić i dodaje da sistematskog, organiziranog negiranja genocida ima i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi.

– Mi smo u Kanadi imali peticiju Kanadskog parlamenta kojom smo tražili krivično sankcioniranje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi. Peticiju je potpisalo više hiljada Kanađana , a sponzor peticije je bio član Kanadskog parlamenta Brian Masse – objašnjava Ramić za RSE.

U odgovoru kanadske Vlade na peticiju koju je 2019. pokrenuo Insitut, poručeno je da Kanada snažno osuđuje genocid u Srebrenici. Ujedno se podsjeća da je to uradila i kroz svoje institucije.

– U 2010. godini Parlament je jednoglasno usvojio Rezoluciju M 416 koja događaje u Srebrenici priznaje kao genocid. Iste godine, Donji dom Parlamenta je takođe jednoglasno usvojio predlog kojim se 11. srpnja priznaje kao Dan sjećanja na Srebrenicu. Ovaj čin priznanja odražava duboku tugu koju su osjećali Kanađani širom zemlje zbog užasnih događaja koji su se zbili i on će obezbjediti da ti događaji ne budu zaboravljeni – napisano je u odgovoru kanadske Vlade Institutu 2019.

Objave na Facebooku

U Srbiji pored individualnih objava često se mogu pronaći stranice grupa koje, uz promoviranje nacionalističke politike, objavljuju sadržaje o negiranju genocida u Srebrenici. Takvih grupa ima i na Facebooku.

Ovoj kompaniji u oktobru 2020. već se obraćao kanadski Insitut. Ramić kaže da je i ova društvena mreža podsjetila da već ima politiku zabrane hvaljenja zločina iz mržnje, masovnih ubojstava, ismijavanja žrtava i promociju zločinaca.

Institut je i tom prilikom zahtijevao da Facebook “na isti način tretira i genocid u Srebrenici i zabrani njegovo negiranje kao sto je to uradila s holokaustom.

– IGK smatra pozitivnim što Facebook poricanje holokausta i genocida tretira kao govor mržnje i nadamo se da će u budućnosti još više uklanjati sa svoje platforme negiranje genocida u Srebrenici – dodaje Ramić.

Iz kompanije Facebook nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa o tome koliko je ova društvena mreža do sada registrirala i uklonila sporne sadržaje.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na osam godina zatvora zbog...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao...

Legenda Njemačke se divi Hrvatu: On je najbolji napadač na svijetu po završnici

ANDREJ KRAMARIĆ je protiv Kanade odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnoj karijeri. U 4:1 pobjedi dao je golove za 1:1 i 3:1, što...

U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak...

Povezane vijesti