Poveži se s nama

Društvo

DOBITNICA REKTOROVE NAGRADE: Novotravničanka doktorirala katalonsku filologiju

Objavljeno

Vedrana Lovrinović rođena je u Travniku, 17. srpnja 1989. Na Sveučilištu u Zadru završila je preddiplomski studij španjolskog jezika i književnosti te francuskog jezika i književnosti.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je diplomski studij španjolskog jezika i književnosti te francuskog jezika i književnosti (znanstveni smjer – književnost).Na Sveučilištu Rovira i Virgili (Tarragona, Španjolska) završila je diplomski studij iz katalonske filologije te je dobila Rektorovu nagradu (2013/2014.).

U ljetnom semestru 2018./19. pohađa nastavu iz hispanskoameričke književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Buenos Airesu. Od 2015. godine radi kao asistentica za hispanskoameričku književnost na Odjelu za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru.Trenutačno radi na istom Odjelu kao poslijedoktorandica te voditeljica katalonskog lektorata. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranila je disertaciju: “Las estrategias narrativas de representación de violencia de género y femicidio en la literatura argentina contemporánea”, (“Narativne strategije reprezentacije rodnouvjetovanog nasilja i femicida u suvremenoj argentinskoj književnosti”) pod vodstvom mentoricâ Andree Ostrov (Sveučilište u Buenos Airesu) i Maje Zovko (Filozofski fakultet u Zagrebu).

Oglas

Prevodi s katalonskog jezika (Josep Pedrals, Pau SiF, Lluís Roda, Maria Barbal, Mercè Rodoreda, Joan Todó) i sa španjolskog jezika (Juan Ramón Jiménez, Roberto Arlt, María Zambrano, Miguel Delibes). Izlagala je na znanstvenim konferencijama u Zadru, Zagrebu, Dubrovniku, Londonu i Madridu. Izlagala je na znanstvenim konferencijama u Zadru, Zagrebu, Dubrovniku, Madridu i Londonu.

Nastavi čitati
Oglas

BiH

Ministrica Mirjana Plavčić predstavila smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade ŽSB za razdoblje 2024. – 2026.

Objavljeno

Piše

Nakon imenovanja nove Vlade Županije Središnja Bosna na sjednici Sabora ŽSB održanoj u ponedjeljak, jučer je u Travniku održana 1. redovita sjednica Vlade ŽSB. Bila je to prilika za razmjenu iskustava, analizu dosadašnjih aktivnosti i razmatranje budućih planova za mandatno razdoblje do 2026. godine.
Jedan od ključnih aspekata današnje sjednice bila je prezentacija Smjernica ekonomske i fiskalne politike ŽSB za razdoblje od 2024. do 2026. godine, koju je predstavila ministrica financija ŽSB, Mirjana Plavčić iz HDZ BiH. Ove smjernice rezultat su temeljite analize trenutne situacije i ciljeva regije te predstavljaju važan fiskalni okvir za daljnje provođenje ekonomske politike Vlade ŽSB.
Ministrica Plavčić istaknula je ključne elemente Smjernica, koje uključuju poticanje gospodarskog rasta, ulaganje u razvoj infrastrukture, obrazovanje i turizam, demografsku obnovu, digitalizaciju javne uprave te povećanje transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim resursima. Ove smjernice imaju za cilj stvaranje povoljnog okruženja za privlačenje investicija, stvaranje novih radnih mjesta i promicanje održivog razvoja. Ministrica je također naglasila da su Smjernice usklađene sa zakonskim rješenjima i propisima svih razina vlasti. U skladu s tim, Vlada ŽSB će se usredotočiti na provedbu proračunskog financiranja sukladno zakonskim propisima, s ciljem postizanja fiskalne održivosti i kontroliranja rashoda.
Ministrica Plavčić istaknula je da je zahvaljujući odgovornoj politici Vlade, posebice Ministarstva financija, ŽSB izašla iz dugogodišnjeg deficita te sada ulazi u stanje suficita. Trenutno stanje zaduženosti ŽSB iznosi 1,3%, dok je Zakonom o dugu i zaduživanju dopušteno zaduženje do 10%. Planirano je kreditno zaduženje prema Smjernicama za 2024. godinu uz uvjet da se raspodjela kreditnih sredstava planira u Programu javnih investicija. Ministarstvo financija stoga poziva Vladu da u narednih pola godine pripremi projekte, unese ih u Program javnih investicija i stvori preduvjete za kreditno zaduženje.
Sveukupno, predstavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike ŽSB za razdoblje 2024. – 2026. godine pružaju jasnu viziju i smjer za razvoj Središnje BOsne. Kroz odgovornu i fokusiranu provedbu tih smjernica, očekuje se daljnji napredak Županije Središnja Bosna u postizanju gospodarskog rasta, poboljšanja infrastrukture, promociji održivosti i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.
Nastavi čitati

BiH

SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Objavljeno

Piše

Na prvoj sjednici Vlade SBK u novom sazivu usvojene su smjernice ekonomske i fiskalne politike za naredno trogodišnje razdoblje.

“Osnovni ciljevi su ubrzani održivi gospodarski rast i razvoj, društveni razvoj i održivi okoliš. Svaki od ovih strateških ciljeva zahtjevaju realiziranje niz prioriteta koji su sadržani u sektorskim strategijama koje je ova vlada usvojila međutim još uvijek ima mnogo sektora tj oblasti u kojima se moraju donijeti strategije. Na sjednici vlade data je preporuka svim ministrima i svim politikama da istaknu prioritete u kojima ćemo mi ići i mislim da su najvažnija ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, uglavnom podizanje jedne kvalitete življenja na jednu višu razinu.”, kazala je ministrica financija Mirjana Plavčić.

Bilo je riječi i o značajnijem kreditnom zaduženju kako bi se pomogla realizacija kapitalnih projekata.

Oglas

“To nas stavlja u poziciju da hrabrije krenemo u nove cikluse investiranja sa gledišta javnog sektora. Kroz našu strategiju planirani su 460 milijuna za investiranje i ulaganje, dakle mi možemo pojačati taj segment.”, izjavio je Tahir Lendo, predsjednik Vlade SBK

Nastavi čitati

Događanja

Akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas, sutra u Jajce

Objavljeno

Piše

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Planinarskog društva „Ćusine” Jajce, organizuje ekološku akciju čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas u subotu, 3. juna 2023. godine u Jajcu.

Ova inicijativa okupit će predstavnike nevladinih organizacija, sportskih kolektiva, javnih ustanova, udruženja te građane. Akcija će se odvijati duž područja rijeke Vrbas, od Vinca prema Bravnicama. Cilj akcije je promocija zaštite životne sredine i odgovornog odlaganja otpada, kao i podizanje svijesti o važnosti volonterskog rada za dobrobit zajednice.

Pozivamo Vas da medijski popratite ovu akciju sutra, u subotu 3. juna 2023. godine. Vaša prisutnost i podrška akciji od izuzetne su važnosti za zaštitu naše životne sredine i stvaranje bolje budućnosti.

Oglas

Akcija čišćenja započet će iz „Auto kampa Vinac” u Vincu, a završit će u dvorištu OŠ „Berta Kučera” u Bravnicama sa druženjem i ručkom za sve učesnike. Prijevoz za učesnike i sve zainteresovane bit će obezbijeđen u 10:00 sati ispred Gradske sportske dvorane Jajce.

Mediji izjave i kadrove mogu snimiti pred polazak ispred Gradske sportske dvorane u Jajcu ili tokom trase izvođenja akcije na obalama rijeke Vrbas na potezu od Auto kampa u Vincu do školskog dvorišta u Bravnicama gdje će biti završetak akcije.

Za dodatne informacije molimo vas kontaktirajte koordinatora aktivnosti predsjednik Planinarskog društva „Ćusine“ Velid Hrnjić telefon broj: 065 158 528.

Oglas

Akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas dio je šireg projekta pod nazivom „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, a koji uživa podršku EU, UN-a, Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope.

Ova akcija čišćenja ujedno je i najava za Eko rafting regatu „Vrbas 2023” koji će biti održana sedmicu poslije 7-9. juna 2023. godine.

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

U petak 16.06. patron župe Srca Isusova u Pećinama

Objavljeno

Piše

U petak 16.06. obilježava ae patron župe Srca Isusova u Pećinama. Sveta misa slavit će sw u 11 sati, a svečano misno slavlje predvodt će don Ljubo Zelenika.

Nastavi čitati

BiH

PROSJEČNA PLAĆA: Mostarci i Sarajlije zarađuju iznad federalnog prosjeka

Objavljeno

Piše

Prema podacima iz mjesečnog pregleda Federalnog zavoda za statistiku objavljenog početkom lipnja, prosječna isplaćena neto plaća za mjesec ožujak najveća je u Sarajevu, te iznosi 1.585 KM, a najmanja u  Srednjobosanskoj županiji gdje iznosi tek 1.016 KM.

Federalni prosjek je, podsjećamo 1.261 KM

HNŽ se sa prosječnom isplaćenom plaćom od 1.341 KM nalazi na drugom mjestu, dok je u ZHŽ u prethodnom mjesecu prosječna plaća iznosila 1.125 KM.

Oglas

Nešto malo ispod prosjeka zarađuje se u Bosanskopodrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji, gdje je prosječna plaća bila 1.254 KM, odnosno 1.201 KM.

Što se ostalih tiče, u Unskosanskoj županiji plaća je bila 1.114 KM, u Posavskoj županiji 1.141 KM, u Tuzlanskoj 1.160, te u Zeničkodobojskoj 1.074 KM.

Što se tiče Hercegovačkoneretvanske županije, najbolje su plaćeni radnici u sektoru energetike gdje je plaća u prosjeku oko 1.900 KM, , zatim u financijskim i osiguravajućim djelatnostima gdje je isplaćen prosjek od 1.795 KM, u informacijama i komunikacijama (1.577 KM), zatim zaposleni u uslugama prijevoza i skladištenja (1.517 KM), javnoj upravi (1.499 KM), te radnici u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (1.436 KM).

Oglas

U djelatnostima ugostiteljstva i turizma u HNŽ prosječna plaća, barem što se tiče prijavljivanja državi je 695,00 KM.

Treba naglasiti i kako se prosjek plaća za Sarajevsku i Hercegovačkoneretvansku županiju na neki način “bilda” činjenicom da se u njima nalaze skoro sve bitne institucije i predstavništva velikih kompanija. Dok su neka područja blagoslovljena visokim plaćama u određenim sektorima, većina radnika i dalje se bori za ostvarivanje prosječnih primanja.

(Izvor: Ramski Vjesnik)

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

VITEZ: Predstava “Predsjednici & Ca” prolongirana na 21.06.

Objavljeno

Piše

Hit predstava zagrebačkog pozorišta Kerempuh “Predsjednici & Ca” koja se trebala.odigrati u subotu 03.06. U hotelu Central u Vitezu iz tehničkih razloga prolongirana je za novi datum, a ulaznice kupljene za sutrašnju predstavu vrijede i za novi datum odigravanja predstave.

Predstava će se odigrati u srijedu 21.06.2023.godine u 19;30 u Kongresnoj dvorani hotela Central u Vitezu.

Ulaznice po cijeni od 20 KM potražite na recepciji hotela Central, a ulaznice kupljene za subotu vrijede i za novi datum.

Oglas

Autori ove urnebesne komedije su Tarik Filipović i Boris Scrtan.

Nastavi čitati

BiH

Dužnosnik SNSD-a istovremeno vijećnik, načelnik gradskog odjela i direktor škole

Objavljeno

Piše

Aleksandar Milješić, dugogodišnji član SNSD-a iz Prijedora trenutno je direktor Srednjoškolskog centra, viječnik u Skupštini grada i v.d. načelnika Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije u tom gradu.

Iako je riječ o tri nespojive dužnosti, on u svemu ne vidi ništa sporno jer, kako je kazao za portal Capital, dužnost načelnika odjela izbjegava dok ga Vlada ne razriješi sa mjesta direktora škole.

Milješić je vijećnički mandat dobio na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine kada je osvojio 3.808 glasova, a paralelno s tim bio je i direktor Srednjoškolskog centra u Prijedoru, što po zakonu nije zabranjeno.

Oglas

Međutim, krajem ožujka ove godine Skupština grada Prijedora izabrala ga je za v.d. načelnika Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije.

Za njegovo imenovanje glasala su 24 prisutna vijećnika, dok je sam Milješić bio uzdržan.

Rješenje o imenovanju je objavljeno je Službenom glasniku 6. travnja ove godine, čime se on u istom trenutku našao na tri stolice.

Oglas

U razgovoru za Capital tvrdi da ovu treću, načelničku nije preuzeo, zbog čega ne vidi bilo kakav problem u njegovim imenovanjima.

-Točno je da me Skupština imenovala za v.d. načelnika Odjela, ali na to radno mjesto nisam prešao jer nisam razriješen od Vlade Republike Srpske sa mjesta direktora škole. Tek kad se to dogodi, podnijet ću ostavku na mjesto vijećnika i preuzeti dužnost načelnika Odjela – kaže Milješić.

Prema njegovim riječima, njegovo trenutno radno mjesto je Srednjoškolski centar u kojem jedino dobija plaću.

Oglas

– Nemam primanja po više osnova, nisam u radnom odnosu u gradskoj upravi i zato čekam razrješenje Vlade. Moj je stav da ne želim doći na mjesto načelnika dok god me Vlada ne razriješi – zaključio je Milješić.

Međutim, to očito nisu razumjeli u Gradskoj upravi Prijedor, gdje njegove aktivnosti predstavljaju kao aktivnosti v.d. načelnika.

Tako se u vijesti objavljenoj na gradskom portalu od 21. svibnja navodi da je “v.d. načelnika gradskog Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić uručio pehar pobjedniku turnira “Prijedor open 2023”.

Oglas

Istog dana, objavljena je još jedna vijest u kojoj se on spominje kao v.d. načelnika u gradskoj upravi. Riječ je o natjecanju o gimnastici.

-Natjecanje je otvorio i sudionike pozdravio v.d. načelnika gradskog Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić koji je istaknuo da je gimnastika bazični sport i veoma bitna za rast i razvoj djece u najmlađem školskom dobu – stoji u tom tekstu.

Milješić je inače član SNSD-a od 2001. godine. Po zanimanju je profesor sporta i fizičkog odgoja, a direktor škole je od 2018. godine.

Oglas

Također, predsjednik je i Aktiva direktora srednjih škola kao i koordinator Malih olimpijskih igara RS, te predsjednik skupštine Teniskog saveza RS. U Upravnom je odboru Ženskog rukometnog kluba “Mira” iz Prijedora.

Inače, nakon što je Capital ove informacije proslijedio Transparency internationalu BiH, oni su upravnoj inspekciji uputili predstavku kojom traže provjeru navoda i moguće postupanje.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

NOVI TRAVNIK: Koncert „Sretan ti Novi rođendan“

Objavljeno

Piše

Učenici i nastavnici Osnovne i Srednje  glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik u povodu obilježavanja Dana općine Novi Travnik organiziraju svečani koncert pod nazivom  „Sretan ti Novi rođendan“.

Koncert će se održati u utorak, 06.06.2023. godine u zelenoj dvorani Osnovne škole „ Novi Travnik“ sa početkom u 19:00 sati.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Helez: Da sam na Bakirovom mjestu, dao bih ostavku i ne bih se više bavio politikom

Objavljeno

Piše

O radu Vijeća ministara BiH i Ministarstva odbrane BiH, opremljenosti bh. vojske, putu ka NATO-u, državnoj imovini i sigurnosnim provjerama za Dnevnik D na FTV je govorio Zukan Helez, prvi čovjek ovog resora.

Tvrdi da je u kratkom periodu završio niz projekata, a da je bila potrebna samo dobra volja. Kaže da je povećao budžet Oružanih snaga i ministarstva odbrane za 90 miliona KM, a plate pripadnicima Oružanih snaga za 30 posto. Dalje navodi da je potpisao nabavku 5.000 novih uniformi, te da se nabavljaju novi helikopteri.

Najmoderniji bombarderi na svijetu

Istakao je da je obišao glavne destinacije – Vašington, Brisel, bio u sjedištu NATO saveza, sjedištu Evropske komisije i bazi Ramstein.

Oglas

– Ovo što su prelijetali najmoderniji bombarderi na svijetu, to su posljedice moje posjete SAD i čeka nas još niz dobrih stvari za BiH.

 

Kaže da put Oružanih snaga BiH ka NATO standardima ide uzlaznom putanjom.

Oglas

– Nema apsolutno nikakve dileme, niti druge alternative, BiH ide ka NATO savezu i ona će biti članica tog saveza.

O situaciji na Kosovu kaže da se to polako privodi kraju.

– Meni je drago što u posljednje vrijeme nema priča da se mi nešto vežemo za Kosovo. Potpuno je mirna je i stabilna situacija u BiH. Želim da poručim građanima da je BiH sigurna, njene granice su sigurne. Nikada nikome neću dozvoliti da pedalj ove države bilo gdje otcijepi. Ovo je naša država, i Srba i Hrvata i Bošnjaka – kaže Helez.

Oglas

Pitanje državne imovine

Istakao je da je državna imovina pravno pitanje.

– Ona da se zove entitetska pripadala bi entitetima. Ona se zove državna, čak je i iz RS zovu državnom. Ona je državna i bit će državna i ostat će državna. I tu što manje politike, prije će se riješiti. Čisto pravno pitanje. To će pravnici riješiti.

Dao je i komentar na stav njegovog zamjenika da je kod prelijetanja američkih bombardera prekršena procedura.

Oglas

– Najvažniji vanjskopolitički saveznik BiH su SAD. Tu nema nikakve dileme. Oni su nam puno pomogli. Što se tiče procedura, jasno stoji, ministarstvo vanjskih poslova prvo daje odobrenje, a onda saglasnost daje ministar odbrane. Ispoštovana je procedura 100 posto. Pa ne bih ja kršio zakon i Ustav svoje države koju jako volim.

Kada je riječ o Izbornom zakonu smatra da je najvažnije da on omogući transparentne izbore.

– Prioritet je da imamo poštene, realne i transparentne izbore, pa tek onda možemo govoriti koliko je ko osvojio. Mi sada u Domu naroda imamo četiri čovjeka koji su kupljeni, i to nije nikakva tajna.

Oglas

Presuda Stanišiću i Simatoviću

Naglasio je da mu je žao što je uvaženi reisu-l-ulema, kako kaže, stao u zaštitu ljudi koji su osumnjičeni za kriminal.

– Ja bih više volio da je stao uz rudare iz Zenice, uz Dženana Memića, uz Binas, uz Zrak, uz napaćene ljude, to je misija, po meni, tog čovjeka. Kad se već miješa u politiku, ne da staje iza nekih ljudi kojima nije baš moral. On nije pojedinac, već institucija.

Komentarisao je i presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Oglas

– Svi ljudi koji su bitni i koji se bave ovom tematikom kažu da je ovo historijska presuda. Da je to presuda koja kaže da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Najbolje bi bilo da se Srbija izvini Bosni i Hercegovini. Nažalost, kobna je greška gospodina Bakira Izetbegovića gdje je napravio greške oko revizije presude. Jako teško je to sada uraditi, ja koliko znam, mogao bi to sada uraditi visoki predstavnik, da to ponovo pokrenemo.

O Bakiru Izetbegoviću

Poručio je da je on na Bakirovom mjestu, da bi se izvinio javnosti, dao ostavku i ne bi se više bavio politikom.

– Što se mene tiče, ja bih volio da Bakir Izetbegović pobijedi unutar SDA, to bi bilo dobro za BiH, zato što će onda uvijek biti opozicija.

Oglas

O nadolazećem Kongresu SDP-a kaže da stranka nije napravila neki neki spektakularan rezultat te da im treba novih mladih ljudi.

Ipak, naglašava da je Nermin Nikšić u procesu formiranja nove vlasti bio ključni čovjek.

– Bio je žrtva napada i on je to doveo do kraja. Prijedlog će vjerovatno biti da mu se mandat produži jedan period, koliko će to biti, odlučit ćemo na Kongresu. Moj će prijedlog biti da to ne bude dugo – zaključio je Helez.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 1 sat

Poseban dan za Džeku: prije 16 godina debitirao u dresu BiH

Najveća zvijezda u povijesti nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko na današnji dan prije 16 godina debitirao je u...

BiHprije 2 sata

Samir Bekrić imenovan sportskim direktorom FK Željezničar

Na današnjoj press konferenciji održanoj u Plavom salonu stadiona Grbavica održana je izvanredna press konferencija. Na njoj je na funkciju...

BiHprije 2 sata

Snažno nevrijeme pogodilo Mostar, padala i tuča

Snažno nevrijeme, popraćeno jakom kišom, grmljavinom i tučom pogodilo je oko 14 sati veće dijelove grada Mostara. Nakon sunčanog i...

BiHprije 3 sata

Ministrica Mirjana Plavčić predstavila smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade ŽSB za razdoblje 2024. – 2026.

Nakon imenovanja nove Vlade Županije Središnja Bosna na sjednici Sabora ŽSB održanoj u ponedjeljak, jučer je u Travniku održana 1....

BiHprije 5 sati

SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Na prvoj sjednici Vlade SBK u novom sazivu usvojene su smjernice ekonomske i fiskalne politike za naredno trogodišnje razdoblje. “Osnovni...

Sportprije 5 sati

Uprava Hajduka najavila obnovu stadiona Poljud

Jučer je u Splitu održana skupština Hajduka na kojoj se sumirala minula sezona u kojoj je osvojen Kup i drugo...

Događanjaprije 5 sati

Akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas, sutra u Jajce

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Planinarskog društva „Ćusine” Jajce, organizuje...

Sportprije 5 sati

Vikend izazov za Kraljeve iz Jajca

Ovog vikenda održavaju se dva sportska događaja u kojima će glavni akteri biti i nogometaši NK Jajce, Kluba koji sa...

Oglas
Oglas