Poveži se s nama

Društvo

Dan općine Travnik: Utorak

U okviru obilježavanja Dana općine Travnik, za danas , 19. ožujka 2013.godine zakazane su sljedeće aktivnosti, javlja Radio TNT.

Objavljeno

U okviru obilježavanja Dana općine Travnik, za danas , 19. ožujka 2013.godine zakazane su sljedeće aktivnosti, javlja Radio TNT.

10,00 – 12,00 Besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska

Dom zdravlja/Plato OŠ Karaula

10,00 „Mini sajam poduzeća za vježbu pod motom – 

Razvijanje poduzetničke ideje kod srednjoškolaca“

Učenici – Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik

18,00 Izložba tradicionalne Turske umjetnosti 

Suna Selma Koçal i Azize Vildan Pirim – Yalova, Turska/

Zavičajni Muzej Travnik

18,00 „Položaj žene u suvremenom sportu“

Ženski nogometni klub „Rosa Brandis“/

Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku

18,00 Kulturno zabavni program

KUD „Karaula“ Karaula/OŠ Karaula

18,00 „Omer i Merima“

Dramska sekcija Osnovne škole Turbe/Centar za kulturu općine Travnik

20,00 Kulturno zabavni program 

 Centar za kulturu općine Travnik

 

Sport

09,00  Sportske igre studenata- Udruženje studenata Univerziteta u Travniku

OŠ Travnik

18,00 Revijalna utakmica KK „Travnik i OKK „Spars“ Sarajevo/

Sala OŠ Travnik

 

Oglas

BiH

Radna posjeta Čovića i dužnosnika HDZ-a BiH gradilištu Južne obilaznice Mostara

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji federalne ministrice prometa i komunikacija Andrijane Katić, gradonačelnika Grada Mostara dr. Marija Kordića, direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića obišao gradilište Južne obilaznice Mostara, točnije lokacije tunela „Novi“.

Ugovor za izvođenje radova na tunelu Novi, koji se nalazi u sklopu Južne obilaznice Mostara, između JP Ceste FBiH d.o.o Sarajevo i Konzorcija Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt Company iz Azerbejdžana, potpisan je 2022. godine, te se financira iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu razvoj (EBRD). Nadzor provode IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Ugovoreni radovi na tunelu Novi obuhvaćaju kompletne radove na glavnoj i servisnoj cijevi, kompletnu trasu ceste ispred tunela, kompletan gornji stroj ceste s kolovoznom konstrukcijom i zatvorenih sustavom odvodnje na dionici od rotora Varda do ulaza u tunel Novi, uključujući i vijadukt Marijanovića Draga.

Projekt je ovo od strateškog značaja koji će svakako rasteretiti promet kroz Mostar, te modernom prometnicom povezati sa zapadnom Hercegovinom i Hrvatskom, a predviđeni rok završetka radova je prosinac 2024. godine.

Nastavi čitati

Događanja

U subotu i nedjelju “Sajam minirela” u Kreševu

Objavljeno

Piše

Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja  jedinstvena je manifestacija u BiH koju organizira Udruga „Kreševski citrin“, a ovogodišnji se organizira 20. godinu zaredom.

Ove se godine očekuje 30-ak izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Sajam će se održavati u holu Osnovne škole ”Dr. Boris Ćorić” Kreševo.

U razgledavanju kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja iz BiH i zemalja regije posjetitelji će moći uživati 7.10.2023. (subota) od 10:00 do 18:00 sati, te 8. 10. 2023. (nedjelja) od 10:00 do 16:00 sati.

Pokrovitelj Sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo financija ŽSB i Ministarstvo gospodarstva ŽSB, a partner je organizacija Alterural.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje minerala da dođu i uživaju u svijetu koji im se otvara zahvaljujući ovoj manifestaciji, svijetu kristala za kojim mnogi tragaju cijelu godinu kako bi ih izložili upravo na ovom Sajmu.
Među njima su i brojni Kreševljaci svih dobnih uzrasta, počevši od školaraca do iskusnih tragača za kristalima kojima je bogato srednjobosansko škriljavo gorje, poput kreševskog citrina ali i hijalofana čija su nalazišta u Busovači jedinstvena u svijetu.

Nastavi čitati

Društvo

Dom zdravlja Kreševo dobio novi Ultrazvuk vrijedan 100 000 KM

Objavljeno

Piše

Danas je u radnoj posjeti u Kreševu boravio Ministar zdravstva ŽSB gosp. Anto Matić.

Osim ravnateljice Doma zdravlja Kreševo Olivije Vukoje-Bradara, Ministra su dočekali Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH i Renato Pejak, načelnik općine Kreševo.

Javna ustanova Dom zdravlja Kreševo s ponosom predstavlja najnoviju i iznimno vrijednu opremu koja će unaprijediti kvalitetu zdravstvene skrbi za naše pacijente. Radi se o ultrazvučnom aparatu vrijednom 100.000,00 KM koji će omogućiti brže, preciznije i sveobuhvatnije dijagnostičke usluge.

Nabava ovog vrijednog uređaja ostvarena je zahvaljujući donaciji Vlade Kantona Središnja Bosna i nesebičnom doprinosu obitelji iz naše zajednice. Ova obitelj, koja živi u Kreševu, duboko razumije važnost ulaganja u naše zdravstvo. Iako žele ostati anonimni, njihova velikodušna donacija u iznosu od 20.000,00 KM svjedoči o njihovoj predanosti unapređenju zdravlja u našoj općini. Njihova neopisiva gesta ljubaznosti i brige za zajednicu duboko nas je dirnula i značajno doprinijela nabavi i osuvremenjivanju opreme u našem Domu zdravlja, rekla je ravnateljica Olivija Vukoja-Bradara.

Novi ultrazvučni aparat nije samo izniman po svom financijskom značaju, već i po svojim tehnološkim mogućnostima. Opremljen je naprednom tehnologijom koja omogućava brže i preciznije dijagnosticiranje različitih zdravstvenih stanja. Ova tehnologija će ubrzati procese dijagnostike i omogućiti bolju brigu o pacijentima.

Nadalje, ovaj ultrazvučni uređaj spada u prestižnu seriju ultrazvučnih aparata i nudi raznolike mogućnosti. Posjeduje sonde i softverske predispozicije za razne preglede, uključujući ultrazvuk srca, ginekološki ultrazvuk, pregled krvnih žila, color doppler, abdomena, dojke te štitne žlijezde. Ova široka lepeza dijagnostičkih opcija omogućava pružanje sveobuhvatne skrb pacijentima, te time smanjile potrebe za slanjem na daljnje pretrage.

Osim novog aparata, Ministar Matić je obišao i radove na proširenju kapaciteta Doma zdravlja, a ravnateljica mu je prezentirala i druge aparate koji su nabavljeni u ovoj godini.

Nastavi čitati

Društvo

Mažoretkinje Busovača viceprvakinje Europe  u kategoriji formacija senior pom pon  

Objavljeno

Piše

Mažoretkinje „ HKD Napredak“ Busovača prošlog vikenda sudjelovale su na  Europskom ADA mažoret kupu.
Na Europskom ADA mažoret kupu nastupilo je preko 600 djevojaka iz Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Slovenije i Hrvatske.
Kako je najavljeno, u subotu u 10,30 ispred Gallery Malla započeo je svečani defile svih sudionika uz limenu glazbu Trebnje koji su išli sve do Gradske sportske dvorane gdje se i održavao natjecateljski dio.
Natjecanje je trajalo dva dana u kategorijama formacija štap i pom pon te neformacijama štap pom pon kadeti, juniori i seniori, a konkurencija je bila zaista na nivou.
Mažoretkinje iz Busovače su u Busovaču donijele još jedan pehar u nizu, osvojile su srebrenu medalju u kategoriji formacija senior pom pon i srebro kadet duo pom pon te kadet solo pom pon i senior solo. Ostali plasmani su bili više nego dobri i motivacija za daljnji rad i napredovanje.
“Hvala svima koji nas podržavaju i prepoznaju naš rad, a posebno hvala roditeljima na povjerenju i podršci. “, izjavila je trenerica Dragana Bohutinski.
Nastavi čitati

BiH

Centar “Duga” obilježio 26 godina postojanja

Objavljeno

Piše

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada.

Centar Duga je osnovan s ciljem pružanja socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju na stupnju lakog, umjerenog i teškog mentalnog oštećenja s pridruženim smetnjama, koja nisu bila uključena u obrazovni proces.

Ovaj jedinstveni centar u SBK u posljednje vrijeme prima sve više zahtjeva za smještaj korisnika i izvan našeg kantona. Sve je to rezultat predanog rada, stručnosti i ljubaznosti svih djelatnika.

Ove godine Centar se može ponositi da je, uz pomoć Hrvatske katoličke misije Zurich opremio dvije prostorije u postojećem objektu, sobu za senzornu integraciju i sobu za relaksaciju u vrijednosti od 25.000,00 KM. Svrha senzorne sobe je pružiti djetetu odgovarajuću senzornu stimulaciju u skladu s njegovim individualnim potrebama, ne zapostavljajući ni u jednom trenutku važnost jačanja vještima brige o sebi, razvoja i stimulacije motoričkih vještina. Cilj boravka djeteta u ovoj sobi je da probude uspavana čula, postignu adekvatan emotivni balans i vremenom pojača samoregulaciju. Pod relaksacijom podrazumijeva se svjesno odabrani podražaj ponuđen u ugodnom okruženju u kojem se stimuliraju čula i stječu iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvuka i dodira.

Centar Duga posebno se ponosi sportskim postignućima svojih štićenika. Pored brojnih postignuća na domaćim i stranim terenima prethodnih godina , najnovije medalje osvojene su ove godine na međunarodnom natjecanju u Mostaru gdje je osvojeno sedam zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje u plivanju, atletici i stolnom tenisu.

Ovaj centar je bio i domaćin tri državna prvenstva u malom nogometu. Zahvaljujući sudjelovanju na sportskim natjecanjima djeca centra proputovala su brojne gradove i države.

Na samoj svečanosti prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Novog Travnika i Srednjobosanskog kantona, kao i roditelji i prijatelji štićenika centra Duga.

I poruka na kraju bi bila da “Samo zajedničkim djelovanjem i razumijevanjem potreba osoba s invaliditetom možemo podići kvalitetu njihovog života.”

Izvor: Drukčiji radio

Nastavi čitati

BiH

U četvrtak isplata mirovina za rujan

Objavljeno

Piše

U skladu sa Zakonom o mirovinsko invalidskom osiguranju (MIO) mirovine za mjesec rujan bit će isplaćene preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH u četvrtak, 5. listopada 2023. godine.

Najniža mirovina za rujan iznosi 538,27 KM, a zajamčena 642,40 KM. Najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2.800 KM,  dok najviša mirovina ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. ožujka 2018, iznosi 2.626,42 KM.

Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za rujan 361.092, iznosi 675,44 KM.

Mirovinu za rujan primit će 440.974 korisnika, a ukupno potreban sredstva za isplatu iznose oko 268 milijuna KM, priopćeno je iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Nastavi čitati

Društvo

ZAGREB: U ponedjeljak, 9. listopada, predstavljanje knjige „Znamenite osobe Doca, kolijevke hrvatske inteligencije“, autora Ivana Zeca

Objavljeno

Piše

Predstavljanje knjige autora, zagrebačkog Travničanina, Ivana Zeca, „Znamenite osobe Doca, kolijevke hrvatske inteligencije“ bit će upriličeno u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, na adresi Bogovićeva 1, u ponedjeljak, 9. listopada, s početkom u 19,00 sati.

Za hrvatski narod Bosne i Hercegovine Dolac nije predstavljao samo kolijevku njegove inteligencije, nego i mjesto okupljanja njegovih političkih opcija te mjesto Hrvatskog narodnog sabora na kojem su se zavjetovali raditi na sjedinjenju Bosne i Hercegovine s Hrvatskom.

Nakladnik knjige je Forum Hrvata, a o knjizi će na predstavljanju uz autora, Ivana Zeca, govoriti profesor povijesti i saborski zastupnik Radoje Vidović te dr.sc. Ante Škegro.

Knjiga donosi sedamdesetak različitih životopisa osoba podrijetlom iz župe Dolac čiji je društveni doprinos u velikoj mjeri bio prešućivan u periodu komunističke strahovlade, ali i nedovoljno istražen u postkomunističko doba te nastoji ispraviti ovu povijesnu nepravdu i omogućiti današnjem naraštaju da objektivno i kritički sagleda njihov rad i pronađe nadahnuće za vlastiti društveni angažman.

U vrijeme kada je više od 90% stanovništva Bosne i Hercegovine bilo nepismeno Dolac kraj Travnika podario je ovoj zemlji njene prve doktorande, profesore, ravnateljice i ravnatelje prosvjetnih, socijalnih i zdravstvenih zavoda i ustanova, književnike, umjetnike, vojskovođe i političke čelnike koji su znatno doprinijeli da se BiH otrgne iz zaostalosti i nepismenosti, u kojoj se našla uslijed dugogodišnje otomanske vladavine i vrati u krilo europskih civilizacijskih dostignuća, vrjednosta i stečevina gdje je prethodno i pripadala.

 

 

Nastavi čitati

Društvo

Zavod za Javno zdravstvo SBK započeo je sa realizacijom projekta ”Unapređenje mentalnog zdravlja kod školske djece’

Objavljeno

Piše

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB u sklopu Odsjeka za preventivno-promotivnu zdravstvenu zaštitu školske djece i mladih započeo je sa realizacijom projekta ”Unapređenje mentalnog zdravlja kod školske djece”.

 

Dobro mentalno zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja populacije i dobrobiti te pridonosi kvaliteti funkcionisanja pojedinaca, porodice i zajednica. Poremećaji mentalnog zdravlja djece i adolescenata veliki su javnozdravstveni problem u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 50% mentalnih poremećaja započinje prije 14 godine života, a čak 75% prije 18 godine.

 

Djeca i mladi su posebno ranjiva skupina jer se suočavaju s pritiscima svakodnevnog života, a tek uče kako koristiti svoje sposobnosti da bi uspješno rješavali životne izazove. Za očuvanje mentalnog zdravlja potrebno je blagovremeno djelovati na pozitivan rast i razvoj.

Navedenim projektom će biti obuhvaćeni učenici od 1.-4. razreda srednjih škola na području SBK/KSB.

Nastavi čitati

BiH

I zastava Hrvata u BiH uskoro na najvišoj planini svijeta

Objavljeno

Piše

Busovački alpinist i zaljubljenik u visoke vrhove Lovro Krišto prošle je godine osvojio najviši vrh Alpa, Mont Blanc.

 

Naredni izazov je uspon na Mt. Everest gdje se nada istaknuti zastavu Hrvata u BiH.

Svi znamo koliko je zaista Lovrin san velik no kad ga upoznate, postanete svjesni da on to može i hoće!

No svjesni smo i da će Lovro trebati pomoć te se nadam da ćemo se svi zajedno uključiti.

Njegov tim radi na tim planovima i bit će mi zadovoljstvo pratiti ih sve do vrha!

Ured Predsjednice FBIH

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 41 minuta

Radna posjeta Čovića i dužnosnika HDZ-a BiH gradilištu Južne obilaznice Mostara

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji federalne ministrice prometa i komunikacija...

Događanjaprije 2 sata

U subotu i nedjelju “Sajam minirela” u Kreševu

Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja  jedinstvena je manifestacija u BiH koju organizira Udruga „Kreševski citrin“, a ovogodišnji...

Društvoprije 2 sata

Dom zdravlja Kreševo dobio novi Ultrazvuk vrijedan 100 000 KM

Danas je u radnoj posjeti u Kreševu boravio Ministar zdravstva ŽSB gosp. Anto Matić. Osim ravnateljice Doma zdravlja Kreševo Olivije...

Društvoprije 2 sata

Mažoretkinje Busovača viceprvakinje Europe  u kategoriji formacija senior pom pon  

Mažoretkinje „ HKD Napredak“ Busovača prošlog vikenda sudjelovale su na  Europskom ADA mažoret kupu. Na Europskom ADA mažoret kupu nastupilo...

BiHprije 3 sata

Centar “Duga” obilježio 26 godina postojanja

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada. Centar Duga je...

Svijetprije 3 sata

Japan zabilježio najtopliji mjesec rujan ikada

Japan je zabilježio najtopliji rujan u povijesti, objavila je meteorološka agencija te zemlje. Japanska meteorološka agencija objavila je kasno u...

BiHprije 3 sata

Drama u KCUS-u: Potukli se doktor Damir i medicinska sestra Merima

Da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) malo toga štima pod vodstvom Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA,...

Središnja Bosnaprije 5 sati

NOVI TRAVNIK: Danas 30.obljetnica stradanja Hrvata na Beginom brdu

Povodom sjećanja na 18 poginulih branitelja HVO-a u Domovinskom ratu na Beginom brdu – Streljana, održat će se polaganje vijenaca...

Oglas
Oglas