Poveži se s nama

Vijesti

Borba za prava Hrvata u Travniku, Rajić uputio otvoreno pismo Visokom predstavniku

 Jedan od najistaknutijih hrvatskih političara i rijetkih predstavnika istinskih boraca za jednaka prava Hrvata u Travniku, Tomislav Rajić, uputio je pismo Visokom predstavniku u BiH.

Objavljeno

 Jedan od najistaknutijih hrvatskih političara i rijetkih predstavnika istinskih boraca za jednaka prava Hrvata u Travniku, Tomislav Rajić, uputio je pismo Visokom predstavniku u BiH.

U pismu se govori o preustroju Travnika, o usporedbi Travnika i Mostara te nejednakim pravima Hrvata u Travniku. U iskrenom i dirljivom pismu Rajić poziva Visokog predstavnika na pomoć te da barem omogući razgovore na temu preustroja Travnika. Pismo prenosimo u cjelosti:

“Ekselencijo,

S posebnom pozornošću pratimo sve aktivnosti ureda kojem ste Vi na čelu po pitanju usuglašavanja Statuta grada Mostara sa presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Prošli su svi rokovi do kada je trebalo provesti navedenu presudu. Međutim očito da sami Mostarci nisu u stanju provesti odluku najviše sudske instance u našoj državi. Zbog toga kao što je poznato jedino u gradu Mostaru nisu ni održani posljednji lokalni izbori koji su održani u svim drugim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini. Stoga je Vaš angažman na prevazilaženju navedene situacije u Mostaru svakako hvale vrijedan.

Pretpostavljam da ste konačno shvatili da se u ovoj našoj državi, na žalost, bez direktnog Vašeg uplitanja i pomoći neke stvari nikako ne mogu riješiti ili kao što je to slučaj kod nas u Travniku, niti pokrenuti s mrtve točke.

Mislim da nema potrebe da naglašavam pitanje ustrojstva Travnika, jer sam Vas osobno, a i Vaše prethodnike više puta prozivao da niste činili ama baš ništa kako bi pomogli da Travnik bude ustrojen na istim načelima kao i Mostar.

U najkraćem to su načela maksimalnih i minimalnih nacionalnih kvota zastupljenosti u našem općinskom vijeću kada su u pitanju konstitutivni narodi, ali i ostali. To je također i načelo nemogućnosti nacionalnog preglasavanja, odnosno niti jedan konstitutivan narod u općinskom vijeću ne može imati natpolovičnu većinu vijećnika.

Ovaj put Vas ne prozivam za nečinjenje u tom smjeru, već Vam upućujem apel za pomoć. Molim Vas Ekselencijo da pokušate organizirati jedan sastanak u Travniku, nas Travničana: Bošnjaka, Hrvata i Srba, odnosno predstavnika ova tri konstituivna naroda. Za početak predlažem da to budu predstavnici političkih stranaka koje participiraju u općinskom vijeću Travnika ili Vi mislite da tom sastanku treba da nazoče i neki drugi predstavnici, pozovite koga želite.

Usuđujem se u ime Hrvata Travnika obećati, rado ćemo se odazvati na svaki sastanak koji po ovom pitanju sazovete.

To Vas molim iz razloga što nikada do sada, relevantni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda, nismo uspjeli razgovarati o ustrojstvu Travnika.

Na žalost, mi predstavnici hrvatskog naroda nemamo sugovornika na drugoj strani koji bi htio uopće i razgovarati na ovu temu.

Mislim da jedino uz Vašu pomoć i iskrenu namjeru možemo konačno pokrenuti razgovore o pitanju ustrojstva Travnika.

Nema potrebe da Vam ponovno napominjem važnost Travnika kao kantonalnog pa i regionalnog centra. Samo ću ponoviti da ono što je Mostar u Hercegovini to je Travnik u Centralnoj Bosni. Pomozite nam da ne budu različita administrativna rješenja za ova dva regionalna središta.

Kako god u Mostaru nema dogovora o provedbi presude Ustavnog suda BiH, tako još više u Travniku ne možemo niti početi razgovore o ustrojstvu. Mostar je pri kraju rješenja. Travnik nije još ni blizu toga, pa Vas molimo, omogućite svojim angažmanom da se konačno i u Travniku krene sa rješenjem njegova ustavom predviđena ustroja.

Bez Vaše pomoći ne možemo niti razgovarati na ovu temu. Još jednom Eskelencijo, molim Vas omogućite nam bar razgovor na ovu temu. Nije valjda previše.

S osobitim poštovanjem,”

Tomislav Rajić, predsjednik Općinskog odbora HSS-NHI Travnik

 

 

 

Oglas

BiH

TRAVNIK: Čović održao sastanak sa Općinskom odborom HDZ-a BiH

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović te dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna Radoje Vidović, danas borave u posjeti stranačkim odborima u Županiji Središnja Bosna.

Predsjednik Čović uz stranačke dužnosnike, nakon niza posjeta stranačkim odborima posjetili su i Travnik, te održali sastanak sa Općinskom odborom HDZ-a BiH.

Predsjednik stranke u Travniku, ujedno ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Županijie Središnja Bosna Bojan Domić, predstavio je stranačke aktivnosti koje se provode na terenu. Domić je naglasio kako je stanje u općinskoj organizaciji na čijem je čelu stabilno, ali da je ukupna politička situacija izazovna.

U raspravu su se uključili i članovi općinskog odbora po raznim temama i pitanjima iz oblasti infrastrukture, školstva, sigurnosti, razvoja poljoprivrede.Prilikom sastanka razgovarano je i o realizaciji više infrastrukturnih projekata, gospodarskom razvoju Travnika, koji je važno gospodarsko, kulturno i povijesno središte. Uz sve poteškoće uspijevaju se razvijati, istaknuto je na sastanku, s tim da su za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata zatražili pomoć i većih razina vlasti.

Predsjednik Čović je podržao sve prezentirane aktivnosti danas u Travniku. Poticanje razvoja i svih infrastrukturnih projekata najveći je prioritet svih dužnosnika HDZ-a BiH. Uvijek će te imati potporu većih razina vlasti, za daljnji gospodarski i ukupni razvoj istaknuo je.

Predsjednik Čović u pratnji stranačkog izaslanstva posjetio je i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku, gdje su razgovarali s ravnateljem Centra don Željkom Marićem.

Nastavi čitati

Središnja Bosna

TREBATE POMOĆ NA PODRUČJU SREDNJE BOSNE: Patronažna služba i zdravstvena njega u kući

Objavljeno

Piše

Agencija za zdravstvenu njegu u kući djeluje na području Travnika, NovogbTravnika i Viteza, pruža Vam visokvalitetnu i personaliziranu skrb u udobnosti vašeg doma.

Posvećena ekipa stručnih medicinskih sestara i njegovatelja posvećena je vašem dobrobiti i sigurnosti, pružajući vam kvalitetnu zdravstvenu njegu bez potrebe za odlaskom u bolnicu ili medicinski centar.

Naša usluga zdravstvene njege u kući je namijenjena svima koji žele ostati u udobnosti i sigurnosti svog doma te ujedno dobivati sveobuhvatnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu. Bez obzira jeste li osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom ili osoba koja se oporavlja od bolesti ili ozljede, naš tim je tu kako bi vam pružio podršku i skrb koja vam je potrebna.

Ekipa stručnjaka pruža širok spektar usluga, uključujući praćenje vitalnih znakova, pružanje terapija i lijekova, previjanje rana, pomaganje pri higijeni i osobnoj njezi, te pružanje emocionalne podrške i pratnje. Naši stručnjaci su obučeni da se prilagode vašim individualnim potrebama i uvijek će vam osigurati najbolju moguću njegu.

Agencija za zdravstvenu njegu u kući je posvećena sigurnosti i dobrobiti naših korisnika. Stoga smo poduzeli sve mjere opreza kako bismo osigurali sigurno pružanje usluga. Sva naša osoblja redovito se podvrgavaju testiranju i pridržavaju se strogih higijenskih standarda. Također surađujemo s vodećim zdravstvenim ustanovama kako bismo osigurali da naši stručnjaci redovito prate najnovije smjernice i protokole.

Cilj je pružiti vam osobiziranu i kvalitetnu njegu kako biste imali bolji kvalitet života iz udobnosti vlastitog doma. Uvijek smo tu za vas, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Kontaktirajte nas danas na broj mobitela 063 501 918  i dajte nam priliku da vam pokažemo kako vam možemo olakšati svakodnevicu i pružiti vam vrhunsku zdravstvenu njegu u kući.

Vaše zdravlje je naš prioritet.

Nastavi čitati

Sport

HNK Sloga se nije osramotila, Sarajevo prošlo dalje

Objavljeno

Piše

Nogometaši Sarajeva sigurnom pobjedom protiv Sloge Gornji Vakuf – Uskoplje osigurali su plasman u osminu finala Kupa Bosne i Hercegovine, a konačan rezultat na kraju je glasio 4:1 za Bordo tim.

Meč se odigrao pred ispunjenim tribinama stadiona u Gornjem Vakufu – Uskoplju te su igrači imali sve potrebne uslove da prikažu dobru igru, što se na kraju i desilo. Ipak, do iznenađenja nije došlo, Sarajevo je bilo puno bolji tim i na kraju je zasluženo ostvarilo pobjedu.Već u 11. minuti Sarajevo je došlo u vodstvo golom Anđušića, kojem se lopta sretno odbila i nakon čega je rutinski pogodio. Sedam minuta poslije, Trako pravi prekršaj u svom kaznenom prostoru, sudija je opravdano pokazao na bijelu tačku, a Grubeša pogodio za poravnanje.

I to je bilo sve što smo vidjeli od Sloge u ovom meču. Do novog vodstva Sarajevo je došlo u 30. minuti kada je Čataković pogodio za 2:1, a treći gol, kojim je faktički i riješeno pitanje pobjednika, Bordo tim postiže u 44. minuti kada je strijelac bio Kyreemeh.U drugom poluvremenu Sarajevo je samo rutinski privelo meč kraju, a četvrti gol za Bordo tim postigao je Penaranda, koji je u 60. minuti sigurno realizovao penal. Na kraju, to je bio i konačan rezultat meča.Titulu iz prošle sezone brani ekipa Zrinjskog, koja se pobjedom protiv Veleža, uz osvojenu Premijer ligu BiH, domogla prve duple krune u svojoj historiji.

Za razliku od prošlih nekoliko sezona, u ovoj će se igrati dvije finalne utakmica najmasovnijeg takmičenja u BiH.

Nastavi čitati

BiH

Zoran Milanović: BiH ne funkcionira i treba ući u EU, tretira se kao pacijent na aparatima

Objavljeno

Piše

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju sa migrantskom krizom na granici Hrvatske i BiH te je poručio kako su problemi prouzrokovani prije svega nefunkcionalnošću vlasti u BiH.

Kada je riječ o problemima sa migrantima koji se protežu od Slovenije pa sve do BiH, Milanović je rekao kako je njegov stav o ovom pitanju poznat.

“Prošlo je osam godina kako je bio najveći talas migranata. Moj stav je tada bio svima poznat i to bih ponovio, ali se ne bih više vraćao. U međuvremenu, počelo se to zloupotrebljavati i problem je kako to BiH radi i vodi. Slovencima se nema šta zamjeriti. Naša policija radi što može i više od toga ne smije. Čuvaju državnu granicu. Nema Evrope bez granica”, rekao je Milanović.

Nakon toga, osvrnuo se na situaciju u BiH u kontekstu kontrolisanja migracija.

“Bosna i Hercegovine je problem jer ne funkcionira. Jedini način da se to riješi jeste da se BiH što prije treba integrisati u Evropsku uniju. Tretira se kao kolonija i pacijent na aparatima. Ne daju im da dišu. Hajde da ih probamo dublje inkorporirati u naš sistem. To je Hrvatskoj važno jer je BiH u ‘stomaku’ Hrvatske, a nije Hrvatska”, ističe Milanović.

Na kraju, Milanović je uporedio trenutni status BiH sa Ukrajinom.

“Ako Ukrajina može biti kandidat, BiH je već trebala biti u Evropskoj uniji. Tamo živi puno Hrvata. Cijela država nema više od 2.600.000 ljudi. To EU ne može probaviti i uključiti u svoj sistem? Vidjeli biste kako bi se stvari promijenile i kako bi manje bilo migranata. Potpuno je moguće. BiH u EU za godinu. Koga će to ugroziti?”, zaključio je Milanović.

Nastavi čitati

Crna kronika

U Jajcu pokopan franjevac fra Stipo Karajica

Objavljeno

Piše

Danas je u rodnom Jajcu pokopan fra Stipo Karajica, svećenik franjevac Bosne Srebrene, jedan od onih koji su ostavili snažan pečat u hrvatskom narodu i katoličkom puku.

U kraljevskom gradu Jajcu na posljednje počivalište ispratili jednog velikog i dobrog čovjeka – fra Stipu Karajicu.

Cijeli svoj život fra Stipo je posvetio činjenju dobra, pomaganju potrebitima i oživotvorenju riječi Božje među ljudima.

Hvala mu za sva učinjena dobra i neka ga sada dragi Bog povede kroz rajske doline. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Počivao u miru Božjem!

Nastavi čitati

Politika

Čović i dopredsjednica Filipović u posjeti stranačkim dužnosnicima u Bugojnu

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović nakon Uskoplja posjetili su Općinski odbor HDZ-a BiH Bugojno, gdje je domaćin bio Igor Vrljić, predsjednik stranačke organizacije.

Prilikom susreta razgovarano je o lokalnim projektima koji su značajni za općinu Bugojno, trenutnim infrastrukturnim problemima i izazovima ali i njihovim rješenjima.

O aktualnoj političkoj situaciji ove općine, govorili su Igor Vrljić, predsjednik stranačke organizacije, Miroslav Zelić predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno a u raspravu su se uključili svi nazočni članovi odbora.

Tijekom sastanka predsjedniku Čoviću predstavljen je detaljni presjek stanja funkcioniranja i aktivnosti HDZ-a BiH u Bugojnu, s osvrtom na provedeni unutarstanački izborni proces.

Predsjednik Čović prezentirao je aktualno političko stanje u BiH i okruženju, govorio je o izazovima ali i narednim koracima u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti. Ohrabrio je stranačko vodstvo u Bugojnu te pružio punu podršku pri realizaciji svih iznesenih projekata. Dužnosnici na svim razinama vlasti će biti u svakom trenutku na raspolaganju za svu moguću pomoć, istaknuo je.

Nastavi čitati

Politika

Čović posjetio Uskoplje i razgovarao sa stranačkim dužnosnicima

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u posjeti stranačkim odborima u Županiji Središnja Bosna. Prvi posjet i radni sastanak održan je u Uskoplju sa predsjedništvom Općinskog odbora HDZ-a BiH Uskoplje. Sastanku je nazočila i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović.

Dražen Matišić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Uskoplje uz članove predsjedništva, na održanom sastanku izložio je presjek stanja i aktivnosti. Govoreno je političkoj, gospodarskoj i sigurnosnoj situaciji u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, kako bi se stvarala klima bolje kvalitete života.

Na sastanku je razgovarano o stranačkim aktivnostima i drugim aktualnim temama koje se trenutno vežu za Gornji Vakuf-Uskoplje, od razvojnih projekata i velikih potencijala, infrastrukture, obrazovanja i funkcioniranja javnih poduzeća.

Na sastanku su precizirane i dogovorene daljnje aktivnosti, predsjednik Čović je obećao punu podršku razvojnim programima i projektima općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Dužnosnici viših razina vlasti, od resornih ministarstva iz županije, Federacije te Vijeća ministara, pomoći će pri realizaciji naznačenih projekata ovdje, kazao je predsjednik Čović, te je nazočne upoznao s aktualnom političkom situacijom te izazovima u Bosni i Hercegovini.

Nastavi čitati

Društvo

Hitno potrebna krv A pozitivna za Franju Čakara

Objavljeno

Piše

Radi izvođenja operacije hitno potrebna krv  A pozotivna za gdina Franju Čakara.

Molimo dobrovoljne darivatelje da se jave na odjel trasfuzije u bolnicu Travnik.

Nastavi čitati

Sport

PRAZNIK NOGOMETA U USKOPLJU: HNK Sloga dočekuje FK Sarajevo

Objavljeno

Piše

Još nekoliko sati ostalo do jednog od najvećih sportskih događaja u G.Vakufu/Uskoplju, a to je šesnaestina finala Kupa Bosne i Hercegovine, u kojem će domaća momčad HNK SLOGA odmjeriti snage sa premijerligašem FK Sarajevo.

Na Košute dolaze kao trenutno četvrtoplasirana momčad Premijer lige BiH. Jedan od najtrofejnijih klubova s ovih prostora, kroz svoju bogatu povijest bilježio je velike sportske uspjehe, te u svojim redovima imao mnoga poznata imena, kako BH tako i svjetskog nogometa.

4 x Premijer Liga BiH , 5 x Kup BiH, 1 x Prva Nogometna liga NS BiH, 2 x Kup NS BiH, 1 x Superkup NS BiH, 2 x Prva nogometna liga Jugoslavije.

Kroz europska natjecanja odmjeravali su snage sa mnogim velikanima poput Manchester Uniteda, Celtica, HSV, Bešiktaša, Atalante itd, a u srijedu nam dolaze na Gradski stadion Košute.

Dobrodošli u Gornji Vakuf – Uskoplje!

Utakmica počinje u 15:30.

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 6 sati

Real pobjedom prestigao Barcelonu

REAL je u 7. kolu Primere s 2:0 slavio protiv Las Palmasa i tako opet prestigao Barcelonu koja je dan...

Sportprije 6 sati

Jusuf Nurkić ima novi klub!

Bh. centar Jusuf Nurkić od večeras ima novi klub. Bosnian Beast će u buduće nositi dres Phoenix Sunsa! Prema informacijama...

BiHprije 6 sati

TRAVNIK: Čović održao sastanak sa Općinskom odborom HDZ-a BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović te dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu...

Središnja Bosnaprije 7 sati

TREBATE POMOĆ NA PODRUČJU SREDNJE BOSNE: Patronažna služba i zdravstvena njega u kući

Agencija za zdravstvenu njegu u kući djeluje na području Travnika, NovogbTravnika i Viteza, pruža Vam visokvalitetnu i personaliziranu skrb u...

Sportprije 8 sati

HNK Sloga se nije osramotila, Sarajevo prošlo dalje

Nogometaši Sarajeva sigurnom pobjedom protiv Sloge Gornji Vakuf – Uskoplje osigurali su plasman u osminu finala Kupa Bosne i Hercegovine,...

BiHprije 9 sati

Zoran Milanović: BiH ne funkcionira i treba ući u EU, tretira se kao pacijent na aparatima

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju sa migrantskom krizom na granici Hrvatske i BiH te je poručio kako su...

Crna kronikaprije 9 sati

U Jajcu pokopan franjevac fra Stipo Karajica

Danas je u rodnom Jajcu pokopan fra Stipo Karajica, svećenik franjevac Bosne Srebrene, jedan od onih koji su ostavili snažan...

Politikaprije 13 sati

Čović i dopredsjednica Filipović u posjeti stranačkim dužnosnicima u Bugojnu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu...

Oglas
Oglas