- oglas -

Avion koji se srušio u Grčkoj prevozio “opasne materije”, satima odjekivale eksplozije

Pročitajte i ovo

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92-...
- Advertisement -

Teretni avion ukrajinske kompanije Antonov srušio se u subotu u blizini grada Kavale u sjevernoj Grčkoj, potvrdile su vlasti. Lokalni stanovnici izvijestili su da su nakon nesreće vidjeli vatrenu kuglu i čuli eksplozije.

- Advertisement -

Grčke vlasti su rekle su da je avion letio iz Srbije za Jordan. Sovjetskim turboelisnim avionom An-12 upravljao je teretni prevoznik Meridian.

Grčki mediji izvijestili su da je u avionu bilo osam ljudi i da je prevozio 12 tona “opasnog materijala”, uglavnom eksploziva. No lokalni dužnosnici rekli su da nemaju konkretnih informacija o teretu i dali su različite brojeve ljudi.

Kao mjeru opreza zbog jakog mirisa koji se širio s mjesta nesreće, koordinacijski odbor sastavljen od dužnosnika općine, policije i vatrogasne službe rekao je stanovnicima dvaju mjesta najbližih mjestu nesreće da drže prozore zatvorene cijelu noć, da ne izlaze iz kuće i da nose maske.

Vlasti kažu da ne znaju jesu li u avionu bile opasne kemikalije, uključujući one sadržane u baterijama, prenio je Washington Post.

Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo rekla je da je pilot uspio upozoriti vlasti na problem u jednom od motora aviona i da mu je dat izbor da sleti u Solun ili Kavalu, te se odlučio za Kavalu, koja je bila bliža, rekavši da će izvršiti hitno slijetanje.

Komunikacija sa avionom prestala je gotovo odmah nakon toga. Avion se srušio oko 40 kilometara zapadno od aerodroma.

“Čuli smo eksplozije do prije nekoliko minuta”, rekao je Filippos Anastassiadis, gradonačelnik općine Paggaio, za Associated Press nešto više od sat vremena nakon nesreće.

Jedan od Anastassiadisovih zamjenika rekao je državnoj televiziji ERT da su se eksplozije čule dva sata nakon nesreće. Mještani su izvijestili da su prije pada vidjeli vatrenu kuglu i oblak dima.

ERT je izvijestio da su vojska i stručnjaci za eksplozive bili na putu do lokacije, koja se nalazi na poljoprivrednom zemljištu u blizini dva sela koja su dio općine Paggaio. No, ne očekuje se da će početi raditi prije zore. Pridružit će im se stručnjaci iz Grčke komisije za atomsku energiju.

Vatrogasci su ogradili područje u radijusu od oko 400 metara. Ograđeno područje bit će prošireno u zoru, rekli su dužnosnici vatrogasne službe.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem i željom za osvetom, ali...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92- 95“  posjetili su danas Općinu...

Busovača i večeras u mraku, zašto bez najave nestaje električne energije

Grad Busovača i okolna naselja i večeras su iznenada ostala bez električne energije. Stanovnici svoje nezadovoljstvo masovno izražavaju putem društvenih mreža, a nikome više nije...

BRUTALNO UBOJSTVO U NJEMAČKOJ: 28-godišnjak ubo majku 111, a očuha 70 puta

U Hannoveru je u srijedu, 7. prosinca, počelo suđenje Ioannisu K. (28) kojeg se sumnjiči za dvostruko ubojstvo krajem svibnja ove godine. Ioannis K. je...

Povezane vijesti