Poveži se s nama

Politika

HDZ1990 Središnja Bosna nezadovoljan radom HNS-a jer ne štiti interese Hrvatskog naroda

Na 5. sjednici ŽO HDZ1990 ŽSB održanoj 2.6.2021. ŽO HDZ1990 ŽSB je donio sljedeće zaključke: 1. Nezadovoljni dosadašnjim radom HNS-a koji se doslovno pretvorio u tijelo jedne stranke, koja je uzurpirala ingerencije ovog najvišeg tijela bez mogućnosti kvalitetnog djelovanja drugih članica HNS-a, zastupnici i vijećnici HDZ1990 ŽSB u mjesecu obljetnice najvećih stradanja Hrvata u povijesti […]

Objavljeno

Na 5. sjednici ŽO HDZ1990 ŽSB održanoj 2.6.2021. ŽO HDZ1990 ŽSB je donio sljedeće zaključke:

1. Nezadovoljni dosadašnjim radom HNS-a koji se doslovno pretvorio u tijelo jedne stranke, koja je uzurpirala ingerencije ovog najvišeg tijela bez mogućnosti kvalitetnog djelovanja drugih članica HNS-a, zastupnici i vijećnici HDZ1990 ŽSB u mjesecu obljetnice najvećih stradanja Hrvata u povijesti Središnje Bosne kao snažan vid protesta i upozorenja ukazujući na tešku političku ekonomsku situaciju i stanje Hrvata Središnje Bosne, neće sudjelovati na narednoj sjednici HNS-a zakazanoj 4.6.2021.godine.

2. Smatramo da su dosadašnjim radom, uzurpacijom i utjecajem jedne političke stranke (HDZ BiH) temeljna načela HNS-a u potpunosti narušena, čime je politički pluralizam hrvatskog naroda u BiH doveden na minimum.
3. HDZ 1990 ŽSB politički čvrsto stoji iza ravnopravnosti Hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te će i dalje svojim radom i djelovanjem štiti interese Hrvatskog naroda i snažno zagovarati izmjene Izbornog zakona u smislu legitimnog predstavljanja.

 

Oglas

PREDSJEDNIK ŽO HDZ 1990 ŽSB

Anto Bilić

Oglas

BiH

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva objavili kada će donijeti odluku o raspisivanju Lokalnih izbora 2024.

Objavljeno

Piše

Središnje izborno povjerenstvo BiH će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti održana idućeg tjedna donijeti Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine, kojom će biti utvrđen datum održavanja izbora i organi vlasti za koje se provide izbori.

Na istoj sjednici će biti usvojeno i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine – priopćeno je iz SIP-a BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH podsjeća da svi eventualni kandidati, pored ostalih uvjeta propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidirati.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Svečanom sjednicom proslavljen 72.rođendan Viteza

Objavljeno

Piše

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je u kongresnoj dvorani hotela Central proslavljen 72. Dan općine Vitez. Sjednicu su uveličali brojni dužnosnici, te društveni, kulturni i sportski djelatnici, a među istaknutim gostima bila je i Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

Sjednica je pružila priliku za sumiranje protekle godine, analizu postignuća i planiranje budućih aktivnosti i projekata. Načelnik Općine Vitez, Boris Marjanović, i predsjedatelj Općinskog vijeća, Hidajet Sivro, istaknuli su pozitivne pomake u proteklom periodu te najavili nove inicijative koje će dalje poticati razvoj i napredak općine.

Svečanost je dodatno obogaćena uručenjem priznanja i nagrada zaslužnima za izvanredne doprinose u različitim aspektima života u Vitezu. Učenici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca svojim su nastupima dodali posebnu notu svečanosti, oduševivši prisutne svojim talentima.

 

Oglas

 

 

Nastavi čitati

BiH

Hadžifejzović pitao Dodika da li bi sina poslao u rat, evo šta je odgovorio

Objavljeno

Piše

Predsjednik RS Milorad Dodik gostovao je na Centralnom dnevniku Face televizija sa Senadom Hadžifejzovićem.

Na pitanje Senada Hadžifejzovića da li bi sina Igora poslao u rat, Dodik je govorio:

– Ako treba braniti RS bit će sa mnom na prvoj liniji. Ako budem komandant bit ću negdje drugo. On ne mrzi Sarajevo, ali voli RS. Ako se razgraničimo niko vam neće spriječiti biznise tamo. Moguće je da iritiram mnoge ljude ali je nemoguće da ostanemo – poručio je.

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

DODIK: RATA NEĆE BITI. POZIVAM GRAĐANE DA U MIRU PROSLAVE PRAZNIKE

Objavljeno

Piše

Predsjednik RS Milorad Dodik bio je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem. Emisija se emituje iz Administrativnog centra Vlade RS.

On je kazao da je osnovni problem da se u RS poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a da im se često govori i spočitava baš to.

– RS ima ozbiljan ekonomski i društveni život. Imamo skoro 150.000 više nezaposlenih nego kada sam došao na vlast. Investicije u RS na nikad većem nivou. Otvaramo fabrike sa oko 1.000 radnika, dolaze iz EU. Imamo problem da postoji ambasador SAD koji želi svaki dan na nanese štetu RS – rekao je.U jeku nove krize oko Rezolucije o Srebrenici u UN-u, te sve češćim zveckanjem oružjem, Dodik je “ponudio 2 milijarde Bošnjacima”?!“Ja sam spreman da vam dam 2 milijarde obeštećenja, da za 10 godina isplatite svoje neke stvari. Da Potočare eksteritorijalno damo vama Bošnjacima… Da se jednostavno raziđemo jer nema načina da se živi dalje. A rata neće biti. Mi nećemo rata, ali ćemo otići jednog dana”, rekao je Dodik, pa nastavio:Bošnjački političari svi imaju jedan cilj, a to je da rasture RS. Ako oni uspiju u tom razvaljivanju, mi odosmo sa 49% BiH”, naglasio je.

Nastavi čitati

BiH

Dodik opet o otcjepljenju: Spreman sam da vam platim dvije milijarde i teritorijalno predam Potočare

Objavljeno

Piše

Predsjednik RS i SNSD-a, Milorad Dodik, o nizu aktuelnih problema i nakon niza problematičnih izjava – govorio je za FACE TV. Uslijedio je spektar novih spornih “najava”.

Nakon upornih najava Vaskršnjeg sabora nakon što dođe do usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, potom mitinga u Banjaluci kojim se suprotstavljalo njenom usvajanju, pa do upornih prijetnji da će ovaj čin u UN-u dovesti do secesije, Dodik je noćas odlučio poricati svoje ranije istaknute planove upravo o secesiji. Doduše, samo na početku razgovora za FACE TV, a nakon toga je prešao na priču o “mirnom razlazu”.

“Nitko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo od Bosne i Hercegovine. Mi nemamo bilo kakav plan secesije. Plan je ako svi naši napori ne uspostave korektan sistem odnosa – da se razdružimo sa Federacijom BiH. Podvala je priča o secesiji”, rekao je na početku.Senad Hadžifejzović ga je podsjetio da su mu izjave u prethodnom periodu bile suprotne ovoj, a potom ga je podsjetio na još jednu problematičnu i upitao: Da li vam je neprijatno što sada udišete zrak sa muslimanima?

“Ja ne mrzim muslimane. Nikada nisam rekao da mrzim muslimane. Neću da udišem zrak s političkom strukturom koja mom narodu nameće etiketu genocidnog, neću da živimo zajedno”, odgovorio je Dodik.

Oglas

“Kako vas nije stid?”, nastavio je Hadžifejzović

“Vi ste najviše doprinijeli ovome svojim emisijama, vama je u glavi vanredna situacija”, rekao je Dodik.

Hadžifejzović ga je potom podsjetio da je baš u njegovu kameru 2007. godine jasno rekao da zna da se u Srebrenici desio genocid.

“Greška. Svo moje povjerenje prema Sarajevu je bilo greška. Zato trebamo fino da se raziđemo na miran način. Spreman sam da vam platim dvije milijarde u deset godina, da vam dam obeštećenje, jer nema načina da živimo zajedno. Spremni smo da Potočare teritorijalno predamo vama”, rekao je.

Oglas

Na upozorenje voditelja da razlaz znači rat, Dodik je izjavio kako “oni neće ratovati”.

“Nemojte pokušati da uđete u prostor RS, provest ćete se kao bosi po trnju”, dodao je.

Podsjetimo, tokom proteklog mjeseca vrh RS i Srbije intenzivno lobira protiv usvajanja rezolucije kojom se osuđuje i podsjeća na ubijanje više od osam hiljada nevinih u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Glasanje neće biti kako je prvobitno planirano 2. maja, ali će maj svakako ostati ključni mjesec.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Bećirović u službenoj posjeti Egiptu

Objavljeno

Piše

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović boravit će 29. i 30.travnja 2024. godine u zvaničnoj posjeti Arapskoj Republici Egipat. Dr. Bećirović će u Kairu razgovarati s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem. Također, dr. Bećirović će tokom posjete razgovarati i s premijerom Egipta Mostafom Kamalom Madboulyjem.

Riječ je o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ovoj važnoj arapskoj zemlji u posljednjih četrnaest godina. Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta, stoji u priopćenju.

Nastavi čitati

BiH

HNS-a BiH: Pozivamo političke lidere na nastavak dijaloga, BiH mora održati pozitivan zamah

Objavljeno

Piše

Danas je u Mostaru održana 10. redovita sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na kojoj je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini na svim razinama, kao i predstojećim Lokalnim izborima i aktivnostima vezanima za usvajanje prioritetnih zakona na europskom putu. Također, članovi Predsjedništva HNS-a su razgovarali i o nužnosti održavanja stabilnog dijaloga političkih lidera te navodima o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Članovi Predsjedništva su govorili o naporima koji se kroz razgovore političkih lidera ulažu u postizanje dogovora i domaćih rješenja kako bi se pozitivni zamah na europskom putu zadržao i kako bi BiH nastavila ostvarivati značajan napredak. Ususret Lokalnim izborima koji će se u Bosni i Hercegovini održati krajem godine, HNS je naznačio važnost ostvarenja i zadržavanja dobrih rezultata među hrvatskim biračkim tijelom i očuvanje zajedništva hrvatskoga naroda.

U vremenu kada politički akteri trebaju ostati usredotočeni na postizanje europskih i brojnih socio-ekonomskih iskoraka, Hrvatski narodni sabor poziva na politički dijalog, suzdržavanje od svih zapaljivih retorika, iznalaženje domaćih rješenja o otvorenim pitanjima, kao i održavanje pozitivnog zamaha na unutarnjem i vanjskom planu Bosne i Hercegovine.

 

Oglas

 

Nastavi čitati

Politika

Manjine daju potporu HDZ-ovu kandidatu za predsjednika Hrvatskog sabora

Objavljeno

Piše

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je u četvrtak kako je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora.

“Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio je da će prilikom konstituiranja Hrvatskog sabora svoju potporu dati kandidatu HDZ-a gospodinu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora”, izjavio je Bilek za RTL nakon dvosatnog sastanka ‘manjinaca’, čime je ‘otpala’ mogućnost da podrže SDP-ovu koaliciju.

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam ‘manjinaca’ te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke, navodi Hina.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ranije danas je poručio: “Manjine su uvijek na mojoj strani, a ja na njihovoj”.

Oglas

Domovinski pokret oštro se protivio mogućnosti da SDSS sudjeluje u vlasti, a Bilek je, upitan o tome uzvratio: “Sve daljnje korake ćemo vjerujem riješiti u razgovorima idućih dana, u pregovorima s potencijalnim mandatarom i koalicijskim partnerima”.

Prema Ustavu RH, prvo zasjedanje Sabora održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora, odnosno nakon objave službenih rezultata, a predsjednik Republike Hrvatske poziva Sabor na prvo zasjedanje.

Sabor se konstituira izborom predsjednika ako je prisutna većina zastupnika.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Bradara na panel konferenciji o lokalnoj samoupravi: Općine i gradovi ključni za europski put BiH

Objavljeno

Piše

Panel konferencija na temu “Garancija lokalne autonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi” otvorena je danas, u organizaciji Saveza općina i gradova FBiH i Kongresa Vijeća Europe. Događaj je okupio lokalne lidere, kao i ključne političke i pravne stručnjake radi razmjene znanja i iskustava u cilju poboljšanja lokalne samouprave u skladu s europskim standardima, a među njima i predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru.

Govoreći o izazovima s kojima se susreću lokalni dužnosnici, predsjednica Bradara je naglasila: “Posao načelnika jedan je od najtežih kada je u pitanju javna uprava u ovoj zemlji. Preko njihovih leđa lome se sve odluke viših razina vlasti a ruke su im nerijetko svezana kada su u pitanju nadležnost,i a posebno financijska sredstva. Ipak, kao i u svakom poslu, oni spremniji se brzo istaknu svojim rezultatima.”

“Općine i gradovi su temelj na kojem se odvija konkretan život u Federaciji, i ključno je da se uvaži važnost ovog oblika samouprave za funkcioniranje cijelog sustava. Današnja panel konferencija pokazuje da komunikacija između lokalne i viših razina vlasti mora biti još izraženija i iskrenija. Bez spremnih općina i gradova, nema ni europskog puta za BiH”, dodala je predsjednica Bradara.

Na skupu su govorili i Mladen Mišurić Ramljak, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH; Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u BiH; Siroco Messerli, zamjenik šefa misije i direktor za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske; Ryan Knox, direktor SALAR International; te Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Oglas

Događaj je dio šireg projekta „Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini“, koji provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti pod okriljem Akcijskog plana Vijeća Europe za BiH za razdoblje 2022.-2025. Financijsku podršku pružili su Kongres Vijeća Europe, Vlada Kraljevine Švedske i Vlada Švicarske, što dodatno naglašava važnost i međunarodnu podršku projektu.

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

Obavijest građanima iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Nakon što je 01.01.2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, po prvi od uspostave Uprave za neizravno...

Društvoprije 2 sata

Posljednji nastavni dan maturanata KŠC”Petar Barbarić” – Gimnazija Travnik

Maturanti gimnazije, 4.a i 4.b odjela KŠC”Petar Barbarić” – Gimnazija Travnik , posljednji dan nastave proveli su u opuštenoj atmosferi u...

Društvoprije 2 sata

Općinski sud u Travniku: Uspješno realiziraju projekt s pravosuđem Kraljevine Švedske

Općinski sud u Travniku bio je domaćin sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici VSTV-a i Švedske sudske administracije, te projektni...

BiHprije 4 sata

U Mostaru održan sastanak Uprava javnih poštanskih operatera u BiH

Predstavnici Uprava tri bh. javna poštanska operatera, HP Mostar, BH Pošte i Pošte Srpske održali su zajednički sastanak u Mostaru...

BiHprije 5 sati

Mini godišnji: Gužve na granicama

Brojnima u našoj zemlji posrećilo se da predstojeće praznike spoje sa vikendom. Mini godišnji tako mnogi namjeravaju iskoristiti izvan granica...

BiHprije 6 sati

Ovo su nova kadrovska rješenja Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija donijela zaključak kojim se utvrđuje prijedlog za imenovanje Jelke Milićević za...

Društvoprije 10 sati

Osnivanje Turističke zajednice Novi Travnik: Korak naprijed ka razvoju i promociji turizma

Turistička zajednica Općine Novi Travnik osniva se radi razvoja i promocije turizma na području Općine, te gospodarskih interesa pravnih i...

Sportprije 11 sati

Hajduk uputio poziv na glavnu skupštinu. Mijenja se službeni naziv kluba

HAJDUK je uputio službeni poziv dioničarima kluba za sudjelovanje na glavnoj skupštini društva koja će se održati 6. lipnja u...

Oglas
Oglas
LM