- oglas -

ZDENKO ĆOSIĆ: “Traži se Pedro kojega treba objesiti”

Pročitajte i ovo

JOŠ JEDNA THOMPSONOVA POBJEDA: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom

Na  službenoj stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona objavljena je vijest o  ukidanju odluke mariborske upravne jedinice koja je prije...

Nadal zabrinut: Sada ne bih putovao u New York

Španjolski tenisač Rafael Nadal je u četvrtak, dan nakon svog 34. rođendana, izjavio kako sada u ovom trenutku ne...

NJEMAČKA: Angela Merkel najavila svoje povlačenje

Angela Merkel kojoj mandat istječe 2021., rekla je u četvrtak da unatoč popularnosti ne razmišlja da se peti put...
- Advertisement -

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke te zapovjednik Stožera Civilne zaštite i premijer ŽZH, Zdenko Ćosić, na konferenciji za novinare u Širokom Brijegu osvrnuo se na poništenje odluke o pomoći Vlade Federacije BiH županijama, općinama i gradovima u borbi s pandemijom koronavirusa, a koja je izazvala brojne reakcije, prvenstveno od sarajevskih dužnosnika i javnosti, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Izrazio je nadu da će svi oni koji su glas dignuli protiv takve odluke o raspodjeli sredstava po županijama i općinama, pozivajući se na broj stanovnika, isto načelo prihvatiti kad je u pitanju i raspodjela prihoda od PDV-a.

“Istim tim politikama ne smeta da jedan stanovnik Grada Sarajeva vrijedi duplo više nego stanovnik ŽZH. To im uopće ne smeta i ne uspoređuju broj stanovnika” rekao je te dodao:

-Nadam se da će to biti prekretnica pa da ćemo korektnije i pravednije raspoređivati sredstva iz proračuna, kazao je predsjednik Vlade ŽZH.

Kaže da će podržati sve prijedloge koji će osigurati pravičniju raspodjelu sredstava.

“Traži se Pedra kojeg treba objesiti”

Odgovarajući na novinarsko pitanje osvrnuo se na informacije o Zakonu o oprostu unutarnjeg duga ŽZH koje su se pojavile na društvenim mrežama. Ćosić kaže da se prema ŽZH iz određenih centara provodi inkvizicija te da je ta županija “Pedro kojega treba objesiti”.

“Kada se pojavio prvi pacijent u SKB i bojazan da se SKB Mostar neće moći nositi s problem pandemije onda se prezentira objava koja se poziva na naš Zakon o otpisu unutarnjeg duga iz 2012. godine i intonira se na inkvizicijski način kada se traži krivca i Pedra kojeg treba objesiti i pokušava se ŽZH dovesti u izravnu vezu s krivcem”, rekao je Ćosić.

Podsjetio je da je županiji kojoj je na čelu prijetio bankrot 2012. godine.

-Donijeli smo zakon i odluku o smanjenju plaće od 8 posto, što je županiju skinulo s respiratora. Županija je ostavljena u dugovanjima od one Vlade ŽZH koja će kasnije participirati u famoznoj antihrvatskoj platgormaškoj vladi FBiH. Akteri te Vlade su željeli uništiti županije i prikazati je kao balast društvu te su se hvalili svojim nedjelom, rekao je predsjednik Vlade ŽZH koji je i dopredsjednik HDZ-a BiH.

Rekao je da je koalicijska Vlada ŽZH, koja je na vlast došla 2008. godine u zadnjoj godini mandata SKB-u Mostar uplatila 540 tisuća maraka, a da se od tada  kontinuirano povećavaju davanja bolnici. Napominje da je ŽZH ove godine SKB-u Mostar uplatila milijun i 355 tisuća maraka.

-Nakon tog zakona smo davanje SKB-u podigli za 250 posto, rekao je Ćosić.

Objašnjava da je Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH od tada vratio kredit u iznosu od 8.900.000 KM s pripadajućim kamatama koji se koristio za izgradnju SKB Mostar te kredit od 4.110.000 američkih dolara za nabavku opreme.

-Od te opreme smo bez naknade SKB-u Mostar donirali CT uređaj vrijednosti 990 tisuća maraka, kaže Ćosić.

Reakcije lažnih patriota

Rekao je da dokument na kojeg se poziva novinarka nije potpisan te da svi oni koji ga dijele dodaju “kap otrova”.

Kaže da je grijeh što su tri predsjednika županijskih vlada održali sastanak samo zato što su Hrvati.

– Lažni probosanski patrioti tada su reagirali i sastanak nazvali etničkom zavjerom. Umjesto da su analizirali naše prijedloge oni su nas prozvali nekom rušilački skupinom koja crta granice. Ti lažni patrioti uzeli su isti recept kao što su nekada jugoslavenski “patrioti” iz 80-ih godina koji su svaki skup trojice Albanaca na Kosovu nazivali skupom albanskim iredentistima, rekao je Ćosić.

Predsjednik Vlade ŽZH spomenuo je i, kako kaže, sramni neonacistički uradak SDP-a o Mostaru i Mostarcima koji su prikazani na ružan način sramotnom montažom.

-Što je još sramnije SDP se ispričao, ali ne ljudima koje su etiketirali nego su se ispričali javnosti što to nisu uspješno napravili. Paralelno s time se pojavljuje i ova objava, a vidimo da se provode mjere preglasavanja te da se vrši nasilje nad procedurom, rekao je Ćosić te dodao:

“Svaku se krizu pokušava pripisati Hrvatima i naći načina kako ćemo mi biti krivci za sve”.

U ŽZH 39 pozitivnih na koronavirus

U ŽZH se u samoizolaciji nalazi 921 osoba, zaraženih koronavirusom je 39. S područja Širokog Brijega je 25 zaraženih osoba, Gruda 10, a Posušja 4. U Ljubuškom nema zaraženih.

Do sada su 3 osobe preminule prosječna dob zaraženih je 52 godine, a raspon od jedne do 84 godine.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, kaže da se u posljednjih 48 sati izvršilo 24 testiranja, a pozitivne se 3 osobe s područja Gruda. Dvije su povezane s klasterom iz Gruda, dok se za treću osobu još uvijek ne može utvrditi izvor zaraze.

“Apelirao bih na naše stanovnike da puste naše bake i djedove da obave dio posla koji im je potreban”, rekao je Pejić apelirajući na odgovorno ponašanje građana i svih odgovornih na svim razinama vlasti.

Novinarima su se obratili i Drago Martinović, ravnatelj Uprave CZ ŽZH, te Josip Zelenika, tajnik Crvenog križa ŽZH koji su predstavili rezultate rada u resorima kojima su na čelu, a sve u kontekstu borbe s koronavirusom./B.G./HMS/

Najnovije vijesti

JOŠ JEDNA THOMPSONOVA POBJEDA: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom

Na  službenoj stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona objavljena je vijest o  ukidanju odluke mariborske upravne jedinice koja je prije...

Nadal zabrinut: Sada ne bih putovao u New York

Španjolski tenisač Rafael Nadal je u četvrtak, dan nakon svog 34. rođendana, izjavio kako sada u ovom trenutku ne bi htio putovati na US...

NJEMAČKA: Angela Merkel najavila svoje povlačenje

Angela Merkel kojoj mandat istječe 2021., rekla je u četvrtak da unatoč popularnosti ne razmišlja da se peti put kandidira za dužnost njemačkog kancelara.Odgovarajući...

Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Vitez

Danas je održana 23. sjednica Općinskog vijeća Vitez u sali Opcinskog vijeca s početkom u 10 sati a završena oko 15 sati. Na dnevnom redu...

DAN PRIJE ISKLJUČENJA STRUJE: Na račune bivših direktora Aluminija uplaćeno pola miliona maraka!

Prošle godine samo dan prije isključenja struje Aluminiju i zaustavljanja proizvodnje Uprava Aluminija isplatila je više od pola milijuna maraka na račune bivših direktora...

Povezane vijesti