- oglas -

Zbog SKY-a padaju policajci, tužioci, sudije, političari

Pročitajte i ovo

Hrvati neće u državnu službu: Plaća 1.000 eura, nije se prijavio nitko

Sigurnost radnog mjesta u državnoj administraciji izgubila je na atraktivnosti u situaciji manjka radnika. Ministarstva ne mogu da nađu...

Skrivena plaža na Makarskoj rivijeri kojoj se divi cijeli svijet

Kada temperature porastu u termometru do nepodnošljivih granica tragamo za savršenim ljetnim osvježenjem. Tada počinjemo maštati o nekoj prekrasnoj...

VOZAČI OPREZ: Prometna nesreća kod benzinske pumpe Jerry

Kako nam javljaju naši čitatelji, danas oko 12:45 kod benzinske pumpe Jerry, na skretanju za Mošunj dogodila se prometna...
- Advertisement -

Više od 20 osumnjičenih, uključujući dva policajca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BIH koji su lišeni slobode, obuhvaćeno je istragama Tužilaštva BIH usmjerenih u sprečavanju organizovanog kriminala, suzbijanja međunarodne trgovine narkoticima.

- Advertisement -

Istragom u konkretnom predmetu je obuhvaćen je sudija iz Bijeljine Jovan Savić, koji je pod mjerama zabrane a sumnjiči se da je odavao je informacije kriminalcima.

Raspisane međunarodne potjernice

Dosadašnjim istragama nije kraj: “Za više osoba rapisane su međunarodne potjernice”, rečeno je za N1 u Tužilaštvu BIH.


Finaliziranje istraga i donošenje tužilačkih odluka u predmetima koji se tiču i korištenja takozvane Sky aplikacije, očekuje se u 2022. godini, kažu za N1 iz Tužilaštva na naše pitanje da li postoji pritisak da istrage stanu.

“Optužnice u ovim predmetima obuhvatit će zasigurno više desetina optuženih osoba, a odnosit će se na više kriminalnih skupina, koje su djelovale u raznim krajevima BiH (Prijedor i okolica, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Foča, Trebinje itd). Kao što smo naveli, u ovim predmetima među osumnjičenima ima i dužnosnika institucija kao i policijskih službenika, koji su koruptivnim djelovanjem, pomagali funkcioniranje organiziranih kriminalnih skupina”, napisali su.

Ime tužiteljice u aplikaciji

Javnost je šokirala i vijest o razgovoru dva lica iz krim miljea koja su putem kriptovane komunikacije pominjali i ime državne tužiteljice Dijane Kajmaković koja je radila na predmetima Sky i Anom. Zbog svega je tužiteljica Diana Kajmaković uklonjena iz tužilačkog tima koji dešifruje poruke koje su dobijene od partnerskih službi iz zaštićenih aplikacija Sky i Anom.

Da li je tužiteljica izuzeta na lični zahtjev, ili ne, manje je važno od onoga što se u samoj prepisci kriminalaca spominje. Osnovno pitanje je da li su ljudi iz istražnih, policijskih i pravosudnih organa štitili, ili sankcionisali kriminal.

Najnovije vijesti u dosadašnjim aktivnim predmetima su da je Sud BiH produžio je pritvor Daliboru Railiću, osumnjičenom između ostalog i za ubistvo načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića, za još 3 mjeseca, potvrđeno je za N1.

Da li je bivši ministar posjećivao bivšeg savjetnika u kućnom pritvoru?

Tužilaštvo BIH zatražilo je “detaljnu finansijsku istragu imovine u predmetu Bojan Cvijetić i dr. kao i nedavni promet nekretnina prvoosumnjičenog, te utvrđivanje cjelokupne imovine, uključujući i onu koja se uknjižila nakon sudske zabrane raspolaganja, imovinu koja se eventualno fiktivno vodi na drugim osobama, sumnjive transakcije”.

U Tužilaštvu BIH ne preciziraju da li će se pod istragom naći i bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji je imao komunikaciju sa osumnjičenim šefom narko klana Cvijetićem, koji je i dalje pod mjerama zabrane i u kućnom pritvoru.

Istražuje se kako su Mektić i Cvijetić komunicirali oko kupoprodaje stana, te da li je bivši ministar svog bivšeg savjetnika posjećivao u kućnom pritvoru.

Nakon detaljne istrage biće jasnije i da li su prekršene sudske mjere zabrane.

“V.d. glavnog tužitelja Milanko Kajganić, redovito održava sastanke sa tužiteljima iz tima koji radi na navedenim predmetima, te koordinira komunikaciju sa partnerskim institucijama u regionu i inostranstvu, gdje se dogovaraju i koordiniraju dalje aktivnosti. Po potrebi predmeta, postupajući tužitelji borave u inozemstvu, o čemu više detalja ne možemo iznosit”.

Saradnja s partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu

Istragom u više predmeta obuhvaćeno je nekoliko desetina osoba, od čega je određen broj u pritvoru, a ostalima su određene mjere zabrane radi osiguranja neometanog vođenja postupka.

BH istražioci su u stalnoj komunikaciji sa partnerskim institucijama u zemlji, državama regiona, kao i zemljama EU, u aktivnostima dokumentovanja i dokazivanja počinjenih krivičnih djela.

Inače, prema podacima iz istrage do kojih je došao N1, pod lupom su i pojedini zaposlenici Obavještajno-bezbjednosne agencije BIH i to zbog trgovine uuticajem i odavanja službenih tajni.

Najnovije vijesti

Hrvati neće u državnu službu: Plaća 1.000 eura, nije se prijavio nitko

Sigurnost radnog mjesta u državnoj administraciji izgubila je na atraktivnosti u situaciji manjka radnika. Ministarstva ne mogu da nađu...

Skrivena plaža na Makarskoj rivijeri kojoj se divi cijeli svijet

Kada temperature porastu u termometru do nepodnošljivih granica tragamo za savršenim ljetnim osvježenjem. Tada počinjemo maštati o nekoj prekrasnoj morskoj destinaciji uz našu obalu. Zahvaljujući...

VOZAČI OPREZ: Prometna nesreća kod benzinske pumpe Jerry

Kako nam javljaju naši čitatelji, danas oko 12:45 kod benzinske pumpe Jerry, na skretanju za Mošunj dogodila se prometna nesreća. Pozivamo vas ds budete oprezni...

IN MEMORIAM – Darko Kraljević. Vitez iz Viteza.

Darko Kraljević (Vitez, BiH, 1966. - 2. srpnja 1995.) bio je časnik HOS-a i HVO-a tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Od 1985. do 1986....

ZABRANA ULJEPŠAVANJA I FILTERA? Njemački ministri smatraju kako lica često nisu prepoznatljiva na fotografijama koje su “provučene” kroz filter

Njemački ministri žele uvesti zakonski propis prema kojem će svi koji “uljepšavaju” svoje lice na fotografijama koje objavljuju na društvenim mrežama poput Instagrama itd.,...

Povezane vijesti