Poveži se s nama

Politika

VRATIMO HDZ TUĐMANU: Rojs objavio kandidaturu za predsjednika HDZa

Objavljeno

Ljubo Ćesić Rojs ulazi u bitku za šefa HDZ-a.

Ljubo Ćesić Rojs za Dnevnik Nove TV je potvrdio kako će se kandidirati za predsjednika HDZ-a na predstojećim stranačkim izborima.

U kratkom telefonskom razgovoru poručio je kako će biti “čvrste ruke” te će “vratiti HDZ Tuđmanu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je na upit o mnogo pretendanata na mjesto predsjednika HDZ-a napomenuo kako je “demokratsko pravo svugdje u demokratskom svijetu da bude što više osoba koje pretendiraju na mjesto predsjednika”.

Oglas

“Ja poduprem predsjednika vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića”, istaknuo je. To su vaše tvrdnje, rekao je na novinarsko pitanje traje li u HDZ-u od sinoć “bratobilačkirat”. Nema drame, u HDZ-u ima mjesta za svakoga, poručio je.

Karlo Ressler pak na pitanje koji je njegov favorit na unutarstranačkim izborima koji bi se trebali održati u HDZ-u, Ressler, nije dao konkretan odgovor.

“Sad ulazimo u te izbore, oni još nisu služeno raspisani. Ovo je proces u kojem ćemo puno razgovarati. Za mene je bitno da imamo jasan smjer stranke i koji će ljudi predstavljati svaku od ovih komponenata i da nastavimo s modernizacijom”, rekao je.

Oglas

Oglas

BiH

Stanivuković će biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke

Objavljeno

Piše

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora PDP-a, kao i sadašnji gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković bit će kandidat te stranke za gradonačelnika na narednim lokalnim izborima, potvrdio je danas novinarima lider PDP-a Branislav Borenović.

Naime, dogovor je postignut danas na sastanku predsjedništva ove stranke, a biralo se između dva kandidata, odnosno sadašnjeg gradonačelnika Stanivukovića i potpredsjednika PDP-a  Igor Crdanaka.

Nastavi čitati

BiH

Ministar Helez završio posjetu vojnoj izložbi u Dohi

Objavljeno

Piše

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez u srijedu 6. ožujka 2024. godine završio je svoju posjetu trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja se održavala u Dohi, u Državi Katar.

Ministar Helez je održao službeni sastanak sa šefom Direkcije za vojnu proizvodnju Ministarstva odbrane Države Katar brigadnim generalom Salemom Mohammedom Al Marrijem. Razgovarano je o razvoju saradnje s firmama vojne industrije iz oba entiteta BiH.

I ovdje na sajmu u Dohi, gdje su prisutni neki od najvećih svjetskih aktera na polju vojne
industrije, možemo se uvjeriti kako cijeli svijet radi na modernizaciji svojih vojski. Sigurnosna
situacija u svijetu i suvremeni oružani sukobi takve su prirode, da ni mi ne smijemo zaostajati u modernizaciji Oružanih snaga BiH, rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

Na marginama izložbe, ministar Helez se susreo i s bugarskim ministrom odbrane Todorom Tagarevim, kojeg je pozvao da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Učešće na sajmu DIMDEX 2024 ministar Helez je završio posjetom katarskom ratnom brodu “Damsah” (F102) u luci Hamad, najvećoj luci na Bliskom istoku.

Oglas

BiH nema ratnu mornaricu, ali imamo izlaz na more, na što smo izuzetno ponosni, i kojeg ćemo uvijek čuvati, rekao je ministar Helez u obraćanju posadi broda.

U delegaciji MO i OS BiH na izložbi DIMDEX 2024 bili su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Radovan Jović, brigadiri Miljan Janković i Muharem Huremović iz Zajedničkog štaba OS BiH, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, priopćeno je iz Ministarstva.

Nastavi čitati

Društvo

Organiziran kratki program za mlade poduzetnice KSB povodom Dana žena

Objavljeno

Piše

Povodom Međunarodnog dana žena, predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, u suradnji s gospođom Snježanom Köpruner, direktoricom i većinskom vlasnicom firme GS – Tvornica mašina Travnik, organizira druženje, odnosno kratki program za mlade poduzetnice Kantona Središnja Bosna kojima će se pridružiti i žene na vodećim pozicijama izvršne vlasti Kantona i Federacije.

Druženje će se održati sutra, 7. ožujka 2024. godine.

Sudionice druženja posjetit će GS – Tvornicu mašina Travnik u 14:00 sati, nakon čega je planiran
obilazak Rodne kuće/memorijalnog muzeja Ive Andrića, te će se druženje nastaviti u Ex ponto Bar & Restaurant. Mogućnost davanja izjava za medije predviđena je u 15:00 sati, ispred GS – Tvornice mašina Travnik.
Izvor: radiovitez

Nastavi čitati

BiH

Vlada FBiH osigurala da povećanje cijene plina bude minimalno

Objavljeno

Piše

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije priopćilo je da je do povećane cijene plina za 3,9 posto došlo radi redovnog usaglašavanja tromjesečnih cijena koje određuje Gazprom, a ne zbog novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

Iz Ministarstva navode da je poskupljenje bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, te da Vlada Federacije BiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9 posto odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024. godine. To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa – navodi se u priopćenju Ministarstva.

Povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, i blokadom Sueskog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbegavajući isti kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja. U skladu s tim moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije BiH osigurala da to povećanje bude minimalno.

Oglas

Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada Federacije BiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu – rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Dodao je da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Ministar Lakić je naglasio da očekuje vrlo brzo da se potpiše ugovor između „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće – zaključio je ministar Lakić.

Oglas

Iz Ministarstva ističu da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period, te su i grafički prikazali kretanje cijena prirodnog gasa. Iz ovog grafikona je vidljivo da je cijena gasa iz oktobra 2022.godine bila preko 25 posto veća nego što je cijena gasa donesena nedavnom odlukom Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Nastavi čitati

BiH

Odobrena sredstva za uvezivanje radnog staža za 76 radnika

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije BiH donijela je danas na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, PS Vitezit d.o.o. Vitez u stečaju, Željezare Zenica d.o.o. Zenica u stečaju, zatim Aluminija d.d. Mostar i Krivaje Mobel d.o.o. Zavidovići u stečaju u ukupnom iznosu 1.041.405,62 KM.

Jednom odlukom se odobrava dodjela 734.131,30 KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO za 44 radnika koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, a kojim nije uplaćen radni staž. Od ovog iznosa 299.990,68 KM je za uvezivanje radnog staža za 21 radnika IP Krivaja, a 139.282,51 KM za uvezivanje radnog staža za osam radnika Vitezita, te 294.858,11 KM za uvezivanje radnog staža za 15 radnika Željezare.

Drugom odlukom se odobrava dodjela ukupno 307.274,32 KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja za neuplaćene doprinose po osnovu PIO, za po 16 radnika Aluminija d.d. Mostar i Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a istima nije uplaćen radni staž. Za uvezivanje staža radnicima Aluminija odobreno je 258.634,03 KM, dok je za uvezivanje radnog staža radnicima Krivaje Mobel odobrena dodjela 48.640,29 KM.

Nakon zaključenja ugovora sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a u skladu sa dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, korisnicima će se sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda PIO.

Oglas

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo financija, Federalni zavod PIO i Porezna uprava FBiH, svatko u okviru svoje nadležnosti.

Na prijedlog ovog ministarstva danas su donesene i dvije odluke o izmjenama i dopunama programa utroška sredstava – subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Predlagač je pojasnio da je u oba transfera, i za javna i za privatna preduzeća i poduzetnike, ostao znatan iznos sredstava, te da će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za uvezivanje radnog staža, priopćeno je iz Vlade.

Nastavi čitati

BiH

Premijer Nikšić održao sastanak s predstavnicima Svjetske banke

Objavljeno

Piše

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa predstavnicima Svjetske banke koju je predvodila globalna direktorica za trgovinu, investicije i konkurentnost Mona Haddad. U delegaciji su bili i menadžer jedinice za financije, konkurentnost i inovacije za Europu i centralnu Aziju Mario Guadamillas, šef Ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Christopher Sheldon, te viši specijalisti za privatni sektor Ruvejda Aliefendić i Tanja Latić.

Direktorica Haddad upoznala je premijera Nikšića s aktualnim programima koji bi bili od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o programu pomoći malim i srednjim preduzećima u procesu dekarbonizacije, a sve s ciljem sigurnog plasmana njihovih proizvoda na tržište Europske unije i druge razvijene zemlje koje imaju pooštrene kriterije. Zatim o potencijalnim investicijama vezanim za snabdijevanjem kritičnim mineralima za koje postoji velika potražnja u svijetu, a koje BiH posjeduje. Ona je istakla da njihov značaj za obnovljivu energiju i razvoj tehnologije, uz napomenu da bi ovo prirodno bogatstvo koje posjeduje BiH privuklo značajne investicije i ostvarilo dodatne vrijednosti našoj zemlji.

Direktorica Haddad je ukazala i na prednosti uključivanja BiH u regionalni program olakšanja trgovine u kojem su već sve zemlje zapadnog Balkana izuzev naše, uz naglasak da bi to bilo od velikog značaja za privredu, a da je je politički neutralno za države.

Premijer Nikšić je upoznao goste sa usvojenim paketom energetskih zakona i njihovim značajem dodavši da se trenutno pripramaju podzakonski akti za njihovu provedbu. Također je ukazao na aktivnosti vezane za pripremu fiskalnih zakona kojim se, kako je naglasio, omogućava rasterećenje domaće privrede.

Oglas

Kazao je da u Vladi FBiH dobra atmosfera i da se akti za Parlament FBiH usvajaju jednoglasno, kao i da su spremni razgovarati o svemu što dovodi do unaprijeđenja stanja u državi. Također je rekao da smatra da BiH treba biti dio integrativnih procesa koji idu u korist poslovanju domaće privrede, ali da o tome odluku donosi državni nivo.

Federalni premijer se gostima zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj suradnji Vlade FBiH sa Svjetskom bankom izrazivši zadovoljstvo i nadu da će ta suradnja biti nastavljena i ubuduće, priopćeno je iz Vlade

Nastavi čitati

BiH

Dodik i Lukić danas pred Sudom BiH

Objavljeno

Piše

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas će biti održano ročište na kojem bi se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić, trebali izjasniti o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u našoj zemlji Christiana Schmidta.

Dodik je jutros rekao da će se pojaviti u Sudu BiH da bi, kako kaže, branio Republiku Srpsku.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić predao je danas Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja se tiče boravka visokog predstavnika u BiH i izrazio očekivanja da će Tužilaštvo formirati predmet protiv Schmidta i upoznati javnost o rezultatima istrage.

Predao sam Tužilaštvu sve prikupljene informacije koje su mi dostavile bezbjednosne agencije koje se nalaze u sastavu Ministarstva bezbjednosti o Šmitu, koji se nalazi na teritoriji BiH, i o njegovoj naoružanoj pratnji, o svim nezakonitostima koje su radili od trentuka stupanja na teritoriju BiH, rekao je Nešić novinarima.

Oglas

On je rekao da očekuje da će se napokon neke stvari istjerati na čistac, da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa pravom i zakonom, da li postupa po dokazima releventnih institucija BiH ili je fontana želja i ispunjava želje jednom nelegitimnom gospodinu koji se zove Schmidt.

Schmidt, prema svim dokazima koje smo mi do sada prikupili, a nastavićemo i dalje da radimo u tom pravcu, nije legitiman visoki predstavnik u BiH, naglasio je Nešić.

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Zildžić potpisao sporazum o priznanju krivice, očekuje ga kućni pritvor

Objavljeno

Piše

Salko Zildžić potpisao je Sporazum s Višim javnim tužilaštvom u Užicu o priznanju krivice. Sporazum predviđa kaznu kućnog pritvora od godinu dana. Sporazum je proslijeđen Višem javnom sudu. Ukoliko ga Sud u najkraćem (zakonskom) roku prihvati, Zildžiću se ukida pritvor.

U postupku izvršenja kazne, moguće je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine preinačiti kaznu kućnog pritvora u novčanu, potvrdio je za N1 Zildžićev advokat, Ljubiša Radulović.

Ako Viši sud potvrdi sporazum, Zildžić će biti pušten iz pritvora, a ova potvrda se očekuje u “kratkom roku”, rekao je Radulović za RSE.

Više javno tužilaštvo iz Užica  je ranije navelo da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Zildžića, “zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, na osnovu Krivičnog zakonika.

Oglas

Tužilaštvo je navelo da je Zildžić saslušan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj stanici Bajina Bašta, gdje je iznio svoju odbranu.

Također, Zildžićev advokat Ljubiša Radulović je ranije rekao da je njegovom klijentu nakon hapšenja na granici sa Srbijom bio određen pritvor od 48 sati, te da je postupajući sudija u prethodnom postupku na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor do mjesec dana.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH priopćili su 20.rujna da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Međutim, Zildžićev advokat je ranije rekao da u predmetu nema nikave legitimacije Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, navodno pronađene kod Zildžića.

Oglas

Tužilaštvo BiH je potvrdilo 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa “crne liste” vlade SAD i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Pored toga obavlja i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

(Izvor: N1)

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Konaković o zahtjevima zapada, zašto je BiH odbila uvesti vize pojedinim državama

Objavljeno

Piše

Ministar vanjskh poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je u Pressingu o zahtjevu zapadne administracije, a u vezi uvođenja viza određenim zemljama. Bh. vlasti ih nisu poslušale, prenosi N1.

Ima nekoliko primjera i objasnili smo im zašto smo neke stvari uradili suprotno pravilima EU. Ukidanje viza građanima Saudijske Arabije je bilo suprotnosti. Traže uvođenje viza građanima Turske, Rusije… ima sedam zemalja. Ne možemo ih poslušati, Turska je prijatelj BiH. Ne postoji ambijent u kojem bi se moglo desiti da političari iz RS dignu ruke za uvođenje viza Rusima ili Kinezima. Nije objektivno, naveo je Konaković.

Kazao je i kako su za Saudijsku Arabiju “gunđali” i “naružili ga”, ali im je objasnio.

Kada smo pokazali da su se 130 posto povećali dolasci ljudi iz Saudijske Arabije u BiH i povećao impakt na ekonomiju, razumili su da BiH ima specifičnosti. Uvažavamo ih, prihvatamo, oni su naši prijatelji (zemlje Zapada, op.a.), ali razumiju da nećemo slijepo psolušati bilo koga prije interesa BiH i građana BiH, rekao je Konaković.

Oglas

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Muzikaprije 2 sata

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza...

Društvoprije 2 sata

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje. Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog...

Promoprije 2 sata

Poznati trgovački lanac “Sinsay” otvara poslovnicu u Travniku, prilika za posao!

Poznati trgovački lanac “Sinsay” uskoro otvara trgovačku radnju u Travniku. Lokacija još nije poznata ali na svojoj Instagram stranici objavili su oglas...

Društvoprije 2 sata

OO HDZ BiH Vitez zajedno s Udrugama Domovinskog rata HVO-a Vitez obilježio  16. travnja 1993. – početak sukoba na općinu Vitez

Općinski odbor HDZ BiH Vitez i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez u ponedjeljak, 16. travnja 2024. godine položili...

Društvoprije 3 sata

JKP „Vilenica -Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik nabavila za svoje potrebe auto dizalicu sa košarom

JKP “Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik je nabavila teretno vozilo auto dizalicu sa košarom. Vozilo, osim standardnih tehničkih osobina, posjeduje radnu...

Crna kronikaprije 3 sata

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u...

BiHprije 3 sata

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar....

Crna kronikaprije 3 sata

Poznat datum sahrane bučićkog župnika fra Nikice Zlatunića

U noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima. Posljednji ispraćaj...

Oglas
Oglas
LM