- oglas -

VLAŠIĆ: Crvene ruže na kamenoj grobnici za duše ubijenih Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama

Pročitajte i ovo

Bivšeg svjetskog prvaka zatrpala lavina

Svijet alpskog sporta rastužila je vijest koja je stigla iz Japana. U 32. godini poginuo je Kyle Smaine, bivši...

Potrošio sam 200 milijuna eura na Ronalda, a on samo zna reći ‘See ya‘

Portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo ne može se pohvaliti početkom iz snova u Saudijskoj Arabiji. U prva dva nastupa za...

Raste broj mrtvih u Pakistanu: U krvavom napadu 83 ubijenih, 150 ranjeno

Najmanje 83 osobe su ubijene i 150 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu na džamiju u sjedištu policije u...
- Advertisement -

Na Korićanskim stijenama na Vlašiću danas je obilježena 29. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata, a na mjestu ubijanja su proučeni odlomci iz Kur’ana i odana počast.

- Advertisement -

Dvadeset devet godina je prošlo od stravičnih scena ubojstva 224 logoraša različitih nacionalnosti koji su ciljano dovedeni na lokaciju Korićanskih stijena gdje su bačeni u provaliju, a zatim zatrpavani kamenjem. Sloj kamenja, sloj tijela, scene su koje su zatekli oni koji su radili ekshumaciju, a koja još uvijek nije završena.

O stravičnim sjećanjima obitelji ubijenih ne mogu pričati ni 29 godina poslije.

Alemi Lihović je ubijen sin od 17 godina, ali i drugi muški članovi obitelji.

“Ubijeni su 1992. godine, 14.08. , poubijali su ih, nas su otjerali. Pronašli smo nešto malo kostiju, identificirali smo ih u Visokom. Bila sam protjerana iz Bosne, sada sam se vratila i nije lako”, kazala je Lihović.

Derviša Duratović svoj mir i zadovoljstvo pronalazi učeći Ja-Sin suru iz Kur’ana na mjestima zločina.

“Svake godine dolazim ovdje iz Prijedora, samo prošle godine nisam bila. Nigdje ne hodam, ali ovo ne mogu napustiti. Nikoga nemam, sama živim, sina od 20 godina sam izgubila u Omarskoj. Teško mi bude, po mjesec dana bolujem, ali sve je od Boga”, kazala je Duratović.

Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša u BiH, je kazao da lokacija Korićanskih stijena najbolje govori o tome šta se htjelo uraditi i šta se uradilo.

“Neminovno je povezati posjete Hrastovoj glavici, Omarskoj, i žalosno je da dio logoraša, koji su iz ovih logora s prijedorske regije, ovdje okončalo život. Ljudi koji su ovo uradili svjesni su, vidite gdje se to dogodilo i znalo se šta će se dogoditi ljudima koji su ubijeni ovdje. Posljednje presude Haškog suda, zabrana negiranja genocida, su strateški pomaci koji se dešavaju. Sve te stvari je potrebno spojiti kako bismo bili kvalitetna država, ali moramo dati svoj doprinos u istini za sve”, kazao je Omerović.

Zločin na Korićanskim stijenama počinili su pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora. Razmjena “žive za žive”, pretvorena je u kako je rečeno, “mrtvi za mrtve”. Preživjeli su svjedočili, ispričali istinu, a zločinci osuđeni.

Predsjednik regionalnog saveza logoraša Mirsad Duratović je kazao da je ovo jedan od najmonstruoznijih zločina i kruna zločina Interventnog voda MUP-a RS.

“Imamo kritiku na Sud BiH, a odnosi se na izricanje presuda za 11 policajaca, a kompletna grupa za ubijene je dobila po 12,5 mjeseci zatvora. To je kazna koja ne može zadovoljiti obitelji ubijenih na Korićanskim stijenama”, kazao je Duratović te dodao da određeni broj osoba nije pronađen na lokalitetu Korićanskih stijena.

“Oni su najvjerojatnije preživjeli zločin na ovom lokalitetu, ali povrijeđeni nastavili dalje i vjerojatno preminuli negdje na širem lokalitetu”, navodi.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša Prijedor “92.”, Udruženje logoraša Kozarac i Udruženje obitelji poginulih i nestalih osoba “Vrbanja” Kotor-Varoš i Travnik danas su organizirali ovaj događaj.

Program je završen bacanjem crvenih ruža s Korićanskih stijena u provaliju gdje je pronađena masovna grobnica piše klix.ba

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Bivšeg svjetskog prvaka zatrpala lavina

Svijet alpskog sporta rastužila je vijest koja je stigla iz Japana. U 32. godini poginuo je Kyle Smaine, bivši...

Potrošio sam 200 milijuna eura na Ronalda, a on samo zna reći ‘See ya‘

Portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo ne može se pohvaliti početkom iz snova u Saudijskoj Arabiji. U prva dva nastupa za Al Nasr nije ostavio upečatljiv...

Raste broj mrtvih u Pakistanu: U krvavom napadu 83 ubijenih, 150 ranjeno

Najmanje 83 osobe su ubijene i 150 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu na džamiju u sjedištu policije u Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana, novi...

Sve manje djece u školama u BiH, za 10 godina broj je smanjen za čak 93.000!

Bijeljina je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini u kojem je u novu školsku godinu upisano više prvačića nego ranije Bosna i Hercegovina...

Britanski zastupnici pozvali Schmidta da vrati hrvatski orden koji mu je uručen pred dolazak u BiH

Britansku zastupnicu Aliciu Kearns, predsjedavajuću Komiteta za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, danas je tokom saslušanja visokog predstavnika Chrstiana Schmidta zanimalo zašto nije vratio...

Povezane vijesti