- oglas -

Vježbanje ljeti: Sedam čestih pogrešaka koje mogu biti opasne za zdravlje

Pročitajte i ovo

SJAJNA NOVOST: Otvorena je viber grupa za laste minute ponudama za ljetovanje u Hrvatskoj

Sve samo ne tipična 2020. godina, na nekoliko je mjeseci odgodila i naše planove za putovanja. Odlazak u inozemstvo...

Navršilo se 15 godina od upisa mostarskog Starog mosta na popis kulturne baštine UNESCO-a

Danas, 15. srpnja 2020. godine navršava se točno 15 godina od upisa Starog mosta na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne...

KISELJAK: 40 godina rada Zlatka Devića: Umjetnost je učinio dostupnom svakom čovjeku

Uz poštivanje epidemioloških mjera u paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku sinoć je upriličena izložba slika Zlatka...
- Advertisement -

 

Za vrijeme vježbanja u ljetnim mjesecima nerijetko se događaju pogreške koje mogu biti opasne za zdravlje.

Sparine i visoke temperaute nisu bezopasne zbog čega je dobro biti upoznat sa stvarima koje nije dobro činiti – tako ćete ih znati izbjeći i ostati sigurni.

Nakon jeseni i zime koje mnogi provedu vježbajući u zatvorenom, ljeti se povećava broj vanjskih treniga. U nastavku zato pročitajte popis najčešćih pogrešaka koje se u takvim situacijama događaju – prije nego se bacite na tjelovježbu.

Nemojte čekati da osjetete žeđ i tek tada biti vodu. Tijekom ljetnih treninga na otvorenom tijelo koristi vodu kako bi reguliralo temperaturu. Ako ne unosite dovoljno tekućine, javlja se umor i vaša izvedba nije na razini na kojoj bi inače bila.

Zato tijekom treninga uvijek imajte bocu vode sa sobom. Također, važno je i da cijeli dan unosite dovoljno tekućine bez obzira na treninge..

2. Preskakanje nanošenja zaštitnog faktora

Čak i kada je vani oblačno, ljetno sunce je tu. Zato kada odlazite na trening na otvorenom zaštitite kožu zaštitnim faktorom – neka taj SPF bude 30 i viši i nanosite ga svaka dva sata ako umjereno vježbate ili svakih 45 do 60 minuta ako je vaš trening intenzivniji.

3. Neprovjeravanja sata

Kada je u pitanju vježbanje vani, ljeti temperature rastu puno brže nego inače zbog čega je dobro izbjegavati treninge barem između 10 i 17 sati. Najbolje je trening odraditi u ranim jutarnjim satima ili navečer kada temperature padnu. Za trening birajte sjenovita mjesta na kojima nećete biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Polisester, odjeća koja se lijepi za kožu… To nisu najbolji odabiri za ljetne treninge. Umjesto toga, nosite širu odjeću, napravljenu od prikladnih materijala svjetlijih boja koja vas neće dodatno gušiti.

5. Škrtarenje s elektrolitima

Više temperature obično znače više znojenja, što se može pretvoriti u gubitak elekstrolita. Ako cijelo ljeto planirate ozbiljno trenirati na otvorenom, morate ćete ih nadoknaditi.

Naravno, birajte zdravije opcije pomoću kojih ćete to napraviti. Možete malo više posoliti hranu, pa čak i u vašu bocu s vodom dodati malo soli koja je vrlo važna jer se natrij koji se u njoj nalazi veže za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina.

Niska razina soli u tijelu može dovesti do umora i otečenosti, posebno kod žena.

6. Zadržavanje zimskih standarda

Ako primjerice na vaš najbolji dan istrčite kilometar za pet i pol minuta ili odradite intenzivni kružni trening za 20 minuta, nemojte očekivati iste rezultate i u ljetnim mjesecima. Kada temperature porastu, normalno je da vaš učinak bude nešto slabiji, posebno kada su u pitanju kardio-treninzi.

Pokušaj da zadržite iste rezultate kao u klimatiziranoj teretani ili u danu sa savršenim vremenskim uvjetima može vas lako dovesti do razočaranja. Umjesto toga, u vrijeme visokih vrućina postavite drugačije standarde i budite realni s rekordima.

7. Neprovjeravanje vremenske prognoze

Ako vježbate na otvorenom u zimskim mjesecima vjerojatno provjeravate vremensku prognozu kako biste znali što čekivati. Istu naviku trebate zadržati i tijekom ljeta. Provjeravajte razinu vlažnosti, mogućnost toplinskih valova… Ako je potrebno preskočite trening. Slušajte savjete stručnjaka.

Zaključno,  mnogi u ljetnim mjesecima posebnu pozornost pridaju fizičkom izgledu. Želja da izgledate dobro je razumljiva, međutim, ona ne smije biti bitnija od brige za vaše zdravlje. Nemojte pretjerivati i ignorirati iscrpljenost. Umor, vrtoglavice, mučnice… nisu nešto što biste trebali ignorirati. Slušajte svoje tijelo i zaustavite se kad je to potrebno.

Izvor: Zadovoljna.hr

Najnovije vijesti

SJAJNA NOVOST: Otvorena je viber grupa za laste minute ponudama za ljetovanje u Hrvatskoj

Sve samo ne tipična 2020. godina, na nekoliko je mjeseci odgodila i naše planove za putovanja. Odlazak u inozemstvo...

Navršilo se 15 godina od upisa mostarskog Starog mosta na popis kulturne baštine UNESCO-a

Danas, 15. srpnja 2020. godine navršava se točno 15 godina od upisa Starog mosta na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine. Sagrađen davne 1566. godine,...

KISELJAK: 40 godina rada Zlatka Devića: Umjetnost je učinio dostupnom svakom čovjeku

Uz poštivanje epidemioloških mjera u paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku sinoć je upriličena izložba slika Zlatka Devića povodom 40 godina rada...

Udruženje Pomozi.ba Radnju dobre volje otvara i u Travniku

(16. 07. 2020) U sklopu Restorana dobre volje, Udruženje Pomozi.ba otvara i prvu Radnju dobre volje u Travniku. Radnja počinje sa radom 17. jula i...

SRCEM ZA SREDNJU BOSNU U akciju se uključio hrvatski teniser Ivan Dodig

Udruga navijača “UVIJEK VJERNI” zajedno sa Sportskim društvom Hrvatske bolnice dr.fra Mato Nikolić i Udrugom PRONT iz Novog Travnika organizira veliku humanitarnu akciju pod...

Povezane vijesti