Poveži se s nama

BiH

Vitežani u šoku: Arapi klanjali u centru grada! (FOTO)

Objavljeno

U petak, oko 13:30 u centru Viteza, kod autobusnog kolodvora grupa nepoznatih žena arapskog podrijetla obavljala je vjerske obrede klanjanja.

Čiinjenica je da su ovakve pojave sve učestalije i da se mahom biraju javna mjesta, “na udaru” javnosti, poput kolodvora, trgovačkih centara i turistički posjećenih mjesta.

No, u Vitezu to možda ne bi toliko “upadalo” u oči da ne znamo da se džamija, mjesto obavljanja vjerskih obreda, ne nalazi tek nekih 200tinjak metara ili manje od mjesta gdje su Arapkinje klanjale.

Stoga ostaje pitanje zašto Arapi “vole” prakticirati vjeru na javnim mjestima dok se istovremeno u vjerskom objektu skuplja na molitvu?

Oglas

BiH

Radna posjeta Čovića i dužnosnika HDZ-a BiH gradilištu Južne obilaznice Mostara

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji federalne ministrice prometa i komunikacija Andrijane Katić, gradonačelnika Grada Mostara dr. Marija Kordića, direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića obišao gradilište Južne obilaznice Mostara, točnije lokacije tunela „Novi“.

Ugovor za izvođenje radova na tunelu Novi, koji se nalazi u sklopu Južne obilaznice Mostara, između JP Ceste FBiH d.o.o Sarajevo i Konzorcija Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt Company iz Azerbejdžana, potpisan je 2022. godine, te se financira iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu razvoj (EBRD). Nadzor provode IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Ugovoreni radovi na tunelu Novi obuhvaćaju kompletne radove na glavnoj i servisnoj cijevi, kompletnu trasu ceste ispred tunela, kompletan gornji stroj ceste s kolovoznom konstrukcijom i zatvorenih sustavom odvodnje na dionici od rotora Varda do ulaza u tunel Novi, uključujući i vijadukt Marijanovića Draga.

Projekt je ovo od strateškog značaja koji će svakako rasteretiti promet kroz Mostar, te modernom prometnicom povezati sa zapadnom Hercegovinom i Hrvatskom, a predviđeni rok završetka radova je prosinac 2024. godine.

Nastavi čitati

BiH

Centar “Duga” obilježio 26 godina postojanja

Objavljeno

Piše

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada.

Centar Duga je osnovan s ciljem pružanja socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju na stupnju lakog, umjerenog i teškog mentalnog oštećenja s pridruženim smetnjama, koja nisu bila uključena u obrazovni proces.

Ovaj jedinstveni centar u SBK u posljednje vrijeme prima sve više zahtjeva za smještaj korisnika i izvan našeg kantona. Sve je to rezultat predanog rada, stručnosti i ljubaznosti svih djelatnika.

Ove godine Centar se može ponositi da je, uz pomoć Hrvatske katoličke misije Zurich opremio dvije prostorije u postojećem objektu, sobu za senzornu integraciju i sobu za relaksaciju u vrijednosti od 25.000,00 KM. Svrha senzorne sobe je pružiti djetetu odgovarajuću senzornu stimulaciju u skladu s njegovim individualnim potrebama, ne zapostavljajući ni u jednom trenutku važnost jačanja vještima brige o sebi, razvoja i stimulacije motoričkih vještina. Cilj boravka djeteta u ovoj sobi je da probude uspavana čula, postignu adekvatan emotivni balans i vremenom pojača samoregulaciju. Pod relaksacijom podrazumijeva se svjesno odabrani podražaj ponuđen u ugodnom okruženju u kojem se stimuliraju čula i stječu iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvuka i dodira.

Centar Duga posebno se ponosi sportskim postignućima svojih štićenika. Pored brojnih postignuća na domaćim i stranim terenima prethodnih godina , najnovije medalje osvojene su ove godine na međunarodnom natjecanju u Mostaru gdje je osvojeno sedam zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje u plivanju, atletici i stolnom tenisu.

Ovaj centar je bio i domaćin tri državna prvenstva u malom nogometu. Zahvaljujući sudjelovanju na sportskim natjecanjima djeca centra proputovala su brojne gradove i države.

Na samoj svečanosti prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Novog Travnika i Srednjobosanskog kantona, kao i roditelji i prijatelji štićenika centra Duga.

I poruka na kraju bi bila da “Samo zajedničkim djelovanjem i razumijevanjem potreba osoba s invaliditetom možemo podići kvalitetu njihovog života.”

Izvor: Drukčiji radio

Nastavi čitati

BiH

Drama u KCUS-u: Potukli se doktor Damir i medicinska sestra Merima

Objavljeno

Piše

Da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) malo toga štima pod vodstvom Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, brojni su primjeri.

Prekršajne prijave

U posljednje vrijeme događaju se i sukobi među radnicima. Kako saznaje “Dnevni avaz”, prošle sedmice, tačnije u srijedu, 27. septembra, došlo je do fizičkog sukoba između doktora i medicinske sestre!

Ova informacija za “Avaz” je potvrđena iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

– U srijedu, 27. septembra, policija je zaprimila dojavu da je došlo do sukoba između doktora D. K., rođen 1963. godine, i medicinske sestre M. R., 1990. godište. Protiv oba lica pokrenuta je prekršajna prijava zbog sukoba, prvo verbalnog, a potom fizičkog – rečeno je iz policije za “Dnevni avaz”.

Kolege svjedočile

Kako saznajemo, potukli su se doktor Damir K. i medicinska sestra Merima R.

Pljuštale su i uvrede, pa je u jednom trenutku Merima rekla doktoru Damiru da je “najobičnija seljačina”.

Također, saznajemo da je sukob prijavio zaštitar koji je svemu svjedočio.

Sukob su vidjele i ostale kolege Damira i Merime.

 U KCUS-u muk i mrak

Kao i u većini slučajeva do sada, upiti “Dnevnog avaza” upućeni pres-službi KCUS-a su uzaludni jer godinama nismo dobili odgovor na brojna pitanja i teme od velike važnosti za građane, pacijente…

Azra Dedajić, šefica Službe za odnose s javnošću KCUS-a, otišla je i korak dalje, pa je novinarima “Avaza”, svojim nekadašnjim kolegama, blokirala privatne brojeve mobitela.

Strahovlada Sebije Izetbegović, izgleda, nema kraja.

Nastavi čitati

BiH

U četvrtak isplata mirovina za rujan

Objavljeno

Piše

U skladu sa Zakonom o mirovinsko invalidskom osiguranju (MIO) mirovine za mjesec rujan bit će isplaćene preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH u četvrtak, 5. listopada 2023. godine.

Najniža mirovina za rujan iznosi 538,27 KM, a zajamčena 642,40 KM. Najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2.800 KM,  dok najviša mirovina ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. ožujka 2018, iznosi 2.626,42 KM.

Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za rujan 361.092, iznosi 675,44 KM.

Mirovinu za rujan primit će 440.974 korisnika, a ukupno potreban sredstva za isplatu iznose oko 268 milijuna KM, priopćeno je iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Nastavi čitati

BiH

U BiH sunčano i toplo

Objavljeno

Piše

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne je moguća magla.

Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura će iznositi od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevna od 24 do 30 stepeni.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura od 9 do 11, a dnevna od 24 do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nastavi čitati

BiH

Vozači, oprez: U kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle

Objavljeno

Piše

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan.

“Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja”, saopćeno je iz BIHAMK-a.Iako je pristigla jesen, radovi su i dalje aktuelni na brojnim dionicamaNa magistralnom putu Semizovac – Olovo – Kladanj izvode se sanacioni radovi na nekoliko lokacija, tako da se na tim lokacijama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Modriča – Gradačac, Vitez – Nević Polje i Doboj – Rudanka – Johovac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Nastavi čitati

BiH

Potres izazvao manju materijalnu štetu u Grudama

Objavljeno

Piše

Potres koji je u ponedjeljak zatresao područje zapadne Hercegovine prouzrokovao je manju materijalnu štetu u općini Grude.

Po riječima ravnatelja Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drage Martinovića, radi se uglavnom o manjoj materijalnoj šteti, a najvažnije je da u potresu nitko nije ozlijeđen.

– U ovom trenutku teško je govoriti o razmjerima štete. Radi se uglavnom o pomjeranju krovišta, padanju crijepova i napuklim zidovima. Kod Grudskog vrila obrušio se veći kamen pored jedne obiteljske kuće, srećom, nitko nije ozlijeđen – kazao je Feni Martinović.

Jutrošnji potres uzorkovao je i kraći prekid nastave u grudskim školama.

– U dvije škole djeca i nastavno osoblje su izašli iz školskih zgrada, onako kako i treba postupiti u ovakvoj situaciji. Sačekali su 15-20 minuta da se situacija smiri i sada je sve u redu – dodao je Martinović.

Prema podacima Seizmološke službe Federalnog hidrometeorološkog zavoda, potres se dogodio u ponedjeljak u 10:29 sati, a magnituda potresa iznosila je 4,3 stupnja Richterove ljestvice.

Nastavi čitati

BiH

I zastava Hrvata u BiH uskoro na najvišoj planini svijeta

Objavljeno

Piše

Busovački alpinist i zaljubljenik u visoke vrhove Lovro Krišto prošle je godine osvojio najviši vrh Alpa, Mont Blanc.

 

Naredni izazov je uspon na Mt. Everest gdje se nada istaknuti zastavu Hrvata u BiH.

Svi znamo koliko je zaista Lovrin san velik no kad ga upoznate, postanete svjesni da on to može i hoće!

No svjesni smo i da će Lovro trebati pomoć te se nadam da ćemo se svi zajedno uključiti.

Njegov tim radi na tim planovima i bit će mi zadovoljstvo pratiti ih sve do vrha!

Ured Predsjednice FBIH

Nastavi čitati

BiH

Vlada HNŽ sa 110 000 KM pomogla nabavu specijaliziranog vozila za OŠ za djecu sa poteškoćama u razvoju

Objavljeno

Piše

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg sudjelovao je danas na svečanosti Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar, upriličenoj u povodu završetka velike akcije ”Ti si moj anđeo”  kojom su prikupljena sredstva za nabavu školskoga mini-busa odnosno specijaliziranog vozila za djecu s posebnim potrebama za čiju je kupnju Vlada HNŽ-a izdvojila 110.000,00 KM od ukupno 162.000,00 KM koliko je vozilo koštalo.

Iskazavši posebnu zahvalu Vladi HNŽ-a i predsjedniku Hercegu, ravnateljica škole Maja Mustapić istaknula je kako će specijalizirano vozilo, nabavljeno u sklopu ove akcije, u velikoj mjeri olakšati rad s korisnicima njihovih usluga, tim prije što njihovi štićenici dolaze iz svih gradova i općina na području HNŽ-a.

Ne krijući zadovoljstvo zbog činjenice da je županijska vlada dala izniman obol provedbi ovog humanog projekta, predsjednik Herceg ovom je prigodom podsjetio na to da Vlada kontinuirano podupire brojne udruge i ustanove koje provode različite projekte vezane za socijalnu skrb i zaštitu djece, poglavito onih pojedinaca koji su u potrebi posebne skrbi i njege.

-Prepoznavši napore i trud ljudi koje je okupio projekt ”Ti si moj anđeo”, s radošću smo prihvatili biti dio ove vrijedne akcije. Radostan sam što i danas vidim konkretne rezultate pružene potpore, osobito što smo bili u mogućnosti pomoći rad ove ustanove koju neizmjerno cijenim i koja mi je, iskreno, bliska srcu – poručio je Herceg, zahvalivši djelatnicima Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar na njihovu nesebičnom zalaganju u osposobljavanju učenika osnovnim znanjima, navikama i vještinama prilagođen individualnim potrebama učenika, sve s ciljem njihove izgradnje u ravnopravne članove naše društvene zajednice.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 57 minuta

Radna posjeta Čovića i dužnosnika HDZ-a BiH gradilištu Južne obilaznice Mostara

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji federalne ministrice prometa i komunikacija...

Događanjaprije 2 sata

U subotu i nedjelju “Sajam minirela” u Kreševu

Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja  jedinstvena je manifestacija u BiH koju organizira Udruga „Kreševski citrin“, a ovogodišnji...

Društvoprije 2 sata

Dom zdravlja Kreševo dobio novi Ultrazvuk vrijedan 100 000 KM

Danas je u radnoj posjeti u Kreševu boravio Ministar zdravstva ŽSB gosp. Anto Matić. Osim ravnateljice Doma zdravlja Kreševo Olivije...

Društvoprije 2 sata

Mažoretkinje Busovača viceprvakinje Europe  u kategoriji formacija senior pom pon  

Mažoretkinje „ HKD Napredak“ Busovača prošlog vikenda sudjelovale su na  Europskom ADA mažoret kupu. Na Europskom ADA mažoret kupu nastupilo...

BiHprije 3 sata

Centar “Duga” obilježio 26 godina postojanja

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada. Centar Duga je...

Svijetprije 3 sata

Japan zabilježio najtopliji mjesec rujan ikada

Japan je zabilježio najtopliji rujan u povijesti, objavila je meteorološka agencija te zemlje. Japanska meteorološka agencija objavila je kasno u...

BiHprije 4 sata

Drama u KCUS-u: Potukli se doktor Damir i medicinska sestra Merima

Da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) malo toga štima pod vodstvom Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA,...

Središnja Bosnaprije 5 sati

NOVI TRAVNIK: Danas 30.obljetnica stradanja Hrvata na Beginom brdu

Povodom sjećanja na 18 poginulih branitelja HVO-a u Domovinskom ratu na Beginom brdu – Streljana, održat će se polaganje vijenaca...

Oglas
Oglas