Poveži se s nama

Događanja

VELIKI USPJEH: Prvi put transplantirana oba plućna krila u Hrvatskoj

Objavljeno

Još jedan veliki uspjeh KBC-a Zagreb. Uz pomoć austrijskih kolega, prvi put u Hrvatskoj transplantirana su oba plućna krila.

Pacijent se dobro oporavlja. Istodobno, drugi je tim uspješno transplantirao srce, a u Kliničkoj bolnici Merkur transplantirane su jetra i bubreg istog donora, čime su spašena četiri života.

Kada je stigao poziv o donoru u petak poslijepodne, počela je utrka s vremenom. Torakalni kirurg Dorian Hiršl eksplantirao je oba plućna krila.

– Pluća su bila odlična po svim parametrima i plinskim analizama i veličinom, rekao je. U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođeni austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju.  Prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan, dr. med./torakalni anesteziolog u KBC-u Zagreb objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh, javlja HRT.

– Što je dalje išlo to je bilo jasno, da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo, rekla je.  Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Prvi put izveli su bilateralnu transplantaciju pluća. Operacija je trajala cijelu noć.

– Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana za to pluće je čak vrijeme ishemije odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati, kaže Hiršl. Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnih plućnim bolestima, kombinacija KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

– Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe, kaže Hiršl. Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života. Špiček Macan tumači da to ovisi o dobi pacijenta, o davatelju, primatelju, imunološkom sustavu te da je vrlo teško donositi procjene, ali da postoji mogućnost velikog perioda za preživljenje.

U isto vrijeme transplantirano je i srce istoga donora. Voditelj Programa transplantacije pluća, akademik Miroslav Samardžija rekao je u Dnevniku da je pacijent skinut s mehaničke ventilacije, razgovara i pozdravlja svoju obitelj. Naglasio je da je ova operacija povijesna, da je time što se preselio program iz Beča u Zagreb postignuto to da cijeli KBC radi na programu transplantacije pluća, to ne može jedna klinika sama.

Centralna.ba

Oglas

Događanja

Vodeći stručnjaci iz turizma gostuju na Centralna Business Forum-u u Vitezu

Objavljeno

Piše

U okviru Centralna Business Forum koji se održava u periodu od 22.-23.09.2023.godine organiziraju se i dva panela u turizmu: Turizam i zelena ulaganja i Razvoj bh. destinacija od značaja za sportski turizam. Paneli o turizmu će se održati 23.09.2023. godine u Hotelu Central u Vitezu sa početkom u 13:00 sati.

 

Svoje prisustvo te učešće na panelu potvrdili su vodeći stručnjaci u turizmu iz Bosne i Hercegovine uz goste iz Republike Hrvatske. Jedan od panelista biti će i aktualna ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Nasiha Pozder te ćete na licu mjesta imati mogućnost upoznati se sa budućim planovima resornog ministarstva.

 

U sklopu panela donosimo Vam dva veoma zanimljiva predavanja:

– PANEL 1: TURIZAM I ZELENA ULAGANJA: Marin Mamuza – Investicije Continantal Adventure agencije iz Livna u suvremeni glamping centar koja je u vlasništvu mladog Hrvatskog poduzetnika Mate Rimca.

 

– PANEL 2: RAZVOJ BH DESTINACIJA OD ZNAČAJA ZA SPORTSKI TURIZAM: Edin Durmo – valorizacija planinskih resursa, primjeri dobre prakse,

 

Na panelima je predviđeno postavljanje pitanja kao i odgovori panelista te će te na taj način imati mogućnost „iz prve ruke“ dobiti odgovore koji Vas zanimaju.

 

Moderator panela Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB!

 

Radi ograničenog broja mjesta, molimo Vas da potvrdite Vaše učešće na e-mail: info@tzsbk.com.

 

PANEL 1: TURIZAM I ZELENA ULAGANJA

• Nasiha Pozder – Federalno ministarstvo okoliša i turizma

• Dragan Glavaš – JU „Agencija“ Jajce

• Amarildo Mulić – JP Nacionalni park Una

• Dr. Almir Peštek – Ekonomski Fakultet Sarajevo

• Marin Mamuza – „Continental Adventure“ Livno

Moderator panela: Miroslav Matošević, Turistička zajednica SBK/KSB

 

PANEL 2: RAZVOJ BH DESTINACIJA OD ZNAČAJA ZA SPORTSKI TURIZAM

• Nasiha Pozder – Federalno ministarstvo okoliša i turizma

• Vedran Šupiković – RK „Zagreb“

• Goran Šarić – SRC „Vlašić“

• Marin Nakić – Spartan Sport d.o.o./ GIANT BiH

• Edin Durmo – Extreme Sports Club Scorpio Zenica

Moderator panela: Miroslav Matošević, Turistička zajednica SBK/KSB

Nastavi čitati

Događanja

U prodaju puštene online ulaznice za koncert Sergeja Ćetkovića u Vitezu

Objavljeno

Piše

Nakon brojnih rasprodanih koncerata, Sergej Ćetković najavljuje svoj najveći zimski nastup 27.12.2023. u prekrasnoj Gradskoj dvorani u Vitezu. Ulaznice za ovaj koncert u okvoru Vitez Winter Festa puštene su u prodaju u online sustavu Event.ba.

Popularni glazbenik i kantautor, koji je na sceni više od 20 godina, ispunit će prekrasni ambijent ljubavnim baladama, ali i pjesmama koje će pozornicu pretvoriti u veliki plesni podij.

Glazbeni put Ćetkovića započeo je još u dječačkoj dobi u bendu “Vatrena srca” u kojem je sa samo sedam godina pjevao i svirao klavir. Profesionalnu karijeru započeo je 1998. nastupivši na festivalu Sunčane skale. Dvije godine poslije objavio je prvi album koji već u startu postiže veliki uspjeh u Crnoj Gori, a uskoro Sergej postaje jedan od najpoznatijih pjevača i u Hrvatskoj.

Izuzetno romantičan, samozatajan i velikodušan prema publici, oduševit će prisutne pozitivnom energijom i emotivnim izvedbama koje će dodatno ugrijati srca u zimskoj viteškoj noći.

Ulaznice dakle potražite online na Event.ba, a prodajna mjesta za fizičku kupovini objavimo naknadno.

Nastavi čitati

Događanja

U petak 22.9. drugi Viteški sajam bosanskih jela i organskih proizvoda,,SRCE BOSNE “2023   

Objavljeno

Piše

22.09.2023.godine(PETAK)u 11 sati održaće se II Viteški sajam pod nazivom ,,SRCE BOSNE “2023 u organizaciji Udruženja žena,,Sultanije”Vitez-Počulica.

Sajam će se održati na Gradskoj pijaci/tržnici.

Na ovom sajmu učestvovaće mnogobrojna Udruženja žena i samostalni izlagača iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ovo je drugi po redu sajam ovog karaktera i sa istim želimo da sačuvamo bosansko hercegovačku tradiciju naših domaćih jela i organskih proizvoda. Pored toga želimo da proširimo prijateljstva između udruženja i svih izlagača.Također svrha ovog sajma je i prezentacija i promocija naše Općine Vitez i SBK-a.

Generalni sponzor sajma:Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a i ministar g-din Advan Akeljić.

Sponzori:Općina Vitez, Merhamet BiH, Zlatna džezva Vispak Visoko.

Organizator:Udruženje žena,,Sultanije”Vitez

 

Dragi građani pozivamo Vas sve da prisustvujete ovom sajmu i da se zajedno družimo uz jedan veoma bogat program i konzumaciju hrane, pića i naše bosanske kafe.

 

Nastavi čitati

Događanja

VITEZ: U nedjelju predstava “Proba” Teatra “Kabare” iz Tuzle

Objavljeno

Piše

Ovoga vikenda, u nedjelju 10.9. 2023. godine s početkom u 20,00 sati, predstavom “Proba” autora Irfana Horozovića i Teatra “Kabare” Tuzla nastavljaju se kazališni dani u Vitezu.

Predstava “Proba” premijerno je izvedena u okviru međunarodnog festivala TKT Fest 2022. na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla na kojoj je teatar nastavio svoj dvadesetogodišnji rad.Predstavu su režirali Damir Altumbabić i Jasmina Čelebić Tanović. Kako su pojasnili iz Teatra “Kabare”, predstava govori o onima koji su uspjeli preživjeti rat u BiH, u Sarajevu, ali koji svoj pakao nose uvijek sa sobom, ma gdje se nalazili.

To je priča o običnim ljudima, o njihovim životnim pričama, o njihovim traumama. U predstavi igraju: Ivana Milosavljević i Damir Altumbabić.

Nastavi čitati

Događanja

Danas lovačke sportske igre na Bučićkoj ravni

Objavljeno

Piše

Lovačko društvo Pavlovica Novi Travnik organizira sportske igre koje će se održati na novotravničkom izletištu Bučićka ravan. Igre će biti održane u nedjelju, 10. rujna.

natjecatelji će se moći okušati u streljaštvu, nogometu, skoku u dalj, kamena s ramena, te potezanju konopca. Kotizacija za sudjelovanje na igrama iznosi 25,00 KM po osobi, a prijaviti se možete na broj 063/803-566 (Zdravko). U cijenu su uključeni hrana i piće.

Svi ste dobrodošli!

Nastavi čitati

Događanja

Danas na Gospinom vrelu kod Travnika proslava blagdana Male Gospe

Objavljeno

Piše

Blagdan Male Gospe slavi se danas 8. rujna kada se slavi spomendan Marijina rođenja, a u Lašvanskoj dolini obilježava se na Gospinom vrelu kod Travnika. Ove godine se na Gospinom vrelu obilježava i 100-ta godišnjica od izgradnje crkve. 

Središnje misno slavlje u 11 sati predvodi fra Zdravko Dadić, provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene!

Prije svetih misa možete obaviti svetu ispovijed, upisati mise i zavjete na čast Gospi , te možete kupiti spomenicu napisanu povodom 100 godina gradnje kapelice na Gospinu vrilu.

Blagdan ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je na mjestu gdje je prema predaji bila Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast Svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. – Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak.

Nastavi čitati

Događanja

NOVI TRAVNIK: Danas predstava za djecu “Cvrčak i mrav”

Objavljeno

Piše

U okviru regionalnog festivala monodrame “InBox 2023” danas će se u Domu kulture Novi Travnik u 13 sati odigrati predstava “Cvrčak i mrav”. Ulaz na predstavu je besplatan, a pokrovitelj predstave je općina Novi Travnik.

Nastavi čitati

Događanja

U Novoj Biloj svečano otvoren “InBox 2023” – Regionalni festival monodrame

Objavljeno

Piše

Večeras je na platou HKC-a u Novoj Biloi svečano otvoren treći po redu Regionalni festival monodrame “InBox 2023”.

Nakon uvodnog pozdrava organizatorice Anele Križanac, prisutnima se obratio načelnik Travnika gdin Kenan Dautović, te ministar obrazovanja, mladih, kulture i sporta SBK gdin Boja  Domić, koji je službeno otvorio festival.

Prve večeri na sceni InBoxa nastupio je Ljubomir Kerekeš sa predstavom Dimnjačar.

Nastavi čitati

Događanja

Večeras u Novoj Biloj počinje “InBox” – 3.Regionalni festival monodrame

Objavljeno

Piše

Večeras na platou HKC-a u Novoj Biloj započinje 3.Regionalni festival monodrame “InBox”.

Ceremonija svečanog otvorenja predviđena je za 20:30, a nakon otvorenja u kojeg ne sumnjamo da će biti u vrhunskoj produkciji slijedi predstava “Dimnjačar” u izvedbi Ljubomira Kerekeša iz Hrvatske.

Program 3.InBox-a pogledajte na plakatu.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 49 minuta

Rendulić: O ovome će se pričati generacijama

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, nakon pobjede 4:3 njegove momčadi protiv Alkmaar u Konferencijskog ligi, kazao je kako cijela ova priča...

Sportprije 52 minute

Dinamova petarda Astani na otvaranju Konferencijske lige

Nogometaši Dinama u svom su prvom nastupu u Konferencijskoj ligi, u susretu 1. kola skupine C kao domaćini na stadionu...

BiHprije 2 sata

Sjajan meč u Mostaru: Zrinjski odigrao utakmicu za pamćenje

Nevjerojatna utakmica odigrala se u Mostaru. Utakmica koja se pamti. Gosti iz Nizozemske imali su pobjedu u svojim rukama, da...

Sportprije 5 sati

Veliki talent iz Novog Travnika Luka Barnjak potpisao za NK TRAVNIK

Luka Barnjak, junior NK Travnik, danas je potpisao ugovor sa klubom. Luka je jedan od najtalentovanijih i perpektivnih igrača omladinskog...

Modaprije 5 sati

Vraća se i izbor Miss hrvatske dijaspore, prijave otvorene  

Trideseta obljetnica najstarijeg izbora ljepote u Hrvatskoj održat će se ove godine 27.studenog u Zagrebu. Nakon pauze uzrokovane svjetskom pandemijom...

BiHprije 5 sati

Predsjednik Čović se sastao s vodstvom Matice hrvatske u Zagrebu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjetio je Maticu hrvatsku. S predsjednikom Čovićem susreli su...

BiHprije 6 sati

Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije BiH

Meho Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Iako su neki članovi Izvršnog odbora NS/FSBiH dali podršku Kodri,...

Filmprije 10 sati

Novi Travnik: Vraćaju se filmske projekcije u naš grad: večeras prikaz prve projekcije

U Kino dvorani, odnosno u Domu kulture Novi Travnik večeras će se održati filmska projekcija hrvatskog filma “Smrt djevojčice sa...

Oglas
Oglas