Poveži se s nama

Zanimljivosti

Večeras nam dolazi Supermjesec

Objavljeno

MADA uživamo u pogledu na pun Mjesec puno puta tijekom godine, noćas ćemo moći promatrati i Supermjesec.

Supermjesec nastupa kada se naš prirodni satelit nalazi najbliže Zemlji, a u isto vrijeme je pun te stoga izgleda mnogo veći nego inače. Večeras će biti ‘najpuniji’ u 18:49 sati.

“Putanja Mjeseca oko Zemlje je elipsastog oblika, što znači da se Mjesec periodično približava Zemlji i udaljava od nje. Najudaljenija točka ove elipse naziva se apogej i udaljena je 405.500 kilometara. Najbliža točka je perigej i prosječno je udaljena oko 363.300 kilometara. Kada se pun Mjesec pojavi u perigeju, on je malo svjetliji i veći od običnog punog Mjeseca i tako dobivamo Supermjesec”, objašnjava Gordon Johnston iz NASA-e.

Mjesec crva

Oglas

Zanimljiva informacija je da su indijanska plemena imala posebne nazive za pune mjesece u ožujku. Tako su Ojibwe puni mjesec u ožujku zvali Šećerni mjesec jer se tada počinje javljati javorov sok.

Druga plemena Sjeverne Amerike su prvi puni mjesec u ožujku nazivali Mjesec crva jer se radi o posljednjem punom mjesecu zimskog perioda kada crvi počinju izlaziti van iz zemlje.

U Kini se prvi puni mjesec u ožujku naziva Mjesec marelica jer tada počinju cvjetati istoimena stabla. Židovski narod danas pak slavi praznik Purim. Purim podsjeća na izbavljenje Židova koji su bili u opasnosti istrebljenja u Perziji.

Oglas

Oglas

Scena

Najstariji pastir kaže da su žene opasne, a objasnio je i zašto

Objavljeno

Piše

Nedo Milutinović je najstariji pastir u Bosni i Hercegovini. Sa svojih 90 godina planira kao da je u 50-im. U toku je janjenje ovaca i planira svoje ovce proširiti a trenutno je na broju od 46 ovaca. Ističe da ne bi nikad prodao ni ovce ni zemlju a ni kuću koju je sam pravio.

Nedo je zanimljiv kao pojava i gdje god da se pojavi bude poštovan i cijenjen a ne krije zadovoljstvo.

Pogledajte više u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Oglas

Nastavi čitati

Središnja Bosna

DOLINA LAŠVE: Visok datum, a para sve manje

Objavljeno

Piše

Nastavi čitati

BiH

Sveučilište u Mostaru uvodi online studiranje

Objavljeno

Piše

Sveučilište u Mostaru na svojoj redovitoj sjednica Senata donijelo je niz odluka koje ukazuju na značajne promjene u obrazovnome i istraživačkome okružju. Među brojnim točkama dnevnoga reda posebno se ističu uvođenje mogućnosti studiranja na daljinu (online studiranje) i osnivanje Centra za istraživanje i razvoj vrhunskog sporta, piše Bljesak.

Uvođenje online studiranja predstavlja značajan korak Sveučilišta u prilagođavanju modernim obrazovnim trendovima i potrebama studenata, objavljeno je na službenoj stranici.  Ovaj model omogućit će pristup visokokvalitetnomu obrazovanju većemu broju studenata, uključujući one koji zbog zemljopisnih ili drugih ograničenja ne mogu pohađati redovne nastavne programe.

Online studiranje će, također, omogućiti fleksibilnost i personalizaciju učenja, što je ključno za studente koji žele uskladiti svoje obrazovanje s ostalim obvezama. Također, važna točka sjednice bila je odluka o osnivanju Centra za istraživanje i razvoj vrhunskog sporta na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Ovaj Centar bit će jedan od pet ukupno Centara, prvi izvan Republike Hrvatske, koji predstavljaju dodanu vrijednost uloge Hrvatskoga olimpijskog odbora u razvoju vrhunskog sporta. Ciljevi Centra odnosit će se na razvoj i unapređenje vrhunskoga sporta, s ciljem podrške sportašima u njihovu profesionalnom razvoju kao i promicanju znanstvenih istraživanja u području sporta.

Osim toga, na sjednici su raspravljane i druge važne teme, uključujući Akcijski plan provedbe Strategije razvoja SUM-a, reviziju studijskih programa, imenovanja u akademskim zvanjima, imenovanje povjerenstava za različite postupke u proceduri obrane doktorskoga rada, a govorilo se i o informaciji o ukupnu broju studenata na Sveučilištu u Mostaru u akademskoj 2023./2024. godini. Na temelju analize Sveučilište u Mostaru upisalo je 400 ili 5 % više studenata na prvome i drugome ciklusu te na doktorskome studiju u odnosu na prošlu godinu, a kada je riječ o stranim studentima, ukupno ih je više od 20 %, odnosno svaki četvrti student strani je državljanin. Dodatno, Senat je dao suglasnost da Sveučilište, odnosno PRESSUM, bude nakladnik triju knjiga, jedne publikacije, triju udžbenika i četiriju kataloga iz različitih područja. Sve strategije i inicijative na Sveučilištu u Mostaru usmjerene su prema razvoju naprednijega i sveobuhvatnijega obrazovnog okružja.

Oglas

Cilj je ne samo promovirati akademsku izvrsnost nego i poticati inovativnost među studentima i nastavnicima. Sveučilište u Mostaru teži postati centar izvrsnosti koji će privlačiti studente i znanstvenike iz cijeloga svijeta, stvarajući time dinamično i multikulturalno akademsko okružje.

Izvor: SUM/ Bljesak.info

 

Izvor: https://www.sum.ba/objave/novosti/online-studiranje-na-sum-u:-buducnost-visokoga-obrazovanja

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Fratar se popeo na binu u Međugorju, pa zapjevao: “Ima jedno obećanje, da će Hajduk prvak biti”

Objavljeno

Piše

U svečanoj dvorani Herceg Etno-sela Međugorje sinoć je održana “Bila noć”.

U organizaciji Društva prijatelja Hajduka Mostar okupili su se navijači Hajduka iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, odnosno oni koji su među njima najbrže stigli do ulaznice.

Pred oko 750 okupljenih pjesmu je u jednom trenutku poveo fratar, fra Miro Šego, parafraziravši stihove crkvene pjesme “Ima jedna duga cesta”. Fra Miro je kazao kako on može reći javno da navija za Hajduk, s obzirom na to da i papa Franjo javno govori da navija za argentinski San Lorenco.

 

Oglas

– Ima jedno obećanje, da će Hajduk prvak biti – pjevao je svećenik skupa s navijačima Hajduka koji naslov prvaka čekaju 19 godina i svi se nadaju da je to ta sezona u kojoj će se prekinuti toliko dugi post.

Na Biloj noći, kako je pisala Hercegovina.info, bili su i predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić, šef omladinske škole Boro Primorac, prvotimac Dario Melnjak, kao i legende kluba Blaž Slišković, Boris Pandža, Stanko Bubalo, Igor Musa, Marko Bencun, Ivan Prskalo i mnogi drugi.

Nastavi čitati

BiH

Danas se obilježava četrdeset godina od Zimskih olimpijskih igara

Objavljeno

Piše

Sarajevo danas slavi 40 godina od najbolje organiziranih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju, poručeno je danas u bh. prijestolnici povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara (ZOI ’84) u Sarajevu.

U Vijećnici je danas upriličena konferencija za novinare povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI ’84. na kojoj su se, između ostalih, obratili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, specijalni savjetnik predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Pere Miro i legendarni sportaši koji su učestvovali na sarajevskim Olimpijskim igrama.

Gradonačelnica Karić je istakla da je veoma važno da i dalje živi olimpijski duh i da motivira mlade sportaše i druge građane.

Želim da olimpijski duh traje, da zajedno s našim gostima i svim drugima oživimo olimpijski duh i da se prisjetimo svih onih lijepih vremena u našem Sarajevu ali i da damo podsticaj našim mladim generacijama sportista da ostvaruju vrhunske rezultate, kazala je Karić.

Oglas

Predsjednik OK BiH Rađo izjavio je da je olimpijski duh veoma vrijedno naslijeđe Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Sarajevo se danas raduje i slavi 40 godina od najbolje organizovanih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju, rekao je Rađo.

Ljudi trebaju biti svjesni da sport značajno može pomoći u jačanju kohezije i solidarnosti među ljudima, kazao je specijalni savjetnik predsjednika MOK-a Miro.

Posebna je privilegija vidjeti da se olimpijski duh i dalje spominje i da živi. To sam vidio u vašim entuzijastičnim izjavama ali i među samim ljudima. Vjerujem da sport može doprinijeti koheziji, solidarnosti i jedinstvu, rekao je Miro.

Oglas

Sanda Dubravčić-Šimunjak, koja je prije 40 godina upalila olimpijski plamen u Sarajevu, istakla je da je cijelo Sarajevo tada živjelo za Olimpijske igre i da se to u svakom momentu moglo osjetiti.

Ovo je bio taj dan. Taj 8. februar 1984. godine, dan kada sam osjetila to zajedništvo, dan kada je Sarajevo živjelo za otvaranje Olimpijskih igara. Sam Bog je poslao dan prije snijeg, čekali smo taj snijeg da padne kako bi Koševo bilo bijelo. Mislim da su te olimpijske igre u Sarajevu bile tople i ljudske i sve Sarajlije su živjele za tih 14 dana, kazala je Dubravčić-Šimunjak.

Jure Franko, član reprezentacije tadašnje Jugoslavije i rođeni Slovenac, dodao je da su i sami sportaši osjetili taj olimpijski duh kao i druge Sarajlije.

Mislim da smo mi sportisti živjeli u tom istom duhu i osjećali Olimpijadu na taj način. To su bile prve igre u vremenu političkih blokada koje su okupile sve najbolje sportiste iz svih zemalja, rekao je ovaj Slovenac.

Oglas

Na današnji dan prije 40 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otvorene su 14. Zimske olimpijske igre. Sarajevo je od 8. do 14.veljače  1984. godine bilo centar svijeta, a cijela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade.

Ono po čemu će Olimpijske igre u Sarajevu ostati zapamćene je snijeg koji je pao noć pred svečano otvaranje.

Sarajevske igre su po mnogo čemu tada bile rekordne. To su bile prve igre na kojima nije bilo bojkota Sjevernoatlantskog niti Varšavskog pakta, a bile su rekordne po broju zemalja učesnika.

Njih je pratilo oko dvije i po milijarde gledalaca u svijetu, bilo je 49 nacionalnih reprezentacija, podijeljene su 222 medalje, učestvovao je 2.691 sportaš i trener, a pratilo ih je 7.825 novinara iz 760 redakcija.

Oglas

Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Njemačka (devet zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, deset srebrenih i devet bronzanih medalja).

 

Izvor: AA/BHRT

Oglas

Nastavi čitati

Scena

Svećenik Tomislav (30) zaludio Hrvatice, šalju mu ‘grešne‘ ponude: ‘Primila bih tvoj blagoslov‘

Objavljeno

Piše

Tomislav Lukač, mladi svećenik iz Kaštela, zaludio je žene i postao prava senzacija na TikToku. Ima 30 godina, a prije tri godine zaredio se za svećenika. Putem TikToka odlučio je podijeliti sve tajne svog poziva, kako bi srušio stereotipe o svećenicima.

“Ja sam svećenik, naravno da mi nije zabranjeno biti u formi”, kaže Lukač u jednom od videa u kojem tehnicira s nogometnom loptom koju napuca u gol. Osvrnuo se i na uvijek aktualnu temu ispovijedi te dodao da ne pamti grijehe koje čuje.

Pokazao je i da kao svećenik može uvijek popiti pivo. “Ja sam svećenik, naravno da još uvijek mogu popiti pivo s prijateljima. Ja sam svećenik, naravno da na TikToku zarađujem ovoliko”, govori u videu i pokazuje prazne džepove.

Njegove videe mnogi rado prate, a posebno je omiljen među pripadnicama ljepšeg spola.

Oglas

“Oče, griješio bih s tobom, Bog nek mi oprosti”, glasi komentar jednog obožavatelja.

“Da ste svećenik u mojoj župi, bila bih najredovitiji član župe, pustila bih Vas i u blagoslov obitelji u kuću”, napisala je jedna obožavateljica ispod videa uz emojije koji plaču od smijeha.

“Primila bih ga kao prvopričesnik hostiju”, dodala je u šali. “Šalim se. Velečasni je valjda svjestan da samim time što se javno izlaže je podložan svakakvim komentarima.”

“Grešno ga gledam”, napisala je još jedna obožavateljica.

Oglas

“Ti si svećenik, naravno da ne smijem reći da si jako zgodan…”, pisala je još jedna korisnica TikToka.

“Slava ocu i sinu i svetome duhu, javi mi se u dm, amen”, glasi komentar obožavateljice koja poziva Lukača da joj se javi u “dm”, odnosno u privatne poruke, prenosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Scena

Kilogram najskupljeg krumpira na svijetu košta 500 eura

Objavljeno

Piše

Jela od krumpira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, urod mu je velik, zastupljen je u prehrani tijekom čitave godine, zasitan je, može se jednostavno pripremiti i na najrazličitije načine i vrlo je jeftin.

Međutim, ova posljednja stavka se odnosi na krompir koji dolazi s malog francuskog otoka Noirmoutiera, zapadno od Nantesa.

Mali žuti krumpir s ovog otoka  najskuplji je na svijetu, a cijena im se penje i do 500 eura za kilogram. Rastu samo u otočkom tlu zaliva Biscay, bogatom mineralima – na komadiću zemlje koji miriše na ocean i alge.

Krumpiri bonnotte pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u svibnju, a to traje tek tjedan dana. U to se vrijeme 2.500 berača okuplja u zoru do zalaska sunca beru najskuplji krompir na svijetu. Ručno vade krumpir po krompir kako bi zlatni urod mogao zasjati na stolovima najboljih svjetskih restorana.

Oglas

Ovaj najskuplji krumpir odlikuje se delikatnom limunastom aromom, miriše na orahe, a karakteristični su po slanom, mineralnom ukusu koji još dugo ostaje na nepcu. Koristi se za juhe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi – najvažnije je da se kora, koja čuva esenciju mora i tla, ne guli.

Nastavi čitati

Scena

Ovaj desert ima preko 14 milijuna pregleda, za njega su potrebna samo tri sastojka

Objavljeno

Piše

UKUSNI deserti ponekad ne zahtijevaju puno vremena, truda i sastojaka, a ovaj koji smo pronašli na TikToku je upravo takav desert. Riječ je o viralnom snacku od samo tri sastojka, a glavni sastojak su svježe jagode.

Iako sezona jagoda nije do kraja travnja, prve ovogodišnje jagode već su stigle na Dolac, o čemu smo pisali ovdje, pa bilo da ovaj recept želite isprobati već sada ili ćete ga ipak spremiti i čuvati do proljeća, kada jagode budu slasnije, evo kako ga napraviti.

Brz i jednostavan desert s jagodama

Za ovaj desert bit će vam potrebno nekoliko jagoda, kikiriki maslac i otopljena čokolada. Jagode prvo operite i narežite na malo deblje ploškice, a zatim ih, jednu do druge, posložite na papir za pečenje koji ste stavili na pladanj, kao što je prikazano na videu ispod.Jagode zatim premažite kikiriki maslacem pa otopite čokoladu za kuhanje i nakon što se malo ohladi prelijte ju preko maslaca. Čokoladu malo posolite kako bi okus bolje došao do izražaja, a desert zatim stavite u zamrzivač na nekoliko sati.

Kada zamrznuti desert s jagodama izvadite iz zamrzivača, stavite ga na dasku za rezanje i narežite na kocke ili na prutiće, kako god preferirate, a zatim uživajte u ovom brzom i jednostavnom obroku. Naravno, jagode možete zamijeniti bananama.

Oglas

Ovaj je desert postao toliko popularan, a video je u manje od mjesec dana dobio gotovo dva milijuna lajkova i više od 14 milijuna pregleda. Sa sigurnošću možemo reći da je TikTok poludio za ovim jednostavnim receptom, a sada ga i vi možete napraviti.

Nastavi čitati

Društvo

Oliver i ekipa Dolina lašve opet su rasprodali cijelu salu prije koncerta

Objavljeno

Piše

Balkansko veče u Frankfurtu je ponovno privuklo ogromnu pažnju ljubitelja dobrog zvuka i vrhunskog cjelovečernjeg provoda. Naime, 10. februara 2024. godine, Oliver i članovi tima Dolina Lašve uz muzičare održat će Balkansko veče uz rasprodanu salu 10 dana prije koncerta.

Sala u Frankfurtu bit će ispunjena do posljednjeg mjesta. Ovo nije prvi put da ekipa Dolina Lašve postaje sinonim za nezaboravne koncerte. Trud, posvećenost i rad su se ponovo isplatili, te smo uspjeli da osvojimo srca ljudi i u Njemačkoj koji vole balkansku muziku i veselje ali dovodimo i naše drage goste muzičare da napravimo ludu atmosferu u Frankfurtu.Balkansko veče ima sve što je potrebno za nezaboravnu zabavu zajedno s vama koji ćete biti dio tima Dolina Lašve (svi koji su u Sali) u Frankfurtu. Naši gosti za Balkansko veče u Frankfurtu su: Sanel Smolo, Kanita Karić, Ivan Stanić i Željko Jevtović – Jele zajedno sa Oliverom i timom Dolina dovest će cijelu salu do usijanja. Svi posjetioci su dužni ponijeti dobro raspoloženje jer u sjajnom repertoaru koji obuhvata najveće balkanske hitove svi ćemo da uživamo. Veče smo obećali da će biti ispunjeno energijom, veseljem i plesom i tako mora da bude a svi koji nisu kupili karte za ovo Blakansko veče mogu nas pratiti putem YouTube i facebook u live prijenosu na stranicama Dolina Lašve.

Muzika će biti isključivo uživo svirana tokom cijele noći, što će samo dodatno doprinijeti nevjerovatnoj energiji koja je zagarantirana u sali. Atmosfera je već užarena te se osjećaju vibracije pozitivnosti i sreće, a publika je naše najveće bogatstvo i već po ne znamo koji put ste uz nas, dobili smo na stotine pozitivnih poruka koje nas uvijek oduševe „da jedva čekamo početak Balkanske večeri“.

Oliver Topalović i ekipa Dolina Lašve su ponovo dokazali zašto smo jedni od pozitivnijih likova iz BiH i nimalo nije skroman naziv „Balkansko veče“ koji skuplja široku publiku sa prostora Balkana. Naša muzika spaja ljude, oslobađa emocije i donosi nevjerojatan provod. Niti jedna ulaznica nije ostala neprodana, što jasno govori o popularnosti ovog događaja.

Oglas

 

 

Budući koncerti „Balkansko veče“ već su najavljeni a uskoro objavljujemo lokaciju, stoga nemojte propustiti priliku da budete dio nezaboravne noći u Frankfurtu ili na budućim Balkanskim večerima. Ukoliko želite da osjetite isti onaj provod kakav su doživjeli posjetioci u Augsburgu (Minhenu), Linzu te Frankfurtu, pratite nas i držite se informiranim o novim koncertima. Vidimo se uskoro i pripremite se za još jedno nezaboravno Balkansko veče koje prenosimo uživo i to je ono što nas čini posebnim!

Radujemo se vašem dolasku na naše buduće koncerte.

Oglas

Vole vas i zahvaljuju vam se Oliver i tim Dolina Lašve na podršci koju nam redovno šaljete i dajete a dokaz je Frankfurt koji smo napunili do posljednjeg mjesta!

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Promoprije 7 sati

GS-TMT zapošljava radnike na dvije pozicije

Kompanija GS-TMT objavila je oglas za zaposlenje radnika na dvije radne pozicije: GS-tvornica mašina Travnik d.o.o Travnik raspisuje oglas za...

Sportprije 7 sati

PSV i Dortmund remizirali u Eindhovenu

Nogometaši PSV-a i Borussije iz Dortmunda remizirali su u večerašnjem meču osmine finala Lige prvaka, pošto je u nizozemskom Eindhovenu...

Sportprije 7 sati

Inter u finišu slomio Atletico

Nogometaši Intera pobijedili su Atletico Madrid rezultatom 1:0 u prvom susretu osmine finala Lige prvaka odigranom na milanskoj Giuseppe Meazzi....

Društvoprije 7 sati

U KREŠEVU ODRŽANA POSLJEDNJA SJEDNICA UO UDRUGE PRSTEN U MANDATU 2022-2024

U Kreševu je danas održana posljednja sjednica Upravnog odbora udruge Prsten BiH. Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Izvještajno-izborne...

BiHprije 15 sati

Europski prvak u karateu, Ali Arnautović, prodaje rukavice na aukciji , sav novac namijenjen djeci oboljeloj od raka

Europski prvak u karateu Ali Arnautović odlučio je donirati potpisane rukavice udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, prenosi Klix....

Društvoprije 18 sati

Novotravničke mažoretkinje posjetile načelnika Duju

“Novotravničke mažoretkinje“ slave 13. rođendan te ih je tim povodom primio načelnik Stjepan Dujo. Nakon kraćeg prigodnog programa na središnjem...

BiHprije 18 sati

Vjetroelektrana Vlašić: Europska unija odobrila kredit od 36 miliona eura

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan EU, odobrio je kredit u iznosu od 36 miliona eura za...

BiHprije 21 sat

VOZAČI – IMATE PRAVO NA BESPLATNU POMOĆ NA CESTI

Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji...

Oglas
Oglas
LM