Poveži se s nama

Ljepota i zdravlje

Uzbuna za roditelje: U BiH nestašica dječjeg sirupa Ospen 750

Objavljeno

Stanje s nestašicom lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine mijenja se iz dana u dana, trenutačno nema adekvatne zamjene za dječji sirup Ospen 750, antibiotik iz grupe penicilina, dok su se neki od 25 lijekova koji su bili deficitarni, kako je objavila Agencija za lijekova BiH, pojavili na tržištu.

– U posljednjih nekoliko dana pristigle su određene količine lijekova koje su do sada bile u defekturi, a isto tako pojavljuje se defektura nekih lijekova koje smo imali – kazao je Feni Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH.

Dodaje kako nije problem samo u nedostatku antibiotika, nego se nestašice pojavljuju i kod drugih grupa lijekova.

Međutim, napominje, veći broj ovih lijekova ima adekvatnu zamjenu tj. radi se o generički istovjetnom lijeku drugog tvorničkog naziva pa tako zasada nema većih problema u opskrbi lijekovima naših pacijenata.

Oglas

– Trenutno nemamo adekvatnu zamjenu za dječji sirup Ospen 750 što mi se u ovom trenutku čini kao veći problem – rekao je Crnogorac.

Na pitanje što možemo očekivati do kraja godine, tj. s kojim bi se problemima sve mogli suočiti prilikom opskrbe lijekovima, odgovara kako se to može samo nagađati, podsjetivši da je Europska komisija donijela odluku o zabrani izvoza 250 molekula lijekova iz EU-a.

– Kakve posljedice će to imati za BiH, ne možemo predvidjeti. Naš problem je taj da od razdoblja kad se određeni lijek registrira u EU do registracije u BiH prođe 800 dana. U zadnjih pet godina na tržište BiH nije došao nijedan inovativni lijek. Više je razloga za to, a jedan je i taj da bi lijek došao na esencijalnu listu treba proći 13 tendera u BiH – ističe predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH.

Sve županije u Federaciji BiH imaju svoju esencijalnu listu i ona se razlikuje od županije do županije. Također svoju listu lijekova ima RS kao i Brčko distrikt. Kao posljedica svih ovih problema velike strane farmaceutske kompanije pokazuje sve manje interesa za tržište BiH, rekao je Crnogorac, zaključivši da je dobro što domaći proizvođači mogu zadovoljiti veći dio potreba stanovništva lijekovima u BiH, negdje oko 70 posto.

Oglas

Oglas

Ljepota i zdravlje

VITEZ: Održana javna tribina “Budi donor-Spasi život”

Objavljeno

Piše

U maloj dvorani vatrogasnog doma u Vitezu, sinoć se tražilo mjesto više. Brojni građani, medicinski tehničari, liječnici, osobe iz javnog i političkog života došli su kako bi poslušali zanimljiva i korisna predavanja vezana za prevenciju bubrežne bolesti, simptome, način liječenja, transplantacija, darivanje organa i donorska kartica.

Acc prof dr. Halima  Resić poseban naglasak je stavila na prevenciju ,ukazujući na glavne uzročnike ove podmukle i teške bolesti, a to su visoki krvni tlak i šećerna bolest. Podvukla je također, da prekomjerno i neprimjereno uzimanje lijekova može izazvati teške posljedice na bubrežnu funkciju.

Koordinatorica donorske mreže dipl iur Adela Čomić nešto više je rekla o samoj Donorskoj mreži, njenoj ulozi i značaju.

Govorilo se još i o važnosti donorske kartice a u sklopu tribine prikazan je i jako emotivan dokumentarni film „Život poslije“.

Oglas

Tribinom je odlično moderirala naša Dobrila Močević

Prije i nakon, posjetiteljima tribine,  djelatnici doma zdravlja su mjerili tlak i saturaciju.

Nakon završetka ovog događaja mnogi su se odlučili potpisati donorsku karticu.

Zahvala ide svima, a posebno, Donorskoj mreži u BiH, Udruženju građana „Behar“ Vitez, te domu zdravlja Vitez na pomoći i potpori u uspješnoj organizaciji ove javne tribine.

Oglas

Izvor: radio Vitez

Nastavi čitati

BiH

Postignut dogovor o realizaciji inicijative da BiH ostvari članstvo u Eurotransplant

Objavljeno

Piše

Nadležni u BiH postigli su dogovor o realizaciji inicijative koja će našoj zemlji konačno trasirati put ka članstvu u Eurotransplant, što je otvorilo pitanje toga gdje se trenutno nalazimo, stavljajući opet u fokus život pacijenata koji čekaju na transplantaciju organa, piše Klix.

Naime, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je prije skoro godinu i po dana usvojio poslaničku inicijativu Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje naše zemlje toj organizaciji.

Prema riječima Magazinovića, nakon brojnih sastanaka, stavovi su konačno usaglašeni te je prije nekoliko dana postignut dogovor entitetskih ministara zdravstva Nediljka Rimca i Alena Šeranića te ministrice civilnih poslova BiH Dubravke Bošnjak u vezi s realizacijom inicijative.

“Ukratko, Bosna i Hercegovina konačno kreće na svoj put ka članstvu u Eurotransplantu. To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji”, poručio je zastupnik SDP-a.

Oglas

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH pozdravljaju ovaj korak, međutim, ističu da je naša zemlja i dalje veoma daleko od pridruživanja Eurotransplantu.

Kako kažu, postoje brojni kriteriji koje BiH mora ispuniti, a među najznačajnijim je broj kadaveričnih transplantacija i organa sa kojima ona raspolaže.

“Mi smo na jednom početku, lično nas je obradovala inicijativa koja je usvojena jer napokon se nešto pokreće na državnom nivou. Ali, objektivno govoreći, mi smo veoma daleko od ulaska u Eurotransplant jer on ne prepoznaje samo administrativne stvari. Tu je primaran broj transplantacija i preminulih donora na milion stanovnika”, kaže za Klix.ba Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

A kada je riječ o transplantacijama, njihov broj ne ide u prilog priči o članstvu u Eurotransplantu. Naime, samo u Federaciji BiH prošle godine je urađeno njih 16 i to deset u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te šest u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Od njih 16 svega četiri transplantacije su urađene izuzimanjem organa od preminule osobe. I to je ono na čemu insistira Eurotransplant.

Oglas

“To je veoma malo jer Eurotransplantu se ne možemo približiti bez dvadesetak kadaveričnih transplantacija. Dakle, mi možemo imati stotine transplantacija od živih donora, ali to ne mijenja priču prema Eurotransplantu jer on ne broji takve. To je zapravo organizacija za razmjenu organa, a mi ih nemamo. To je jedan od naših većih problema”, navodi Žuljević.

Unazad nekoliko godina u našoj zemlji su se stvari u kontekstu obavljanja transplantacija počele pomijerati s mrtve tačke. Nakon višegodišnje stagnacije, tokom pretprošle godine obavljeno je njih deset, dok je za šest više u 2023..

“To je i dalje nedovoljno jer mi imamo veliki broj pacijenata koji čekaju na transplantaciju organa. Kada je riječ o bubrezima, mi na listi čekanja imamo nešto više od 200 pacijenata , novu jetru čeka 35, srce okvirno 30 te njih 35 rožnicu”, ističe Žuljević.

U Federaciji BiH se blizu dvije hiljade bubrežnih bolesnika nalazi na hemodijalizi, a na pitanje zbog čega broj onih na listi čekanja nije veći, Žuljević odgovara da razlog leži u nedostatku nade da će jednoga dana dobiti poziv za transplantaciju.

Oglas

Da biste došli na listu čekanja, vi morate obaviti obradu koja podrazumijeva prilično kompleksne, a u nekim slučajevima i veoma nelagodne pretrage. Ti pacijenti zapravo neće da se podvrgavaju neugodnostima kako bi se stavili na listu koja u konačnici ne daje potpunu šansu za transplantaciju”, naglašava sagovornik portala Klix.ba.

Dok svi sa liste očekuju taj poziv i priliku za novi život, prolaze kroz prilično mučne periode. Kako to sve izgleda na svojoj koži je osjetio i naš sagovornik. Za razliku od većine, on je prije nekoliko godina izvršio transplantaciju bubrega i to nakon 14 mjeseci dijaliziranja.

“To su vam životi bez života. Zapravo, jedan dan ste na dijalizi, a drugi niste. Samo što se oporavite vi ponovo morate na dijalizu, odnosno teške i iscrpljujuće tretmane sa čestim oscilacijama pritiska u krvi i drugim neželjenim pojavama. Vi ste četiri i po sata privezani za aparat kako bi se očistila ta ‘prljava krv’, što će vam u konačnici koliko-toliko omogućiti funkcioniranje”, nastavlja Žuljević.

Hemodijaliza u razvijenijim zemljama je prijelazno rješenje od dijagnoze do transplantacije, dok u BiH predstavlja konstantu. I pored svega, bubrežni bolesnici se nalaze u povoljnijem položaju u odnosu na one koji čekaju novu jetru, srce ili rožnice.

Oglas

“Svi oni su svakoga dana sve bliže onom najgorem scenariju, a posebnu su u teškom stanju jetreni bolesnici. Oni u posljednje vrijeme pokušavaju naći rješenje, tako što im njihovi bliži članovi porodice daju dvije trećine jetre. To je opasno rješenje, a ono se ne realizira u BiH, već u inozemstvu. Kada je riječ o srčanim bolesnicima, neki od njih dođu do mehaničke pumpe koja je veoma skupa, a putem nje kupuju vrijeme, nadajući se transplantaciji negdje u inozemstvu jer se ti zahvati ne rade kod nas”, ukazuje Žuljević.

Problemi vezano za transplantaciju organa u BiH se vežu jedan na drugi, a prema upozorenju Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, ljekari u našoj zemlji usljed nedostatka obavljanja ovakvih zahvata gube rutinu u radu. Naglašavaju da su zbog toga klinički centri izgubili povjerenje pacijenta, koji su postali ogorčeni, frustrirani, inferiorni, ali i u strahu.

“Mi u BiH imamo i Donorsku mrežu koja je nevladina organizacija, a koja radi podizanju svijesti o važnosti donacije i transplantacije organa, ali ona je pred gašenjem jer nema podršku institucija i ustanova. Nažalost, ako ne dođemo do određenih finansijskih sredstava u narednih mjesec ili dva ona će nestati. Ako se ona u konačnici ugasi, transplantacijski program u BiH će tek onda doći u problem”, upozorava Žuljević.

Oni koji čekaju na novi organ poručuju da transplantacija u našoj zemlji mora biti prioritet i ne bi trebala imati alternativu u drugim klinikama izvan BiH, osim u slučajevima kad se ne može uraditi ovdje.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Obilježen Dan crvenih haljina u Mostaru

Objavljeno

Piše

Prema Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH žene prednjače u moždanim udarima i iz tog razloga želimo podići svijest da je to bolest koja sve više zahvaća mlade žene i treći je uzročnik smrti kod žena , kazala je za Bljesak.info predsjednica Udruge studenata logopedije “SaLPSA” Esmeralda Hamzić.

Upravo Udruga studenata logopedije “SaLPSA” u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru organizirala je prvu šetnju povodom Dana crvenih haljina u Mostaru.

Danas šetamo s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara kod žena, kazala je za Bljesak.info tajnica Udruge studenata logopedije “SaLPSA” Ana Šutalo. Podsjetimo, Dan crvenih haljina u svijetu je poznatiji kao “Go Red for Women” i obilježava se svake godine 2. veljače.

Prva kampanja pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena. Simbol kampanje crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Kako ističe Esmeralda Hamzić, uloga logopeda u oporavku nakon moždanog udara je ključna za poboljšavanje jezika, komunikacije i govora.

Oglas

Prema podacima naših profesora logopeda sve je veći broj mladih žena se javlja logopedima jer im je nužna njihova pomoć kako bi poboljšali svoj jezik, govor i komunikaciju. To su najčešće mlade žene koje imaju svoje poslove i trebaju se vratiti na radno mjesto,  navela je Hamzić.

Složna je i njezina kolegica iz Udruge Ana Šutalo koja ističe kako je uključivanje logopeda ključno za brži i lakši oporavak osobe. Nakon moždanog udara strada i komunikacija, jezik i govor, a to su domene kojima se bavi logoped i naravno da je on onda tu uključen kao dio multidisciplinarnog tima u oporavku pacijenata. Šetnji se priključio i student Studija prometa i logistike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Damir Matić.

Kako navodi, htio je pružiti podršku svim ženama i muškarcima koji su preživjeli moždani udar. Došao sam pružiti podršku ženama i zajedno sa studentima logopedije podizati svijest o moždanom udaru, naveo je Matić. Podsjetimo, kako je ranije za Bljesak.info kazala specijalistica neurologije dr. med. Marija Bender iz Klinike za neurologiju SKB Mostar u 2023. godini u SKB Mostar 60% svih moždanih udara bilo je kod osoba ženskog spola. Dr. Bender se osvrnula na podatak kako u svijetu žene imaju više moždanih udara nego muškarci te dodala kako je prema podacima iz SKB Mostar taj podatak točan i za Hercegovinu. Pojasnila je i kako žene, češće imaju atipične, nejasne simptome koji ne budu odmah prepoznati kao simptomi moždanog udara, što dalje vodi do kašnjenja u prepoznavanju simptoma, traženja liječničke pomoći, postavljanja dijagnoze i što je najvažnije kašnjenju s liječenjem moždanog udara.

Izvor: Bljesak.info

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Domaći lijek za grlobolju: 13 prirodnih pomoćnika za upaljeno grlo

Objavljeno

Piše

Upaljeno grlo često uzrokuje nelagodu, svrbež ili iritaciju, posebno pri gutanju, što može ometati konzumaciju hrane i tekućine.

Iako nije uvijek razlog za posjetu doktoru, bolno grlo može biti neugodno i ometati san. Stoga, mnogi traže prirodne metode za ublažavanje boli i iritacije povezane s blagom ili uobičajenom upalom grla.Evo nekoliko prirodnih lijekova za ublažavanje simptoma upale grla.

Med

Med, bilo pomiješan s čajem ili konzumiran samostalno, popularan je prirodni lijek. Istraživanja iz 2021. sugeriraju da je med jednako učinkovit kao i lijekovi za suzbijanje kašlja te može biti učinkovitiji od drugih tretmana za infekcije gornjih dišnih puteva.

Oglas

Grgljanje slane vode

Grgljanje tople slane vode može umiriti upalu grla, smanjiti oticanje i eliminirati bakterije. Preporučuje se grgljanje barem jednom na sat.

Grgljanje sode bikarbone

Mješavina sode bikarbone, soli i tople vode također može ublažiti bol u grlu, smanjiti bakterije i spriječiti rast gljivica.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice, poznat po protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, može pomoći u smanjenju upale u očima, nosu i grlu, te potaknuti imunološki sistem, piše Krenizdravo.

Oglas

Paprena metvica

Paprena metvica, s protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, može se konzumirati kao čaj ili razrijeđeno ulje u spreju za ublažavanje simptoma upale grla.

Piskavica

Piskavica, dostupna u različitim oblicima, pokazala je ljekovita svojstva, uključujući ublažavanje bolova i antibakterijsko djelovanje.

Korijen bijelog sljeza

Korijen bijelog sljeza, s visokim udjelom sluzi, izvrstan je prirodni lijek za umirivanje grla i pružanje olakšanja kod iritacija dišnih puteva.

Korijen sladića

Korijen sladića pokazao se učinkovitim kao čaj za ublažavanje simptoma grlobolje, inhibirajući rast bakterija koje uzrokuju streptokoknu upalu grla.

Oglas

Sklizak brijest

Slično korijenu bijelog sljeza, sklizak brijest sadrži sluz koja umiruje grlo. Istraživanje njegove učinkovitosti je u toku.

Nastavi čitati

BiH

OSNOVCI NAJVIŠE PROBLEMA IMAJU SA TEŽINOM, STOPALIMA I KIČMOM: JESTE LI VI PREGLEDALI SVOJE DIJETE?

Objavljeno

Piše

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je četiri posljednja mjeseca protekle godine provodio screening preglede u cilju ranog otkrivanja poremećaja vida, sluha, lokomotornog sistema (LMS), kao i antropometrijska mjerenja u osnovnim školama na području Zeničko – dobojskog kantona (ZDK).

Pregledi vida, sluha i LMS-a

Pregledi učenika drugih, šestih i osmih razreda su provođeni u prostorijama osnovnih škola timovi Službe za školsku higijenu u sklopu preventivnih aktivnosti Instituta.Vid je pregledan kod 1.918, sluh kod 2.020, a funkcioniranje lokomotornog sistema kod 2.207 učenika drugih razreda škola u ZDK.

Oglas

Što se tiče procenta onih koji su upućeni na dalju dijagnostičku obradu, među učenicima drugih razreda zbog vida je njih 7, 8 posto, dok je već 5, 1 posto učenika već bilo pod nekom ljekarskom terapijom ili intervencijom (naočale, sočiva).Sa sluhom su detektirani problemi kod njih 2, 4 posto, a s lokomotornim sistemom određene nedosljednosti ima čak 35, 2 posto djece.

Zabrinjava podatak da je 542 djece upućeno na dalju dijagnostiku zbog stopala, 214 zbog kičmenog stuba, a 38 zbog grudnog koša. Već u drugom razredu kod gotovo 600 učenika je zabilježena prekomjerna težina ili gojaznost, a kod gotovo 100 učenika pothranjenost, navodi se iz Instituta.

U šestim razredima pregledan je lokomotorni sistem (kičma, stopala..) kod 1.410 učenika, a svaki treći (33, 3 posto) je proslijeđen specijalistima na dalje pretrage. I u ovoj generaciji kod kod više od 520 djece je zabilježena gojaznost ili prekomjerna težina s jedne ili pothranjenost s druge strane.

Oglas

Svaki treći ima problem s težinom

Među učenicima osmih razreda pregledima vida je obuhvaćeno 1.836 učenika, a kod njih 5, 4 posto je otkriven problem zbog kojeg su upućeni na dalju dijagnostičku obradu, dok je čak 9 posto već ranije tretirano ljekarskim intervencijama (naočale, sočiva). Sluh je kontrolisan kod 2.043 učenika i njih 1, 3 posto ima određene probleme. I kod ove populacije više od 660 učenika ima prekomjernu težinu, gojaznost ili pothranjenost.Svi učenici kod kojih je uočeno odstupanje od uobičajenih vrijednosti upućeni su na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu.

U nastavku školske godine, u drugom polugodištu biće nastavljeni ovi, ali i započeti pregledi u sklopu screeninga za rano otkrivanje poremećaja lokomotornog sistema i antropometrijskog mjerenja učenika prvih razreda u svim srednjim školama na području ZDK.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Izliječite uporni kašalj starom provjerenom metodom: Rijetki znaju za recept s bananom i medom, preporodit ćete se

Objavljeno

Piše

Kašalj je vrlo neugodan simptom koji signalizira prisutnost virusa ili bakterija u tijelu koje tijelo ovim sistemom pokušava eliminirati.

To je stanje koje može trajati nekoliko dana, ali i sedmica ili više, s rizikom da postane hronično.Često se za smirivanje simptoma koriste sirupi za kašalj, ali u nekim slučajevima moguće je isprobati i alternativne lijekove sačinjene od nekoliko jednostavnih sastojaka koje svi imamo.Malo ljudi zna da je banana učinkovit lijek u liječenju kašlja. Ovo voće, osim slatkog okusa, cijenjeno je i zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava.Mješavina od pulpe banane obogaćena medom, još jednom izvrsnom tvari kod kašlja i upale grla, može vam pomoći kod kašlja ili bronhitisa.

Oba ova sastojka imaju moć smirivanja iritacije i opskrbljuju tijelo važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Sastojci

  • 2 kašučice meda
  • 2 banane srednje veličine (birati lijepe zrele tj. one s tamnim tačkicama na kori)
  • 400 ml vrele vode

Priprema i način uzimanja

Banane ogulite i izgnječite viljuškom, pa dobiveni pire prelijte u posudu vrele vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a tek na kraju dodajte med.Nakon što je gotova, vaša smjesa se može konzumirati u dozi od otprilike 100 ml 4 puta dnevno (bolje je da je prethodno malo zagrijete, ali nikako hladnu iz frižidera).

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Ovo je poznati kućni lijek za kašalj i grlobolju, a priprema se vrlo lako

Objavljeno

Piše

Sezona je kašljanja, kihanja, curenja nosa i grlobolje, a u tim situacijama čaj od lovora može biti koristan zbog određenih zdravstvenih prednosti za sve one koji ne vole posezati za lijekovima.

Listovi lovora (Laurus nobilis) sadrže različite fitokemikalije i hranjive sastojke koji mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje, a pijenje čaja od lovorovih listova popularno je kao alternativno rješenje za manje tegobe.

Zašto ga je dobro piti

Tradicionalno se koristi kao sredstvo za poboljšanje probave, tako da čaj od lovora može pomoći u smanjenju nadutosti. Neka istraživanja sugeriraju da čaj od lovora može imati protuupalno djelovanje, ali i da može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

Miris lovorovih listova može imati umirujući efekt i pomoći u opuštanju. Lovor također ima antimikrobna svojstva koja mu pomažu u borbi protiv bakterija i gljivica. Svakako je važno napomenuti da se čaj od lovora ne smije konzumirati u prevelikim količinama.Preporučuje se, naravno, da se prije konzumacije posavjetujete s liječnikom, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate neke specifične lijekove.

Oglas

Inače, preporučena dnevna doza je oko pola litre, odnosno dvije šoljice.

Čaj od lovora

Nama je trenutno čaj od lovora posebno zanimljiv kao pomoć kod ublažavanja kašlja i grlobolje jer može pomoći kod iritacije i bolova u grlu, pa smo potražili i jednostavan recept koji je gotov u trenu, a i ne iziskuje nikakve posebne namirnice, tek lovorov list i vodu, a po želji limun i/ili med.

Potrebno je 5 listova sušenog lovora (a može i svježi, samo što ih je u ovo doba godine teže naći) i pola litre vode. Listove lovora natrgajte na manje komade i stavite u lonac, ulijte vodu. Poklopite i zakuhajte pa smanjite vatru.

Neka se čaj kuha desetak minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno još desetak minuta. Kad se čaj malo prohladi, procijedite ga i stavite svježe iscijeđeni limunov sok i med ako želite – to će svakako poboljšati okus.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

UKOLIKO IMATE OVE SIMPTOME – ODMAH KRENITE DOKTORU: To bi mogao biti prvi znak sve raširenijih bolesti…

Objavljeno

Piše

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, tvrde američki doktori i znanstvenici, koji kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći da se ranije otkriju stanja poput Alzheimerove bolesti.

Tim znanstvenika na čelu s Joshuom R. Ehrlichom sa Univerziteta u Michiganu otkrio je da je “objektivno izmjereno oštećenje vida povezano s većom učestalošću demencije”.No budući da se smatra kako se većina takvih oštećenja može spriječiti, napori u cilju “davanju prioriteta zdravom vidu” mogli bi zauzvrat biti “važni za optimizaciju kognitivnih funkcija”, rekli su ljekari nakon što su pregledali podatke o gotovo 4.000 ljudi u dobi od 71 godine i više iz Nacionalne studije trendova zdravlja i starenja (NHATS) u SAD-u iz 2021.Većina oštećenja vida kod starijih osoba može se spriječiti ili se jednostavno još nije riješila intervencijama poput naočala ili operacije katarakte, rekao je tim u svojoj procjeni podataka koju je objavila Američka liječnička udruga, za koju vjeruje da je prva takve vrste provedena u 15 godina.

Operacija katarakte smanjuje rizik od demencije, tvrde znanstvenici, dodajući da optimizacija vida može spriječiti do 100.000 prevladavajućih slučajeva demencije u SAD-u.

Nastavi čitati

BiH

Ismet Gavrankapetanović novi direktor KCUS-a

Objavljeno

Piše

Ismet Gavrankapetanović, dosadašnji direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, danas je imenovan na poziciju direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za N1. Odluku je donio Upravni odbor KCUS-a na današnjoj sjednici, a treba je potvrditi i federalni ministar zdravstva.

Osim njega, u utrci su bili i kirurg Alen Pilav, te prof. dr. Mevludin Mekić. Prijavila se i prof. dr. Sanela Salihagić, ali nije pozvana zbog nepotpune dokumentacije.

Gavrankapetanović je Medicinski fakultet u Sarajevu završio 1986. godine. Na istoj ustanovi odbranio je i doktorat 1995. godine, dvije godine nakon što je okončao specijalizaciju iz ortopedske kirurgije.

Gostujući je profesor na uglednim svjetskim sveučilištima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih kirurga, Kraljevskog koledža kirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Europskog udruženja sportske traumatologije.

Oglas

Radio je i na KCUS-u, kojeg je prije nekoliko godina napustio zbog neslaganja sa odlukama Izetbegović, piše N1.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Politikaprije 6 sati

U četvrtak 35.sjednica Vlade SBK

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03)...

Sportprije 7 sati

Košarkaši Francuske slavili u grotlu “Mejdana”

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket od selekcije Francuske rezultatom 74:64. Izjednačena košarka...

Promoprije 8 sati

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana vina s motivom hercegovačke autohtone sorte vinove...

Sportprije 8 sati

Široki Brijeg bolji od Željezničara, plavi i dalje bez boda u gostima

U odgođenom susretu 20. kola WWin lige BiH Široki Brijeg je u Čitluku pobijedio Željezničar rezultatom 2:0. Ova utakmica trebala...

BiHprije 8 sati

Sastanak stranaka državne koalicije u utorak u Mostaru

U utorak, 27. veljače, u Domu HDZ-a BiH (Ulica kneza Domagoja bb) s početkom u 15 sati održat će sastanak...

Svijetprije 8 sati

Švedska ulazi u NATO kao 32. članica

Mađarski parlament odobrio je pristupanje Švedske NATO-u u ponedjeljak i uklonio posljednju prepreku u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon...

Crna kronikaprije 9 sati

Udes na magistrali iznad Novog Travnika, hitna i policija na terenu

Kako nam javljaju naši čitatelji na magistralnom putu iznad Novog Travnika dogodila se prometna nesreća. Na terenu su policija i...

Sportprije 10 sati

HNS kaznio Brunu Petkovića!

HRVATSKI nogometni savez kaznio je Brunu Petkovića zbog komentara o Robertu Jarniju, bivšem izborniku U-17 reprezentacije. Petković je kažnjen s...

Oglas
Oglas
LM