- oglas -

Uspješna sportašica prebjegla iz Irana

Pročitajte i ovo

Travnik: KŠC “Petar Barbarić” u tri države provodi sjajan ekološko-kulturni projekt

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ – Gimnazija Travnik nositelj je međunarodnog ekološkog projekta #3forECO koji je krajem 2019. godine...

Hit komedija “Kako i zašto ubiti muža” gostuje u Novom Travniku i u Jajcu

Nakon rasprodane izvedbe u Vitezu i u svim gradovima u kojima je igrana, ekipa predstave “Kako i zašto ubiti...

KISELJAK: Gazda Meho tvrdi da je Ifet razbio kamion od 60.000 maraka

Nakon što je na društvenim mrežama procurila fotografija Ifeta Pašića, za kojeg njegov brat Mirsad tvrdi da ga je...
Jedina iranska osvajačica olimpijske medalje Kimia Alizadeh odlučila je da napusti matičnu zemlju.
Sportašica koja ima 21 godinu, objavila je na društvenim mrežama da je napustila Iran zbog toga što ne želi biti dio “licemerja, laži, nepravde i ulizivanja”.

Sebe je opisala kao “jednu od miliona potlačenih žena u Iranu”, prenio je BBC.

Alizadeh nije navela gdje se nalazi, uprkos izvještajima da trenira u Nizozemskoj. Ona je 2016. godine postigla povijesni uspjeh za Iran osvajanjem brončane medalje u taekwondou na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

U objavama na društvenim mrežama napisala je da zvaničnici Islamske Republike koriste njen uspjeh u propagandne svrhe.

Domovinu je napustila u trenutku kada je Iran pogođen protestima koji su nastali nakon obaranja ukrajinskog aviona prošle sedmice i velikog konflikta sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ja sam jedna od miliona potlačenih žena u Iranu za koji sam nastupala godinama. Oblačila sam što god  mi kažu i pričala što god  narede. Svaku rečenicu koju su naredili, ja sam ponavljala. Mi smo samo sredstvo za njih”, napisala je ona.

Dodala je da, iako bi vlada koristila njene sportske uspjehe u političke svrhe, političari bi je ponižavali komentarima poput “Nije moralno za ženu da širi noge.”

Alizadeh je negirala da je pozvana u Europu ili da je dobila primamljivu ponudu i nije potvrdila u koju zemlju je otišla.

Iranci su ostali u šoku nakon vijesti o njenom odlasku.

Iranski političar Abdolkarim Hoseinzadeh optužio je “nesposobne zvaničnike” što su dozvolili da iranski “ljudski kapital pobjegne”.

Poluzvanična novinska agencija Isna objavila je izvještaj u kome piše: “Šok za iranski tekvando. Kimia Alizadeh emigrirala u Nizozemsku”.

Agencija je izvijestila da se Alizadeh nada da će nastupati na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine, ali ne pod iranskom zastavom.

Objavljujući odluku da napušta Iran, sportistkinja nije iznijela svoje planove, ali je rekla da ostaje “dijete Irana” gdje god da se nalazi.

Klix.ba

Najnovije vijesti

Travnik: KŠC “Petar Barbarić” u tri države provodi sjajan ekološko-kulturni projekt

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ – Gimnazija Travnik nositelj je međunarodnog ekološkog projekta #3forECO koji je krajem 2019. godine...

Hit komedija “Kako i zašto ubiti muža” gostuje u Novom Travniku i u Jajcu

Nakon rasprodane izvedbe u Vitezu i u svim gradovima u kojima je igrana, ekipa predstave “Kako i zašto ubiti muža"  gostuje u Jajcu i...

KISELJAK: Gazda Meho tvrdi da je Ifet razbio kamion od 60.000 maraka

Nakon što je na društvenim mrežama procurila fotografija Ifeta Pašića, za kojeg njegov brat Mirsad tvrdi da ga je pretukao gazda firme u kojoj...

Gdje građani Novog Travnika mogu natočiti najjeftinije gorivo?

Ukupno 8 benzinskih crpki nastanjeno je na području općine Novi Travnik. U prolazu ste vjerovatno primijetili i shvatili gdje je to moguće natočiti najjefitnije,...

SREDNJA BOSNA: Gazda ga pretukao kad je zatražio da ga isplati

Sve se desilo 20. Siječnja, a Ifet još leži u bolnici zbog prevelikih bolova koje osjećaSlučaj iz Kiseljaka potresao je korisnike društvenih mreža i...

Povezane vijesti