Connect with us

Zanimljivosti

Uočen kit na Jadranu, stanovnici i turisti zapanjeni prizorom

Published

on

Institut Plavi svijet pozvao je u ponedjeljak građane koji to mogu učiniti da im pomognu pronaći velikog kita koji se već nekoliko dana nalazi u Velebitskom kanalu, kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje.

Naglašavaju da se posljednjih pet dana svakodnevno opaža velik kit, koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo je opažen 12. augusta u blizini Krčkog mosta, zatim je viđen kod Sv. Jurja te u posljednja dva dana kod Ražanca. Posljednju dojavu u Instititu su dobili 16. augusta rano ujutro.

“Iako trenutno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, istraživači Instituta Plavi svijet tokom današnjeg dana boravit će na području Velebitskog kanala kako bi pokušali utvrditi njeno zdravstveno stanje“, izvijestio je Plavi svijet, pozivajući javnost, posebno ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanala, da im se pridruže u potrazi za kitom.

Ističu da životinja tokom noći može napustiti područje, pa potragu treba provesti i u širem području, prema sjeveru i jugu, javlja Glas Istre.

Advertisement

Iz Instituta Plavi svijet upozoravaju da se kita, ako ga se uoči, ne smije proganjati ili mu se približavati, posebno ako uđe u neko pliće područje ili uvalu.

Uprkos svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima, a ako se radi o zdravim životinjama ta vrsta nije sklona nasukavanju na obalu.

Advertisement

Pozitivna priča

Radionica za djecu u Travniku: Najljepše tvrđave Bosne i Hercegovine

Published

on

By

NAJLJEPŠE TVRĐAVE BOSNE i HERCEGOVINE
radionica za djecu, održava se u Travniku u organizaciji Zavičajnog muzeja, poziv prenosimo u cjelosti.

Draga djeco,

pozivamo vas da se prijavite na još jednu zanimljivu edukativno-kreativnu radionicu koju organizira Pedagoška služba Zavičajnog muzeja Travnik, pod nazivom
“NAJLJEPŠE TVRĐAVE BOSNE i HERCEGOVINE”.

Na radionici ćete dobiti priliku da naučite šta su to tvrđave, koja je bila njihova uloga kroz historiju, a koja je danas, o načinu njihove izgradnje i o važnosti njihovog očuvanja.

Advertisement

U kreativnom dijelu radionice imat ćete priliku da sami napravite svoju tvrđavu!

Mjesto i vrijeme održavanja radionice:

Tvrđava Stari grad, petak 19.7. 2024. godine u 11:00 sati

Prijave na broj telefona: 061 070-935

Advertisement

 

Continue Reading

Scena

Ovo je drvo koje donosi i do 10 000 eura po hektaru – posadite i čekate plod!

Published

on

By

Orah je sastavni dio skoro svakog kolača ili slastice, također je poznato da je bogat mnogim hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na ljudski organizam, a osim što je iznimno ukusan, orah je i cjenovno prihvatljiviji od drugih orašastih plodova. Ali jeste li se ikada zapitali koliko je dug put od plantaže oraha do vašeg stola?

Bez sumnje, radi se o dugotrajnom procesu koji zahtijeva veliko strpljenje. Orah plod donosi tek u trećoj godini nakon sadnje, a komercijalni prinosi mogu se očekivati tek od sedme do desete godine, a pun rod od dvanaeste do četrnaeste godine, piše Agrosvijet.

Stručnjaci su izračunali da godišnje ulaganje iznosi sumu koja je tek 16 % od prihoda koji plantaža donese. Stvaranje plantaže oraha ne zahtjeva veliko ulaganje. Također, svaka sljedeća godina ne iziskuje mnogo tretmana i rada u odnosu na neke druge kulture. Idealno vrijeme za sadnju plantaže oraha je studeni ili prosinac.

Na portalu navode kako ovisno o konačnoj cijeni prodaje, godišnje se od oraha može zaraditi i do 10.000 eura po hektaru, ali treba imati u vidu i troškove održavanja i ubiranja plodova.

Advertisement

Veljko Adamović, inženjer strojarstva i profesor matematike, upustio su u uzgoj oraha te Valjevskoj Kamenici ima plantažu. U svome iskustvu koje je podijelio za AgroTv rekao je da sama prodaja oraha nikada nije problem, ali da cijena dosta varira. Objašnjava kako je uzgoj daleko od savršene ideje, ali da u konačnici na svoju plantažu gleda kao na ulaganje, novac koji će mu se kasnije vraćati s godinama.

Adamović je prije skoro 15 godina podigao zasad oraha na parceli od 1,35 hektara. Kako je otkrio, njegova priča s orahom je počela neplanirano i iz zablude.

“Na nagovor prijatelja zasadio sam orahe, misleći da ću imati i “šumu” i plod. Od šume ništa, jer se orezuje na nisko, ali ploda ima”, Adamović je opisao svoj voćarski početak za AgroTv.

Adamović dalje objašnjava kako je mislio da oko oraha nema puno posla, ali to je istina samo za početak. Kasnije orah zahtjeva brigu i trud, a i prema riječima ovog voćara veća ulaganja od očekivanih. Adamović je nakon sadnje shvatio da ni njegova zemlja ne odgovara orasima i trebalo je tu klasu zemljišta poboljšati dodavanjem kalija i fosfora, zatim vapna zbog smanjivanja kiselosti. Danas ima najmanje 115 sadnica i sistem za navodnjavanje.

Advertisement

Sada nakon više od deset godina od sadnje, posla ima još više. Plantaža se gnoji tri ili četiri puta, a zimsko prskanje je obavezno, pa onda sistemsko u svibnju i lipnju.

“Međutim, orah vam pokrije troškove svojim rodom već od svoje šeste ili sedme godine”, ističe Adamović.

Continue Reading

Scena

Najbolja janjetina nije u Jablanici, nego u Moskom, o njoj je govorio i Izet Fazlinović

Published

on

By

Zanimljivo takmičenje više od 100 ekipa sa Balkana: Najbolja janjetina nije u Jablanici, nego u Moskom, o njoj je govorio i Izet Fazlinović

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume na poznatim izletištima ili u avlijama svojih bašta i imanja.

Cijena sirove janjetine u BiH je između 23 i 25 KM po kilogramu, tako da janje od 15 kilograma košta skoro 350 KM. Cijena janjetine u restoranima u našoj zemlji je mnogo veća. Jablanica je poznata po restoranima sa dobrom janjetinom, a kilogram košta od 60 do 65 KM.

Ipak, gastro-turistička manifestacija “Jagnjijada 2024”, koja je održana na Vučijoj Luci u Istočnom Sarajevu, pokazala je da najbolja janjetina ipak nije u Jablanici.

Advertisement

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasilo je “Jagnjijadu Vučija Luka” manifestacijom od izuzetnog značaja, a na njenom 12. izdanju pobijedila je ekipa “Bijela gora”, u čijem sastavu je bio i poznati hercegovački ugostitelj Dragan Aćimović, vlasnik motela i restorana “Konak” u Moskom kod Trebinja.

Upravo je njegov ugostiteljski objekat poznat po vrhunskoj janjetini, ali i dobrom domaćem vinu i rakiji.

U “Konaku” su redovni gosti poznati sportisti, muzičari, glumci, režiseri, scenaristi…

Da se u “Konaku” pravi vrhunska janjetina potvrda je pobjeda na “Jagnjijadi Vučija Luka” u konkurenciji više od 100 ekipa iz BiH, ali i iz zemalja iz regiona.

Advertisement

– Pokazali smo da najbolja janjetina nije u Jablanici, kao što se priča. Recept uspjeha je dobro meso od janjadi koja su pasla travu po imenu zanovijet. Zbog ove endemske biljke meso je sočno i posebno ukusno. Naša ekipa je brojala deset članova. Nije mala stvar pobijediti u konkurenciji 107 ekipa iz BiH, Srbije, Crne Gore i cijelog regiona. Znači da je naša janjetina najbolja na Balkanu. To treba i opravdati narednih godina – kaže Dragan Aćimović.

Janjetina iz Moskog se spominje i u pojedinim filmovima i serijama, a najpoznatija je svakako “Lud, zbunjen, normalan”.

– Ma kakve Moskve, mazlume jedan. To ti je selo Mosko. Ono ti je sjeverno od Popovog Polja gore prema Bileći. Tamo ne raste ništa samo zanovijet. One su brstile samo tu zanovijet. To je meso sve mi sline idu. Par excellence za prste polizati – kaže u jednoj od epizoda Izet Fazlinović:

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

Continue Reading

Ekologija

Nextbike bicikli od sada i u Travniku

Published

on

By

Travnik je uveo sustav javnih bicikala Nextbike i pridružio se mreži gradova širom svijeta koji koriste ekološki prihvatljiv sustav  vožnje.

U okviru prve faze projekta “Urbane mobilnosti”, a kroz program „Nakopa“ (Partnerstvo za održivi lokalni razvoj) koji realiziraju Općina Travnik, Grad Leipzig i Centar za edukaciju mladih, građanima i turistima u Travniku omogućeno je korištenje usluga Nextbike sustava javnih bicikala.

Od početka tjedna, deset Nextbike bicikala uz informativnu tablu s uputama korištenja dostupno je na tri lokacije u Travniku i to na Plavoj vodi, kod Zavičajnog muzeja Travnik i kod Hotela Lipa.

Nextbike sustav omogućava jednostavno iznajmljivanje i vraćanje bicikala na različitim lokacijama, što ga čini praktičnim izborom za urbana područja.

Advertisement

Za korištenje bicikala potrebno je obaviti jednostavnu registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem Nextbike mobilne aplikacije ili web stranice Nextbike “nextbike.ba”, a također kuponi za korištenje bicikala mogu se nabaviti na prodajnim mjestima Duhanpromet i iNovine.

Za korištenje bicikla potrebno je na mobitel instalirati aplikaciju Nextbike i kreirati korisnički račun. Nakon toga kad dođete na stanicu i izaberete bicikl, u aplikaciji skenirate barkod koji se nalazi na biciklu i mehanizam koji je na pozadini bicikla se automatski otključa, te je bicikl spreman za korištenje. Kada završite vožnju obavezni ste bicikl vratiti na neku od službenih stanica, te pritiskom ručice zaključati katanac i automatski ćete na aplikaciji biti obaviješteni da je vožnja završena, jer u protivnom postoji mogućnost naplate dodatnih troškova.

Bicikl se preuzima na na stanici koja vam je najbliža te se ostavlja, također na stanici koja je najbliža vašem odredištu. Sva bicikla imaju GPS sustav zbog sigurnosti.

Također, korisnici imaju mogućnost da provjere putem aplikacije gdje i koliko bicikala je slobodno za vožnju, a cijene su kreirane za svačiji džep, uz izbor od tri tarife za plaćanje, a to su jednokratna, mjesečna ili godišnja.

Advertisement

Jednokratna tarifa predstavlja osnovnu cijenu za obračun najma koja iznosi 1 KM za pola sata vožnje, a za svaki novi započeti najam obračunava se naknada od 1 KM na 30 minuta. Mjesečna cijena najma iznosi 10KM, a godišnja 35 KM.

Očekuje se da će implementacija ovog sustava doprinijeti smanjenju upotrebe automobila i pozitivno uticati na zdravlje stanovnika, dok se istovremeno promovira turistička ponuda i usluge grada, te unapređuje razvoj biciklističkog prometa i infrastrukture.

U narednim fazama realizacije projekta, planira se proširenje broja bicikala u skladu s potrebama zajednice za održivom mobilnošću.

Projekt “Nakopa” predstavlja primjer uspješne suradnje institucija vlasti, civilnog društva i građana u kreiranju pozitivnih promjena za lokalnu zajednicu,piše Travnički vjesnik.

Advertisement

Continue Reading

Scena

AKO VAS UBODE STRŠLJEN: Da biste spasili sebi život i izbjegli alergijske reakcije – EVO ŠTA ODMAH MORATE URADITI

Published

on

By

Ubod stršljena je veoma bolan, ali za većinu ljudi ne izaziva ozbiljne posledice. Iako se često veruje da su smrtni slučajevi česti, oni su zapravo retki.

Tipično, ubod stršljena rezultira privremenim otokom koji se spušta unutar nekoliko dana. Unatoč tome, postoje slučajevi u kojima može izazvati teške alergijske reakcije ili anafilaktički šok, povećavajući mogućnost značajnih komplikacija.

Kako biste spriječili susrete stršljenova, preporučljivo je kloniti se područja za koja je poznato da su aktivni prilikom odlaska u prirodu. Kada radite u vrtu ili provodite vrijeme na otvorenom, važno je zaštititi sve izložene dijelove tijela. U slučaju nesretnog uboda preporuča se odmah izvaditi žalac i staviti hladan oblog kako bi se ublažila nelagoda i smanjila oteklina.

Nakon uboda stršljena, pojedinci mogu osjetiti simptome kao što su crvenilo, upala i bol u okolnoj koži. Za one koji su osjetljivi na otrov, oteklina može biti znatna i proširiti se izvan neposrednog područja uboda. Dok manji ubodi obično nestaju unutar sat vremena, teži slučajevi zahtijevaju liječničku pomoć.Kako bi se spriječilo širenje otrova, preporučljivo je podignuti pogođeni dio tijela. U slučaju da žalac ostane zariven u kožu, budite oprezni dok ga nježno vadite pomoću plosnatog predmeta poput noža. Važno je suzdržati se od korištenja pinceta jer bi to moglo zabiti ubod dublje u kožu.Ključno je odmah potražiti liječničku pomoć u slučajevima kada pojedinci osjete ubode u području grla i vrata, jer oni mogu dovesti do ozbiljnih respiratornih problema uzrokovanih oticanjem. Osobe koje su osjetljive na alergijske reakcije moraju biti posebno oprezne jer ubodi stršljena mogu izazvati anafilaktički šok.

Advertisement

Ključno je odmah potražiti liječničku pomoć kada doživite anafilaktički šok, teško stanje uzrokovano alergijskim reakcijama. Pojedinci koji su već bili ubodeni mogu razviti povećanu osjetljivost na otrov, povećavajući rizik od ozbiljnijih reakcija nakon sljedećih uboda. U slučaju anafilaktičkog šoka potrebno je hitno kontaktirati hitnu pomoć i primijeniti antišok terapiju.Poduzimanje preventivnih mjera i oprez ključni su za ublažavanje ovih rizika.Za osobe koje su sklone alergijama preporučljivo je da im injekcije adrenalina i antihistaminici budu odmah dostupni. Međutim, važno je potražiti smjernice od zdravstvenog radnika prije primjene ovih mjera opreza.Kod uboda stršljena koji ne izaziva jake alergijske reakcije preporuča se staviti hladne obloge na oboljelo mjesto. Ako se simptomi pogoršaju ili razviju nekoliko sati nakon uboda, savjetuje se konzultirati s liječnikom. Redovito poduzimanje preventivnih mjera i pravodobno reagiranje mogu uvelike smanjiti vjerojatnost komplikacija.

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Ljeti što češće blitva na tanjuru to bolje

Published

on

By

Blitva je kao što je poznato vrlo ljekovito povrće u čijim blagodatima rado uživamo s  prvim ljetnim danima kada u vlastitim vrtovima već možemo ubrati svježu blitvu. Ova smaragdno zelene boje biljka sadrži mnoge vitamine i minerale poput vitamina C, kalcija, željeza i magnezija, te je također, što je vrlo bitno,  niskokalorična namirnica, a kažu da jedna šalica kuhane blitve sadrži samo 35 kalorija.

Isto tako je poznato da konzumacija ovog povrća utječe na koncentraciju, poboljšava imunitet, pomaže kod probavnih problema, a također štiti i zdravlje zubiju i kostiju. Najčešće se jede uz ribu i krumpir, većina ju voli začiniti češnjakom i maslinovim uljem, dok pak drugi guštaju u malo laganijoj verziji kuhane blitve začinjene s malo luka i pomiješana s jajima. Kakogod, postoji mnoštvo zanimljivih i ukusnih recepata s ovom zdravom namirnicom, bile to pite, rolade, jedno je sigurno, lagana jela s blitvom su neizostavna ljeti.

Continue Reading

Središnja Bosna

80 godišnja baka Kate sama je u selu – proizvede sebi hranu za cijelu godinu

Published

on

By

Katica Mioč iz sela Bilivode kod Zenice ima 80 godina i živi sama u selu. Međutim ona još uvijek sama za sebe proizvede kompletnu hranu iz svoje bašte za cijelu godinu.

Kod nje je u bašti luk, krumpir, krastavci, tikve, mahune…povrće svih vrsta. Iako radi i okopava oslanjajući se na štap jer je noge bole, njezina bašta odnosno vrt je za primjer drugima.

Posjetili su ovu vrijednu i plemenitu ženu pa pogledajte što su zabilježili Srećko Stipović i ekipa.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

Ekologija

Košenje trave dobro za zdravlje, čak i čini osobu opuštenijom

Published

on

By

Košenje trave ne samo da ostavlja vaše dvorište u vrhunskom stanju, već vam može produžiti život. Istraživači tvrde da bi se jedna od deset ranih smrti mogla izbjeći ako bi neaktivni ljudi kosili travnjak 11 minuta dnevno. Kratke umjerene vježbe kao što su brzo hodanje, ples, aerobik u vodi ili vrtlarstvo svaki dan mogu smanjiti rizik od rane smrti, srčanih bolesti i raka.

Tim znanstvenika s Univerziteta u Cambridgeu kazao je da 75 minuta umjerenog vježbanja tjedno ili 11 minuta dnevno može smanjiti rizike po zdravlje u usporedbi s nevježbanjem. Stručnjaci su analizirali 196 istraživačkih članaka o zdravstvenim prednostima vježbanja u kojima je učestvovalo više od 30 miliona odraslih osoba.

– Rizik od rane smrti, kardiovaskularnih bolesti i raka smanjivao se što je netko više vježbao – kazali su naučnici s Univerziteta u Kembridžu nakon provedenog istraživanja.

Ako netko smatra da je ideja o 2,5 sata aktivnosti tjedno zastrašujuća, onda bi naši nalazi trebali biti dobra vijest. Dokazali smo da ta 2,5 sati vježbe može da vam produži život – kazao je Soren Brage, jedan od autora studije koja je objavljena u „British Journal of Sports Medicine“.

Advertisement

Znanost je, također, pokazala da kemikalije koje se otpuštaju pri košenju trave čine da se ljudi osjećaju sretnim i opuštenim, a to može spriječiti mentalne probleme u starosti, prenosi Avaz.

Continue Reading

Ekologija

Ovo je biljka koja smanjuje temperaturu u stanu bolje od klima uređaja: rashladite sebe i svoj dom instantno!

Published

on

By

Popularna sobna biljka svekrvin jezik (Sanseverija), osim što je vrhunski pročišćivač zraka jednako je tako jedna od najlakših biljaka za uzgoj. To je višegodišnja sobna biljka koja potječe iz stepskih područja Afrike, a koja je idealan odabir za sve (pre)zaposlene i one koji nemaju “zelene prste”, ali imaju silnu želju uzgajati bilje u domu. U cijelom svijetu je cijenjena i poželjna zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uvjetima. Jedna od najistaknutijih značajki ove biljke je njezina sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noćni proces podrazumijeva da sanseverija tijekom noći oslobađa kisik i apsorbira ugljični dioksid, što doprinosi poboljšanju kvalitete zraka u prostoru u kojem se nalazi.

Osim sposobnosti filtriranja zraka, sanseverija također pomaže u hlađenju okoline. Tijekom vrućih dana kroz lišće ispušta vlagu u zrak, što ima prirodni učinak hlađenja. Još jedna prednost ove biljke je njezina sposobnost apsorbiranja toksina koji se šire zrakom. Dokazano je da ova biljka može ukloniti neželjene kemijske spojeve, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koje emitiraju proizvodi za čišćenje, boje ili namještaj. Poboljšanjem kvalitete zraka sanseverija pridonosi stvaranju zdravijeg životnog prostora, prenosi Espreso.

Srećom, to je biljka koja zahtijeva malo brige i pažnje. Prilagođava se različitim vrstama rasvjete, no najbolje je ne izlagati je direktnom suncu. Također, može preživjeti u uvjetima umjerene temperature i ne treba je često zalijevati. Naime, otpornija je na nedostatak vode nego na višak, pa je važno izbjegavati pretjerano zalijevanje koje može oštetiti njezin korijen. Čini se da je vruće ljeto pred nama, pa osvježite svoj prostor jednim ili više primjeraka sansevierie.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Politika6 sati ago

Devet političkih stranaka će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće Novi Travnik

Centralna izborna komisija ovjerila je liste političkih subjekata koji će imati kandidate za Općinska i Gradska vijeća na narednim Lokalnim...

BiH7 sati ago

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog...

Društvo8 sati ago

Najavljujemo tradicionalnu smotru folklora “Sijelo u Paklarevu”

Tradicionalna Smotra folklora “Sijelo u Paklarevu” nastavlja se i ove godine, u subotu 27.srpnja od 19 sati. Datum: Subota, 27....

BiH8 sati ago

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede,...

Sport9 sati ago

Luka Modrić stigao u Mostar i izazvao neviđenu euforiju, dočekalo ga stotine navijača

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je večeras stigao u Mostar i izazvao opću euforiju. Stotine navijača ga je dočekalo...

Društvo9 sati ago

BOLJE NEGO U NJEMAČOJ: Restoran Vrelo zapošljava konobara,plata do 2000 KM

Renomirani restoran Vrelo, koji se nalazi uz magistralnu cestu Travnik-Turbe zapošljava konobara/icu. Kako se navodi u oglasu, poželjno je iskustvo,...

Moda12 sati ago

Da li ste spremni za outdoor?! Otkrijte kako se pripremiti za avanture na otvorenom ovog ljeta

Kada govorimo o outdoor aktivnostima, prva asocijacija često su robusne planinarske cipele i praktične, ali ne nužno atraktivne odjevne kombinacije....

BiH12 sati ago

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!???? Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali...

Advertisement
Advertisement
LM